Ocuparea totală a Ucrainei și extinderea războiului

Cred că cine mai are îndoieli că Al 3-lea Război Mondial a început este tembel.

După cum vedem, rușii și-au consolidat puternic pozițiile în vest și cuceresc sat cu sat cele două provincii care sunt deocamdată – prezentate ca – target al războiului, după care Rusia se va potoli și Ucraina va fi nevoită să accepte situația și să facă pacea.

Vestul de altfel visează la pace, de unde l-au băgat pe Kissinger în față ca să sugereze ucrainienilor că trebuie să se calmeze cu pretențiile și să accepte pacea.

Dar ce bine ar fi – nu-i așa – pentru întreaga lume ca Ucraina și Rusia să se înțeleagă și după frecușurile care au mai rămas și după ocuparea Lugansk-ului și Donbasului, totul „să revină la normal”?

Acum, alunecarea spre WW3 e complexă și poate să sară de unde nu te-aștepți. Sunt atât de multe focuri mocnite care pot să se transforme în ditamai explozii. De exemplu, Israelul acum este presat de SUA ca să lase pe nemți să le dea niște arme cool ucrainienilor la care evreii au licența dar sunt produse în Germania. Dar după ce că nu participă la sancțiuni, deși primește miliarde ajutor anual de la SUA, Israelul-ui îi e frică de ruși că în Siria oricând rușii pot să îndemne pe Assad să pedepsească Israelul pentru raidurile periodice asupra Damasului și asupra bazelor militare siriene – un atac abuziv despre care nu auzim la TV. Prin urmare Israel a refuzat cererea SUA de a contribui la ajutorarea Ucrainei, măcar prin eliberarea constrângerilor acestor contracte.

Dar iluzia că Putin se va opri la Lugansk și Donbas este trivială. Să nu uităm că rușii au eșuat în ocuparea Kievului, deci intenția o au avut. E normal ca Putin să zică că nu vrea decât „neutralizarea naziștilor” dar nicio putere nu cedează un teritoriu după ce l-a câștigat cu atâta sânge (poate doar românii au renunțat la Ungaria deși mai mult pentru că eram sub bocancul rușilor).

Belarus se pregătește așadar pentru atacarea Ucrainei și după ce vor termina cu cele două provincii și vor distruge grosul armatei ucrainiene care este acum în vest, rușii vor avansa puternic înspre vest și nu se știe unde se vor opri.

Există speranța ca acest an măcar să nu aibă timp să se ocupe de altă țară decât Ucraina, căci vedem că mai au până își intră în mână. Pe cât au râs proștii de eșecurile rușilor, pe atât de repede și-au reglat lipsurile și pe lângă numărul mare de soldați și trupe angajate în luptă, rușii învață din mers și să lupte cum trebuie. În premieră rușii au dus în vest un atac coordonat cu mai multe arme (aerian, infanterie, tancur). Pare hazliu pentru o „mare putere” că la începutul războiului, batalioanele rușilor din nord atacau pe rând chiar aceleași arme deoarece nu erau în stare să se coordoneze între ei. Dar acum, nu mai e cazul.

Una peste alta, economia vine din urmă și banul va dicta câștigătorul. Rusia câștigă mai mulți bani acum din petrol și gaze decât înainte (mulțumită sancțiunilor) și de asemenea cum importurile au scăzut drastic deoarece gențile de mii de euro și marile companii de modă care vindeau trincheturi de miliarde în Rusa au fugit, banii pe petrol rămân în interior și întăresc rubla. Banca Națională a Rusiei tocmai a scăzut dobânda din cauza întâririi rublei, ceea ce este spectaculos și arată că sancțiuniel nu funcționează și probabil nu ar funcționa nici dacă Israel ar participa la ele. Așa cum am spus, doar tăierea gazelor de către nemți ar lovi Rusia dar nemții sunt perverși și prea slabi ca să ia măsuri drastice, fiind captivi lui Putin de bunăvoie așa cum Merkel pleca capul și băga coada între picioare când Putin punea câinele pe ea sau îi spunea bancuri perverse despre violul care are loc în noaptea nunții.

