Înțeleg prin prepping, pregătirea – care cum poate – cu chestii pentru vremurile care vor veni. Înțeleg prin chestii orice este util omului pentru nevoile primare și care poate fi stocat. Iată o listă care îmi vine în cap acum care este evident incompletă și care poate depinde de la om la om.
Locație
Cu privire la locație, în criză locația contează ca și în boom imobiliar. Location, location, location … De ce contează locația? Din nenumărate motive. În primul rând, evident că la apartament nu prea ai cum să faci prepping, nu ai unde. Și chiar dacă ai, sunt alte probleme, cum ar fi lipsa apei. Ce te faci dacă se ia apa și nu ai cu ce să te speli pe mâini? O să mori de dizenterie sau când pleci aiurea să cauți apă pe la fântâni care se află la km distanță, până te întorci apartamentul îți este spart și rezervele furate.
Avantajul principal al casei este că ai o curte, în care poți crește o găină în care poți avea un câine care să te păzească de hoți, în care curte poți avea o fântână și poți pune 2-3 cartofi.
Paranteză
Se înțelege că această criză dacă va confirma temerile fundamentale despre care ne-am tocit butoanele tastaturii de ani de zile pe-aici (exemplu) cum că Imperiul se prăbușește sub propria greutate prin implozie și trage după el întreaga lume într-un război nuclear sinucigaș, nu va fi de 1-2-3 ani ci va fi de 20-30 de ani. Credeți că nu este posibil? Ați auzit de Turnul lui Babel? Factorii endogeni care provoacă implozia Imperiului sunt multiplii și împing toți în aceiași direcție, problema fiind lipsa conștientizării problemelor fundamentale dar mai ales lipsa unei populații care să aibă idee cum de s-a trezit pe lumea asta în mijlocul abundenței și de ce aceasta va dispare instant din peisaj, urmând o perioadă de criză, război, foamete și haos.
Prin prisma unei crize de mai mulți ani, preppingul este clar insuficient și nu oferă decât poate un mic ajutor la începutul problemelor, oferind șansa celor care s-au ocupat să se adapteze mai bine noilor condiții. Însă cine poate stoca motorină ca să aibă 20 de ani de zile și chiar dacă ar putea, cine poate să stocheze piese care i-ar trebui pentru mașina care se va strica și va rămâne pe bară deoarece piața auto va intra în implozie și vor mai exista piese nici pentru modelel de mașini cele mai populare.
Și chiar dacă va stoca cineva sute și mii de conserve, ce va face în legătură cu apa când energia electrică va fi oprită și panourile solare vor fi distruse de furtună sau de piatră?
Alternativ la scenariul apocaliptic, dacă criza va fi de scurta durată și Dumnezeu nu ne va da să purtăm mai mult decât putem, preppingul va fi salvator și cei care vor fi pregătiți practic nu vor simți că trec prin criză. Sfârșit paranteză.
Locație
Doresc să continui cu câteva comentarii legate de locație deoarece este o realitate faptul că majoritatea oamenilor pur și simplu nu își permit o casă cu teren care să le ofere o oarecare speranță de supraviețuire. Asta este însă din prostie deoarece nu își permit o casă aproape de orașe, că ei se gândesc că trebuie să fie aproape … Departe însă casele sunt aproape cât o mașină second și evident, oricine și-ar piermite dacă ar lua în serios vremurile care se întrevăd.
Alte plusuri la locație ar fi comunitatea. Se înțelege că cei care au case la țară și mai cunosc din vecini, e bine să mai dea pe acolo din când în când și să-și întârească relațiile cu ei. De asemenea, dacă pot, să mai cumpere teren, ideal adiacent cu ce au acum. Limite nu există decât financiare, oricât de mult teren este bun deoarece orice se va întâmpla va putea fi fructificat.
Un alt amănunt important la locație ar fi să nu fie în proximitatea unor artere rutiere importante – în caz de război pe-acolo vor trece tancuri și primele case distruse vor fi cele în proximitatea infrastructurii rutiere. Se înțelege de aici că pe coclauri departe, unde nu ajunge autobuzul e cel mai bine. Practic, dacă acum ajunge autobuzul în acel sat, este un semn că pot trece tancurile pe acolo, daca nu trece autobuzul e mai bine, iar daca ai nevoie de 4×4 ca să ajungi la casa ta de la țară, este ideal.
