Chiar a făcut prăpăd Covid în 2020?

Acest articol este inspirat de următorul video.

In video, o femei face un sondaj la firmele de servicii funerare din Toronto ca sa vada daca au avut mai mult de munca in 2020 decat in anii anteriori. Asta deoarece si pe la ei, ca si pe la noi, numarul mortilor reali este masluit si lumea nu are incredere in cifrele oficiale.

Personal am incercat cu toate cunostintele mele de cautare pe Google sa aflu un numar total al mortilor din Romania in 2020 pentru a compara cu ce a fost inainte. Din pacate, din 2020 nu mai exista rapoartele. Inainte de 2020 am gasit rapoarte detaliate cu numarul de morti si bolile din care au murit, dar pe 2020 … nu. De ce?

Una peste alta, cine are chef de studii mai amanuntite sa faca mai bine o analiza a cifre de afaceri pe sectorul de funerarii. Desi si aici poate da cu virgulă cati s-au tras niste tunuri …. Adica practic pretul inmormantarilor a explodat deoarece cu plandemia, cei care au murit in spitale, pot fi scosi doar cu firmele apropate de partid, nu cu orice firma de funerarii cum era inainte. Adica firma de funerarii trebuie sa ia patlama speciala ca se pricepe sa plimbe mortul …

Ce am putut eu face este insa o analiza a cautarilor pe google trends pentru cuvintele “servicii funerare”. Evident ca cifrele arata cautarile nu numarul de morti, desi daca ar fi explodat numarul de morti, ar fi explodat si cautarile. In plus, cautarea de produse si servicii online in Romania inca nu a atins apogeul, inca exista oameni care descopera cum merge treaba, deci … Dar iata cifrele care sunt edificatoare, zic eu:

2017 1154
2018 1095
2019 1321
2020 1375

Atentie, cifrele nu denota numarul exact de cautari ci doar sunt un indicator, adica 100 era maximul si eu am adunat lunile. Cine vrea sa repete experimentul se duce pe Google Trends, alege Romania, alege ultimii 5 ani si cauta “servicii funerare”. Apoi descarca csv-ul si face totalurile pe ani. Asta am facut eu si ce e mai sus a iesit …

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.