O întrebare pe care nu și-o pune nimeni … În general românii sunt un popor relaxat când vine vorba de planificare și evaluarea riscurilor – la nivel de stat mă refer că oricum la nivel individual după cum știm nu ne interesează dacă o să ne omoare Coronavirusul ci mai mult ne intereseaza dacă Coronavirusul poate cumva să omoare capra vecinului.
Lipsa de planificare și ignorarea lumii în care trăim (noi suntem buricul lumii) ne-au ars de mai multe ori înainte, un exemplu recent fiind criza din 2008 care la noi a venit cu puțină întârziere. În timp ce un cutremur financiar lovise lumea întreagă și era clar pentru orice student la economie/finanțe (darămite pentru experții și consilierii președintelui și ai primului ministru), ai noștri luminați conducători declarau: economia duduie (Tăriceanu), criza nu ne va atinge (Băsescu). Ca un mic amuzament, deși incapabilul Tăriceanu e faimos pentru declarația cu duduitul, el a lansat numeroase alte perle care vor rămâne în istorie pentru prostia inexplicabilă pe care le conțineau având în vedere că informația era la îndemână, nu trebuia decât să citească presa străină sau să întrebe experții. Iată de exemplu, faimosul interviu în care Tăriceanu declara că noi nu vom fi afectați, ba mai mult recomanda românilor să cumpere imobiliare în SUA:
„S-ar putea sa aiba efecte pozitive, pentru ca o serie de active imobiliare din SUA se vor ieftini si s-ar putea sa fie romani dispusi sa cumpere in America diverse active imobiliare”, a mai spus premierul Tariceanu.
ziare.com
Există așadar dilema dacă România nu are experți să înțeleagă ce se întâmplă prin alte locuri și cum vom fi noi sau nu vom fi afectați sau dacă acești experți, deși există nu sunt ascultați de factorii de decizie iar presa tembelă îi ignoră total. Presa nu e deloc tembelă, poate exagerez cu asta: presa vinde doar senzațional și un dezastru viitor este mai puțin senzațional decât o caterincă actuală …
Ei, acum cu ocazia Coronavirusului mai există o posibilă explicație a relaxării și întârzierii pregătirilor pentru lupta cu Coronavirusul în România, dar pentru asta trebuie să intrăm pe teritoriul conspirațiilor. Bunăoara, dacă SUA a făcut virusului să omoare doar asiatici / chinezi, sau măcar în proporție mai mare (sunt ceva zvonuri legat de receptori, cum că asiaticii sunt mai predispuși la a lua virusul decât restul) și dacă SUA au informat autoritățile române depre aceasta, s-ar justifica calmul. Dar evident, chiar dacă SUA a lansat virusul cu scopul de a submina China și de a stimula întoarcerea manufacturării acasă („MAGA”), foarte probabil nu a informat pe nimeni și cu atât mai puțin pe români …
Să vedem însă cum poate scăpa România de Coronavirus.
- Containment-ul în China
Cred că deja am trecut peste asta … numărul mare de victime în afara Chinei și specificul bolii (răspândirea asimptomatică, rata răspândirii etc) arată clar că „cat is out of the bag”, așa cum a declarat un expert american încă din data de 1 Februarie (sursa).
2. Containment -ul în alte țări
Să zicem că dacă China nu a reușit să țină sub control, poate alte țări vor reuși și nu va ajunge la noi … Varianta asta pică din start dintr-un motiv evident: cifrele nu arată deloc optimiste în acest sens. Virusul se răspândește foarte ușor și chiar dacă unele țări vor fi atente, altele sunt total incapabile să se apere. Africa de exemplu: cum se vor proteja țările din lumea a 3-a unde chinezii au proiecte masive de infrastructură și au muncitori și chiar soldați care se vor întoarce acum la muncă după Noul An Chinezesc? Iată doar un snapshot al situației:
At a Chinese-run hospital in Zambia, some employees watched as people who recently returned from China showed up with coughs but were not placed in isolation. A doctor tending to those patients has stopped coming to work, and health workers have been ordered not to speak publicly about the new virus that has killed hundreds around the world.