Alte plusuri la locație ar fi: existența unei păduri în proximitate sau chiar pe proprietatea ta, existența unui izvors au pârâu pe proprietatea ta, densitatea foarte mică în zonă, depărtarea de centre urbane mari dar ușurința în ajungerea la o stradă bine asfaltată de unde să poți ajunge în diverse locuri. Asta se bate puțin cap în cap cu ce am zis legat de tancuri, dar este un calcul min-max între risc și oportunitate.
Căldură
Pe locul 2 după locație aș pune căldura. Cine nu face nimic legat de pregătirea pentru căldură în această iarnă este un extraterestru. Dacă au ajuns nemții să stea la coadă ca să cumpere cărbuni și lemne pentru la iarnă iar tu stai cu mâinile în sân, vei fi lovit din plin. Chiar dacă ai bani, cum facturile vor fi cu mult peste cât crezi tu acum, vei pierde imens dacă nu ai niciun plan. Aici prea multe nu am de zis, decât că e la mintea cocoșului că soba pe lemne este #1 și eventual dacă poate duce cărbuni și mai bine. Cine o are deja, să cumpere lemne, cărbuni, să repare ce se poate, să vadă ce mai poate adăuga la izolație etc. Orice ban cheltuit acum în izolarea casei va fi recuperat din cheltuielile de încălzire de la iarnă.
Personal sunt încă nedumerit de panourile solare, am o opinie neutră. Pe de o parte, par bune, par minunate, par fantastice, dar parcă prea par prea fantastice. Semnele mele de întrebare sunt legate de fiabilitatea în timp și disponibilitatea pieselor de schimb când vor apare probleme. Pe lângă fragilitatea acestora și riscul ca o ploaie cu pietre să ți le facă muci, trebuie să te pricepi să le configurezi și să le manipulezi, trebuie să te pricepi să verifici că funcționează cum trebuie. Să zicem că de piese poți face backup la ce se strică, dar asta înseamnă învestiții bani. Sunt ceva nou, ceva riscant, ceva hightech pe când soba și-a dovedit fiabilitatea din timpuri imemorabile.
Pentru cine are aspirații moderniste, există și varianta unor șeminee care arată superb, au randamente fantastice și sunt altceva decât soba țărănească care poate crea repulsie. Dar și la aceste șeminee rămâne valabil semnul de întrebare cu privire la fiabilitate în timp și este nevoie de ceva know-how, pe când o sobă … nu are ce să se strice la ea. Tot ce îți trebuie este o sârmă de desfundat coșul.
În final, se înțelege că cine are bani e bine să aibă și panouri și șemineu, și sobe, și lemne stocate etc. Orice bani băgat acum în chestii care se mai găsesc va fi recuperat chiar dacă nu vom folosi acele resurse în criza care a venit.
Dar ce să facă cine nu are bani? Unii se gândesc de exemplu la plăpumi. Este ceva și asta, dar sunt mult mai multe până la plăpumi. Aș începe cu garniturile de la geamuri șu cu verificarea feroneriei. Cam toată lumea are termopane în ziua de astăzi, dar am cunoscut chiar un tip care monta termopane și habar nu avea că acestea pot fi reglate de vară și de iarnă. Un mic tutorial despre reglarea termopanelor este obligatoriu deoarece iarna e bine să fie strânse bine, să calce bine pe garnitură pentru a nu pierde căldură. Apoi, înainte de a cumpăra plapuma, investiți într-un tool de scanat temperatura – important este să depistăm acele locuri pe unde avem pierderi pentru a putea să știm ce anume să reparăm. Cum nu avem bani, nu putem izola toata casa (sau tot apartamentul) dar cu un scaner de temperatură vedem pe unde avem pierderi și rezolvăm problema loco.
În final, în loc de plapumă, eu recomand sacii de dormit. Există saci de dormit începând de la 30 de lei și sunt super-eficienți. Evident, plapuma este un lux și merită investit dar intervine problema spațiului. O plapumă pentru 2 oameni ocupă spațiu cât 6 saci de dormit. Dacă spațiul nu este problemă luați și plapuma și saci de dorimt, dar eu zic că sacii de dormit sunt supersuficienți. Ca măsură extremă pentru cine chiar nu vrea să consume bani pe încălzire ar fi cortul. Dormitul într-un cort cu un calorifer pe ulei cu cei mai puțini elemenți dar la cea mai mică rezistență cred că va fi scăparea multor oameni. Cine însă ia în calcul asemenea soluții extreme când doar nevoia te învață și cele mai simple soluții ți se par tragice și își vine să îți plângi de milă înainte să te apuci de prepping?
