Cât de nasol va fi la iarnă?

Orice predicție este dificilă de făcut, mai ales predicțiile legate de viitor.

Dar așa cum în plandemie, norii negrii care s-au arătat încă de la început (celor care nu trăiesc la subsol) nu s-au comparat cu dezastrul care a venit ulteior, la fel va fi și acum. Adecă, va fi rău și foarte rău dar nu pentru toată lumea.

Așa cum în plancemie, bugetarii, oamenii de afaceri și chiar angajații din unele sectoare nu au avut probleme prea mari (dacă nu se uitau la tembelizor să se lase bombardață cu bombe psihologice) în schimb restaurante, baruri, turism și pensionari au fost cam distruși, tot așa și acum – pentru unii va fi bine, pentru alți va fi nasol de tot.

Recunosc cu o oarecare vină că perioada plandemică are pentru mine amintiri plăcute. Deoarece nu am respectat nicio restricție și m-am decis să mă comport ca și cum nu am restricții. Evident că nu m-am aruncat ca prostu în mâna lupului. Adică, pe unde plecam aveam hârtie la mine, dar de exemplu evident că plecam când vroiam și unde vroiam doar pierzând un minut ca să completez hârtia. Asta până m-am prins că pot doar să las data necompletată și să completez doar dacă mă opresc gaborii.

Apoi, deși era restricție nu am renunțat la plimbările prin parc cu bicicleta. Evident că atunci când parcurile au fost închise, m-am plimbat prin oraș. De asemenea, la biserică am lipsit doar o perioadă până să studiez terenul. Altfel, m-am bucurat de drumurile goale, de liniștea venită din lipsa nunților și a chefurilor, de numărul mic de oameni din magazine și de pe stradă și evident de traficul mult redus mai ales din cauza școlilor închise.

Acum va fi altfel. Deoarece gradul de stres se va ridica și se va încerca ridicarea nivelului apei pentru ca mult mai mulți să intre la apă de data asta. Dacă în perioada plandemică damnați au fost babacii deoarece pe de o parte au fost atacați psihologic, pe de alta închiși în casă, goniți din magazine și ocoliți de copii și nepoți, acum vârsta de eliminare va fi nițel mai joasă. Bunăoară, va fi o mamă de criză economică cu ditamai șomaj în care doar cei care muncesc din greu, au putere, au skiil vor supraviețui. Dintre aceștia, foarte mulți însă se vor îndrepta spre prepping și mutat la țară. Deja în perioada plandemică toți dădeau din colț în colț că ce bine e la țară, că acolo lumea e altfel, poliția lipsă, reguli canci – nu stai închis zi și noapte între 4 ziduri ca pușcăriașii să termini toate serialele de pe Netflix. Și boom-ul care a urmat pe vânzările de case după plandemie acestei presiuni s-a datorat. Nu ma intru în sperietura cu vaccinurile și sperieturile apocaliptice deoarece doar o mică categorie erau gata să se rupă de arafați și să trăiască aiurea în pustie pe cont propriu.

Ei bine acum, presiunea va fi mult mai puternică deoarece chiar nevoia în sine te va împinge. Dacă pe vremea plandemiei protestul și nesupunerea au fost facile – că maxim ce ți se putea îmtâmpla era o hârtie de aceea care ulterior nu s-au plătit, acum va fi ceva de genul – primești factura, faci un mini-infarct, te decizi să tai totul și se te muți la țară deoarece cu banii pe o luă poți trăi la țară toată iarna. Evident primele probleme sunt legate de încălzire, dar toate se vor lega una după alta, deoarece electricitatea va sălta prețurile în continuare și la alimente și pe lângă asta vor începe lipsurile în ciuda garanțiilor date de alte Deaia care luptă cu gând-dacii.

Deci dacă în fața pândarior din plandemie, mai puteai opune ceva rezistență, cu facturile e altceva. Nu plătești, te taie – ce poți face? Să ieși la proteste?! Aiurea, mămăliga e înghețată tun!

În ordine vor veni – măriri la utilități, șomaj & falimente, măriri la mâncare, măriri de impozite, raționalizare utilități în masă, generalizare tichete sociale. Și tot va fi bine dacă nu vom avea război, caz în care va fi fiecare pentru el, cum este acum în Ucraina. Lucruri despre care nu se spune, dar sunt îngrozitoare: canci utilități, prețuri în dolari, hoți și furturi.

This Post Has 8 Comments

  1. Anonim

    Am o mica proprietate la tara si generalizarea ta legata de viata de acolo este gresita !

