Este criza cauzată de hyperinflație „soluția” de backup a neo-resetatorilor?

Nu știu! Dar ce se întâmplă nu e normal și nu e doar consecința tiparniței Fed-ului.

Criza din domeniul construcțiilor începe încet-încet să iasa la suprafață deși a început încă de prim martie când la majoritatea produselor deja se realizase un salt de 20-30%. În timp ce Cuțu doarme pe el și dă din coadă că „experții” de la BNR i-au scos din pix o inflație de 2% ca la carte, șocuri după șocuri lovesc domeniul construcțiilor.

Pentru cine nu știe încă pe ce lume trăiește, un scurt intro explicativ (de 20 de min) îl aveți mai jos:

Mă delimitez de Valentin când vine vorba de interpretarea cauzelor, dar în rest, ce prezintă el sunt realități și într-adevăr în funcție de produs, există creșteri de 100% sau doar de 50%.

Ce este însă ciudat la această hyperinflație este că deși prețurile cresc, marfa dispare … Dar sunt mai multe semne de întrebare, prin urmare să le luăm pe rând.

În primul rând, este inflația doar pe domeniul construcțiilor? Nu! Cel puțin pe salarii, acestea au crescut, depășind nivelul de înainte de plandemie. Culmea că au crescut salariile fără mărirea salariului minim – ca fapt divers, care contrazice bolșevicii care cred că doar ei sunt garanții prosperității când măresc salariile din pix.

Dar de ce să fii crescut salariile la noi? Deoarece, au crescut cheltuielile oamenilor și deoarece piata funcționează. Oare? Dar care piață? Păi în primul rând piața creditelor, care duduie. Pe lângă moratoriumul la plata dobânzilor oferit în timpul plandemiei, statul încă oferă nenumărate facilități și băncile aleargă după oameni și după firme cu creditele. Cum tipărirea de bani a fost văzută în criza din 2008 ca singura soluție, ideea genială de a tipări fără remușcări s-a intersectat cu „necesitatea” stimulării de către stat a cheltuielilor și prin urmare, fenomenul care a dus la hyperinflația din Iugoslavia este acum repetat la nivelul UE și la nivelul fiecărui bloc economic în parte.

Deci, așa cum zice și Valentin în video, inflația este globală. Și ca domenii (deci nu doar construcțiile) și ca monedă (deci nu doar în lei ci și în dolar). Dar care să fie cauza? O explicație ar fi tipărirea de bani. Dar după cum s-a dovedit, tipărirea de bani, fără creșterea vitezei de circulație a banilor în economie, nu produce inflație. Să nu uităm că toata perioada post 2008 a fost caracterizată de deflație, în ciuda creșterii explozive a masei monetare și a relaxării creditării. Pe de altă parte, în SUA, fondul Black Rock a anunțat că achiziționează de la creditaci casele la un preț „foarte bun”. Deoarece dobânzile sunt zero și posibilitățile de randament limitate, mariii investitori achiziționează bunuri fizice care au perspectiva să crească în viitor. Și cum în SUA vedem că marile orașe sunt distruse de anarhie, iar aglomerările urbane nu mai sunt … atractive, ca să nu zicem mai mult, casele sunt clar din ce în ce mai atractive. Imobiliarele de altfel, sunt clar o investiție sigură în vremuri de criză. Să zicem deci că achiziția de case în SUA a cerut lemn mult și prin urmare a crescut prețul în toată lumea.

Pe lângă lemn, avem însă criza semiconductorilor la care eu încă nu i-am înțeles cauza. Câtă vreme există cerere și cum în ziua de astăzi cu atâtea automatizări, cu petrol care anul trecut pe vremea asta era la prețuri negative, nu văd cum să nu se poată adapta producătorii la cerere după atâta timp. Prin urmare, există ceva putred, dar ce să fie?

Una dintre teoriile pe care le-a auzit Valentin ar fi că SUA sabotează China, blocând containerele … Nu văd de ce și nu văd cum. Cu siguranță mare parte din navele de transport marfă sunt ale chinezilor și acest șantaj nu văd ce rol ar avea, ce impact. Să nu mai vândă China mărfuri în întreaga lume? Păi și de unde să cumpărăm? Noi capacități de producție sunt fantasme. Poate o parte din producție să mai se relocheze, dar tot în țări cu mana de lucru ieftină. Eu nu văd americanul începând de mâine să producă chinezerii la aceleași prețuri …

Principala mea teorie ar fi ca China are o creștere masivă internă a consumului și prin urmare cererea de produse a crescut foarte mult la interior și prin urmare, nu mai exportă. Paralel cu tipărirea de bani și devalorizarea dolarului, cererea internă a sugrumat efectiv oferta pentru exterior și a crescut prețurile. China a făcut achiziții masive de materii prime, poate mai mult ca în 2008. Atunci se pregătea să construiască masiv ca să compenseze scăderea cererii de marfă la nivel global. Acum probabil cererea internă este cauza, deși poate pur și simplu stochează materiile prime pentru a nu pierde din devalorizarea accelerată a dolarului cauzată de tipărirea de dolari, dobânzile mici și mai ales politicile de relaxare fiscală, donațiile cu spoiala de „ajutor de plandemie” etc.

Ca o mică paranteză, dacă vrem să știm când va intra SUA în implozie, deși e greu de făcut previziuni cu privire la viitor, eu pot să profețesc că va pica în timpul unor pomeni electorale aberante oferite de democrați.

