Un prim lucru care mi-a atras atentia cand au inceput protestele a fost disonanta intre piata bursiera si haos. Pe masura ce haosul crestea, preturile actiunilor bateau noi recorduri. M-am gandit atunci: pietele cresc deoarece Trump va castiga. Haosul produs de democrati va strange si mai mult randurile in jurul lui Trump. Toti albii care mai aveau indoieli legate de corectitudinea politica sau pur si simplu nu il inghteau pe Trump din motive de mandrie si aroganta (se uita la fata omului si nu la faptele lui), acum vor vota cu republicanii. Toti care votau local un democrat deoarece li se parea mai potrivit omul desi ei aveau simpatii republicane, acum vor vota cu republicanii. De aceea credeam ca este o legatura stransa intre cresterea pietelor si sansele lui Trump. Deoarece daca castiga democratii este clar ca va urma o perioada de mari probleme pentru companiile private listate sau nelistate in SUA. Pentru a-si indeplini toate pomenile electorale promise, democratii vor trebui sa mareasca impozitele, deoarece bugetul Fed-ului este deja impins la cote de alerta si e doar chestiune de timp pana cand dolarul isi va pierde din putere. Cine crede ca vorbesc aiurea, sa citeasca Bloomberg sau Indiatimes.
Este la mintea cocosului ca haosul nu este bun pentru afaceri, mai ales dupa o carantina care a adus inchiderea unor afaceri, a inchis oamenii o perioada, i-a speriat pe o buna parte dintre ei si mai ales a facut sa scada consumul pe varii pedale pe care a apasat, una putin comentata ar fi obisnuinta oamenilor sa nu mai mearga la magazine si sa cumpere aiurea mai mult decat au nevoie, care probabil constituia cel putin 10% din retail.
Distrugerile provocate de „protestele pentru drepturile omului” sunt masive. Maine daca s-ar termina protestele, imaginati-va ce costuri sunt pentru proprietari. Cati vor putea sa „reporneasca” macar deschizand pravalia goala, fara marfa? Nu mai zic de marile lanturi de retaileri pe orice categorie care oricum au avut probleme din cauza carantinei. Dar New York Times a scris un articol in care prezinta mai bine situatia.
Ce doresc eu sa subliniez este ca haosul produce frica. Si mai ales pentru cei care muncesc si duc societatea inainte. Intr-adevar putoii care freca menta si parazitii care au timp de proteste si doresc justitie sociala stau bine la psihic dar sunt cantitate neglijabila cand vine vorba de productie, ori fara productie, societatea se va intoarce rapid in epoca de piatra. Iar cum economia include o importanta componenta psihologica care deja a fost afectata de pandemie protestele nu fac decat sa schimbe si comportamentul de cumparator al celor care produc, muncesc si imping societatea inainte. Acestia nu vor mai visa acum la vacante de lux, la masini puternice, la ultimul model de telefon ci vor pune ban la ban ca sa cumpere aur, arme, case la tara, masinarii agricole cat mai usor de folosit, sisteme electronice de supraveghere, orice are nevoie omul cand nebunii misuna pretutindeni. Marile orase vor deveni ghetouri. Comertul se va muta online intr-un ritm mult mai accelerat. Deja sunt ceva cifre ca comertul online in lume s-a dublat anul asta, cel putin pe anumite segmente. Schimbarile rapide insa nu se fac peste noapte. Daca pana mai ieri brandurile de retail puternice adoptau e-commerce-ul doar ca un moft de branding si ca o sursa alternativa de venit, acum este clar ca comertul electronic va deveni prioritar pentru toata lumea, retailul clasic fiind mort.
