Ce poate declanșa o revoluție pe meleaguri mioritice?

Mămaliga fierbe dar și când dă în foc …

Teoria mea este că și Revoluția din 1989 a fost făcută tot pentru foame. Doar foamea în scoate pe români din casă, nu principiile și nici măcar teama că de acum înainte BigPharma le va trage periodic câte o injecție care le va aduce numai bunătăți dar ca la loterie – în număr restrâns, ca să nu bată la ochi.

Deci dacă doar foamea îi va scoate în stradă, când va veni această foamete? Păi cel târziu în toamnă. Inflația va exploda până atunci și vom vedea nenumărate proteste, inclusiv greve în rândul bugetarilor.

Iată însă mai întâi un chart cu prețul la producător (variație lună la lună în procente)

source: tradingeconomics.com


După cum vedem încă ne aflăm pe panta ascendentă a prețurilor la producător – cele care determină prețul final. Prețul la producător este un indicator mult mai relevant al inflației deoarece datele oficiale ale inflației sunt … făcute din pix. Creșterea prețurilor pe Mai 2021 (ultima disponibilă în site-ul citat) nu a mai fost atinsă din Noiembrie 2008. Asta ca să faceți comparația cu ce va urma. De altfel, dacă comparăm panta ascendentă a chartului recent cu cea din 2008, vedem cât de rapidă este această creștere (care probabil în Iunie s-a și accentuat).

Așadar, dincolo de scandalul inter-guvernamental, se află semnele de întrebare cu privire la viitoarele luni când probabil guvernul va trebui să apeleze la FMI și să ia măsurile … necesare. Mai concret, șobolanii vor să părăsească barca și caută pretexte. Varianta șobolanilor de la USR ar fi ca „rezolvarea” acestei crize să se facă printr-o nouă închidere – de aceea pompează pe „certificatul verde” și „varianta delta”. O nouă închidere va da posibilitatea guvernului să taie și să spânzure deoarece manifestațiile vor fi interzise deoarece va fi „pericol de infectare”.

Dar spre deosebire de anul trecut când creșterea datoriei a fost posibilă fără consecințe deoarece … Covid, acum lucrurile stau complet diferit deoarece Asia și-a cam luat avântul și Imperiul nu mai poate ascunde prea mult gunoiul sub preș – prin gunoi înțelegând masa monetară tipărită de băncile centrale și dobânzile negative care erodează productivitatea și distrug economia reală.

Să luăm acum o pauză și să vedem țările cu creșterile de PIB cele mai importante – date tot de la trendingeconomics.com:

  • China: 7.9%
  • Koreea de Sud: 5.9%
  • Turcia: 7%
  • Tawan: 8.9%
  • Irlanda: 11.8%
  • Hong Kong: 7.9%
  • Singapore: 14.3%
  • Bangladesh: 5.9%
  • Vietnam: 6.61%

Procentele reprezintă creșterile an-la-an pe baza ultimelor raportări (trimestrul 1). Pe trimestrul 2, probabil defazarea față de vest va fi și mai mare. Iată comparativ cum stau câteva țări din vest:

  • SUA: 0.4%
  • Zona EURO: -1.3%
  • Germania: -3.1%
  • Marea Britanie: -6.1%
  • Franța: 1.2%
  • Italia: -0.8%

Economic este clar că vestul a pierdut în plandemie. De aceeea se încearcă întărirea puterilor statului prin introducerea „pașaportului verde” care este de fapt o nouă infrastructură de control și monitorizare. Sub pretextul luptei cu virusul, cetățenii vor fi ordonați ca oile în abator să stea fiecare la locul ei până îi vine rândul la tăiat. Căci altceva ce să mai poată facă politicienii din vest? Reforme economice? Ha, ha! Asta presupune tăieri, austeritate și din 2008 încoace nu prea le-a ieșit. Investiții în infrastructură? Cu ce forță de muncă? Cu chinezi și pakistanezi? Căci europenii au devenit extrem de leneși și așteaptă ajutorul de la stat mai ceva ca sovieticii.

