Timpul curge din ce în ce mai repede și cele mai negre preziceri menționate pe aici la capitolul „scenarii” se adeveresc.
De departe, deși off-topic, cea mai nasoală prezicere care mă sperie pe mine este cea legată de inflație.
Cât despre ce putem face noi, ca indivizi este simplu: să ascultăm de Ieremia care zice: “Blestemat fie omul care se încrede în om şi îşi face sprijin din trup omenesc”. Adică să nu credem că vom putea scăpa de furtuna care vine și să ne pregătim pentru o lungă perioadă de decădere a nivelului de trai. Iată că știm dinainte și Dumnezeu încă ne dă timp. Vaccinarea obligatorie este ultima grijă pe catre trebuie să o avem în fața vremurilor care vor veni. Spun asta deoarece la cum văd eu lucrurile, magazinele se vor ruga de clienți să intre și chiar dacă legal se va da nu știu ce lege, concret cu excepția lanțurilor globale, legea nu se va aplica de facto, așa cum în prezent nu prea mai există poliție rutiere pe drumurile naționale din cauza grevei tacite a polițailor.
Iulie 2021 – CE POATE DECLANȘA O REVOLUȚIE PE MELEAGURI MIORITICE?
Despre reforme nici nu mai poate fi vorba. Acum suntem pe „cod roșu”, adică prăbușirea fatală încă o dată în istorie în gaura neagră a bolșevismului – de data asta, europenizat, administrat abil prin mijloace tehnice moderne cum ar fi tichetele electronice. S-a zis cu cartelele de hartie pe care trebuia să le prezentăm la magazin ca să cumpărăm rația zilnică și lunară. Acum avem tichete „sociale”
Inflatia actuala are insa doua capete turbate: unul extern cu cei trei factori pe care i-am enumerat acum 2 articole (aici) si unul intern despre care nu am discutat. Factorul intern de inflatie este incompetenta si prostia guvernarii actuale care prefera sa se ascunda in spatele plandemiei si sa o foloseasca ca sperietoare si ca scuza pentru esecul reformelor si incompetenta in trecerea de la o economie subdezvoltata cu o administratie publica supra-scalata, consumatoare si inefcienta care pune presiune determinanta pe costurile de productie si pe pretul serviciilor la o economie capitalista eficienta cum are de exemplu Polonia care lupta cot-la-cot cu Germania pentru dominatia in UE.
August 2021 – INFLAȚIA – ELEFANTUL DIN CAMERĂ
Avertismentele cu măririle de prețuri din iarnă nu încetează. Ba mai mult, se discută de lipsuri, indiferent de prețuri. Se coace deci de-o nouă revoluție. Doar un război cu Rusia ne poate uni și poate menține la putere în continuare „coaliția”, adică „partidul” sau mai bine zis, filiala locala a partidului global sub umbrela căruia istoria ne-a plasat pentru a trăi din nou experiența unui gulag de data asta digitalizat.
Acum, despre războiul cu Rusia se vorbește deschis de către președinte, semn că se pregătește populația, prin binecunoscuta inginerie socială „self-fulfilling-prophecy”. Sau poate „mental programming”. Mă iertați că nu mă pricep la știința ingineriei sociale, acestea sunt doar unele observații și deducții ale mele, dar nu cred că Klaus vorbește așa de lax despre război doar pentru că vrea să îi sperie pe ruși.
„Noi rămânem cei mai apropiaţi de Republica Moldova şi nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toţii prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a răspuns Klaus Iohannis.
Sursa: Deutsche Welle
Maia de asemenea a declarat că dacă sunt atacați, Moldova va cere ajutorul României. Chestiunea este departe însă de ce am tratat eu, anume unirea cu Moldova. Una e să ajuți Moldova când o să fie atacată de Rusia și alta e să declari ACUM unirea!
Acum să trecem puțin la răsfirat meandrele acestei declarații (unice din cunoștințele mele, deși având în vedere că nu mă uit la TV, e posibil să fii pierdut și altele asemănătoare).
Așadar Romania nu mai poate apela la NATO dacă declară ea război unei țări și dacă se bagă ea într-un război. Teoretic, dacă Rusia atacă Moldova (stat independent) și dacă România trimite soldați și ajută Moldova, iar apoi rușii se oftică pe noi și ne atacă, NATO nu poate interveni. Condiția articolului 5 este ca o țară să nu caute cu lumânarea să intre într-un război. Ceva similar s-a întâmplat cu Turcia care vroia să lovească în ruși în Siria, apelând la umbrela NATO. Iar cum americanii sunt sătui de războaie și sunt într-o etapă de retragere acasă a trupelor, i-au flituit.
