UPDATE 4.4.2021 – mulțumită unui vizitator al site-ului, am alfat răspunsul dilemelor – rata mortalității este cumulativă, ceea ce schimbă total situația. O să revin cu o analiză statistică a evoluției în timp – nu cumulate – a acestei rate pentru o imagine mai clară a eficienței vaccinului prin prisma CFR-ului. Rămâne însă dilema creșterii numărului de morți recente în Israel (număr raportat la milion de locuitori)
De la articolul anterior despre indicatorii legați de Covid în Israel, avem ceva noutăți, deloc îmbucurătoare. Atrăgeam atenția în acel articol că rata mortalității este constantă deși teoretic vaccinul ar trebui să scadă drastic numărul de morți raportat la infecții, prin urmare și această rată. Dar chartul arată la fel – rata mortalității este constantă.
Nota: toate charturile din acest articol sunt preluat de la OurWorldInData.Org
Dar poate înainte de acest chart cu rata mortalității ar fi bine să facem un recap al situației vaccinării. La 13 Martie – acum 15 zile – în Israel erau deja vaccinați complet 47.9%. Pentru comparație, am inclus în chart și Portugalia care la 28 Martie 2021 are 4.6% vaccinare completă.
A venit acum momentul pentru o paranteză. Seria de articole despre Israel am pornit-o pur și simplu din dorința de a vedea ce se întâmplă și dacă vaccinul salvează sau nu vieți. Înclinația mea spre statistici și spre charturi este cunoscută cititorilor blogului care poate își amintesc că încă de la începutul pandemiei am urmărit astfel de informații și am dorit să îmi fac o imagine cât mai clară a ce ne așteaptă. De fapt, ca să dau din casă unele lucruri, pot să îmi anunț cititorii că printre multe lucruri pe care le-am făcut în viață se include și un program software (librarie) de charturi cu date de produse financiare de la bursă, deci nu mă uit la charturi ca vacile din public, ci ca un absolvent de facultate de matematică-informatică care își câștigă pâinea din calcule matematice și analize statistice și care deși nu se poate intitula statistician, cel puțin inginer IT cu specializare în reprezentarea grafică a seturilor de date (printre altele) mă pot prezenta.
Această anomalie legată de constanța ratei mortalității în Israel prezintă un mister extrem de mare deoarece este elefantul din cameră care – după părerea mea – denota ineficiența totală a vaccinului (cel puțin până când această rată va merge spre zero, sau vom avea o explicație legată de date). De altfel, tot căutând surse cât mai variate (îmi e greu totuși să calculez eu rata și chartul de pe datele oficiale directe ale Israelului – este ceva muncă) am găsit o confirmare a situației, adică se elimină explicația că OurWorldInData.org prezintă date aiurea, greșite …
Israel’s morbidity rates have continued to steadily even as the country has been rolling back virus restrictions, which at their peak shuttered the entire education system, public venues, and most nonessential businesses.
Sursa: The Times of Israel
Ok, se deschid toate și lumea iese din carantină, dar asta nu explică rata mortalității! Rata mortalității este raportul dintre numărul de morți și numărul de cazuri.
Teoretic, vaccinul știm că nu garantează faptul că nu mai luăm virusul – deși în multe articole se evidențiază că se transmite mai greu – ci ne garantează că nu prea mai murim din boală. Doar așa, unul din când în când la câteva sute de mii – din ce arată „studiile”. Dar de unde să fie cei care fac boala și cei care mor care contribuie la rata mortalității?
Există – matematic – următoarele explicații. Cea mai simplă ar fi următoarea: vaccinul ferește complet de virus. Nimeni nu mai face boala dintre cei care fac vaccinul. Deci avem în calculul ratei doar dintre cei care au mai rămas (din acei 50%). Prin urmare, e firesc ca rata mortalității să rămână constantă …
Dar nimeni nu pretinde că vaccinul ferește complet de boală. Prin urmare, avem un procent (să zicem 20%) dintre cei care fac virusul, deci întră în numărul total de cazuri. Cum dintre cei care fac boala deși sunt virusați, foarte puțini mor, înseamnă că numărul de morți în rândul celor care sunt nevaccinați și intră in calculul ratio-ului trebuie să crească. Adică, pentru ca ratio-ul să rămână constant, trebuie ca componenta de nevaccinați din totalul de cazuri să aibă o incidență a morților mai mare (direct proporțional cu procentul celor vaccinați) în rândul celor nevaccinați. Pare greu de urmărit, prin urmare, încerc un infografic.
