Pentru a stimula consumul in Japonia care a fost macelarit de Covid – nu ca ar fi fost prea grozav inainte – guvernul japonez a lansat campania „Go To” cu urmatoarele etape:
- Go To Travel – incepe pe 22 iulie, se incurajeaza japonezii ca sa mearga in vacanta, evident local si prin oferirea de cupoane de discount;
- Go To Restaurants – se incurajaza mici japonezii sa iese la sushi sau la alte bunatati locale; probabil se vor oferi discounturi / tichete pentru fiecare japonez;
- Go To Event Live – vor incuraja participarea la concerte, meciuri, evenimente live cu multi oameni;
- Go To Shotengai – shotengai-urile sunt un fel de hale cu magazine mici, un fel de bazare turcesti cu mici comercianti ingramaditi pe o alee mare acoperita;
Dupa cum spuneam in articolele de la inceperea crizei, inainte de carantina, va veni vremea cand din cauza crizei economice guvernele vor ruga oamenii sa consume / sa iese afara etc.
Curios (sau nu) este ca – desi stam probabil mai bine ca japonezii – guvernul japonez are o atitudine opusa celui de al noi si popoarele la fel. Adeca, in timp ce guvernul japonez incearca sa „scoata lumea” si poporul se opune (93% japonezi se opun programului si 74% au declarat ca nu vor calatori anul acesta), la noi e vițăvercea, adica guvernantii vor sa tina oamenii cuminti in casa nu aiurea la terase, pe plaje sau prin magazine, in timp ce populatia e pe invers: nu crede ca exista virusul, nu crede ca guvernul ascude cifrele, din contra.
Asa cum la noi e conspiratia covidiotilor cum ca virusul nu exista sau cel mult daca exista, nu e chiar atat de nasol si totul e facatura, la japonezi e pe invers: populatia crede ca numarul de cazuri si de morti este mult mai mare, iar guvernantii ascund cifrele reale. Si eu banuiesc la fel, ca guvernul Japoniei incearca sa ascunda nasolul situatiei inca de a inceput cand incercau totusi sa tina Jocurile Olimpice de Vara si raportau cifre infime. Avand experienta dezastrului de la Fukushima, guvernul nu are niciun interes sa spuna adevarul si nici sa sperie oamenii, prin urmare s-a ajuns ca in Tokio, un oras de 9.2 milioane de locuitori sa se efectueze doar 3000 de teste. In conditia in care in Romania cu 20 mil locuitori se fac si 18.000 de teste pe zi.
Nemultumirea populatiei de lipsa de eficienta a luptei cu virusul, a impus chiar parlamentul sa ia la raspundere guvernul. Un ministru a fost certat de un parlamentar pentru interviul dat in Wall Street care purta titlul „Cum a invins Japonia coronavirusul fara masuri de carantinare”. Parlamentarul l-a certat pe ministru pentru ca s-a laudat cu „modelul japonez”. Care model? Care lupta?
Dupa cum am mai spus, sistemul financiar, daca va crapa, va crapa mai intai in Japonia. Cu o datorie guvernamentala de peste 200% din PIB si cu o economie care balteste de cateva decenii, cu o populatie imbatranita si care consuma din ce in ce mai putin, cu o banca nationala care a distrus efectiv pietele financiare si a cumparat grosul actiunilor pe pietele bursiere ale Japoniei, eu ma mir ca Japonia mai supravietuieste. Probabil capacitatea de productie le ofera mereu leverage la creditare si astfel pot sa tipareasca bani din ce in ce mai multi iar Fed-ul cu siguranta ca le ofera linii de creditare suficiente, Japonia fiind apendicele Imperiului care va fi extirpat doar cand se va inflama.
Interesanta deci paralela intre mentalitati: si popoarele si guvernele gandesc exact invers. Paralela merita studiata de sociologi dar nu numai. Nu cred ca guvernului japonez nu ii pasa de sanatatea oamenilor, cred doar ca nu e capabil si nu are ce sa faca: virusul e virus, ce poate sa faca mai mult? Mai multe teste? La ce ajuta? Mai mult „tracing”? Cu siguranta fac, dar totusi la milioane de oameni si la aglomeratia din Tokio, oricat tracing si oricate masuri ar lua, nu au cum sa tina evolutia virusului in loc. Sa blocheze totul? Ar fi catastrofal, caci predictii economice de acest fel se pot face.
In schimb, guvernul nostru nu se pricepe la predictii economice si prefera sa tatoneze cu noi inchider si stari de urgenta in speranta ca din miliardele care vor veni, se vor mai face niste super-achizitii de urgenta si poate mai ies ceva parandaraturi ca in perioada anterioara. Adica fraierii care nu au reusit sa sifoneze nimic in Martie-Aprilie, pompeaza acum pe idea unor noi stari de urgenta ca sa incerce si ei ceva.
Evident ca de japonezi este mult mai bine decat de noi. In primul rand au un sistem medical performant cu o rata de succes mult mai buna in tratarea bolii. In al doilea rand, zice un om de stiinta de la ei ca asiaticii ar avea o oarecare rezistenta la coronavirusuri (probabil din cauza epidemiilor si pandemiilor anterioare). In al 3-lea rand, Japonia e Japonia. Cine doreste deci sa primeasca vouchere de turism, de restaurant, de concerte si de shopping … Go To Japan!
Deci soluția e simplă de tot: să-l exportăm pe Johannis-san la Tokyo și să importăm niște japonezi în locul lui Orban. Preferabil, roboți 🙂
ruginesc robotii aia pana o sa ii bagam noi in priza