Varianta cu cortul este însă problematică în cazul în care se ia curentul. Caz în care trebuie să găsim variante. Nu cu lumânarea! Și așa ajungem din nou la sobă …
Mâncarea
Mâncarea prezintă un capitol imens și cred că am mai discutat. Sunt atât de multe resurse încât nu vreau să mă bag aici. Ce ar fi nou pentru mine, ar fi următoarea chestie. Am tot văzut că au apărut și pe la noi aparate de vidat. Cred că varianta achiziției unui aparat de deshidratat și a unuia de vidat este mai de recomandat decât varianta conservelor. Evident, câteva conserve trebuie păstrate, dar doar calitate maximă – acelea care au cea mai groasă tablă și conținutul cel mai puțin problematic. Mă gândesc de exemplu că niște porumb fiert cu greu se poate strica în conservă. Sau o fasole bătută. Însă o ciorbă de perișoare …
Mâncarea deshidratată și vidată are avantajul că ne-o facem cu mâna noastră, știm ce punem acolo, ne costă mai puțin decât conservele și ne va permite funcționarea pe termen lung în eventualitatea unor fluctuații. Pe vremea epocii de aur, cum nu exista mâncare în general, în puținele momente în care îți punea Dumnezeu mâna în cap, te puteai pricopsi cu gramada din ceva dar pe care nu le puteai consuma instant. De exemplu tăiatul unui porc – trebuia musai să ai ladă ca să poți stoca carnea. Ce poți păstra într-un congelator? Evident, unii făceau la găleată. Dar cât poți face la găleată? Nu știu dacă carnea se pretează pentru deshidratare și vidare, dar am dat exemplul acesta ca să înțelegeți de ce sistemul de deshidratare și vidare va permite ca atunci când punem mâna pe ceva bun, să ne facem propriile conserve.
De asemenea, un stoc de substanțe chimice care ne-ar fi utile în conservare nu ar strica. Nu mă pricep însă să detaliez.
Medicamentele
Aici este o problemă delicată deoarece oricâte medicamente ai stoca, nu poți stoca tot ce ai avea nevoie. Ne știm bolile și poate putem stoca ce avem nevoie acum. E de bun simț. Dar apoi? Sunt multe de care am avea nevoie: antibiotice, antiinflamatoare, siropuri, betadină, plasturi etc,etc. Toate astea sunt o grămadă de bani dacă ar fi să facem stocuri. Ce am de zis la medicamente, este că din ce am auzit eu de la prepperi, sunt foarte puține medicamentele care se strică după perioada expirării. Se înțelege că dacă luăm medicamente, este important să facem rotația acestora – de altfel rotația e recomandată la toate produsele. Dar una e să păstrezi 10 ani o aspirină proastă și alta e să păstrezi una bună.
Abilitățile
Îngrășarea porcului în ajun pare grea, dar aici am de zis doar un singur sfat – învață un singur lucru și învață-l bine. Fă-ți o bibliotecă cu restul. Nu digitală! Cum învățatul este dificil și avem timp și energie puține, ar fi ideal dacă adoptăm un skill care ne și place, pe care deocamdată l-am putea lua ca un hobby, dar un hobby serios. De exemplu, construirea manuală a fântânilor. Pare greu dar pun pariu că într-o lună, cine studiază poate asimila 80% din „secrete” și peste o lună poate deja începe să experimenteze. Sau: creșterea măgarilor. Sau: construirea de beciuri în pâmânt.
Indiferență, delăsare, abandon
În fața unei crize, după ce una abia a trecut, după ce pentru noi românii altele au tot trecut, este firesc sentimentul de nepăsare și delăsarea. Gândul că ne speriem de drobul de sare de asemenea îi face pe mulți să dormiteze. Viața este însă grea și doar cei care luptă vor supraviețui. Restul nici nu merită și poate de aceea și trimite Dumnezeu astfel de vremuri ca să facă cernerile și să împrospăteze omenirea. Zic asta și pentru planul material și pentru planul spiritual.
Plec si eu de aici: „Un generator face galagie si devine un punct de atractie pentru tot felul de persoane care vor dori … sa-si incarce telefonul. ”
La fel sunt si panourile solare. Ca nu poti sa le ascunzi, toate lumea vede ca le ai.
Cu prepingu’ acum – depinde de ce scenariu vorbim.