    1. admin

      evident, totul depinde de skill – cine nu are skill chiar daca emigreaza va muri de foame; apropos de emigrare, inainte de WW2 un miliartar britanic s-a prins ca vine nasoala si si-a cumparat o insula prin oceanul pacific, pe langa indochina – intamplator, insula a fost locul primei confruntari intre americani si japonezi, o batalie ramasa in istorie, din pacate am lapsus cum se numeste – deci e imposibil de ales unde sa fugi daca va fi razboi mondial;

      evident, Romania va fi probabil bagata mai repede in razboi deci e totala valida si chiar recomandata varianta emigrarii – personal cred ca doar cei inconstienti si sinucigasi raman sau cei care pur si simplu nu prea au de ales din varii motive; unde sa fugim – este o intrebare extrem de personala, tine de fiecare in parte; programatorii sunt sub 1%, dar nu doar programatorii pot supravietui oriunde, eu cred ca oricine stie sa faca ceva peste medie poate supravietui oriunde, important insa cunoasterea limbii, studiul inainte de a pleca, ceva rezerve etc

    2. Prepperul de serviciu

      Apropo, vezi ca de aproape 20 de ani, foarte multi romani isi cumpara case in Ungaria. E mai ieftin, conditiile sunt mai bune si poti fi sigur ca ungurii nu or sa moara nici de foame, nici de frig in casa.

      Asa ceva nu pupi in Romania:

    3. Prepperul de serviciu

      „evident, totul depinde de skill – cine nu are skill chiar daca emigreaza va muri de foame”

      Daca esti prost si sarac in Romania vei fi prost si sarac si in strainatate. Nu poti fi prost fara sa fi sarac si nu poti fi sarac fara sa fi si prost. Diferenta reala intre vest si Romania este faptul ca daca nu esti chiar foarte prost, in vest ai sanse sa duci o viata decenta, iar daca esti doar partial prost, daca te duce mintea sa te recalifici si sa beneficiezi de oportunitalile locale, ai sanse sa duci o viata de nivel mediu sau chiar mai mult de atat.
      Multi au plecat fara sa fie prea mari desteptaciuni si au reusit in afara ceea ce nu reusisera in Romania. Oportunitatile si mediul socio-economic conteaza extrem de mult.

      Asta inseamna sa nu fi prea prost si sa ajungi sa castigi un minim de 5000 de euro pe luna dupa doua cursuri banale de scurta durata:
      https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/de-la-sapa-intr-comuna-din-galati-la-performante-gastronomice-italia-profesor-de-pizza-la-italieni/

      Asta inseamna sa fi prost bata si sa muncesti pe 900 de euro cu trei facultati terminate:
      https://www.businessmagazin.ro/actualitate/povestea-femeii-care-in-romania-era-profesoara-cu-doua-facultati-iar-acum-este-maturatoare-in-italia-vezi-de-ce-a-fost-nevoita-femeia-sa-plece-din-tara-17050085

      Asta este o comparatie pertinenta intre realitatile dintre Romania si vest:
      https://arhiblog.ro/mare-lumea/
      bonus:
      https://arhiblog.ro/statul-roman-avut-mare-durere-oameni-medici-pandemie-stiti-unde-fost-durerea/

    4. Prepperul de serviciu

      „programatorii sunt sub 1%”

      In primul rand,
      Eu ma refeream la intreg sectorul IT iar acesta nu este format doar din programatori.
      Cunosc network engineer, system engineer si devops engineer care castiga mai mult decat un programator.
      Cunosc DBA, PL/SQL developeri sau profesionisti BI, Data Analytics care castiga mai mult decat un programator.
      Cunosc project manageri Scrum Master sau Prince2 Agile care castiga mai mult decat un programator.
      Cunosc specialisti UI/UX care castiga mai mult decat un programator, iar sa te specializezi in asa ceva este deosebit de ieftin si accesibil.
      https://www.interaction-design.org/courses
      https://www.coursera.org/professional-certificates/google-ux-design

      Este suficient sa te uiti la structura unei firme de IT sa realizezi ca programatorii nu sunt miezul din dodoasca asa cum au ei impresia. Asta este si motivul pentru care multe firme de IT pot sa externalizeze programarea, dar NU vor externaliza vreodata marketingul, vanzarile, finantele, ca doar astia aduc banii in companie si nu Nea Caisa care are impresia ca e special doar pentru simplul motiv ca e „code monkey”. Si un indian sau un vietnamez scriu acelasi cod, folosind aceeasi sintaxa, structuri de date si algoritmi, dar nici unii nici altii NU fac promovare si NU VAND. Ori fara promovare si vanzari…