V-aș atrage deci atenția asupra cuvintelor „indiferent în care scenariu” – asta înseamnă că scenariul în care Moldova e atacată, România o va ajuta. Dar pentru asta, congresmenii din SUA vor găsi pretext ca să se opună activării articolului 5, adică vom fi lăsați cu fundul în baltă în fața rușilor.
Teoretic, dacă vom sta cuminte în banca noastră, deși Rusia ar ocupa Moldova, dacă noi nu am interveni, SUA vor fi obligate să ne apere (să trimită trupe, tancuri etc ca sa îi sperie pe ruși) deoarece dacă nu ne apără, întreaga alianță NATO va fi pusă sub semnul întrebării și se va da clar pe față planul americanilor de a îi lăsa pe europeni să se lupte în nucleare cu rușii pentru ca SUA să intervină la final și să bată tot.
Dar este oare președintele României atât de idiot încât să riște securitatea țării prin declarații atât de hazardate care cresc tensiunea cu Rusia dar mai ales trimit un semnal aliaților din NATO că noi urmează să ne jucăm nițel cu focul?!? Poate fi, dar mă gândesc că are și el consilieri … Să nu credeți cumva însă că are acordul americanilor să trimită asemenea semnale, ca și cum americanii i-au zis deja – Klauz, zi-le bă la moldoveni că îi apără NATO ca să se sperie rușii. Nici vorbă! Nu avea cine să îi dea asemenea garanții deoarece când va fi nasoală treaba, fiecare își va urmări interesul și se va lega de ce argumente îl ajută. Garanțiile secrete prin cine știe ce canale ale NATO nu au nicio valoare atunci.
De ce zic însă toate chestiile astea, având în vedere că eu chiar propun unirea cu Moldova, rapidă și chiar fără acordul SUA/NATO? Ei bine, unirea e cu totul altceva. După cum vedem, președintele Klaus arată clar că există riscul ca războiul să ajungă până la noi (via Moldova) și nu vom avea de ales, adica nu vom putea sta cu mâinile în sân – ceea ce este notabil. Marea dilemă e dacă prin ajutorul dat Moldovei el se referă că va primi refugiați moldoveni. Căci orice om întreg la minte înțelege clar că prin aceste cuvinte, Klauz garantează moldovenilor că va pune la bătaie Himars-urile acelea de 300km cu care ne tot lăudăm (și altele). Evident însă că probabil România nu va mișca un deget fără acordul NATO și tare mi-e teamă că garanțiile oferite acum de Klaus moldovenilor vor fi la fel de vax ca cele oferite de americani ucrainienilor când i-au pus să renunțe la nucleare.
Propunerea mea de unire rapidă cu Moldova rezolvă însă nenumărate probleme și are potențialul chiar să determine Rusia să încerce un acord de pace cu Ucraina. Evident pentru unire s-ar putea tatona două căi. Principalele variabile sunt atitudinea SUA (pro-contra) și atitudinea Rusiei (pro-contra). Având în vedere că rușii au lansat unele mesaje cum că prin Bucovina de Nord mai sunt ceva teritorii care ar trebui să ajungă la noi și de asemenea ceva teritorii deținute acum de Ucraina în sud, sunt deci speranțe că am putea face o înțelegere. De asemenea, Ucraina, strânsă cu ușa, ar prefera zic eu să dea unele teritorii României decât să fie luate de ruși. Ucraina trebuie oricum să accepte realitatea și pe zi ce trece pierde noi teritorii. Nu este deloc tras de păr ceea ce zic, în sensul că poate le va conveni ca la un moment dat anumite teritorii să ajungă la noi decât să le ia rușii, neexistând alternativă. Dar noi nu trebuie musai să luăm alte teritorii decât Republica Moldova, deci dacă rușii ar fi de acord, ucrainienii de asemenea nu s-ar putea decât bucura că scapă de armata a 14-a din coastă.
Se înțelege că americanii probabil nu vor deocamdată această escaladare (au deja alte opțiuni). De aceea probabil pe ei va trebui să îi punem în fața faptului împlinit. Dacă nu ne dau acordul acum când Moldova nu e în război cu Rusia, cum noi oricum vom fi obligați să apărăm Moldova când va fi atacată de ruși, prin refuz ne vor arăta clar că nu ne vor ajuta nici atunci. Deci ne-am afla oricum singuri în fața rușilor în viitor, prin urmare ar fi mult mai bine să ne unim acum și să începem să ne pregătim de război când timp rușii mai sunt frânați nițel de ucrainieni.