Avem scenariul cu o societate functionala dar la minim – gen, se mai gaseste mancare, putina, proasta, rationalizata, dar se mai gaseste. Putine gaze, putin curent.. Lege martiala, politia si armata patruleaza. Asistenta medicala minimala, dar exista.
Cine are o sanatate buna, o sa supravietuiasca fara cine stie „prep”.
Cei cu boli cronice, a caror viata depinde de medicamente (o buna parte din cei trecuti de 50 ani) nu vor supravietui. E posibil sa mori si de la o banala infectie la masea daca nu ai access la un antibiotic.
Ar fi bine totusi daca ai totusi ceva prin casa, un antibiotic, un aragaz portabil, cativa zeci de litri de benzina, ceva mancare care nu e perisabila si o maninci oricum in decurs de un an (faina, paste, orez, leguminoase, etc.), cateva lanterne reincarcabile, un acumulator mai mare, un generator, etc. chestii care te ajuta sa treci mai usor peste o perioada scurta de criza.
Iti faci si un plan de evacuare in caz ca trebuie sa te cari rapid de acolo de unde esti (scoate strazile din calcul ca nu o sa poti daca toata lumea o sa aiba aceeasi idee sau mai rau, pe acolo vine pericolul), pe unde o iei, cum, unde vrei sa ajungi, ce iei cu tine.
Dar mai e varianta cealalta, cazul cel mai nasol, fara mancare, fara lege si ordine sau in orice caz incapabila sa faca fata. Si acum cand nu se moare de foame infractorii sunt o minoritate sunt jafuri si crime cu autor necunoscut, cum credeti ca va fi atunci?
Cei care aveti o casa pe la tara, o bucata de pamant, credeti ca sute de mii de oraseni vor sta cu mainile in san, murind de foame in timp ce voi aveti mamaliga calda pe masa si camara plina?
Pentru o situatie gen, daca nu aveti un buncar ultrasecret (beciul casei nu se pune) sau/si bine aparat, nu exista solutii la indemana, mai ales daca e o situatie care sa tina luni sau ani.
Fiecare isi are rolul lui – cred ca daca plecam de la premiza ca trebuie sa ne ferim de oameni, „sa nu vada” ce avem, nu mai facem nimic. Eu nu am deschis un subiect pe larg, legat de un prepping pentru zombie apocalipse, ci pentru aceasta iarna. Nu prevad haos generalizat, in caz ca nu am mentionat. Aceasta deoarece haosul generalizat este doar un baubau, lumea de la tara in general este auto-reglata, adica gradul de furturi si crime este acela care este nu din cauza politiei si a fricii de puscarie ci pur si simplu acesta este. Ori eu cred ca nu e deloc imposibil de trait la tara la noi cu gradul actual de crima si nu prevad schimbari in viitor.
Si mai este un aspect de care nu am discutat – distrugerea incrementala a nivelului de trai, in etape. Aceasta iarna este o etapa. Cu orasenii vor gasi solutii, vor mai subventiona gigacaloria, vor mai distribui ceva ajutoare, in cel mai rau caz, vor taia curentul 2-3 ore, apa 2-3 ore etc. Orasenii nu vor navalii cu sutele de mii peste sateni – astea sunt spaime apocaliptice irationale, nu vad un scenariu de acest fel. Deja sa nu uitam, sute de mii de romani au dat cu navala in afara. Inainte sa dea cu navala la sat, multi vor pleca in afara unde vor trai pe ajutor mult mai bine in puscariile din Germania decat traiesc acasa la ei in Romania
Exista o solutie pt ca lucrurile sa se schimbe in bine sau sa vina peste noi raul cel mai mic. Aceasta inseamna rugaciunea si pocainta. As adauga sfatul parintelui sfant Iustin Parvu de la Petru-Voda: asezarea in comunitati crestine, apel la unirea sufletelor intru Hristos. Comunitatea sa aibe sau sa se formeze pe langa un parinte in dreapta credinta. Sa fugim de preotii ecumenisti sau care fac pact cu povestea sistemului .
Dumnezeu Duhul Sfant ne spune ca nu a vazut pe drept parasit sau pe ai lui flamanzind (psalm 36 parca). Deci curaj, copiii Domnului. Sa vorbim frumos, sa avem inima calda si sa ne ajutam.
Plecarea din tara nu este o solutie. Niciunde nu mai este loc linistit.
Multumim tuturor pentru ideile impartite generos, multumim, admin, pt articol. Din prisosul inimii voastre ati scris, spre folos. Multumim Domnului!