Dar sa ne intoarcem acum la titlul acestui articol. Doresc sa mentionez ca aceasta teorie imi apartine, aici puteti gasi prima sursa, desi nu exclud sa aiba si altii aceleasi idei. Pe scurt, teoria mea este ca aceste proteste au fost stimulate (prin diverse moduri) si tolerate tocmai pentru a distruge populatia de culoare din SUA. Dupa cum stim, negrii sunt mult mai predispusi la infectia cu Covid, unul dintre cauza probabila fiind deficienta de viamina D datorata culorii pielii. Statistic este deja stiut fenomenul, cam greu insa de dat o explicatie. Evident ca explicatiile cu tenta sociala sunt aberante: vezi-Doamne, negri ar fi mai saraci si nu au bani sa-si cumpere masti, sau alte de-astea … Ori toate aceste proteste unde probabil niciun negru nu a stat acasa, ce credeti ca vor produce? Deja numarul de cazuri in SUA a explodat si o evolutie pe state a ratei de tranmisie o puteti vedea aici. Ma depaseste sa fac o corelatie intre scala protestelor si evolutia mediei si oricum e precoce, rezultatele urmand sa se vada peste cel putin doua saptamani. Toti oamenii astia iesiti la proteste si la furturi, ingramadindu-se si amestecandu-se evident sunt un canal de propagare a virusului foarte eficient si foarte rapid. Practic daca ne uitam la numarul mare de participanti, toata perioada asta de stat in carantina este anihilata, numarul contactelor reciproce va creste si va accelera raspandirea virusului, facand inutile tentativele de eradicare a acestuia inainte de atingerea efectului de turma.
Vi se pare trasa de par aceasta teorie? Care sa fie criticile? Una ar putea fi ca situatia e atat de fierbinte incat nu putea fi tinuta sub control. Resping din start teoria, la ce dotari are politia SUA si la ce forte armate are, eu cred ca un politai la 1000 de oameni e floare la ureche. Evident ca data fiind situatia politica si ura fata de Trump a celor pe care Trump ii incurca in proiectele lor, au un rol in aceasta „infranare”. Dupa cum vedem, garda nationala a fost trimisa acasa, care era un fel de prima etapa de protectie a sigurantei in cazul in care politia nu face fata – ceea ce e evident clar. Ori, care politician nu doreste ca siguranta tarii sa fie pe primul loc si ca haosul si distrugerea de proprietata privata sa inceteze? Nu mai zic ce mortii si ranitii din aceste manifestatii si de riscul escaladarii. De altfel despre programarea si pregatirea mentala pentru haos prin serialele tv gen The Purge, poate o sa scriu un alt articol. Insa statul politienesc de care ne temeam credeti ca nu poate sa puna la punct cateva mii sau zeci de mii de protestatari? Este clar ca inactiunea vine din dorinta de a lasa acest haos sa se propage.
O alta critica care mi se pare insa mult mai solida la teoria enuntata aici, ar fi faptul ca pur si simplu Imperiul a obosit, societatea americana este in disolutie, nu mai are vana. Teoria asta am auzit-o la Djuvara in aceasta carte pe care din pacate am ratat-o, dar am vazut ceva interviuri la acea vreme si m-am gandit: iote si Djuvara ce idei mai are, ce sa stie el care nici macar nu are cont de facebook sau nu stie sa caute pe google. Dar batranul poate avea dreptate: cand o societate nu mai are un tel, o identitate, cand oamenii o duc prea binele si ia binele de-a gata nefiind constienti ca bunastarea lor s-a ridicat pe sangele si jertfa generatiilor dinaintea lor care au murit pentru unele valori care au dus la binele de astazi, lucrurile incep sa se imputa si shit hits the fan.
de „teoria” asta ce spui?
Michael Barden
@MichaelBarden8
Ever seen an Antifa debit card that can automatically be funded after looting, rioting, and gang stalking? Here’s what it looks like.
https://twitter.com/MichaelBarden8/status/1270250771024470017
Ciudata idee, dar pare plauzibila.
negrii si in general cei care protesteaza sunt evident clasa de jos, cei mai saraci; acestia necesita si fonduri (donatii) de la stat pentru supravietuire; ideal pentru guvern este ca aceasta categorie de oameni care nu muncesc – deci nu contribuie – dar au energii revolutionare, sa fie pur si simplu eradicati; au tot incercat sa ii mituiasca cu acei 1500 de dolari care au fost insa mizilic; un candidat democrat – Andrew Young chiar propunea Universal Basic Income, ceea ce nu e decat gaz pe foc pentru bugetul dezechilibrat al SUA, dar este clar o problema sociala in SUA si ce vedem noi sunt doar cateva semnale