Cat de pericuros este CORONAVIRUSUL?

Cu privire la virusul actual, cat si cu privire la orice epidemie/pandemie exista 3 tipuri de oameni:

1) cei nepasatori: nu le pasa, nu sunt nelinistitit; o mare felie sunt conspirationistii care zic ca virusul e doar o gogoasa media creata de illuminati sau de firmele de vaccinuri, ca sa ne vanda vaccinuri; sau ca sa reduca populatia … desi in cazul asta ar trebui sa se sperie; nepasatori au o atitudine optimista nerealista: asa ceva nu se poate intampla mie, eu nu ma pot imbolnavi; o felie dintre nepasatori / lacsi cred ca daca gandesc pozitiv, nu se va intampla nimic, chiar daca epidemia/pandemia e reala; unii cred ca sunt foarte rezistenti, cei “destepti” isi fac calcule statistice cum ca cifrele sunt deloc ingrijoratoare si nu poate sa dea virusul tocmai in ei, si chiar daca da, rata mortalitatii e mica, etc; foarte putini din cei care se incadreaza in aceasta categorie ia masurile care trebuie in caz ca sunt atinsi de virus: pun mana la gura, stau izolati, incearca sa nu raspandeasca virusul etc; de preventie ce sa mai zicem: daca nu se tem de pandemie, nu se tem probabil de microbi si nu se spala pe maini; nu neg ca exista un mic procent care desi sunt relaxati – pentru ca asa e firea lor, nu le place sa fie pregatiti si gandesc pozitiv sau au alte obsesii – sunt totusi educati si se spala pe maini iar daca ia virusul fac ce trebuie ca sa nu il dea si la altii;

2) cei mai mult sau mai putini ingrijorati care ia masuri suplimentare data fiind situatia actuala; si dintre acestia putini au educatia necesara si au posibilitatea sa evite situatiile in care pot lua virusul si sa evite sa il dea la altii; chiar daca nu le e rusine sa poarte masca, pot lua virusul prin ochi – sa porti masca si la ochii este probabil un pas psihologic care este depasit abia cand deja orasul tau este in carantina); de dat la altii, accidentele se intampla; acestia merg la spital cand au simptomele, dar spitalele ii primesc in momentele initiale ale epidemiei, cand inca nu sunt full;

3) speriatii excesiv care nu inteleg riscurile la masura lor, nu sunt la curent cu informatiile zi de zi si/sau sunt oricum ipohondri, deci dusi cu pluta; acestia se vor speria cam mult si vor fi primii care vor aglomera salile la urgenta in cazul unei “infierbantari” a situatiei;

De mentionat ca clasificarea de mai sus e valabila atat in Romania cat si in China. In China exista unele particularitati care au si dus la situatia actuala, ca virusul sa evolueze atat de rapid. Particularitatile sunt legate de nivelul social si educatia populatiei: in China inca oamenii nu au incredere in medicina iar cei care au, nu prea au parte de servicii de calitate, cam si pe la noi; desi partidul are grija de fiecare fiu al patriei, spitalele sunt totusi de stat, calitatea oamenilor de la stat este care este si nivelul de trai este care este. Chinezii in plus fata de romani, desi poate similar, au mare incredere in produsele naturiste si in retete babesti, prin urmare multi vor incerca/au incercat sa se vindece singuri, asa cum si la noi multi dintre cei care fac gripa incearca tuica fiarta si/sau ceaiul de musetel.

Am tratat deci mai sus riscurile legate de raspandire. Cu privire la rata mortalitatii, desi deocamdata e una destul de scazuta, genele coronavirusurilor sunt extrem de mutagenice, se schimba des. Nu doar ca este greu de gasit un vaccin, dar exista riscul ca rata mortalitatii sa creasca si virusul, beneficiind de propagare sa evolueze intr-unul mult mai periculos, cu rata mortalitatii mult mai mare.

Dinamica raspandirii virusului, fiind organism viu, este una haotica – chiar luand in considerare masurile luate de oficialitati (ha, ha, ha) sau parametrii actuali (rata reproductiei). In teoria haosului stim ca mici modificari ale parametrilor initial pot duce la scenarii si evolutii total diferite pe masura ce diferentele initiale ale parametrilor se propaga in sistem. Prin urmare, virusul poate disparea pur si simplu fara o explicatie anume.

In concluzie, sapunul si apa sunt ultima reduta in lupta cu virusul, la pachet cu evitarea locatiilor cu potential de propagare (locuri cu multi oameni, spitale, scoli, magazine, cinema etc). Ranforsarea sistemului imunitar cu ceaiuri, medicamente, vitamine si un stil de viata sanatos, sunt alte lucruri pe care le putem face. Dar cu privire la pregatire, voi dezbate subiectul intr-un articol viitor.

4 thoughts on “Cat de pericuros este CORONAVIRUSUL?”

 1. “Ranforsarea sistemului imunitar cu ceaiuri, medicamente, vitamine si un stil de viata sanatos, sunt alte lucruri pe care le putem face.”

  Asta este ultima grija a romanilor. Numai uita-te la ce baga in ei. Este plina piata de alimente/dulciuri si sucuri procesate cu o valoare nutritiva foarte mica dar pline de chimicale.
  De ce ar fi interesati de astfel de chestiuni:
  http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n04.shtml

  http://orthomolecular.org/resources/omns/v08n07.shtml

  http://www.doctoryourself.com/

  https://www.altrient.com/products/altrient-c/

  https://www.youtube.com/watch?v=Q0IlLkuEV4A

  Reply
 2. “In concluzie, sapunul si apa sunt ultima reduta in lupta cu virusul”

  Ba din contra, sunt chiar prima reduta. Din pacate Romania este grav deficitara la acest capitol fiind pe ultimile locuri la nivel european la consumul de sapun, sampon, detergenti si pasta de dinti. Cultura jegului este una cu traditie de secole la romani, nu este o chestiune noua.

  Am citit mai demult in nu mai stiu ce carte ca nu sitiu care imparat japonez a IMPUS la nivel national “ceremonia ceaiului” urmarind trei obiective majore:
  1. respectul atat la modul general cat si la nivel de familie, societate si inaintasi
  2. disciplina si obedienta
  3. reguli de igiena generale si in mod specific reguli de igiena alimentare

  Este de notorietate faptul ca japonezii inca din Evul Mediu, indiferent de clasa sociala, fie vara fie iarna, nu se duceau la culcare si nu se bagau in pat fara sa-si faca o baie generala. Toata familia.
  In schimb, romanii isi faceau (si inca mai fac pe la tara) trei bai generale pe an: inainte de Pasti, inainte de Sfata Marie si inainte de Craciun.

  De citit cu mare atentie:
  https://www.organiclifestylemagazine.com/how-plumbing-not-vaccines-eradicated-disease

  https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_tea_ceremony

  https://www.youtube.com/watch?v=7tt7NBIVeMY

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.