Personal, eu cred ca depinde ce intelege fiecare prin „actuala criza”. Daca actuala criza este un fenomen national, este de inteles alternativa de a pleca in alta tara. Istoric, am vazut aceasta solutie pusa in practica dupa ce au ajuns comunistii la putere. Oamenii fugeau din tara chiar si peste Dunare, inotand. In aceeasi perioada, ca o alternativa, avem exemplul lui Gavrila Ogoranu care a fugit in munti cu camarazii lui. Se poate vedea ca lui Gavrila nu i-a fost usor iar cei care au fugit din tara, marea majoritate au reusit sa porneasca de la zero si chiar sa se descurce foarte bine.
Revenind la articol, eu sunt de parere ca actuala criza este ceva global iar in acest caz, plecatul din tara este o optiune radicala ce implica un risc ridicat si mult stres. Nici „fuga la Cuca Macaii” nu este o optiune, seamana mai mult cu luarea pozitiei strutului, bagam capul in nisip sa nu mai vedem ce este in jurul nostru.
Preppinig-ul este mai repede o solutie pregatita din timp si face mai mult sens in contextul de comunitate. In momentul cand adunam un dulap de conserve si obiecte utile in situatii de urgenta, as spune ca simpatizam cu idea de prepping si ca suntem deschisi catre aceasta solutie. Daca nu ne adunam in comunitate, nu suntem preppersi.
Argumentele de a forma o comunitate sunt multiple. In momentul in care criza globala se adanceste, oamenii se vor deplasa destul de greu (plecare in strainatate trebuie facuta din timp, in cazul in care ramane ca o solutie). Mai mult, cand alimentele si energia sunt pe sfarsite, mai intai se scumpesc si apoi dispar. La acel moment incep talhariile, legile nu se mai respecta si cei care trebuie sa mentina ordinea nu se mai prezinta la datorie pentru ca este mult mai periculos si nu au pentru ce. In acest context, prepping-ul devine important nu numai pentru stocul agonisit dar si pentru ca in grup se supravietuieste mai mult. Primii care vor fi talhariti sunt cei singuri. Daca talharul are succes in prima zi, va incerca si a doua zi. In ziua in care intampina probleme, realizeaza ca trebuie sa se uite dupa victimele usor de talharit pentru ca vrea sa evite sa devina el insusi o victima. In felul acesta, comunitatile legate si organizate vor fi mai greu de dovedit. Prin urmare, Cuca Macaii nu este pentru „back to basics”, este pentru ca strategic face mai mult sens decat un bloc cu apartamente. In plus, in comunitate, daca este bunavointa, fiecare isi gaseste locul cu priceperea lui. Nu trebuie sa stii sa pui muraturi daca te pricepi la paza sau daca ai studii medicale.
Din nou, plecatul in strainatate este o solutie dar intr-un anumit context. Noi suntem in strainatate si pot spune sincer ca si aici a fost greu in ultimii doi ani. Sunt alte greutati, cand oamenii pierd serviciul este la fel de greu, amestecarea raselor vine cu o raceala, lipsa de compasiune se arata imediat si legile nu se mai respecta.
Daca nu suntem aproape de o biserica ce poate lasa usile deschise, fara taine, fara Dumnezeu, suntem pierduti si aici si acolo.
Asa cum deja mi-am exprimat opinia, „prepping-ul” NU este o solutie absolut niciunde, cu atat mai putin in Romania. In situatii de criza trebuie sa fi mobil si flexibil, nu legat de glie si de cateva conserve.
Oamenii inteligenti prin „prepping” nu inteleg fuga la Cuca Macaii, ci stabilirea unei rezidente cu scopul de a obtine o nou cetatenie in alta tara, astfel risca fie sa ajunga victime aparandu-si beciul cu muraturi si camara cu conserve, fie sa ajunga refugiati „sirieni” cu traista in bat.
Cine a fost cu adevarat inteligent deja a rezovat acest lucru. Numai din 2007 pana acum a avut o gramada de timp la dispozitie.