Cele două falii se freacă și la intersectarea lor vor apare cutremure. De altfel, faliile se freacă de ceva timp, nu de ieri de azi, dar acum vedem că suntem și noi afectați și vedem că e pe bune. Ieri au fost Ucraina și Turcia, azi a venit rândul României și probabil al Ungariei – granițele sunt clar demarcate, unde se vor simți cele mai puternice unde de șoc ale cutremului economic care va veni în toamnă.

Întorcându-ne la inflație, aceasta este un fenomen global, deși este perceput diferit de fiecare țară în parte. Dar diferența constă în cum simt cei de sus, nu cei de jos, care peste tot vor fi exterminați ca niște gândaci. Iată de exemplu un miting al minerilor din Alabama care protestează și cer salarii mai mari:

Sursa: Breibart.com

Cauzele inflației pe care o trăim în prezent, după mine sunt 3:

  1. tipărirea de bani – mai ales în SUA unde Fed-ul a dublat aproape datoria totală și guvernul cheltuiește lunar cateva sute de miliarde; lichiditățile abundente și dobânzile negative duc la situații aberante cum a fost inflow-ul de bani în fondul de investiții în imobiliare Black Rock. Pe scurt, teama de inflație a determinat smart money să intre în fond care i-a investit ulterior cumpărând tot ce se putea și săltând astfel prețul imobiliarelor în SUA, ceea ce a dus la creșterea prețului la materiile prime din construcții în întreaga lume.
  2. creșterea nivelului de trai din China care a dus la reducerea exporturilor și creșterea consumului intern; de altfel, acesta este un trend secular care se va lungi pe multe decenii și care este principalul risc existențial pentru Imperiu – adică creșterea economică a Chinei, pe lângă impactul economic (bunurile produse în China nu vor mai fi la fel de ieftine și abundente deoarece chinezii și le vor păstra pentru ei), înseamnă bineințeles și bani mai mult pentru investiția în arme, deci o cursă a înarmării pe care din istorie știm că economiile socialiste (cum este economia SUA și a Europei) nu o pot duce cu succes.
  3. supra-încărcarea rețelei de transport marfă pe mare – altfel spus, discontinuitățile lanțurilor logistice de tranport și aprovizionare; din cauza restricțiilor tembele, foarte mulți marinari care lucrează pe marile vapoare care aduc bunătățile de la chinezi nu s-au mai putut întoarce să se odihnească acasă cu au muncit non-stop; există deci un deficit de personal care se adaugă pe lipsa investițiilor și tăierile de flote făcute anul trecut la începutul plandemiei când nu mai era sustenabilă păstrarea atâtor nave; de altfel, această ultimă cauza (3 în numerotarea mea) este citată deseori ca fiind singura sursă pentru inflație de către MSM, ceea ce evident este o idioțenie, deoarece tipărirea de bani din SUA nu putea lăsa prețurile nemișcate; între-adevăr această ultimă cauză este reversibilă (într-un viitor oarecare), dar celelalte nu

În plus, s-ar mai adăuga și puseul consumerist venit după o lungă pauză cauzată de închideri, dar acestea nu putea aduce salturile de 150% la prețul lemnului sau altele la fel de spectaculoase. Dar că veni vorba de prețuri, să vedem ce ne așteaptă și pe noi. Iată mai jos o informare a unei companii …

Deci, 10% din mai și creșterile ulterioare vor ajunge în cele din urmă în prețul de la raft, acum urmând un proces de propagare. În ciuda creșterilor din construcții – care s-au crezut „localizate” la un moment dat, iată că hyperinflația va lovi din plin și încet-încet se propagă în lanțul de producție.

E de prisos să zicem că orice închidere, va afecta și mai mult economia și va fi ca sarea pe rană. Sunt unii reporteri tembeli care raportează acum veseli prostește creșterile de venituri la guvern din TVA – scumpirile de acum, practic au mărit prețul produselor și prin urmare și încasările. Dar ce nu înțeleg tembelii este că inițial există o inerție a consumului la creșterile prețurilor din varii motive. De exemplu, în construcții – dacă te-ai apucat să-ți faci casa și mai ai de cumpărat doar gresia, nu o să aștepți până la anul ca să scadă prețurile, ci cumperi chiar scump. Prin urmare, scumpirile măresc TVA-ul deocamdată. Însă dacă doar te bătea gândul să te apuci și ai văzut măririle, ai schimbat banii în EURO și i-ai băgat la CEC, așteptând vremuri mai bune. De unde, canci TVA peste câteva luni.