Nu există niciun scenariu realist în care Ucraina va mai păstra măcar o felie de pământ unde să poată pune un steag. După ce vor măcelării restul armatei în vest, rușii vor avansa fără probleme în toată Ucraina și e posibil ca de data asta, blitz-krieg-ul să le funcționeze deoarece efectiv nu mai sunt soldați. Iluzia că ucrainienii vor pune toți mâna pe arme este de asemenea tembelă – războaiele de azi nu se mai pot duce cu fermieri luați la răzbel și pregătiți peste noapte. De fapt niciodată nu s-au dus războaiele cu amatori, ci acei conducători care avea banii să angajeze profesioniști câștigau războaiele. Armele nu sunt de asemenea un plus al Ucrainei – cu toate ajutoarele vestului, vedem în ultimul timp că au cam dispărut acele înregistrări cu tancuri și avioane rusești doborâte de ucrainieni. Credeți că a obosit divizia de propagandă? Nu! Pur și simplu, rușii s-au învățat minte, s-au adaptat, au învățat din mers, așa cum am mai spus.

Dar pe lângă eșecul militar al ucrainienilor, poate și mai trist este faptul că populația nu prea participă la război ci – din relatările corespondenților de la fața locului – își continuă viața indiferent. Adică indiferent de ce steag este ridicat la primărie. Într-adevăr mulți au fugit dar majoritatea ucrainienilor au rămas acasă și chiar dacă nu i-au aplaudat pe ruși, după cum vedem nu prea ajută mare brânză armata ca să ducă o rezistență mai eficientă. În ciuda aparențelor, ucrainienii nu sunt chiar toți în război. Evident că nu vom vedea la TV aceste lucruri.

Deși rușii este clar că nu vor ataca aiurea o țară NATO, se pune evident întrebarea – dar de ce? Sau: dacă ar avea totuși acordul SUA ca să atace o țară NATO, este oare exclus ca rușii să nu se hazardeze să continuie aventura de … eliberare de naziști? Dar oare ce țară ar putea Rusia ataca cu acordul SUA? Oare ce țară, deși este parte NATO pune mereu bețe în roate și face probleme sfidând de-a dreptul nu doar pe americani dar mai ales pe evrei? Cititorii acestui blog știu despre ce țară este vorba. Evenimentele recente, de punere bețe în roate țărilor nordice care vor să adere la NATO este doar o continuare a fierberii colivei care este posibil să fie în curând gata.

Ce îmi este mie teamă e că Putin joacă șoarecele și pisica cu Ucraina – în timp ce armata își face treaba într-un ritm aparent lent, după loviturile primite (numărul de morți a depășit deja pierderile din Afganistan), pe plan economic Rusia își consilidează poziția prin reglarea deficitelor, întărirea parteneriatelor, mufarea și mai accelerată la China și mai ales prin repornirea industriei de război care să producă arme.

E hilar cum râd unii „analiști” de ruși cum că bombardează cu rachete „oarbe” deoarece nu mai au de-alea smart. De unde or știi ei stocurile de arme smart ale rușilor, nu știu. Pe de o parte aceiași analiști recunosc că bombardamentele aiurea prin Ucraina nu au un scop anume ci sunt doar „de pedepsire”, dar analiști nu leagă două boabe să se prindă că dacă sunt de pedepsire, bombele alea nu au nevoie să fie smart. Rusia nu are pe ce să dea bombe smart. Nici măcar pe armele trimise din vest care vin pe anumite rute și să zicem că teoretic ar putea să le depisteze (prin drone, sateliți etc). Dar rușii vor să-și pregătească soldații și vor să testeze – cum zic la TV – cum fac față armelor moderne din vest. Prin urmare, nu au efectiv pe ce să folosească arme smart, dar vedem că atunci când e nevoie (bombardarea periferie Kievului când președintele ONU era în vizită) pot să dea cu bombe suficient de deștepte cât să ajungă aproape dar nu prea departe de cine trebuie să sperie.