In primul rand, tot mediul socio-economic din mediul rural din Romania este unul mort. Din toate punctele de vedere. Nu sunt oportunitati de dezvoltare si nici conditii decente de trai. Doar saracii si hipsterii se muta la tara.
https://mutatlatara.ro/
In al doilea rand, inclusiv acum pe timp de pace, traiul la tara ESTE MAI SCUMP decat traiul la oras. Sa pui la punct o gospodarie decenta fara prea mari pretentii te costa mai mult decat un apartament cu trei-patru camere la oras. Foarte multi prostalai vorbesc de produse obtinute din gradina sau de la animale neluand in calcul cel putin doua lucruri:
1. costurile si munca multa si grea care „te leaga de glie” depusa pentru a le obtine
2. valoarea foarte scazuta a acestor produse
Vorbesti de crescut gaini in special in vreme de razboi. Te-ai uitat sa vezi cat costa un ou, un pui sau o gaina fie la magazin, fie la piata la tarani? Muncesti un an de zile ca sa obtii produse de 300 de euro? Mai mult de atat, crezi ca se cresc singure sau cu buruieni si cu aer? Sa te vad cum obtii un minim necesar pentru cresterea gainilor format din srot de soia sau orz plus porumb plus folarea soarelui si cum stochezi pe termen lung aceste cereale, tinand cont ca au prostul obicei sa mucegaiasca sau sa se gargariteze.
Cu tot respectul, dar vorbesti despre traitul la tara din povesti si din articole de pe net, nu din experienta proprie. Pana una alta nu esti in stare sa faci niste conserve banale de carne sau sa prepari niste sunci, carnati, si carne prin metode traditionale taranesti, in asa fel incat sa te tina macar un an de zile. In schimb vorbesti de dezhidratare si vidare si schimbi „informatii pretioase” cu tampiti care isi iau „lumina” de pe saiturile sarlatanilor din SUA/Canada ca bunica-so nu a fost in stare sa prepare o bucata de sunca, un carnat, un picior de porc sau o pastrama si nici sa-l invete pe el cum se face. Daca sunt preparate si pastrate cum trebuie te tin ani de zile. Caltabosii si toba tin cateva luni de zile, carnea, oasele, carnatii, pastrama si salamul tin peste un an de zile, jambonul si kaizerul tin si doi ani de zile, iar slana/sunca poate tine si 4-5 ani de zile.
Canservele cu gemuri, dulceturi, compoturi, zarzavaturi, muraturi, tocanite cu sau fara carne si carnea, tin peste 3 ani de zile, putand sa ajunga si la 5 ani.
Repet: preparate si pastrate cum trebuie!
Aproape orice poate fi conservat inclusiv ciorbe si tocanite inclusiv cu carne. Se pun la borcan si se sterilizaza la fel ca zacusca care la randul ei este nimic alteva decat o tocanita. Ce crezi ca sunt conservele industriale? Nu niste mancaruri gatite puse in niste recipiente care apoi sunt sterilizate? In functie de continut difera timpul de sterilizare si tipul: cuptor vs baie marina.
https://rum.knowwoow.com/mancare-la-conserva/362-carne-de-conserve-sau-tocan%C4%83-de-carne-de-cas%C4%83.html
https://uofa.ru/ro/domashnyaya-tushenka-iz-svininy-poshagovyi-recept-domashnyaya/
https://pofta-buna.com/category/conserve/
In studentie nu ma lasa maica-mea sa plec de acasa fara o genta de conserve de casa. Astea erau retetele mele favorite:
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/limba-cu-masline-si-sos-de-rosii.html
https://savoriurbane.com/pate-de-ficat-la-borcan-lebar-sau-maios-reteta-de-conserva-de-ficat-naturala/
Celebrul jamon iberico este minic altceva decat un picior de porc tinut ingropat in sare o perioada de timp, apoi uscat la aer timp de minim 6 luni. La fel si jamon serano, prosciutto crudo, jambonul frantuzesc, chiar si șonc-ul ardelenesc, etc.
https://savoriurbane.com/sunca-afumata-de-porc-reteta-de-jambon-soanca-ardeleneasca-sau-sonc-banatean/
https://www.youtube.com/watch?v=pFQrTbwTbxA
Daca ai bani de spart, nu-i ingropa aiurea intr-o cocioaba, un depozit plin cu lemne si niste conserve la Cuca Macaii, mergi in alta tara si cumpara-ti o cafenea la colt de strada, iar din profitul obtinut in loc sa paltaesti taxe ca prostu si sa nu te alegi cu nimic, mai bine cumperi o locuinta in rate si o pui de cetatenie in cativa ani de zile. Daca nu vrei spre est, du-te spre vest, inca sunt o gramada de oportunitati. Viata la tara, pe langa faptul ca este costisitoare, paguboasa si grea, in mod sigur nu este pentru tine.
