Testele de stres din sistemul financiar UE – noua linie Maginot

In anii 30, francezii erau speriati de o invazie germana si erau constienti ca este doar o chestiune de timp pana cand nemtii vor ataca din nou. De aceea au construit Linia Maginot – cea mai proasta strategie militara din istorie, construita pe paradigma trecutului fara nicio tentativa de raportare la prezent si la riscurile progresului in domeniul militar. Linia Maginot avea mici hibe, mici puncte slabe care au fost exploatate la maximum de nemti si au anulat total relevanta acestei linii de aparare care constituia coloana vertebrala a strategiei si capacitatilor militare franceze.

Similar cu aceasta Linie Maginot este indolenta si lipsa de reformare a sistemului bancar european actual. Dupa ce am suflat in iaurt o data si am trecut prin vremurile spectaculare ale anului 2008, BCE impreuna cu bancile europene centrale stau cu mainile in san si gandesc ca viitoarele riscuri vor lovi in aceleasi puncte slabe si prin urmare fortificarea acelor puncte slabe este o garantie impotriva riscurilor.

Mai concret, BCE-ul gandeste ca furnizarea de lichiditate este solutia la orice problema. Aceasta se intampla si mai ales pentru ca in afara de asigurarea unei lichiditati BCE nu are prea multe alte mijloace si alte parghii de influentare a pietelor financiare.

Adevarul este ca cata vreme oamenii mai au incredere in acele hartii pe care scrie EURO si in acele pagini web pe care sunt afisate niste cifre cu conturile lor, BCE are multe mijloace si ar putea face mult chestii. De exemplu, ar putea lansa un euro acoperit in aur ca vehicul investitional. Sau poate de exemplu BCE ar putea legaliza si adopta Bitcoinul ca mijloc legal de plata si ar recunoaste Bitcoinului macar statutul de commodities – asa cum au facut americanii. Dar BCE nu se misca, desi nemtii au un cuvant de spus in BCE. Daca in 30 francezii erau in aparare si nemtii in atac, de data aceasta, nemtii sunt cei care apara toata europa impotriva riscurilor financiar exogene si din pacate imaginatia nu este unul dintre punctele lor forte. Conservatorismul si inflexibilitatea nemteasca coroborate cu angst-ul lor genetic, pecetluiesc o catastrofa inevitabila in UE. Mai multe detalii, in interviul de mai jos …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.