În plus, cum creșterea de acum la bunurile de larg consum a fost ușor dusă deoarece oamenii aveau rezerve de anul trecut, când nu au mai fost în vacanță și nu au mai ieșit la restaurant. Exuberanța „dezlegărilor” și celebarea „libertății” aduse de vaccin au cam tăiat orice restricție câtă vreme buzunarul nu a rămas gol și cardul de credit mai are descoperire. Însă suprapunerea factorilor inflaționiști și valul 2 al măririlor de prețuri care se va extinde din construcții în toate domeniile, îi vor lăsa pe mulți cu gura căscată.

Dar așa cum un schior poate se bucură în fața inițială a unei avalanșe pe care o produce, deoarece vede că prinde viteză și e mișto, când vede că ce se întâmplă este mai presus de el, adică nu alunecă doar pe schiuri ci pe o felie din munte, panica se va instala și oamenii vor tăia drastic consumul, iar spuma de creșteri la veniturile guvernamentale din TVA se va evapora brusc.

Dar nu vreau să fiu în locul lui Cuțu. Pe cât de mult l-am criticat, deja mi-e milă de el, deoarece stresul de a fi un nou Băsescu și de a tăia în carne vie, cu siguranță îl va afecta pentru toată viața.

Cât despre ce putem face noi, ca indivizi este simplu: să ascultăm de Ieremia care zice: „Blestemat fie omul care se încrede în om şi îşi face sprijin din trup omenesc”. Adică să nu credem că vom putea scăpa de furtuna care vine și să ne pregătim pentru o lungă perioadă de decădere a nivelului de trai. Iată că știm dinainte și Dumnezeu încă ne dă timp. Vaccinarea obligatorie e ultima grijă pe catre trebuie să o avem în fața vremurilor care vor veni. Spun asta deoarece la cum văd eu lucrurile, magazinele se vor ruga de clienți să intre și chiar dacă legal se va da nu știu ce lege, concret cu excepția lanțurilor globale, legea nu se va aplica de facto, așa cum în prezent nu prea mai există poliție rutiere pe drumurile naționale din cauza grevei tacite a polițailor.

Și pentru cei care stau bine cu inima, ca să își facă o idee de cum va fi pe la noi, să vadă ce se întâmplă acum în Africa de Sud. Ignorați particularitățile – sunt nesemnificative. Pe scurt, avem a face cu o criza economică, un guvern corupt și o nație dezbinată.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
ARTICOLE COMENTATE

Ziarul Financiar: În Europa de Est, inflaţia „trecătoare“ despre care vorbesc marile bănci centrale este văzută ca un pericol. Banca centrală a Ungariei se teme pentru forint, iar colega din Cehia de explozia salariilor şi preţurilor pe care ar produce-o supraîncălzirea pieţei muncii – ungurii au mărit dobânda de referință ca să lupte cu inflația. Isărescu va fi ultimul care va scumpi leul deoarece ar putea afecta consumul și prin urmare lanțurile internaționale care aduc marfă în România nu ar mai raporta profituri record.

Bursa: Investitorii individuali văd în inflaţie cea mai mare ameninţare pentru portofoliile lor – cam generic termenul „investitor”. Evident ca pe etoro ajung mai ales novicii și micii investitori, deoarece smart money se duce în fonduri gen Black Rock cum am subliniat mai sus sau în crypto. Problema e că niciun stoc nu poate garanta păstrarea valorii. Când creșterile sunt de 2 cifre, de unde știi pe ce cal să pariezi? Evident imobiliarele sunt o soluție, și nu degeaba acestea au crescut primele. De altfel, imobiliarele sunt canarul din mină în orice criză.