Din păcate însă, sunt nevoit să termin scenariile visătoare deoarece percepția concretului ne îndeamnă să spunem că noi nu avem oameni de stat capabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc și să fie în stare să ia decizii majore. Se gândesc – dar nu avem bani, e criza, e inflație, ce o să zică americanii, ce o să zică europenii, dacă ne atacă rușii, dar locuitorii republicii ce părere au, oare nu trebuie să voteze și ei – și alte prostii de astea. Toate aceste blocaje mentale acum le putem compara cu gândirea tembelă a lui Zelensky care în pragul invaziei rusești s-a apucat să îi critice pe americani că sunt zvonateci proști și că sperie investitorii – care credea el că de aia nu vin să toace miliardele în Ucraina, că îi sperie serviciile americane de securitate care prevăd o invazie. Nu va mai conta deloc opinia UE în curând deoarece UE este deja în implozie, iarna aceasta va fi fiecare pentru el, cum deja vedem că Ungaria este „o excepție” și se administrează singură urmându-și interesele indiferent de UE.
Planul unirii ACUM este un calcul simplu geopolitic care nu face decât să tragă cumva finalul mai îndeaproape – dacă e să fie război, vom avea război mai din timp, dacă e să fie pace, vom pune umărul la o pace care va veni poate mai repede. Practic această mutare îi va forța pe toți să pună cărțile pe masă – și pe americani și pe ruși. Prin unire se va vedea și dacă americanii chiar vor să protejeze Europa de Est sau sunt dispuși să o lase rușilor și totodată se va vedea și dacă rușii chiar sunt turbați total sau sunt doar turbați parțial, în sensul că motivul invocat inițial chiar a fost real și nu sunt interesați să meargă cu tancurile până acolo unde vor fi opriți.
Singurul argument împotriva unirii ar fi speranța că totuși rușii se vor opri curând și se va face pace – dar pe zi ce trece vedem nu doar că nu se opresc, dar avansează și de asemenea ucrainienii încep să facă și ei daune din ce în ce mai mari, adică cumva și aria și amplitudinea războiului crește. Fără pace, sperăm degeaba că stăm cuminți în banca noastră că Moldova va ajunge membră UE și vom fi cu toții frați acolo. Deocamdată rușii avansează, războiul dă semne că va dura mulți ani, vestul trimite arme din ce în ce mai periculoase pentru ruși, crescând constrângerea acestora de a trece la nucleare. La prima nucleară, chiar nu va mai fi niciun motiv să nu declarăm Unirea deoarece este clar ce ne așteaptă.
Pingback: Armata Europeană – soluţia backup pentru amorţirea minionilor – CHIAZNA.RO
Prin „reforma federalizării” vă referiți la ceea ce politicienii numesc „regionalizarea României”?
niciun politician nu are o idee clara despre ce trebuie sa fie federalizarea deoarece suntem prea prosti ca sa adoptam si fondul nu doar formele experimentelor bune din afara
Interesant…… aveti o viziune si o gandire in mod clar infinit mai barbateasca decat cea a conducatorilor Romaniei de „ieri” si de azi ! Absolut de acord – implicit o sugerati si dvs. – ca trebuie de discutat cu rusii ! In istoria Romaniei, rusii au avut pretentii doar la Moldova de peste Prut si Bucovina de Nord in rest, pentru ei, Romania era doar o zona de influenta, nu i-a interesat sa preia controlul direct asupra noastra….
