Bitcoin si China

Trump a anuntat maririle de tarife vamale pentru China. Am scris atat de multe articole despre razboiul vamal (tarifar) ca consecinta a crizei economice si ca precursor al razboiului armat, incat mi-a fost greu sa aleg un articol de acum 2-3 ani la care sa fac referinta, pentru a nu explica din nou de ce era imposibil sa nu se ajunga aici si de ce este cumva imposibil sa se evite un viitor razboi mondial. Istoria crizei din 1933 care s-a terminat cu Al 2-lea Razboi Mondial se repeta astazi intr-un mod similar, daca nu prin durata etapelor prin natura acestora: „o rezolvare” gresita a crizei initiale, prin sprijinirea bancherilor, o tergiversare prea mare a creditarii urmata de impactul asupra economiei reale, etapa de stimulare financiara optimista si iluzorie in care guvernele tiparesc bani, esecul acestei tentative de diminuare a datoriilor prin inflatie, implozia economica, cresterea populismului, tendintele socialiste care merg mana in mana cu razboaiele tarifare. Mai ar ramane doar etapa razboaielor proxy inaintea generalizarii conflictelor armate la nivel mondial.

Bitcoinul este singura noutate in contexul actual, comparativ cu anii 1933 si ofera (inca) oportunitatea evitarii etapei finale a razboiului armat. Din nou, amintesc cam am scris numeroase articole si despre cum Bitcoinul poate influenta reformarea finantelor si a societatii contemporane prin revolutia adusa de blockchain (dar nu numai), dintre care articole, citez pe acesta:

„Stiind apetitul americanilor fata de tehnologie si fiind constienti de revolta celor 99% impotriva bancherilor (adica a celor 1% sau chiar 0.01%) si speriati de spectrul unei implozii a societatii, este foarte posibil ca americanii (banca centrala) sa fii gandit o alternativa la sistemul financiar bazat pe dolar, adica bitcoinul sa fie pur si simplu un copil al papusarilor care are rolul de a face tranzitia (ideal cat mai lina) catre o noua ordine, fara inevitabilele frecusuri si dusuri reci care ar presupune un default sau si mai grav austeritatea.”

SPECULAȚII DESPRE BITCOIN – MAREA TRECERE

Ce s-a intamplat pe scurt: Trump ameninta chinezii cu noi tarife substantiale, care ar putea afecta foarte puternic desfacerea marfurilor chinezesti in SUA. Asta incurca foarte mult guvernul comunist care o sa aibe probleme interne prin cresterea somajului. China oricum se afla intr-o situatie deloc roza si fara aceasta pacoste aruncata peste ei de Trump. Prin urmare, nu o sa aiba de ales decat sa foloseasca bazooka – adica sa renunte la obligatiuni (cum au facut-o rusii). Este o mare dilema pentru mine daca o renuntare a chinezilor la obligatiuni poate afecta in vreun fel dolarul. Sa nu uitam ca deocamdata in Japonia nu doar ca Banca Nationala detine mai mult de jumatate din obligatiuni, dar are o felie destul de mare si din piata de actiuni si in aparente Japonia o duce bine in continuare. Deci bazooka chinezilor poate fi un banal foc de artificii sau poate fi chibritul care aprinde fitilul si dinamiteaza dolarul. De la nimic pana la crash-ul dolarului este un range foarte mare si in general nu imi place sa fac predictii atat de impredictibile.

Nimeni nu se asteapta ca conflictul dintre China si SUA sa se termine prea curand si sa se rezolve in vreun fel convenabil pentru altele parti si care sa nu presupuna o escaladare. Reamintesc ca am scris articole in care am explicat pe larg cat de important este pentru SUA sa dea la gioale chinezilor pentru ca altfel e chestiune de timp pana cand China va depasi SUA la orice indicator economic, dar nu numai economic. De aceea, pentru SUA este un risc existential ca sa isi foloseasca avantajele actuale si superioritatea pe care o mai detine (daca o detine) si sa destabilizeze (in orice fel) China. Varianta economica este deocamdata cea mai la indemana, desi clar ca nici pe alte fronturi nu stau cu mainile in san. In particular insa, obsesia lui Trump pentru cresterea tarifelor este cu mult mai veche decat cea a presedintelui Trump. Nu stiu de ce mi-a atras atentia, dar inca din 2011 am comentat o declaratie a lui Trump care de pe atunci propunea cresterea tarifelor chinezilor:

https://chiazna.ro/6040/donald-trump-sa-taxam-china

Nimeni insa nu se asteapta acum ca fermitatea lui Trump si obsesia cu tarifurile sa se indrepte si spre europeni si acesta va fi de fapt viitorul intunecat si adevaratul risc pentru economia mondiala. Cand Trump o sa mareasca tarifele la masinile nemtesti si nemtii o sa raspunda supra-impozitand Google si Facebook si cand Trump o sa raspunda cu noi tarife sau cu retragerea din NATO, abia atunci vom trai vremuri interesante.

