Valul 2

Nimeni nu vorbeste de valul 2. Breaking news-ul la noi este pacientul 2 …

Valul 2 va avea loc in China si va face zeci de mii de morti. Avem asadar situatia in China “sub control”. Rata raspandirii a fost diminuata pana la un nivel care a taiat din agresivitatea raspandirii si a permis un moment de respiro atat pentru sistemul medical cat mai ales pentru restul lumii. Carantina nu poate insa continua pe termen nedeterminat deoarece lumea are nevoi de mancare. Daca carantina ar continua mai mult, lumea ar incepe sa moara de foame nu de coronavirus si victimele ar fi mai multe. Pus in balanta riscul coronavirusului dat de rata fatalitatii (3.3% deocamdata) cu riscul mortii de foame (si evident a altor probleme) in cazul in care toata lumea “munceste” de acasa, e doar chestiune de timp pana cand rahatul trebuie inghitit.

Cum oamenii merg la munca si cum virusul nu a fost eliminat, doar rata raspandirii este diminuata temporar datorita carantinei, va exista cu siguranta un val al doilea in care virusul se va raspandi la o amplitudine incerta. Probabil mult mai mare ca prima data, deoarece intre timp, numarul cazurilor nu a disparut, doar viteza de raspandire a fost diminuata – dar nu eradicata.

Desigur exista speranta ca carantina sa cumpere timp pana cand se va gasi un medicament sau un vaccin. Sau pana cand vara va taia din puterea virusului (cum s-a intamplat cu SARS). Dar acestea sunt doar sperante.

Amplitudinea actuala in China, adica numarul de 70.000 de cazuri s-a intamplat deoarece virusul a aparut “din senin” prin decembrie. Deci la inceput a fost pacientul zero, care a dat la 2, care a dat apoi la cati a dat, si asa s-a ajuns la 70.000. Pe parcurs au fost si unele greseli, locul si momentul virusului au fost clar optime pentru raspandire, dar in orice caz, in noiembrie cand a pornit probabil totul, s-a pornit de la 1 purtator. Acum, cand se da drumul la munca si exista perspective pentru raspandire, se va porni de la cel putin 70.000 de oameni. Exista intr-adevar pregatirea si cunostintele acumulate intre timp, exista frica si educatia (aia cata este) dar exista totodata si rezilienta oamenilor si epuizarea starii de urgenta. De la un punct oamenii se obisnuiesc cu moartea langa ei si nu se mai simt la fel de stresati, la fel de speriati si nu mai ia aceleasi masuri de precautie. Prin urmare, banuiala mea este ca valul 2 sau poate chiar valul 3 sa cimenteze familiarizarea cu acest virus si oamenii sa accepte sa traiasca cu acest risc cu toate consecintele care se trag din aceasta. Unul dintre lucrurile cu care va trebui sa ne obisnuim va fi faptul ca cu greu vom avea loc in spital, indiferent de ce boala vom avea. Vor veni vremuri in care daca suntem bolnavi, fie luam singuri medicamente dupa ureche, fie ne tratam cu naturiste si alte prostii si cine rezista, rezista, cine nu contribuie la reducerea aglomerarii pe planeta. Care nu ar fi culmea culmilor sa fie tocmai scopul acestui virus in caz ca e fabricat.

10 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.