This Post Has 11 Comments

  1. Bogdan

    În WW2 într-adevăr, 50% din toți morții au fost ruși, dar asta a fost acum 75 de ani…

    1. admin

      fiind sistem inchis, numarul de morti nu pune o problema din punct de vedere al reactiei oamenilor – este insa problema demografica (daca mor soldatii pregatiti … mult succes sa ii inlocuiesti intr-o Rusie cu rata natalitatii negative) si mai este problema eficientei armatei si a fidelitatii soldatilor – daca soldatii vad ca se moare cam usor din cauza neglijentei si a prostiei comandantilor lor, e normal ca si calitatea luptei va avea de suferit

      pe la inceputul razboiului era un exod al tinerilor in state foste-sovietice care mai primeau rusi – tinerii fugeau de frica recrutarii …

      rusia insa mai are resurse, numarul mare al populatiei (comparativ cu altii), lipsa alternativelor de munca si educatia intelectuala fac ca armata sa nu aiba probleme cu recrutarea – evident insa ca la est e China si in cel mai fericit scenariu in care Rusia isi realizeaza obiectivele in Ucraina si tine in frau NATO, la est va fi cu totul altfel … deja este problematic dar cine sa mai analizeze si asta. granita Rusia-China pe-acolo nu e trasata si de asemenea sunt vaste zone nepopulate unde chinezii au intrat deja si au orase intregi

  2. Bogdan

    Oare chiar au pierdut rușii atâția soldați câți se laudă ucrainienii că au ucis?

    1. admin

      Nu stiu numarul – am auzit la Podcastul The Telegraph ca au pierdut cati au fost omorati si in Afganistan. Numarul exact cred ca e secret si la rusi. Rusii au insa mare toleranta la numarul de morti, sa nu uitam WW2 …

  3. Anonim

    In general nu va inselati… v-am contrazis (legat de inceperea razboiului eu anticipam si „”demonstram”” ca nu va fi, zambesc, dar asta e, m-am inselat, analiza mea a fost gresita !) candva si acum ma gandesc daca nu cumva e mai bine sa tac…. si totusi indraznesc sa afirm (categoric ?!) ca Rusia nu va ataca Turcia intr-un orizont de timp care sa faca utila aceasta discutie…

    1. admin

      daca Turcia este exclusa din NATO devinde canditatul ideal de invadat pentru rusi, totul depinde de asta
      nu vad cum Turcia poate ramane in NATO daca se opune intrarii Suediei si Finlandei … fie Turcia va fi scoasa, fie NATO se va reshapa sub alta forma
      noi europenii ne credem buricul lumii, dar Asia este puterea economica actuala si Turcia este cumva puntea asiatica catre europa, fara tranzitul de marfuri chinezesti prin Turcia, Europa intra in Evul Mediu
      cea mai sigura metoda pentru rusi sa produca durere europenilor fara a implica NATO este sa loveasca in tari de care UE este dependenta si care nu pot fi aparate
      da, acum Turcia este in NATO dar sa vedem peste o luna

    2. Anonim

      „da, acum Turcia este in NATO dar sa vedem peste o luna” – nu ma refeream ca Rusia nu va ataca Turcia pentru ca ea este in NTO, eu chiar cred ca nu va face acest lucru nici dupa si daca Turcia va fi scoasa din Tratat. Si – sa mai risc o „””analiza””” ?! (nu am vreun emoticon zambaret la idemana) cred asta pentru ca de exemplu in Turcia rata natalitatii e mult peste cea din Europa, numarul celor sub 50 de ani este mare, au multi tineri sunt si un popor mai conservator deci…. au putere si capacitate de lupta (Europa nu are !) si Rusia stie asta……. Ok, asa cred eu, nu ar fi prima data cand gresesc !

      1. admin

        singura tara NATO care a fost deja atacata de Rusia este Turcia – frecusurile in Siria nu sunt doar niste „atingeri delicate” datorate simplului fapt ca ambii (si Rusia si Turcia) au interese in zona … e RAZBOI! de factor, deja Rusia este in razboi cu Turcia in Siria! nu stiu cat de mult urmariti ce se intampla in Siria, dar acolo este doar o chestiune de timp pana la curatenia turcmenilor din nord unde va fi foarte greu rusilor daca nu ii calmeaza pe turci;

        pe langa acest argument care tine de geostrategie, mai este si argumentul relatiilor personale – dupa ce ca Putin i-a salvat viata lui Erdogan care era cat pe ce sa fie casapit de generalii sponsorizati de americani, Erdogan s-a gasit sa vanda drone Ucrainei!

        acest aspect al Bayraktar este ignorat total complet sau prezentat superficial la noi – Turcia s-a dus la ucrainieni deoarece ei nu erau in stare sa faca motoarele … dar oare la rusi au incercat sau nu sa se duca? eu zic ca Erdogan s-a dus la Putin cu propunerea, cum se crede el mare negociator si combinator – „mai Vlad, uite noi putem face drone ieftine, vindem de spargem, va dam si voua. Dar nu avem ingineri sa faca motoare ca noi suntem turci si nu ne pricepem la matematica, fizica si calculatoare, dar mana de lucru ieftina avem. Nu vrei sa colaboram?”