Economica: Banca Mondială: Numărul persoanelor în risc de sărăcie a crescut semnificativ în România la începutul pandemiei – dincolo de rapoartele birocratice ale unor mega-instituții supra-statale, adevărul este că pentru a evita un val de somaj, guvernul a dat credite nelimitate companiilor la dobânzi zero. Cum se va scoate conducta și companiile vor fi nevoie să se ajusteze la realitățile pieței, pe lângă creșteri masive de prețuri vom avea parte și de un șomaj ca în 2008. Mare parte din creșterea de la noi a fost pe consum. Foarte puține sunt investițiile și producția este încă cu mult pe minus față de expoca pre-plandemică, cifrele arătând că ne-am cam întors la 2017 și suntem departe de „recuperare”. Agricultura este la fel, încă pe minus și anul acesta nu dă deloc speranțe …

This Post Has 2 Comments

  1. Bruce

    Hong Kong nu e țară, e China.
    Cât despre „schimbat banii în EURO și pus la CEC”, chiar nu înțeleg de ce românul are impresia că doar leul își pierde din valoare. TOATE monedele își pierd din valoare (evident nu toate în același timp). Pur și simplu tipărirea de bani e aceea care crește prețul activelor financiare, imobiliare și a materiilor prime. Sigur că o parte din inflația de la noi e importată (creșterea prețurilor materiilor prime generată de trilioane tipărite de FED/BCE/BOJ/etc), însă o bună parte e generată de prostia și ticăloșia penelisto-useristă. Ei au fost cei care au eliminat OUG 114/2018 (plafonarea prețului energiei electrice/gazelor naturale) și au generat explozia prețurilor la curent/gaz natural (+30% YOY). Pe lângă asta, tot penelisto-useriștii (la indicațiile UE prin Planul Verde) distrug producătorii de energie pe cărbune: termocentrala Mintia s-a închis, peste jumătate din CEO (Complexul Energetic Oltenia) se va închide. Practic va scădea producția de curent electric în timp ce va crește cererea. Iar prețul curentului electric (deja explodat) va urca la un nivel inimaginabil pentru omul de rând. Pe lângă asta, în viitorul apropiat, UE va introduce o taxă pe centralele de apartament (inclusă în prețul gazului) similară taxei plătite acum pentru benzină/motorină ca nu va putea fi eludată și se va exploziei prețurilor la curent electric/gaz.
    Iar cum de energie electrică e nevoie în fabricarea oricărui alt produs, e limpede pentru oricine gândește că inflația va fi, în următorii ani, teribilă. Totul se va suprapune dezindustrializării țărilor europene întrucât dacă acum e extrem de greu să concureze producătorii asiatici, lucrul acela va deveni imposibil odată cu explozia prețului energiei electrice.

    1. admin

      într-un fel așa cum în vest există o presiune maximală pe defazarea între săraci și bogați, presiunea asta există și la nivelul statelor între țările din prima linie și țările de mâna a doua – de aceea măsurile care „vor trebui luate” pentru „a lupta cu criza” sunt doar colac peste pupăză peste problemele deja existente; cum tipărirea de bani nu va mai rezolva creșterea prețurilor care vine din cele 3 motive enumerate, soluțiile nu pot fi altele decât austeritate tehnocratică – deja sunt programe de creditare denumite patetic „pentru reziliență” – ha, ha, ha reziliență după ce dai în cap economiei, închizi totul, distrugi micile afaceri și tipărești bani la care au acces doar marii bogați și marile companii

      totul este programat și plandemia nu este decât un pretext pentru un mare crash economic care să rezolve – în viziunea diabolicilor care conduc lumea – problema demografică; dar în esență nu este decât un război fățiș împotriva omului

      nu vedeți că pe de o parte, pe frontul Covid se plusează pe mantra „griji față de cei expuși” – adică față de babacii de peste 80 de ani cu un picior în groapă și pe de altă parte pe frontul „schimbărilor climatice” – care nu mai sunt doar încălzire deoarece datele nu suportă minciunile – se fâlfâie stindardul „să lăsăm o planetă viitoarelor generații” – care generații?!? că la ce sărăcie produc inginerește și la ce condiții de trai asigură oamenilor, nu mai au oamenii curajul să facă copii și o să avem o criză demografică nu doar în UE ci în întreaga lume; de altfel China deja oferă avantaje financiare familiilor care fac mai mulți copii …

      iar problema pierderii luptei economice cu estul este cireașa de pe tort – deși presiunea crizei se va simți în întreaga lume și deflația seculară va ciopârți din toate popoarele, vestul este de departe mult mai afectat și din vest periferia va fi cea la care se va da foc în cele din urmă, când se ajunge la război, ca de fiecare dată …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.