https://nomoretax.eu/3-tax-in-portugal/
https://nomoretax.eu/portugal-your-tax-friendly-escape-in-uncertain-days/
https://nomoretax.eu/episode-01-portugal-podcast/
In alta ordine de idei, articolele si comentariile aferente de mai jos ar trebui sa trezeasca la realitate pe oricine nu are inca legatura cu rulalul sau are vise idilice cu libertatea si autonomia in rural.
https://zoso.ro/casa-tara-fara-utilitati/
https://zoso.ro/ajutam-ciolos-salveze-satul-romanesc/
https://zoso.ro/urasc-fazele-astea/
https://zoso.ro/ct-valoreaza-casa-mea-de-la-tara/
Intra-adevar, iarna afara nu este o solutie, trebuie ceva pregatire pentru a petrece cateva zile afara in frig.
As spune ca sacii de dormit low-cost sunt mai mult pentru a petrece noptile in timpul verii. Cand vine frigul, eu as opta pentru o plapuma. Comparand plapuma cu un sac de dormit gros, la volum sunt tot pe acolo, la greutate sacul e mai usor.
Fiecare se pregateste cum poate, in functie de buget, important este sa constientizam ca trebuie o pregatire serioasa, nu doar sa cumparam diverse articole si sa le depozitam in caz ca se intampla ceva. Este important sa intelegem ca nu ne pregatim pentru o excursie la munte cu rucsacii in spate deci un cort mai mare si un sac mai mare sunt de dorit (daca bugetul permite). Tot acest prepping face mai mult sens cand este asociat cu o comunitate, spre exempul, cateva case de crestini in apropierea unei manastiri. Acolo oamenii se ajuta, partajeaza cunostinte si indemanari, cultiva si stocheaza alimentele in comun, in acest context poate intra si un freeze dryer. In comunitate oamenii se pot aranja sa pazeasca, sa se apere, unii lucreaza pamantul, altii repara sculele, altii se ocupa de schimburi. Pentru o familie izolata, prepping-ul are multe limitari si nu functioneaza pentru o durata lunga.
La inceputul articolului ai vorbit despre apa si cred ca este foarte important sa ne gandim serios la sursa de apa. Cum spuneai la inceput, o fantana in apropiere este importanta. O alternativa ar fi un filtru bun care sa poata fi folosit pentru cantitati mari, un exemplu ar fi cel produs de Berkey, daca bugetul permite ( https://www.berkeyfilters.com/ ) – este plin Internetul de reviuri, oamenii pun apa chiar foarte murdara si firtrul merge bine, e cam scump insa cheltuielile mari se planifica din timp. In ceea ce priveste organizarea, gasesc important ca fiecare familie sa tina un inventar, astfel stim cand trebuie sa rotim produsele, cand expira si pe care sa le consumam intai.
Inclin sa cred ca de cele mai multe ori, prepping-ul deviaza intr-o forma hibrida in care ne adunam cu cativa prieteni si punem impreuna tot ce avem (alimete, abilitati, cunostinte).
In ceea ce priveste riscul nuclear, cred ca globalistii au avut grija sa ne sperie cu tot felul de filme de groaza. Este intr-adevar o problema serioasa insa eu as spune ca nu e chiar asa de tragic. Un atac nuclear are un plan in spate, armata nu lanseaza bombe nucleare la intamplare iar capacitatea destructuva are si ea limitele ei. Am dat peste un site interesant unde putem vedea care este impactul unei explozii nucleare in functie de dimensiunea bombei. Cred ca este interesant de vazut: https://nuclearsecrecy.com/nukemap/
In incheire nu pot sa spun decat ca Nichita Stanescu avea dreptate, „nu mor caii cand vor cainii”. Stim ca viata e de la Dumnezeu si ca nu o putem pierde decat daca este ingaduit.
