Un nou val de ura si manie draceasca a aparut impotriva ortodoxiei cu ocazia acestui virus diabolic. Ca o mica paranteza, diabolos inseamna cel care separa. Ori, ce face acest virus altceva deca sa separe? Ii separa pe oameni intre ei, la minim 2 metri. Separa copiii de parintii in varsta. Separa doctorii de familiile lor. Etc, etc.
In plus, virusul separa pe mai multe layere ale realitatii in plan simbolic. Separa pe cei care cred in conspiratii cu cei care nu cred in conspiratie, separa pe cei care sunt speriati de groaza de el, cu cei care sunt mai putin speriati, separa pe cei care cred in solutii miraculoase cum ar fi tras cu feonul in nas, fata de cei care ii cred idioti pe astia asteptand in schimb marele vaccin, separa pe cei care merg la munca cu cei care stau acasa si freaca menta pe facebook aruncand acuzatii si venin la adresa ortodocsilor cum ca se impartasesc cu aceeasi lingurita.
Pe langa „cel care separa” diavolul mai este si „cel care acuza”. El va acuza pe oameni lui Dumnezeu la judecata de apoi: acesta a facut pacatul acela si acela. Dumnezeu deocamdata se face ca nu ne vede si ne lasa sa pacatuim cat putem, sperand ca poate ne dumirim si incetam a face raul. Dar deoarece Dumnezeu este drept, in fata acuzatiilor diavolului, nu va putea trece cu vederea. Dumnezeu este drept si cu diavolul si nu se va mai putea face ca nu vede pentru ca diavolul este contabil foarte acrivist si un igienolog desavarsit. Acum observa toate icoanele pupate si linguritele cu care ne-am impartasit si face reclamatie la „autoritati”. La judecata, va zice insa: acestia s-au temut si nu au crezut in tine, deci de ce sa-i primesti in rai, cand ai zis ca „fricosii” nu se vor mantui?
O mica paranteza din nou: nu ma refer aici la fricosii de virus, ci la fricosii de impartasirea cu o singura lingurita. Consider ca deocamdata trebuie sa ne fie frica de virus si sa facem chair mai mult decat ne invata autoritatile. Dar, ca ortodox, nu ma tem sa ma impartasesc deoarece pentru mine nimic nu e nou. Cum pot lua acum virusul, asa puteam sa iau si inainte de virus hepatita, tbc si altele. Ma impartasesc, dar fac toate celelalte recomandate. De altfel, mancanitori si indraciti care acuza lingurita au fost tot timpul, acum insa, cum traim vremuri de cernere, se clarifica cei caldicei, care se credeau a fi de o parte, acum singuri se rup de Hristos, prin propria atitudine.
De ce zic ca trebuie sa ascultam de autoritati si sa facem intru totul ce ne recomanda, poate chiar mai mult? La Petru 2#18 avem: „Slugilor, supuneţi-vă stăpânilor voştri, cu toată frica, nu numai celor buni şi blânzi, ci şi celor urâcioşi.” Daca asta recomanda Sf Petru ca trebuie sa faca slugile cu stapanii uraciosi, cu atat mai mult noi care nu suntem slugi, ci doar cetateni, suntem datori sa dam cezarului ce e al cezarului, suntem datori sa ascultam de cei care in cele din urma ne vor binele si multi chiar se sacrifica si lupta in primele randului pentru a salva oameni?
Exista insa contradictie intre impartasit si ascultat fata de autoritati? Nu exista deloc! As detalia mai in amanunt, dar deocamdata oricum e cam expirata chestiunea cu impartasitul din aceeasi lingurita deoarece nici macar nu mai putem sa mergem la slujba.
Avem asadar o prima perioada de cernere in care cei care se cred crestini sunt pusi de diavol sa treaca un prim test. Acest test nici macar nu presupune un act prea complicat, un gest de sacrificiu sau efort sau cu atat mai mult o proba de martiraj in fata unui calau, cum a avut parte Sf Constantin Brancoveanu si cei impreuna cu el. Testul este: tu in mintea ta, crezi sau nu ca e bine ca crestinii ortodocsi sa se impartaseasca sau nu cu o singura lingurita? Daca tu in mintea ta, chiar fara sa acuzi pe altii sau fara sa faci gargara pe Facebook crezi asa (si as merge chiar pana acolo la – ai indoieli), esti anatema.
Nu mai este nevoie sa cautati definitie, canoane sau alte explicatii. Anatema inseamna excluderea dintr-o comunitate. Cei care nu cred ca impartasirea se face nu cu vin ci cu trupul si sangele lui Hristos, clar nu sunt crestini. Fie ca nu stiau pana acum, fie ca nu le-as pus nimeni, sau poate anumiti preoti sau pseudo-credinciosi o balacesc si largesc ei „iconomia”, adevarul simplu este ca apartenenta la crestinism se face prin continuitatea adeziunii la invatatura ortodoxa care asta spune. Impartasirea este esenta crestinismului, fiecare poate sa creada orice, dar daca nu crede in impartasanie nu are nicio legatura cu crestinismul, are doar anumite preluari de idei, afinitati cu anumite mesaje periferice si care singure de sine nu inseamna nimic.
