De mai multe ori am laudat ocazional modelul federalist – al SUA mai ales – care permite statelor o independenta sporita in a-si administra afacerile, ferindu-le astfel de greseli fatale si caderea pe panta dureroasa a bolsevismului care a distrus vietile a sute de milioane de oameni prin alte parti.
Din pacate, chiar si in SUA, federalismul este in decadere, cam de aproape 100 de ani de la infiintarea Federal Reserve care nu este nici federala si nici rezerve nu are, dar asta e alta discutie.
Doresc acum sa comentez putin scandalul / sfada lui Elon Musk cu California, deoarece deja avem un verdict: Musk a castigat:
Elon Musk may reopen his Tesla factory provided the electric vehicle maker meets safety requirements, local California officials announced Wednesday. Tesla can reopen its Fremont, Calif., plant as soon as May 18 if the company meets an agreed upon safety measures to limit the spread of COVID-19, the Alameda County Public Health Department said in a press release.
Daily Caller
Sa facem insa un scurt rezumat: California a avut o inchidere destul de restrictiva. Ca sa ne facem o imagine, California are in prezent 1800 de cazuri la 1 milion de oameni, fata de 800 cati are Romania. Daca in Romania fabricile nu au fost inchise, in California, unul dintre cele mai socialiste state din SUA, situatia a fost cu totul alta.
Ce este specific in California democrata, este conceptul de nanny state – statul tatuc care are grija de tine pana in cele mai mici amanunte. Si ca orice nanny, statul uneori o ia razna, astfel incat micii dictatori nu pierd nicio ocazie ca sa isi exercite pornirile bolsevice pana in panzele albe. Asa se face ca in mod aberan, californienii trebuie sa poarte masti chiar si in spatiile libere, afara:
“Bring your mask with you whenever you leave your home,” Garcetti said. “That will help us get more freedoms.”
Syrsa: LA Times
Si ca orice dictatura, sub umbrela dictatelor, micii fuhreri chiar motiveaza – dupa cum vedem – libertatea si egalitatea tutulor cetatenilor.
Cum fabricile si uzinele „neesentiale” au fost inchise si cum Tesla desi a tot incercat sa ramana deschisa, nu a reusit pentru ca incepusera sa tot aiba cazuri, Musk incearca sa-si exercite dreptul de „oligarh” de california si pe finalul masurilor si incearca sa fure startul. Si acum iata ca a reusit. Ceea ce nu se poate spune despre alti mici antreprenori care sunt prea mici ca sa fie relevanti si prin urmare sunt sfasiati de reglementarile comuniste cu privire la toate aspectele vietii de zi cu zi ale afacerilor si ale vietii oamenilor in general.
Dar desi amenintarea lui Musk si manevrele subterane au avut succes, asta nu inseamna deloc ca pentru micii antreprenori lucrurile vor fi mai usoare, deoarece statul o va da inapoi. Amenintarea cu mutatul in Texas demonstreaza insa ca existenta mai multor state cu viziuni si politici total diferite, ajuta imens in curbarea pornirilor bolsevice care nu prind tractiune si care ajungand sa faca dezastru in anumite locuri, trezesc oamenii din alte locuri si ii conving ca asa nu e bine.
Mai greu este insa pe acele domenii unde puterea a fost deja transferata la nivel central: armata si finantele. Din pacate, acolo nu se mai poate face nimic, statele nu au un cuvand prea important de spus. Insa macar in privinta drepturilor fundamentale, abordarile diferite permit o oarecare filtrare a solutiilor dezastruoase si prin imitatie, modelele pozitive sunt copiate si de altii. In plus, sistemul de taxare diferit permite o oarecare concurenta intre state, ajutand nu doar la optimizarea si adaptarea la situatia concreta a unei zone dar si – prin sistemul competitional – gasind calea de mijloc optima intre costuri si beneficii sociale.
Formele fara fond ale modelului american au incercat sa fie copiate si in UE in domeniul economic prin asa-zisele Fonduri Europene. Teoretic fondurile europene sunt bani luati din zonele dezvoltate si pompati in zonele „defavorizate” adica care au ramas in urma. Insa fondurile europene nu ia in calcul ca poate zonele alea au ramas in urma pentru ca oamenii sunt lenesi sau prosti si pentru ca e normal sa ramana in urma daca nu doresc sa iasa in fata.
Intr-o oarecare masura, si in UE tarile au libertatea sa practice impozite diferite, sa ia masuri diferite etc. Este insa cale lunga pana la sistemul federal american care are si avantajul unei solidificari istorice care ii permit mult mai usor lui Musk sa mute o fabrica din California in Texas decat permit, de exemplu Daciei sa se mute de la Pitesti in Bulgaria.
Concluzia acestui articol nu este ca UE trebuie sa se integreze mai mult, ca SUA ci ca Romania trebuie sa se federalizeze cat mai mult pentru a ceda putere si finante fiecarei zone in parte, pentru ca fiecare sa isi vada de soarta proprie. Evident centrul insa niciodata nu va ceda din puterile avute, dupa cum vede miscarea la noi este inversa, PSD taind drastic din veniturile administratiei locale care sta si mai mult la mila centrului. Intr-adevar, in Romania insa oricum cultura politica este zero si implicarea oamenilor la nivelu local asemenea, deci oricum daca s-ar face federalizarea, in cazul Romaniei probabil s-ar ajunge la baronizare. Dar macar, oamenii seriosi ar muncii si ar plati taxe pentru baronii seriosi …