Sursa: Statnews
3. Descoperirea unui vaccin / medicament
Speranțe naive, denotă necunoașterea totală a problemei. 2019-nCoV este un coronavirus. SARS și MERS au fost de asemenea coronavirusuri poate chiar mai periculoase (deși 2019-nCoV are deja un număr de morți mai mare ca SARS) și deși nu au fost eradicate complet, nu există încă vaccin. Să zicem că un vaccin pentru a fi descoperit necesită investiții masive din partea companiilor medicale și se justifică doar dacă ar exista o bază mare de clienți interesați. În cazul de față – spre deosebire de SARS – să zicem că există motivație și potențial economic pentru dezvoltarea unui vaccin, deși la câtă critică aberantă și presiune publică există asupra producătorilor de vaccinuri (dar nu numai, de medicamente noi revoluționare, în general) există riscul ca o dată un vaccin descoperit, companiile să fie obligate să îl dea gratuit sau măcar să dea patentul gratuit altora. Ori fără bani, orice descoperire și inovație nu se poate face decât întâmplător. De asemenea, de unul singur, nu prea se mai pot face mari progrese în ziua de astăzi, e nevoie de echipe multidisciplinare și reusurse considerabile. Dar chiar dacă să zicem că financiar ar renta, mai ales acum când este clar că probabil numărul de „clienți” poate ajunge la zeci de milioane, dezvoltarea unui vaccin are nevoie de cel puțin un an.
Pe lângă aceste false speranțe, mai există bineînțeles și teoria că … e doar o gripă. Nu are sens să mai elaborez pe tema asta, pentru că e la mintea cocoșului că dacă era doar o gripă, China nu era paralizată și țările nu și-ar retrage în disperare populația din China, așa cum fac atunci când există riscul de război sau dezastre sociale în anumite zone.
Există într-adevăr speranța ca – fiind ceva nou – cifrele să fie greșite. Mă refer la rata mortalității. Nu știm numărul total de infectați și deși există o statistică oficialăa partidului pe care rata mortalității ar fi de 2%, atât numărătorul cât și numitorul pot varia drastic. Adică, dat fiind că răspândirea este asimptomatică și posibil chiar airborne (deci nu doar droplets) nu se cunoaște numărul complet al populației infectate, care poate fi teoretic sute de milioane (deși nu avea timp să se răspândească atât de rapid din decembrie). Dar să zicem că în loc de 40k cazuri cât avem acum, sunt 80k. Optimist, dacă numărul de morți e real asta ar duce rata mortalității la 1%, cât a ajuns acum gripa normală pe la noi.
Pe de cealaltă parte, dacă numărul celor infectați este real (sau chiar și măsluit) dar numărul de morți este mai mare, rata de 2% a fatalități pe care o avem acum, poate să devină ușor 4%. Și mai degrabă partidul minte cu privire la numărul de morți decât cu privire la numărul de infectați, deși probabil minte în legătură cu ambele. Din păcate, datele din alte țări, deocamdată sunt prea mici ca să aibă relevanță statistică. Răspândirea asimtomatică de asemenea face dificilă calculul real al rate de răspândire și a ratei mortalității, chiar acolo unde nu există intenția măsluirii datelor din motive politice.
Cei care însă consideră boala doar o gripă, nu ia în considerare însă alt aspect. Chiar dacă e doar o gripă, dacă lovește în toată populația în același timp, evident vom avea o mare problemă. Despre natura problemelor, poate voi trata separat, dar iată totuși un snapshot:
items began flying off shelves at some supermarkets here when Singapore announced earlier in the day that it will be raising its disease outbreak response to the coronavirus situation by a notch to orange, which is just below the highest level of red.
Sursa
Singapore are deocamdată doar 40 de cazuri dar pare să fi scăpat de sub control răspândirea, având deja cazuri de transmitere internă, adică nu de la chinezi sau turiști întorși din China. Ba mai mult, există un caz interesant: un turist englez care a avut o oprire în Singapore după care s-a dus la schi în Franța, a infectat mai mulți schiori la o cabană în Alpi (sursa). Deci putem spune că Singapore deja exportă virusul …
Tot la capitolul speranțe și iluzii ar mai fi necunoscuta cu privire la cum afectează vremea răspândirea virusului. Cum iarna în emisfera nordică este blândă (deci ideală pt viruși) există speranța că o dată cu venirea căldurii, virusul va fi transmis mai greu. Australienii însă nu sunt la fel de optimiști deși la ei este vară și tratează virusul cu seriozitate izolând cetățenii repatriați de urgență din provincia Wuhan, pe o insulă la sute de kilometri de continent (sursa)
Românul de rând este optimist și crede că usturoiul sau țuica fiartă (după caz) îl vor feri de această nouă „gripă”. Mulți chiar tatonează galant la ideea că toată țara va intra în carantină și nu vor mai merge la serviciu.
Dacă temerile medicale sunt moderate și chiar și unii doctori sunt culcați pe o ureche habar n-având să estimeze ce înseamnă milioane de oameni care vin la urgență pentru că tușesc, temerile economice sunt și mai timid luate în seamă, pentru că – nu-i așa? – „economia duduie” …
Noi nu vedem nicio criză, piaţa imobiliară nu este supraîncălzită, problema este că avem prea mulţi bani dar nu avem prea multe proiecte de investiţii interne viabile
Sursa: Ziarul Financiar