Mai intai de toate trebuie sa clarificam un amanunt important: Romania nu are experti epidemiologici! Nu vi se pare evident?
Pe 27 Ianuarie cand am scris primul articol, imi amintesc ca subiectul era deja fierbinte si deja urmaream si eu ce se intampla in China foarte intens. Am amanat sa scriu ceva pana nu am fost sigur ca nu spun prostii. SI iata ce ziceam:
Sa zicem totusi ca data fiind rata fatalitatii redusa si masurile de precautie, nu toti romanii vor fi infectati ci doar 10 milioane si sa zicem ca rata mortatlitatii la noi – deoarece avem un sistem medical performant – va fi de 2%. In acest caz, vom avea “doar” 200.000 de morti. Cum credeti ca va arata economia mondiala dupa acest virus?
Coronavirusul – Cernobîlul chinezesc
In ziua in care expertul Cercel emana asemenea aberatii si calma aiurea populatia, eu scrisesem deja zeci de articole si vad ca aveam chiar si unul despre valul 2 – subiect abia acum ajuns fierbinte pe la noi (exemplu).
Apoi a urmat o lunga serie de articole in care atrageam atentia ca nu ne pregatim cum trebuie si ca pierdem timp pretios aiurea pe dezbateri politice si masuri fara nicio eficienta, cum erau acele formulare care trebuiau completat de cei care intra in tara „din zone rosii”. A durat 2-3 zile caci ulterior au fost nevoiti sa le inchida de tot zborurile.
Am tot spus ca trebuiau inchise granitele, ca trebuia educata populatia, ca trebuiau spitalele pregatite, doctorii antrenati, noi angajari facute, masti cumparate etc, etc.
Reamintesc ca eu nu sunt in domeniu ci doar m-am informat pe internet despre ce se intampla in China, ce este o epidemie, ce este o carantina si ce efecte poate sau nu avea, etc.
Expertii insa unde erau atunci si ce faceau? Sa luam de exemplu masurile cu izolarea la locuinta pentru cei din zonele fierbinti. De ce nu au recomandat expertii carantinarea fortata a tuturor romanilor care intra din afara. Astfel, am fi tinut cazurile sub control la granita si am fi evitat raspandirea in cadrul comunitatii. Care experti au fost atat de tembeli incat sa creada ca este posibil ca pentru un virus respirator, poti face anchete epidemiologice care sa aiba macar 50% eficienta? A fost un fuga nebuna aiurea dupa primul caz si dupa celelalte si s-a dovedit ulterior ca izolarea totala era singura masura eficienta de amanarea a impactului. Dar chiar si izolarea totala nu ar fi fost eficienta daca nu se implementa cum trebuie. Ori pentru asta ai nevoie de experti.
Noi vedem insa ca Arafat abia incepand cu 5 aprilie recomanda purtarea mastilor dupa ce a rulat atata vreme acel anunt de interes … „public” prin care din contra, recomandau sa nu purtam masti decat daca avem simptome. Desi evident ca se stie ca simptomele pot sa nu existe, ceea ce este logic o aberatie.
Eu, care nu sunt expert, de pe 29 februarie ziceam:
Pe de alta parte, poate la nivelul societatii, la nivel de sanatate publica, efectul purtarii mastilor este unul pozitiv. Din principiu daca chinezii au facut-o, e posibil sa functioneze. Deci sa zicem ca acceptam mastile, sau ca oricum o sa fie impuse si cine nu poarta o sa fie amendat.
De câte măști avem nevoie?
Cate si mai cate exemple de bajbaieli ale expertilor. Necesitatea expertizei este vitala si diferenta intre tarile care trec bine prin aceasta pandemie si cele care trec nasol, o vor face expertii si mai ales expertii care sunt ascultati de politicieni. Problema este insa ca fiecare este expert pe o felie si are un orizont relativ ingust. Fara capete luminate de Duhul Sfant, expertii pot sa faca totul varza, asa cum au facut sefii de la OMS cand nu recomandau tarilor ca sa blocheze zborurile cu China, pentru ca virusul nu se transmite intre oameni si pentru ca astfel e afectat turismul chinezilor. Da, asta faceau! La noi nu se spune, desi zilnic auzim OMS in sus, OMS in jos. Boporul si televizorul au insa memorie de peste si macane ce scrie pe prompter fara sa isi aduca aminte care / ce a zis ieri sau alaltaieri.
Evident ca expertii medicali (mai ales cei epidemiologi) si-ar dori carantina perpetua. Daca am sta toti in casa, ar fi situatia ideala, pandemia ar fi tinuta sub control. Daca insa in randul expertilor medicali, mai luam si niste oncologi care vin si pun problema: ba epidemiologilor, sunteti tampiti! Daca tinem bolnavii de cancer in carantina, le deprimam sistemul imunitar si ii condamnam la remisie. Toata munca noastra e distrusa! Si problema se mai complica cu un țol. Daca mai luam si psihologi, vin si aia si zis: starea de tensiune provocata de mass-media si frica oamenilor de a lua amenzi, o sa ii tina in casa si prin urmare, va creste numarul de deprimati. Depresia stim ca afecteaza sistemul imunitar, deci … Si iarasi se mai adauga un țol la complexitate.