Caderea burselor si cresterea (deloc intamplatoare) a Bitcoinului pot sa semnaleze un trend. Oare se retrag cumparatorii de pe stocuri si se indreapta inspre cryptomonede? Este doar o speculatie dar nu este deloc ilogic si irational ca o parte din banii retrasi de pe stocuri, sa mearga, pe langa aur, in bitcoin – ceea ce poate sa fie cauza exploziei recente a pretului. Astfel se poate intampla Marea Trecere, transferarea capitalului de pe pietele de actiuni pe BItcoin. Daca si China va incepe sa cumpere Bitcoin cu obligatiunile care expira ale americanilor, nu este deloc exclus ca pretul sa ajunga la cotele hyperbolice incredibile cu care multi entuziasti ai Bitcoinului le-au tot fluturat de-a lungul anilor: ba 60.000, ba 300.000, ba chiar 1 milion.

Chiar daca cresterea recenta a Bitcoinului poate fi pur si simplu consecinta unui FOMO, cum putem nega total posibilitatea transferului de pe o piata pe alta si care ar fi semnalele? Caderea preturilor, in mod normal ar trebui urmata si de cresterea dolarului (moneda de refugiu in vremuri tulbura) – care inca nu a inceput si de asemenea de cresterea aurului (inca cuminte, desi nu a stat pe loc).

Ori una, ori alta, va fi foarte interesant sa vedem cum se va comporta Bitcoinul in timpul unei crize. Sau macar al unei recesiuni, de care cu greu economia mondiala mai poate scapa.

This Post Has 2 Comments

  1. Adrian S.

    Recent am studiat fenomenul „stabilizarii” monetare din 1947, cand economiile chiaburilor (si nu numai ale lor) au fost evaporate de masura denominarii si inlocuirii banilor de catre proaspatul de atunci regim comunist. Urmata, bineinteles, de restrictii drastice privind cantitatea de moneda veche care putea fi schimbata pentru cea noua. Averi intregi s-au prabusit atunci. Mi-a povestit o persoana invarsta despre o matusa care si-a vandut casa le 14 august 1947, iar a doua zi a aparut legea stabilizarii. Cu pretul obtinut si-a mai putut cumpara doar… o gaina de la piata. Apoi a urmat nationalizarea din 1950. Deci, le-au evaporat banii bogatasilor, au luat aurul de la populatie, apoi i-au deposedat de tot ce erau bunuri imobile (incluzand si actiuni la societatile anonime detinatoare de active babane). Adica o saracire planificata riguros. Indraznesc sa afirm ca se va repeta scenariul si pe bitcoin, fiindca neocomunismul planetar se insaileaza din ce in ce mai vizibil. „Beietii” au deja know-how-ul bine pus la punct. Ba chiar vor fi mult mai eficienti pe bitcoin, adica efectele vor fi mai rapide si mai globale. In anii ’50 au cam trebuit sa se chinuie nitel. Acum, din cateva click-uri si miscari de capital bine plasate, creeaza o panica globala si dau jos cu BTC de la 1.000.000 la 1.000 in decurs de cateva zile, daca vor. Cu cat sunt mai multi intr-o galeata, cu atat e panica mai mare si tsunami-ul mai ravasitor.

    Am o intuitie ca BTC va fi calul troian al viitoarei mari crize, adica o momeala bine plasata in sanul prosperitatii de carton care incepe iar sa infloreasca. Vor incepe toti sa cumpere. E un deja-vu, daca ne uitam la societatea americana a anilor ’20 cand toti cumparau actiuni in nestire si mai ales pe datorie. Pana acum am vazut ca bancherii au restrictionat folosirea creditelor pentru achizitia de BTC (inclusiv a cardurilor de credit), dar daca vor da drumul, semnalul va fi si mai clar.

    Tu esti mai in tema, stii ceva, s-a dat drumul la creditarea pentru achizitia de bitcoin?

    1. admin

      nu exista creditare pe bitcoin; blockchainul si algoritmul nu permite creditarea; pentru alte chainuri (sa zicem etherium) totul depinde de contracte; blocul poate include contracte de creditare anonime care au toate clauzele administrate de sistem (prin diverse reguli); prin urmare, daca se pot intampla orice fel de contracte, nu este exclus si contractul de credit intre diversi participanti;

      fluctuatia Bitoinului e datorata „balenelor”: 4% dintre adrese controleaza peste 50% din valoare; e specific oricarui inceput si e valabil pietelor mici; dar sa nu uitam ca penetrarea e inca infima; in fapt, eu as spune chiar ca fluctuatia e semnul unei cresteri a interesului prea rapida si a unei increderi prea mari prea repede; explic: chinezii foloseau Bitcoinul pentru a transfera in afara banii castigati ilegali in tara (nu doreau sa fie urmariti de partid); Bitcoinul nu a fost conceput pentru asta, dar inevitabil, fenomenul a produs o explozie a pretului Bitcoinului in momentul in care statul chinezi a restrictionat drastic exodul capitalului; ulterior, cand s-au prins si au interzis Bitcoinul, evident ca pretul s-a corectat; sunt insa mai multi factori, in curand (in 361 zile) o sa aiba loc halving-ul dar despre asta alta data;

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.