[CORONAVIRUS] Statistici proaspete – Cum stă România față de alte țări

Pe scurt stam prost. Dar sa lasam imaginile sa vorbeasca. Mentionez din start pentru a nu repeta la fiecare snapshot, ca statisticile sunt preluate de pe site-ul https://ourworldindata.org/coronavirus care de departe mi se pare cel mai bun pentru realizarea de charturi comparative. Din pacate, nu am avut timp sa trec si prin textul din aceasta pagina, dar poate pe viitor.

Celor interesati, le va fi foarte usor sa faca propriile charturi, selectand tarile care ii inrereseaza in dreptul fiecarui chart (exista un link Change Country – apare un pop-up cu tarile, introduceti cateva litere, selectati tara si asta e tot; dupa ce ati selectat / deselectat tarile dorite, inchideti fereastra).

total cazuri confirmate vs total morti confirmate

Chartul de sus arata “culoarul” ratei mortalitatii pentru diverse tari. Dupa cum se vede, deocamdata stam relativ vine, desi in esalonul superior. Cu cat creste insa numarul de cazuri, cu atat apar problemele si rata mortalitatii creste. Vom detalia in charturile urmatoare.

rata mortalitatii in timp

Dupa cum am detaliat in articolele anterioare, initial cand spitalele pot face fata, rata mortalitatii este mica, deoarece pacientii au parte de doctori / tratament / ventilatoare etc. Pe masura ce sistemul medical este depasit, rata mortalitatii creste. Rata se va plafona insa o data cu incapacitatea masurarii corecte a celor decedati – de la un numar testarea nu va mai putea face fata … Vedem in chartul de mai sus cum rata creste pentru toate tarile. Romania are un mic spike in ultimul datapoint, dar probabil vom avea o mica imbunatatire pe masura ce va creste si testarea. Reamintesc ca rata fatalitatii se masoara ca raport intre numarul de morti si numarul de testati. Vedem cum SUA a avut o evolutie diferita de celelalte tari. Asta deoarece SUA testeaza masiv in ultimele zile. Nu pot prelua chartul cu datele, dar va recomand https://zeihan.com/coronavirus-the-unmaking-of-the-global-economy/ pentru un tabel interesant cu cifre din SUA. Pe ultima saptamana SUA testeaza peste 100.000 pe zi. Nu stiu procedura, dar e de bun simt ca pe masura ce testarea creste, se mareste si raza fata de cazurile confirmate si spitalizate, deci avem o imagine mai clara a periculozitatii acestui virus. SUA mai are insa o particularitate: raspandirea comunitara masiva e recenta, deci este un delay fata de Italia, prin urmare grosul mortilor o sa vina din urma si o sa afecteze cifrele. In plus, sistemul medical este deja supra-incarcat in SUA si urmeaza o batalie crunta pentru adaptare (extindere paturi, cumparat medicamente, carantina generalizata etc).

Mult-laudata Germanie, vedem ca sufera o usoara crestere a ratei mortalitatii. Banuiala mea este ca Germania are o rata atat de scazuta deoarece doctorii nu clasifica mortile ca fiind covid ci le trec pe seama comorbiditatilor. Germania si tarile nordice in general, au o afinitate fata de eutanasie si probabil asta ar fi cauza … daca ma intelegeti.

Chartul de mai sus induce in eroare prin aceea ca nu este ajustat la numarul de cazuri ci urmareste axa timpului. Mult mai interesanta ar fi o axa a cazurilor, dar astfel de charturi urmeaza mai jos.

media pe 3 zile, rolling

Chartul de mai sus reprezinta media pe ultimale 3 zile a cazurilor depistate. 3 zile este o cifra ok pentru ca elimina anomaliile de raportare. Vedem insa ca desi celelalte tari au charturi line, al nostru arata zimtat si la 3 zile, semn ca masuratorile noastre variaza mult de la o zi la alta. Se vede clar zic eu plafonarea curbei in Ungaria. Sa speram ca nu tine doar de politica de raportare. Bulgaria in schimb arata foarte ciudat, cu urcusuri si coborasuri. Posibil sa tina de masurile luate la ei. Polonia pare sa stapaneasca curba, in timp ce Romania pare nehotarata. Regret ca nu am facut si o comparatie Italia / Spania / Franta / Germania. De notat, ca eu nu ma uit deloc la China si Japonia pe care le banuiesc ca nu au date reale, iar Koreea este clar de pe alta planeta, prin urmare, nu are sens sa ne facem inima rea comparandu-ne cu ei. Vom vedea insa mai jos de ce suntem indreptatiti sa fim extrem de ingrijorati de evolutia de la noi.

numar total cazuri

Dar mai intai iata si situatia cu numarul total de cazuri. Ideal ar fi fost un chart care sa porneasca de la ziua primului caz, dar oricum vedem ca “ne luptam” cot la cot cu Polonia, care insa are populatie mai multa ca noi (aproape dubla), muncitori mai multi ca noi in vest care probabil s-au intors mult mai usor si mai devreme acasa, deci ar putea fi cu usurinta mult peste noi. Comparatia cu Polonia va continua insa …

nr morti per 1 milion – viteza crestere

Chartul de mai sus arata “viteza” de dublare a numarului de morti raportat la populatie. In acest chart, punctul de pornire este primul 0.1 mort per milion declarat. Pe verticala e numarul de morti la milion si axele acelea radiale, arata viteza de dublare. Dupa cum se vede, noi depasim Italia ca viteza, comparativ cu acelasi moment pentru italieni. In perioada initiala este clar ca Italia a avut capacitati mai bune ca noi, dar sa nu uitam ca noi am avut grosul cazurilor “de import” adica majoritatea tineri care se intorceau de la munca. Italia a avut raspandire comunitara la primul puseu (va amintiti ca tot cautau pacientul zero), deci a lovit pe nepregatite in cei batrani si cu comorbiditati. Daca noi deja “batem” italia la viteza de dublare a numarului de morti, chiar in etapa in care teoretic sistemul medical nu este depasit, ce vom face mai tarziu?! De departe, acesta mi se pare CEL MAI INGRIJORATOR chart, care ma determina sa fac o noua profetie sumbra: vom avea mai multi morti decat in Italia. Singura speranta este efectul carantine, teoretic am “luat startul” Italiei la acest capitol. Practic insa, prin comportament, probabil urmam Italiei si nu ne diferentiem prea mult in respectarea carantinei, prin urmare chartul acesta nu se va schimba prea mult dupa ce efectul ordonantelor militare isi va avea impactul maxim.

14 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.