De la ultimul articol, am încercat să găsesc un răspuns al dilemei mele și am întrebat diverși oameni, pe ici, pe colo, fie pe facebook, fie pe twitter. Am fost și pe grupuri de anti-vacciniști și pe grupuri de reziști și nimeni nu mi-a dat răspuns. Mă întreb dacă cumva sunt singurul om din lume care se întreagă de ce rata mortalității în Israel este constantă?
De presă nu mai zic – este imposibil de explicat problema deoarece capetele măcănitoare din presa nu pot raționa, ele doar citesc de pe prompter, prin urmare este inutilă orice tentativă de a pompa problema în presa, cu atât mai puțin în cea românească.
Dar să ne întoarcem puțin la articolul citat mai sus unde se recunoaște rămânerea constantă a ratei mortalității, deși se flutură rezultatele excelente ale „infection figures” – bănuiesc că aici se referă la numărul de cazuri. Iată citatul cu pricina:
Recent infection figures represent a dramatic improvement over the past two months, credited chiefly to the successful vaccination campaign. The success comes despite more-infectious virus variants proliferating and the gradual lifting of restrictions
Sursa: The Times of Israel
Deci ministrul sănătății din Israel flutură steagul succesului și se laudă că deși se proliferează variante mai infecțioase (rămânde de dovedit asta, cum am mai zis, deocamdată este fake science news) și deși restricțiile sunt gradual ridicate, numărul de infectări scade.
Dar deși numărul de cazuri a scăzut în Israel, la fel se întâmplă și în Portugalia care pe 28 Martie are o rată a vaccinării complete de 4.6%, deci cu mult sub Israel.
Iată deci evoluția numărului de cazuri pe ultimele 2 săptămâni (totalul ultimelor 2 săptămâni cumulat – de facto, o medie) în care vedem că Portugalia a reușit să dea jos cu numărul de cazuri mult mai puternic ca Israelul deși a avut un puseu chiar mai amplu.
Dacă ne-am uita la chartul de sus fără să avem marcate țările și am spune doar: o țară are rata vaccinării 55% și alta 5% care-i care, cu siguranță am da greș!
Dar poate influența vaccinării asupra numărului de cazuri o vom vedea la valul 4 și în Israel cum spune Gandalf (Razvan Cherecheș):
Din nefericire, vaccinurile nu ne protejeaza de acest val, de valul 3. Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4, care va incepe din toamna. Pentru ca abia atunci vom avea un numar suficient de mare de persoane care au fost vaccinate si care nu vor mai fi expuse in acest fel.
Sursa: Ziare.com
Dar oare ce înțelege Gandalf prin „suficient”? Este oare 55% suficient? Dacă nu pentru cazuri, dacă nu pentru rata mortalității, măcar pentru morți contează oare rata mare a vaccinării din Israel? Se pare că nu! Recent, observăm o îngrijorătoare creștere a numărului de morți raportat la populație în Israel.
Să sperăm însă că tendințele de creștere a numărului de morți din ultimul timp este un artefact al testării.
Acum, ca matematician, nu pot să nu observ anomalia din corelarea tuturor acestor charturi: număr cazuri, număr morți și rata mortalității. Cazuri în scădere, morți în creștere și rata mortalității constantă. Există însă un delay al numărului de morți, prin urmare poate aceasta ar fi explicația.
În final, mai doresc să introduc în ecuație următorul aspect. După cum știm vaccinarea s-a adresat în primul rând populației de risc: bătrâni, bolnavi etc, adica cam toți cei care contribuiau inițial la grosul morților. Deși procentul din populație acoperit este de 50%, acest procent acoperă mai mult decât complet categoriile de risc, care constituiau grosul morților.
Cu acest mic – dar important amănunt – rata mortalității este un mister de trei ori mai mare. Dacă rata mortalității este o medie, pe categorii de vârstă situația este mult mai … nuanțată, adică dacă până la 50de ani, rata mortalității este aproape zero, cum de vaccinat au cam fost vaccinați toți peste o anumită vârstă, numărul de morți cam trebuia să meargă spre zero! De unde mai sunt morții în statisticile Israelului, din ce categorie de vârstă și de risc sunt ei?
Întrebări care rămân și care îmi este teamă că nu prea sunt puse de specialiști deoarece specialiștii sunt „biased”, adică au ochelari de cai și nu vad marginal. În plus, chiar dacă văd, nu vorbesc despre asta, deoarece le este teamă să nu lanseze îndoieli asupra eficienței vaccinului ceea ce înseamnă – în contextul de astăzi – sinucidere profesională și ostracizare din partea MSM.
