Coronavirusul 2019-nCov are deja 6165 de cazuri si se afla inca in faza de crestere exponentiala, ceea ce inseamna ca la parametrii actuali, intr-o luna vom avea 115 milioane de cazuri la nivel mondial dintre care 23 de milioane ar avea nevoie de internare in spital din cauza complicatiilor. Chiar daca ar aparea un vaccin intr-o luna (destul deputin probabil – SARS care este tot un coronavirus nu are inca vaccin), pentru sute de mii de oameni ar fi deja prea tarziu si probabil putin tari ar face fata la numarul crescut de bolnavi.
As dori acum sa subliniez ca cei care trivializeaza aceasta pandemie – din orice motive – sunt niste idioti iresponsabili. Momentele de liniste care ne-au mai ramas pana cand pandemia va lovi si la noi ar trebui sa le folosim pentru a ne pregati, iar cei care au un cuvant de zis sa faca educatie populatiei pentru binele tuturor.
Pentru cei care trivializeaza din motive ca nu ar fi prea periculos visurului, ca e „doar o gripa” sau ca „am mai avut noi de-astea”, le-as pune in fata cifrele (via Chris Marterson) care arata ca nu am mai avut de-astea.
Desi probabil am mai mentionat in articolele anterioare, RO-ul (rata de reproductie) este aproximativa, fiind probabil mult mai mare. Rata mortalitatii de asemenea este aproximativa (cifre optimiste furnizate de chinezi). Dupa cum au recunoscut, nu toate cazurile de pneumonie din aceasta perioada au fost testate. Testarea virusului se face doar la spitalele mai avansate, nu toate spitalele din China aveau (si acum nici atat) posibilitatea sa testeze virusul.
Cat despre raspandire, iata o comparatie cu gripa porcina. Stanga avem numarul de infectii, dreapta numarul de morti. Forma graficului este infricosatoare. Cam toti ii zic parabolic, mie mi se pare exponential, deocamdata nu e nici urma de parabolic sau suntem in prima parte a parabolei …
Mentionam intr-un articol anterior ca tocmai „blandetea” virusului poate fi o problema si aminteam de laxitatea cu care lumea va trata virusul si care probabil il va ajuta sa se propage mai mult decat de exemplu SARS care era foarte periculos si fiind periculos, lumea era speriata si se ferea de virus. Ei bine, Jogn Barry – un epidemiolog care a scris o carte despre Gripa Spaniola din 1918 confirma aici ca intr-adevar, daca virusul ar fi prea „ucigator” nu s-ar mai raspandi atat de eficient. In cazul pasarilor zice el, sunt virusi care nu produc niciun rau, doar se raspandesc. Daca si-ar omora gazda si ar trece repede perioada de incubare, nu ar avea succes cu reproducerea si penetrarea.
Deci un virus bland, este „optim” pentru a nu speria lumea si pentru a se propaga cat mai mult din cauza imposibilitatii tinerii sub control a epidemiei indiferent de dorinta sau putinta oficialitatilor. Poate ca intr-adevar chinezii au actionat in intarziere, dar oare daca actionau repede, chiar putem fi siguri ca virusul nu iesea in afara?
Legat de informatia din titlu – avem 6156 de cazuri si probabil in cateva ore va sari de 8000. Sars nu a avut nici macar o rata exponentiala de crestere ci una destul de liniara. In plus, SARS avand o rata mai mare a fatalitatii, a avut probleme cu raspandirea si de asemenea a fost tratat cu mai multa seriozitate. SARS a infectat 8,098 de oameni in 8 luni.
Putini oameni inteleg ce inseamna rata exponentiala de crestere . Iata o simulare a numarului de cazuri la o crestere zilnica de 40% a numarului total de cazuri. Iata cifrele:
Deoarece nu vreau sa fiu alarmist, subliniez de asemenea ca virusul nu are totusi o evolutie matematica precisa, fiind un sistem neliniar. Cresterea insa nu poate fi stavilita, nu vad cum cresterea numarului de cazuri se poate limita dat fiind faptul ca asa cum ziceam intr-un articol anterior, in fiecare tara sunt o categorie de oameni care sunt … „curajosi” sau relaxati si nu ia masurile de protectie minimale in caz ca sunt infectati. Neliniaritatea virusului inseamna urmatoarele lucruri:
- virusul poate sa nu penetreze la fel de puternic peste tot; pot sa fie zone „fierbinti” si zone mai putin „fierbinti;
- virusul poate sa se opreasca brusc din crestere la un moment dat din cauza unei generatii slabe; faptul ca are nucleu ARN ii permite sa aiba parte de multe mutatii si prin urmare nu este exclus ca unele mutatii cu parametrii mai nasoli sa apara;
In momentul actual, dobandirea imunitatii prin expunere sau pur si simplu rezistena societatii dobandita dupa ce vor fi murit cei slabi care sunt predispusi la a deveni un caz fatal (copii, batrani, etc) pare singurul scenariu.