De ce cumpără Musk Twitter?

Mai e ceva până să îl cumpere, dar o chestie este sigură – Musk nu cumpără Twitter ca să îl elibereze de cenzură ci ca să avanseze mai rapid în dezvoltarea unui IA cât mai complex și mai puternic.

Adevăratul front de bătălie între puternicii lumii nu este (doar) pe câmpul de luptă. Diferența între succes și eșec este dată de puterea tehnologiei iar în ziua de astăzi puterea tehnologiei este măsurată prin capacitatea de inteligență artificială.

Pentru cei necunoscători, progresul IA se face pe două fundamente – cercetare și date. Adică o parte este softul care are o structură (cum ar fi tipologia în biologie) și în cadrul fiecărui tip de algoritm (Machine Learning, Rețele Neuronale etc) există softuri diferite care fiecare în parte poate fi parametrizat și customizat într-o infinitate de configurații. Pentru a da rezultate însă, softurile au nevoie de date pe care să fie testate modelele.

Datele multe din ziua de astăzi sunt în fapt adevăratul progres în inteligența artificiala, tehnologic domeniul fiind cumva în urmă (cam prin anii ’70). Pe vechile baze ale inteligenței artificiale, s-a altoit capacitatea de procesare și volumul mare de date și astfe s-au obținut rezultate spectaculoase care pot să uimească chiar și pe cei mai optimiști și care au sau au avut tangență cu domeniul. Iată un exemplu: un IA care generează imagini pe baza unui text descriptiv, după ce a analizat sute de milioane de imagini care au avut atașate un text descriptiv și astfel a învățat cum arată fiecare obiect.

Ca fapt divers, Inteligența Artificială funcționează în mod miraculos. Adică de ce le mai multe ori, cum se ajunge la un rezultat este imposibil de descris. Modelul și softul sunt o componentă evident creata, dar după ce modelul este antrenat să rezolve o problemă concretă, felul cum s-a ajuns la un rezultat nu mai poate fi decodificat, procesul de învățare este pur și simplu un black box care crează anumiți parametrii de funcționare ai modelului din setul infinit de care am amintit.

Întorcându-ne la Musk, în primul rând reamintesc următoarele două lucruri care trebuie știute despre el cu privire la Inteligența Artificială: 1) o consideră cel mai mare risc existențial pentru umanitate (mai mare ca nuclearele, asteorizii, etc). 2) a făcut o organizație care … să încerce cumva să pună de acord pe toți actorii din domeniu pentru ca nu cumva lucrurile să scape de sub control. Evident este o utopie, este ca un fel de asociație de împărțire echitabilă a aurului între căutători pe vremea Vestului Sălbatic din SUA.

Cursa înarmării din Inteligența Artificială poate fi comparată cu obsesia alchimiștilor din trecut pentru găsirea unei formule de creare (din alte metale) a aurului (la un preț mai mic). În loc de aur însă este căutată inteligența generală despre care unii zic că este o utopie. Această poțiune magică extrem de periculoasă evident că va da posibilități nelimitate celui care o va controla. Și deși Musk se declară preocupat de riscul ca IA să se debaraseze de noi după singularitate, adevărul este că orice geniu malefic cum este Musk și-ar dori dacă nu găsirea formulei magice pentru învățarea generală, măcar să ia parte la aventura găsirii și eventual a vânării acestei himere.

Cum Musk deja are la îndemână ceva jucării pe care au fost nevoiți să le dezvolte pentru Tesla (care deși e consideartă mașină electrică, în fapt este un robot conectat la Matrix), sunt sigur că mufarea acestora la datele Twitter-ului va oferi lui Musk capacități incredibile de a conduce – de data asta oameni. Căci în esență, prin prisma potențialuilui și a funcției pe care o realizează, Twitter este o fabrică de inginerie socială. Cenzura unor cuvinte și ecoul ideologiei woke din cadrul celor care țin la butoane acum Twitter-ul (sau până mai ieri) sunt nimic pe lângă ce poate face Musk și ce va face cu el când va putea să pună mâna pe acțiuni și să dea liber programatorilor să se joace cu tot ce are de oferit Twitterul.

Nu zic deloc că cei care au fost până acum, nu s-au gândit să îl folosească pentru învățarea unor algoritmi și poate chiar pentru determinarea unor evenimente, trenduri etc. Ce zic însă este ca Musk are un cu totul alt istoric, un cu totul alt profil și mai ales cu totul alte unelte decât cei care au deținut până acum Twitter-ul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.