Tare îmi este teamă – și nu ar fi pentru prima dată – că adevărul va fi băgat sub preș și în ciuda clarității cifrelor, nivelul de înțelegere al populației dar mai ales al formatorilor de opinie nu vor putea percepe și conștinentița aceste … anomalii din date care pun sub semnul întrebării eficiența vaccinului. Abia când din experienta euristică, de zi cu zi, a fiecăruia, vor apare la suprafață cazuri de morți care și-au făcut vaccinul există o oarecare posibilitate ca semne de întrebare să fie ridicate, dar până atunci, noile tulpine vor fi deja primadonele și se va da pe seama acestora, ineficiența vaccinurilor, care deși sunt bune, se va justifica ca nu fac față la noile tulpini, prin urmare va fi nevoie de noi si noi rapeluri, poate chiar periodice.
În prima zi cînd a început vaccinarea în România (27 decembrie 2020) spuneam la mitingul din centrul Timișorii: „Abia a apărut vaccinul și s-a anunțat o nouă tulpină de covid. Au pretext să spună că vaccinul e ineficient fiindcă e noua tulpină de covid, nu aia veche”
https://mariusmioc.wordpress.com/2020/12/30/miting-pentru-libertate-timisoara-27-decembrie-2020-abia-a-aparut-acest-vaccin-si-s-a-anuntat-ca-a-aparut-o-noua-tulpina-de-covid-au-pretext-sa-spuna-daca-vaccinul-este-ineficient-ca-e-ineficien/
Ei și-au pregătit dinainte explicații pentru orice rezultate proaste au în problema covid (Și au asemenea rezultate de mai bine de un an)
am calculat la 1 aprilie si intr-adevar CFR-ul de 0.74 este raportul dintre cumulative, deci asta ar explica constanta; evident ca daca e cumulativ se explica constanta; numarul de morti nu prea se explica daca vaccinul s-a facut la cazurile de risc, dar o explicatie ar fi ca vaccinul nu are eficienta din reclame ci una mult mai mica – ceea ce oricum ar fi bine
din pacate OurWorlInData la explicatii nu este deloc clar; o sa revin cu un nou articol si cu un chart delta pe datele lor care cred insa ca va fi spectaculos din alt punct de vedere …
Datele brute se pot lua de aici https://ourworldindata.org/coronavirus/country/israel cared dupa aia duc la sursa lor https://github.com/CSSEGISandData/COVID-19/blob/master/csse_covid_19_data/csse_covid_19_time_series/time_series_covid19_confirmed_global.csv
https://github.com/CSSEGISandData/COVID-19/blob/master/csse_covid_19_data/csse_covid_19_time_series/time_series_covid19_deaths_global.csv
Se pot extrage de acolo numarul de cazuri zilnice si numarul de morti zilnice. Dar mi se pare irelevant sa calculezi CFR zilnic (pentru a-i vedea o dinamica) pentru ca mortii dintr-o zi pot sa fie aferenti unor cazuri din zilele anterioare. Deci tot pe cumulativ este mai ok. Cred ca se poate totusi calcula un CFR pe datele cumulative de anul asta (numar morti cumulativ din 2021 / numar confirmati cumulativ 2021) pentru a-l compara cu un CFR cumulativ din 2020 (numar morti cumulativ din 2020 / numar confirmati cumulativ 2020). Se poate vedea o usoara scadere care este posibil sa fie efectul vaccinarii. Desi nu stiu cat de corecta este o astfel de comparatie.
o sa fac o medie poate cu un interval de delay intre cazuri si morti
Pui gresit problema. Ca sa vezi eficienta vaccinului trebuie sa compari nr infectarilor in timp sau a mortalitatii in timp. Daca de exemplu inainte se infectau 1000 pe zi si mureau 10 iar acum se infecteaza 100 si moare 1 .. rata mortalitatii e la fel dar eficienta vaccinului e clara.
Daca vrei sa faci o paralela faci nr cazuri noi/nr total oameni din Israel fata de nr cazuri noi/nr total oameni Portugalia. Sau faci o paralela nr total cazuri noi / nr oameni vaccinati Israel fata de nr de cazuri noi/ nr total oameni nevaccinati Portugalia.
Rata mortalitatii este normal sa fie constanta. Pentru ca arata cati mor dintre nr celor care fac boala. Nu arata si nr celor care nu fac boala, sau al celor care fac forme foarte usoare (poate total asimptomatice).