Iubirea aproapelui – de exemplu, este un slogan vehiculat foarte mult mai ales de cei care nu-si iubesc aproapele, dar in crestinism inseamna cu totul altceva decat la periferia sau in afara crestinismului. Degeaba iubesti aproapele dandu-i o paine daca nu iti pasa de perspectiva lui in vesnicie. Daca acel suflet este in intuneric si risca sa se afunde si mai mult si tu ii confirmi inselaciunea netragandu-l de maneca, este acelasi lucru cu tratarea unui bolnav de cancer cu medicamente naturiste. Sa zicem ca avem un bolnav de cancer. Care e solutia fireasca? CT, operatie, citostatice, controale. Daca iti pasa de el, asta ii recomanzi si daca e de-al tau, il iei pe sus si pe traseul asta il plasezi. Unii insa, zic ei, ca din dragoste pentru acela, „nu il mai chinuie”. La ce sa ii mai spunem, la ce sa il patimim cu operatia ca oricum e batran … Sa ii dam niste ceaiuri. Asta nu e dragoste! La fel si cu noi crestinii astazi: daca nu le spunem celor care sunt inselati de diavol ca felul cum gandesc ei cu privire la impartasirea cu o singura lingurita (nu mai zic de cei care se manifesta) este un test pentru ei daca se plaseaza sau nu in turma mica, nu le aratam iubire ci nepasare.
Sute de pomeni, mii de fapte bune si donatii ulterioare nu te fac crestin, daca nu accepti toata invatatura crestina, al carui centru este impartasania cu trupul si sangele lui Hristos.
iata riscurile impartasirii cu aceeasi lingurita … evident ca este doar un datapoint, dar nimeni nu se gandeste cati preoti in perioada asta nu au avut contacte cu oamenii la slujbe (in martie, inainte de inchidere), apoi la inmormantari, apoi la spovedit/impartasit etc;
http://avereabisericii.ro/25-de-preoti-mireni-care-s-au-impartasit-impreuna-cu-ips-pimen-sunt-negativi
Bunã dimineața;dar cu ateii cum trebuie abordat;fiindcă se știe că cei mai mulți atei sunt și ignoranți;iar dacă interlocutorul nu are darul comunicării,nu are nici răbdarea necesară,cum trebuie să procedeze cu un ateu care gândește ,,vezi să nu ajungi și tu ca bãtrånii ãia”(probabil cu referire la pustnici)
În duminica aia”fatidică” de pe 22 martie am fost și eu la biserică (în fața bisericii). M-am împărtășit și eu cu unica linguriță din dotare, cea din argint folosită de preot de zeci de ani. Cu toată familia mea. Știu, sunt un obscurantist mistic. Îmi asum riscul să mă fi infectat. Chiar și riscul de a crăpa, ceea ce nu mă deranjează prea mult dacă Hristos o primește ca pe o mărturisire. Oricum îmi asum acest risc (de a crăpa) zi de zi din momentul în care ies pe ușă. Ha, ha, acum 2 luni era să mor în casă la masă, cu un sâmbure de măslină care mi-a sărit accidental dintre dinți direct în faringe blocându-mi epiglota; bine că aveam plămânii plini cu aer și am putut să-l expir cu forță, altfel eram gata. Deci siguranța zilei de mâine este utopică, poți muri înecat cu un dumicat în bucătărie, având cămara ticsită de provizii, sau alunecând în baie și dând cu capul de wc, având debaraua burdușită de hârtie igienică. Când ne caută moartea fiindcă are treabă cu noi, să fiți siguri că nu greșește adresa !
După ce am văzut în seara respectivă știrile, am simțit că trebuie să scriu câteva comentarii pe blogul personal, mai ales pentru prieteni, fiindcă subiectul a născut niște dispute:
https://surugiu.net/wp/2020/03/22/cu-dumnezeu-nu-te-targui/
am auzit pintre cunoscuti de unu de a murit inecat cu mancare; nu am auzit inca de TBC – am avut eu pe bunicul si alti 2 prieteni; era mici si mancam impreuna cu bunicu la masa, uneori din aceeasi farfurie; la scoala ne testau, dar nu am avut niciodata nimic; de impartasit, de asemenea, niciodata nu am patit nimic; uneori nu am luat raceala nici de la colegi, a trecut gripa prin toti, unul dupa altul si eu nu am luat; ultima data, am luat o raceala de la un copil, dupa un singur contact, cam 20-30 de minute stat impreuna; in rest, cred ca contagiunea este un mare mister; intr-adevar trebuie sa ne ferim, dar spaima ca putem lua in orice moment este probabil mult mai daunatoare;
azi am purtat prima data masca la un magazin; pe langa faptul ca pute ingrozitor (masca chirurgicala), aproape m-am sufocat; probabil pana nu e obligatorie nu o sa mai port; tot azi am zis sa ma spal pe maini cu o solutie dezinfectanta medicala (pentru obiecte); mi-am tras o super alergie si mi s-a decojit pielea, cred ca nu era pentru maini; degeaba suntem paranoici daca nu suntem paranoici calculati
preoti si diaconi infectati in sectorul 2
sunt si doctori infectati si piloti si alte meserii; foarte probabil, sunt foarte multe vanzatoare, curieri, soferi de taxi etc; actual, statisticile nu ne spun nimic, doar cazurile nasoale ajung depistate si se fac anchetele epidemiologice; in final, preotii o sa fie probabil categoria cea mai putin infectata statistic deoarece s-au oprit slujbele; in Italia sunt postasi care au si murit