As vrea sa mai adug cateva idei la comentariul precedent. In ceea ce priveste instalarea panourilor solare, noi am trait aceasta experienta, la scara mica ce-i drept, in ideea de a avea o sursa alternativa de energie. Noi am optat pentru panouri solare ca o alternativa la generatorul pe baza de benzina sau motorina. Un generator face galagie si devine un punct de atractie pentru tot felul de persoane care vor dori … sa-si incarce telefonul. Concluzia pe care am tras-o dupa instalarea panourilor solare este ca solutia vine cu un cost ridicat insa pretul poate fi redus la jumatate daca facem noi instalarea. Ne trimite la „biblioteca” insa Internetul e plin de explicatii pentru instalare. Chiar daca instalarea se face cu un contractor, eu consider ca este important sa intelegem cum functioneaza tot sistemul, altfel sunt tot felul de situatii in care sistemul se poate opri si proprietarul nu baga de seama. In privinta fiabilitatii panourilor, inteleg ca sunt foarte dure si nu se pune problema la o ploaie cu grindina. Unii chiar pasesc peste panouri insa producatorii sfatuiesc sa nu se calce pe ele ca sa nu se produca microfisuri. Trebuie sa stim ca exista limite la captarea energiei solare cu panouri, solutia merge bine cu consumatori eficienti energetici. Cand se pune problema incalzirii, o solutie mult mai buna este folosirea tuburilor captoare ( https://hydrosolar.ca/blogs/news/how-do-vacuum-tubes-collector-work ), se pot adapta la boilere si la instalatii cu are suflat (sufla aerul incalzit cu tuburile captoare). In completare la sacii de dormit, este important sa se urmareasca performntele termice ( https://www.amazon.ca/gp/product/B00E9SUXVU/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1 ). In ceea ce priveste solutia cu cortul si caloriferul, as vrea sa mentionez ca exista si corturi pentru patru sezoane, incalzite. Corturile sunt facute din materiale rezistente si au un access pentru burlanul unei sobe in interiorul cortului. Ca o alternativa la caloriferul electric, incalzirea cu lemne poate fi o solutie de lunga durata. Aici este un exemplu pentru cort si soba: https://canadianpreparedness.ca/collections/tents/products/nortent-gamme-6-winter-hot-tent-for-6-people
in ceea ce priveste mancarea, pentru cei care sunt in comunitati, exista o optiune mai scumpa insa foarte utila, un „Freeze Dryer”: https://canadianpreparedness.ca/collections/Harvest-right
In sectiunea „Medicamente” as adauga uleiurile esentiale care sunt eficiente si nu expira.
In incheiere, as vrea sa mentionez ca nu fac reclama la nici un produs, exemplele de mai sus le-am gasit cu mai mare usurinta. Iti multumim pentru ca ai deschis acest subiect important pentru comunitati si pentru efortul pe care il faci sa publici articole de interes pentru crestini.
eu sac de dormit si corturi ma refeream variante low-cost care pot fi folosite IN INTERIOR, evident ca nu facem iarna afara; dar un sac de dormit, chiar si cel mai ieftin cu siguranta este mult mai eficient decat o plapuma (cred eu, poate ma insel)
sunt sigur ca exista unelete bune pentru orice problema dar pretul trebuie luat in calcul – cel mai greu este sa gasesti varianta optima pentru bugetul si nevoile tale; situatiile variaza, deci daca esti cumva tanar si iti plac excursiile si oricum faci drumetii si ai ce sa faci cu un cort bun (Adica nu il cumperi doar ca backup cand chiar nu o sa mai ai cu ce sa incalzesti si te gandesti la ce e mai rau), atunci da, se merita
cu freeze dryer-ul din pacate este intr-adevar prohibitiv pretul, DAR pentru cine face prepping serios se merita; eu ma gandesc la varianta cine vrea sa isi faca un stoc de conserve din care sa aiba 3 ani, cred ca in acest caz, poate lua in calcul un dryer – cati bani da pe conserve … ce nu cunosc este fiabilitatea in timp a acestui produs, daca rezista 20 de ani, e clar recomandat indiferent pentru cei care au productie proprie de legume/fructe si doresc prezervarea acestora, astfel vor evita nenumarate probleme
eu nu am zis nimic de riscul nuclear, dar daca extindem si pe acest filon … in cazul unui nor radioactiv, vor urma iar cativa ani de mancare radiata; de altfel, cum poluarea este in crestere, per total oricum exista o crestere incrementala accelerata a gradului de poluare si a toxicitatii alimentelor;
In completare la articol, mai jos o lista cu mai multe elemente. As spune de fapt ca intregul blog poate fi foarte util pentru cei care se descurca in limba engleza.
https://survivalblog.com/wp-content/uploads/2018/02/listoflists.xls
Am gasit blogul dupa ce am cumparat cartea lui:
https://www.amazon.ca/gp/product/0452295831/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_image?ie=UTF8&psc=1
Sigur, trebuie facute ceva adaptari pentru viata in Romania dar majoritatea ideilor sunt universal valabile.