Politicienii sunt marcati in deciziile lor in primul rand de motivatii electorale. Guvernul Orban a primit capsunarii desi trebuia fie sa ii trimita inapoi fie sa ii bage in carantina fortata, de frica ca astia, fiind bazinul lor electoral, se vor intoarce impotriva PNL-ului la viitoarele alegeri si vor merge pe mana USR-ului care pe-atunci (ca si-acum) era in … opozitie. Cand am inceput sa avem cazuri si era logic ca o sa avem morti, guvernantii s-au speriat rapid si mai ales vazand si alte guverne, au inchis totul, desi era cam tarziu si desi ratasera carantina capsunarilor care ne-a adus practic deja transmitere intracomunitara din start. Si acum, motivatia politicienilor este cauzata de urgentele pe termen scurt, ei neavand o viziune globala de amploare, interesandu-i pur si simplu sa nu dea rau in presa, sa nu apara scandaluri, sa nu piarda puncte electorale din cauza scandalurilor, etc. Bineinteles, in randul deciziilor, din cand in cand banii si influentele conteaza. Asa se face ca desi in alte tari sunt inchise, magazinele de bricolaj de la noi sunt deschise si lumea merge la cumparaturi de panselute cand se plictiseste si asa se face ca desi Suceava a fost in ditamai carantina zonala si armata teoretic pazea drumurile, vreo 3000 de moldoveni (sau mai multi, ca doar de astia stim noi) au zburat la sparanghel in Germania. Romanii nu au voie sa mearga la livada lor, dar la sparanghelul neamtului au voie sa mearga in conditii de ingramadeala crunta, impotriva a celor mai minime reguli de izolare si distantare sociala.
Pe plan economic, ce sa mai zicem. PNL-ul s-a aratat total fricos si indecis in fata unor masuri drastice, incercand sa amane durerea pana in viitor, mergand pe creditare si pompare de bani, cu sprijinul BNR. Desi este clar pentru expertii economisti ca economia nu sii va mai reveni (iote de ce), guvernul se ambitioneaza sa dea donatii la toate companiile si toate ramurile, ca si cum doar trecem printr-o faza nasoala si maine-poimaine reluam totul. Nu mai zic ca nu se ating de bugetari si ca inca promit pomeni electorale in buna traditie lansata de PSD. Dar tendintele comuniste de control al preturilor deja afecteaza unele piete si vor avea impact mai tarziu in intreaga economie prin cresterea costurilor. In plus, neacceptand adevarul si oferind gogosi pudrate in loc de pastile amare, economia nu se poate adapta noii situatii si oamenii nu se incordeaza ca sa vina cu idei de ce pot face si cu ce barca se pot salva cand Titanicul va intra de tot la apa. Guvernantii sunt poate fara sa isi dea seama, ca acea orchestra de pe Titanic care intr-adevar stiau ca totul e terminat, dar cantau in continuare pentru a calma aiurea oamenii.
Am auzit ca avem deja deficit 6-7%. Ar fi bine sa fie doar atat. Pe la 10% vine FMI si vine cu conditii. Cu sau fara stare de urgenta, o sa inceapa si grevele si manifestatiile. Cursul o sa explodeze, preturile de asemenea. Orban si Catu o sa zboare si Klaus o sa fie obligat sa faca alegeri anticipate. PSD o sa castige si o sa ne transforme in Venezuela.
Fereastra de oportunitate de a incerca sa evitam un dezastru economic printr-o iesire inteligenta si incordata din starea de urgenta se inchide cu fiecare saptamana de amanare. Marea noastra speranta raman americanii. Poate pentru ca le-am cumparat rachetele anul acesta desi incepuse deja pandemia si era clar ca o sa avem nevoie de bani, o sa ne arunce si noua cateva milioane pentru platit salariile taiate la 50% ale bugetarilor (dupa reducerea cu vreo 40% a numarului acestora) si o sa ne ajute sa renegociem cu creditorii pentru a nu intra in faliment suveran. Alianta PSD-USR care va veni la putere, va avea o misiune grea, de a relansa economia dupa criza care va dura cel putin 5 ani.
PS: referitor la ce nu spun expertii: virusul fiind airborne, dupa cum am vazut in acel experiment facut de japonezi, raspandirea se face mai ales in spatii inchise, cu aer recirculat; ventilarea naturala este principala cale de lupta impotriva virusului; cu toate acestea, desi au venit caldurile, printre masurile „de protectie” stabilite de specialisti nu este inclusa ventilarea naturala; multe magazine ar putea lasa deschise usile acelea automate si ar trebui sa opreasca ventilatoarele la intrare si aerele conditionate / sistemele de circulare / filtrare a aerului, folosind la maximum ventilarea naturala (acolo unde e posibil) (iote de ce)