      In al doile rand,
      IT-ul in general si programarea in special, cel putin in UE sunt inclusi la categoria „competente digitale”.
      Cunosc video editori care castiga mai mult decat un programator.
      Cunosc social media marketeri sau manageri care castiga mai mult decat un programator.
      Cunosc modelatori 3d sau archviz si animatori 2d/3d care castiga mai mult decat un programator.
      Cunosc… Este de ajuns sa te uiti pe saiturile internationale de freelancing si ai sa observi o gramada de domenii digitale in care se pot castiga multi bani atat online cat si pe piata locala (in orasele mari), nu oferte pentru muncitori in constructii, agenti de paza, cameriste, (ajutor de) bucatari si soferi ca pe saiturile de joburi locale.
      Acest mod de munca si aceste castiguri nu sunt accesibile doar programatorilor. Si ghici ce? Foarte multi oameni se specializeaza in diverse domenii digitale si castiga o gramada de bani. Trebuie doar sa vrea!

      Despre „competentele digitale” in UE pe scurt aici:
      https://supermagnet.ro/competentele-digitale/
      bonus:
      https://www.edupedu.ro/eurostat-romania-prima-in-ue-la-procentul-persoanelor-care-au-competente-digitale-scazute-doar-10-dintre-romani-au-abilitati-digitale-superioare/

  2. Prepperul de serviciu

    1. „Prepping-ul” NU este o solutie, este o utopie. Faptul ca niste sarlatani din SUA l-au transformat intr-un business de mare succes si il promoveaza in randurile saracilor locali, nu inseamna ca aceasta este calea corecta de urmat. Succesul socio-economic atat individual cat si regional/national consta in „cash flow”/fluxul de numerar, adica in obtinerea de venituri constante, preferabil cat mai mari, cat mai multe si cat mai diversificate. „Prepping-ul” NU poate asigura cash flow, nefiind altceva decat AUTARHISM!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Autarchism

    2. Asa cum in pandemie necalificatii, subcalificatii si inadaptatii au pierdut, tot asa va fi si acum. Cine a avut creier functional si a inteles ce se intampla si ca urmeaza shimbari majore a castigat. Cine a fost capabil sa se recalifice, sa-si schimbe ocupatia, sa-si schimbe domeniul si modul de a face afaceri a castigat. Dar cum lumea este plina de prosti si de cretini…

    https://www.cnbc.com/2020/11/21/fender-sales-boom-as-guitar-playing-surges-during-the-pandemic.html
    https://www.guitarplayer.com/news/fender-posts-record-breaking-sales-in-2020
    https://www.businessinsider.com/16-million-people-have-taken-up-guitar-over-pandemic-fender-2021-10
    https://www.forbes.com/sites/schifrin/2022/03/18/shredding-the-pandemic-the-covid-fender-boom/?sh=3cd675845fe0

    3. Retrasul si traitul la tara NU este o solutie. In prezent viata reala la tara este fix asa:
    – lumea e altfel, poliția lipsă, reguli canci
    – fiecare pentru el
    – canci utilități, prețuri în euro, hoți și furturi
    Muta-te la tara si ai sa te convingi pe propia piele ca viata la tara nu e ca in poeziile lui Cosbuc si Arghezi. Iti doresc mult succes sa-ti aperi pivnita cu muraturi si cu zacusca.

    4. Ce va veni NU va fi peste tot la fel. Raman surprins de faptul ca multi oameni inca nu iau in calcul emigrarea. Daca pana acum a fost rentabil sa pleci in vest, acum trendurile si realitatile te vor obliga sa pleci in afara vestului si in afara UE. Daca esti IT-st sau antreprenor este trivial sa faci acest lucru. Desi ai la dispozitie toata planeta, poti inepe sa iei in calcul locatiile apropiate, incepand cu Serbia, Montenegro, Albania, trecand prin Turcia si ajungand in Georgia.
    Puteti sa radeti cat vreti, dar… „viata bate filmul”!

    https://www.google.com/search?q=business+for+sale+in+istanbul
    https://www.google.com/search?q=business+for+sale+in+turkey

    https://www.invest.gov.tr/en/investmentguide/pages/acquiring-property-and-citizenship.aspx

    https://www2.deloitte.com/ge/en/pages/tax/articles/guide-to-taxation-and-investment-in-georgia-2021.html

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.