        Vlad i-a zis: „Erdogane, cum iesi din NATO, cum accept propunerea asta”.
        Erdogan raspunde: „hai, mă, Vlad, nu fii asa! ne ducem la ucrainieni daca nu vrei!”
        Vlad: „turc turbat ce esti, atat iti trebuie, dupa ce ca ti-am salvat capul – ai grija, te joci cu focul …”
        etc, etc

    3. Anonim

      In privinta Siriei nu va contrazic, nu sunt atat de informat cum sunteti dvs.
      Legat de Erdogan, chiar ma gandeam in anii trecuti ca el s-a pus rau si cu Amerlocia (a cumparat S300, americanii au impus sanctiuni au dorit sa-i doboare lira, economia, au oprit instruirea pilotilor turci etc) si cu UE (problema celor 3 milioane de refugiati care stau in corturi in Turcia pe banii UE desigur, el amenintand din cand in cand ca le da drumul spre Europa etc) si cu rusii dupa cum spuneti dvs.
      Interesant…… cum rezista in aceste conditii, Erdogan ? M-ar interesa punctul dvs. de vedere ! Multumesc….

      1. admin

        nu stiu ce sa zic, Peter Zeihan are teoria ca Turcia are unele avantaje care fac supravietuirea lui Erdogan posibila si in plus, zice ca oricine ar veni in locul lui ar fi si mai rau
        in primul rand faptul ca este la interectia intre continete, printr-un punct care trece marfa de la chinezi, l-a ajutat economic sa supravietuiasca si sa jongleze printre provocari
        prin provocari se intelege riscul existential al Turciei (sa nu uitam ca la turci s-a cam oprit primavara araba, in rest a cam trecut peste tot prin zona)
        apoi ar mai avea avantajul demografic al unei populatii tinere in putere – are astfel armata, are forta de munca ieftina
        in ultimul rand ar fi cultura tranzactionala a turcilor care i-a ajutat sa negocieze problemele cu fiecare in parte
        parerea mea e mult mai nuantata despre Turci si porneste prin prisma intrebarii „cum ar fi fost daca” – eu mai degraba decat sa laud Turcia si pe Erdogan, ma gandesc cum ar fi fost daca in locul lui Erdogan ar fi fost un presedinte pro-european care ar fi mufat Turcia la UE si ar fi beneficiat – pe langa avantajele geografiei si demografiei si de influxul de capital si know-how din partea UE – intr-adevar ne uitam le greci si putem fii sceptici – Grecia in UE a fost pur si simplu calcata in picioare, transformata intr-o ferma de insule de vanzare dar asta e si datorita felului de a fi al grecilor, nu doar datorita presiunilor din vest

        Erdogan este un dictator si nu exista un secret al rezistentei lui, pur si simplu asa cum rezista Putin si Orban, asa a rezistat el; regula in zona e cam pasalacul si pasa lui, dupa cum vedem, noi suntem exceptia
        dar daca trecem peste asta si mergem mai departe, a rezistat pur si simplu din providenta divina – este intr-adevar o minune cum de nu au reusit americanii atentatul (mai intai) si mai pe urma, cum de nu l-a rezolvat Putin cand Erdogan i-a tot pus bete in roate in nordul Siriei – sa nu uitam ca avea casus beli mult mai nasol acolo si chiar daca nu era nevoie sa atace Turcia, putea cel putin sa faca macel de turci in Turmenistanul din nordul Siriei

        dar sa nu fericim nici Turcia si nici pe Erdogan, dupa mine are – asa cum am comentat – are sanse mai mari decat Romania sa fie urmatorul front de conflict cu rusii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.