Dar în SUA ar fi zvonuri de introducere a unui plafon peste care taxarea să fie masivă. Știu că miliardarii și bogătașii au scheme complexe de evaziune și protecție a asset-urilor, da mă gândesc că o parte din bani se pot duce pe materii prime pentru a le fi stocată valoarea pentru o perioadă în care moneda fiat va trece prin turbulențe masive.

În final, cu privire la titlu, doresc doar să recapitulez: avem pe de o parte tipărirea de dolari, euroi (nu chiar la fel de mulți) și toate celelalte. Evident că japonezii tipăresc continuu deoarece abia fac față la plata ratelor care sunt deja o felie mare din PIB chiar la dobânzi zero. Chinezii nu știu ce fac, dar PIB-ul lor a crescut cu 16% în primul trimestru, deci este clar o efervescență economică fără precedent. Părerea mea este că deși chinezii mint, o parte din această creștere e reală tocmai datorită creșterii nivelului de trai. Chinezul mediu începe să vrea din ce în ce mai multe, fiind chiar mai materialiști decât boomerșii americanilor. Ori, de unde atât de multe produse pentru miliarde de chinezoi? Tot din producția internă. De altfel, teoria intrării americii într-o perioadă neagră economic e profețită de ceva timp de Peter Schiff care zicea: când chinezii își vor da seama că bunurile pe care le produc ei, nu trebuie să le dea pe hârtiile tipărite de fed ci le pot consuma chiar ei, intern, China se va decupla de lume și toate vor fi mai scumpe. Atunci va fi o cădere masivă a nivelului de trai al americanului de rând. Și evident al românului …

Chiar și cu cererea Chinei și mai ales dacă cauza inflației e tiparnița, eu unul nu găsesc o explicație logică pentru lipsa mărfii. Chiar dacă prețurile cresc, puterea de cumpărare în China nu crește cu 100% de pe o zi pe alta, cum vedem în analizele de preț date de Valentin. De aceea, e posibil să fie ceva putred și să se dorească producerea unei noi crize, care de data asta va fi criza a toate: nu fier, nu lemn, nu papa, nu bani.

~ ~ ~ ~

Alte articole pe aceeași temă:

17 iunie 2021 – Latest PPI Results Show Construction Material Cost Increases Still Alarming

This Post Has 4 Comments

  1. Adrian S.

    Nu mă pot abține să nu fac o paralelă cu ceea ce este scris în cartea Apocalipsei. Să iau două situații:

    1.
    Știrea (între timp numărul a sărit de 400):

    https://observatornews.ro/extern/230-de-morti-in-canada-in-4-zile-din-cauza-temperaturilor-de-aproape-50-de-grade-organizatia-meteorologica-mondiala-in-alerta-426870.html

    Apoc. 16, 8-9:

    8.Şi al patrulea înger a vărsat cupa lui în soare şi i s-a dat să dogorească pe oameni cu focul lui.
    9.Şi oamenii au fost dogoriţi cu mare arşiţă şi au hulit numele lui Dumnezeu, Care are putere peste urgiile acestea, şi nu s-au pocăit ca să-I dea slavă.

    2.
    Hiperinflația și mama crizelor care se va arăta (sărăcia lucie) se cam brodește cu Apoc. 6, 5-6:

    5.Şi când a deschis pecetea a treia, am auzit pe a treia fiinţă, zicând: Vino şi vezi. Şi m-am uitat şi iată un cal negru şi cel care şedea pe el avea un cântar în mâna lui.
    6.Şi am auzit, în mijlocul celor patru fiinţe, ca un glas care zicea: Măsura de grâu un dinar, şi trei măsuri de orz un dinar. Dar de untdelemn şi de vin să nu te atingi.

    Nasol e că urmează pecetea a patra (moartea, care e destul de previzibilă după sărăcie):

    7.Şi când a deschis pecetea a patra, am auzit glasul fiinţei a patra, zicând: Vino şi vezi.
    8.Şi m-am uitat şi iată un cal galben-vânăt şi numele celui ce şedea pe el era: Moartea; şi iadul se ţinea după el; şi li s-a dat lor putere peste a patra parte a pământului, ca să ucidă cu sabie şi cu foamete, şi cu moarte şi cu fiarele de pe pământ.

  2. admin

    Epic Economist este un canal mfm (made for money) dar eu il folosesc pentru headline-urile care sunt foarte bine selectate, recente si relevante

  3. N

    Probabil cel mai plauzibil scop e producerea crizei , trebuie omorate sau preluate acum firmele mici care inca mai traiesc. Productia e in mare parte in mana catorva proprietari globali, distributia la fel. Au mai ramas cat de cat jucatori privati mici si medii in piata constructiilor ( nu prea isi construieste nimeni casa cu Astaldi sau Bechtel dar multi cumpara alimente de la fabrici controlate de Friesland, intra in magazine Carrefour Mega Profi care au cam omorat micul comert autohton), serviciilor (medicale, igiena-cosmetica frizerie curatenie, funerare), hoteluri-restaurante. Tot ce a ramas in mana celor mici trebuie lichidat sau preluat prin falimentare de catre proprietarii globali. Apoi se trece la preluarea proprietatilor individuale probabil prin supraimpozitare, de catre stapanii guvernelor care de cand cu pandalia supraindatoreaza tarile pe care le „guverneaza”. Asa se ajunge la faza resetarii in care „nimeni nu va mai detine nimic”. Partea materiala a resetarii , care vine in sprijinul partii spirituale, iar despre componenta spirituala a marelui reset nu prea s-au facut dezvaluiri publice de catre artizanii lui. Dar despre care vorbeste o carte de aproape doua mii de ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.