O sa zici ca daca au fost vaccinati de ce mai mor? Pai fac parte dintre cei foarte putini la care vaccinul nu a functionat. Sau care au mult mai multe probleme. O analiza corecta compara nr cazuri noi si nr decedatilor in timp. Inainte si dupa vaccinare. Cei ai facut tu a fost sa interpretezi niste date speculativ.
arata si mie unde zice ca e delta pe site-ul unde arat eu cifrele astea speculative; din contra, din ce vad eu, desi nu spune nicaieri daca e sau nu calculat pe total sau e delta, iata ce zic:
The case fatality rate isn’t constant: it changes with the context
CFR can decrease or increase over time, as responses change; and that it can vary by location and by the characteristics of the infected population
This shows that what we said about the CFR generally – that it changes from time to time and place to place – is true for the CFR of COVID-19 specifically. When we talk about the CFR of a disease, we need to talk about it in a specific time and place – the CFR in Wuhan on 23rd February, or in Italy on 4th March – rather than as a single unchanging value.
https://ourworldindata.org/mortality-risk-covid#the-case-fatality-rate
Dar o sa descarc datele si sa fac calculele sa verific daca e delta sau nu
Ce spui tu este corect și se va întâmpla așa o vreme.
Dacă însă apare în ecuație o variabilă suplimentară – posibilitatea ca focul să fi fost pus cu mâna, adică virusul să nu fi apărut spontan – atunci ne vom pregăti de o chinezificare a întregii planete. Au resursele tehnologice și financiare, iar covidul a fost un demo că se poate. Posibil să apară alte „mutații” în viitorul apropiat ca pretext al restricțiilor (după ce ne vor lăsa o gură de oxigen prin 2022-2023) sau alte chestii care pot cataliza o reacție in lanț de abolire a libertăților. Gen prăbușirea bitcoin, criza microprocesoarelor, cafteala pe resurse, conflictul israeliano-arab sau câte și mai câte or avea ăștia pe țeavă.
Sunt sigur că vor da vina pe noile tulpini. Pe de o parte se justifică continuarea vaccinării. Pe de altă parte se va justifica lipsa de eficiență (coroborată cu numărul mare al celor care vor refuza vaccinarea, permițând virusului să „supraviețuiască”).
Foarte interesant ceea ce ai observat! Este unul dintre motivele pentru care vizitez periodic pagina ta – faptul că rumegi informația, nu o hălpăni fără discernământ. Simțul ăsta critic este esențial în ziua de azi, când ni se toarnă gogoși cu nemiluita. Cam cum îi zicea Ilie Moromete lui Cocoșilă, când făceau ei politichie în poiana lui Iocan: „pe ce te bazezi?”.
O primă chestie pe care o arată inconsistența cifrelor este faptul că și ei încearcă să manipuleze statisticile. O a doua – că au ceva de ascuns, altfel nu le-ar suci. O a treia – că sunt cam proști, fiindcă nu o fac cum trebuie.
Concluzia primă? Că vaccinul este cam vax, apă de ploaie, pișvaser. Se pune întrebarea de ce ar ține în brațe un vaccin / producător de produse fake, care pe lângă faptul că poate avea efecte adverse, încă nu dovedește vreo eficientă și costă ca la balamuc? Concluzia secundă: ca să țină în priză lumea și în picioare pandemia. Că așa-i ordinul global, pe care fiecare țară (inclusiv Israelul) se grăbește să-l îndeplinească. Ce s-o mai dăm la-ntors…
PS: ai cont de patreon, să-ți fac o donație? Citesc de atâta vreme blogul tău și aș vrea să donez și eu ceva, simbolic măcar.
eu cred că vor transplanta succesul vaccinului pe descreșterea – ORGANICĂ – a curbei, care o dată cu venirea verii, o va lua în jos mai mult ca anul trecut (din cauza atingerii probabile a efectului de masa)
așa cum puseul valului 2 a fost pus pe seama noilor tulpini (deși valul 2 evident că urma să fie mai mare ca primul val), se fac tot felul de denaturări cu scopuri politicianiste
în esență, problema e că cei care vorbesc sunt în general megalomani, narcisiști, nulități care vor să pară deștepți și de aceea își arată deschidrea față de presă și apar la suprafață ca spuma mării
fenomenul trivializării științei prin punerea micforonului în fața unor nulități, care se imită unii pe alții și cam cântă în cor aceleași aiureli este o mare problemă și este încă o consecință a inversiunii de care ziceam în articolul anterior
eu am totuși o viziune optimistă – pe măsură ce puterea comunicări va crește și oamenii vor folosi mai mult mijloacele de tehnologie, vom avea o diversificare a surselor de informare și consesnul fabricat, se va fabrica … cam greu (doar dacă nu ne transformăm întrun totalitarism a la China, unde totul este urmarit și cele mai mici abateri aspru taxate)