I-am urmărit discursurile lui Iohannis și ele au două constante: „România sprijină integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional” (deci adio unire cu nordul Bucovinei, Hotinul și sudul Basarabiei) și „România sprijină integrarea UE a Republicii Moldova” (deci, adio unire cu Moldova dintre Prut și Nistru – trebuie să fim conștienți că integrarea în UE ca stat independent și separat a Rep. Moldova amână Unirea la calendele grecești; pe de altă parte, războiul și criza economică va amâna integrarea în UE a moldovenilor la calendele grecești; pe scurt, aliații noștri ne iau de fraieri și nouă ne place să înghițim gogoși din ce în ce mai gogonate). Cum privește Rusia chestiunea Reunificării României? Până acum nu s-a auzit oficial decât recunoașterea dreptului României asupra teritoriilor sale istorice aflate în Ucraina. Dar asta poate fi o ofertă serioasă sau doar o strategie de cointeresare a statelor vecine la intenția rusească de a dezmembra Ucraina? (astfel de oferte au fost făcute și Ungariei de ruși). Feeling-ul meu e că rușii ar fi gata să dea României regiunea Cernăuți și regiunea Odessa din Ucraina, dar nu și teritoriul Republicii Moldova. Poate greșesc, dar semnalele sunt că rușii încă țin Basarabia sub papucul lor. Astfel că România ar fi mai degrabă în fața a două alegeri care se exclud reciproc: ori se dezice de sprijinul față de Ucraina și speră la Unirea cu Bucovina+Bugeacul, dar își ia gândul de la Unirea cu Basarabia; ori proclamată unirea cu Basarabia bazându-se pe sprijinul occidental, însă, cum Occidentul sprijină Ucraina, va trebui să renunțăm la Bucovina și Bugeac. Dar, revenind la declarațiile lui Iohannis cu care am început comentariul, se vede clar că el tratează Ucraina ca stat cu frontiere inviolabile și Republica Moldova ca stat independent, care trebuie să intre în UE conservându-și statalitatea. Concluzia mea e că, dacă nu cade regimul Iohannis, România nu va încerca nici unul dintre cele două scenarii de Unire (ori cu Basarabia, ori cu Bucovina + Bugeacul). Iar în cazul în care nu primim nimic și aliații ne tratează drept proștii satului, nici nu ar trebui să pornim la război în caz că Rusia atacă Rep. Moldova, deoarece vom fi lăsați singuri exact ca ucrainenii. Deci, fără Unire, apărarea Republicii Moldova intră în pitorescul proverb „facerea de bine, f*tere de Mamă”. Părerea mea!
parerea mea este ca oricum dupa acest razbel mondial daca o sa mai fie state, cu Moldova ne vom putea uni – celelalte teritorii insa vor fi mentinute de Ucraina care va pierde Crimeea, Donbas si Luhansk (cel putin); totul se reduce la echilibrul de putere, cine are capacitatea ca sa mentina acele teritorii sau sa le cucereasca
marea problema este insa daca vom mai avea ce sa stapanim, ca doar pamantul bombardat si plin de cratere de la bombe … vedem la ucrainienii; daca acum pleaca rusii, ucrainienii raman cu un morman de moluz si cu campuri minate – cu ce ii mai incalzeste acum?
teritoriul in sine nu este mare branza, fara oameni, fara mostenirea culturala, fara traditia locului; iar in cazul ideal in care Ucraina va fi „europenizata” va avea o rata a natalitatii atat de mica incat in urmatorii 100 de ani nu vor mai reface ei nici macar tara care au avut-o; ca sa nu mai zicem ca ranile razboiului acesta nu vor fi vindecate prea curand si convietuirea cu fratii rusi va fi o utopie
marele risc pentru Moldova este ca sa aiba loc aceleasi procese din Ucraina – de aceea unirea ar fi o solutie deoarece ar contribui la pace, cel putin prin descurajarea Rusiei
nu am mentionat in articol dar in situatia actuala eu chiar cred ca rusii nu mai vor Transnistria – pentru ei este o povara, trebuie doar sa pompeze bani pentru autoritatile de acolo – transnistrenii au tot cerut ei unirea „cu tara mama” dar au fost flituiti – nu de jena sau de vreo teama de escaladare i-au flituit rusii ci pentru ca nu o pot proteja, nu pot garanta securitatea
si dupa acest razbel – daca nu a inceput inca – cred ca s-au cam saturat si rusii de gogoasa apararii minoritatilor rusesti din provinciile foste urss; oricat este de patriotard rusul, cand e atacat la buzunar, este si el om normal
daca rusii avanseaza si pica Odesa, nu cred ca se vor opri nici la Transnistria, nici la Moldova – balcanii sunt pentru ei un magnet, e greu pana se da pe fata tigrul de carton NATO care doarme pe el, nu sunt in stare sa faca un batalion de la inceputul razboiului, practic e fiecare pentru el
m-am uitat recent pe flightradar, nici macar acele avioane AWACS nu mai fac politie (doar daca nu au blocat transponderele)
si inca ceva – cu ocazia unirii am putea face si reforma federalizarii pe care eu o vad ca conditii obligatorie pentru iesirea Romaniei din lumea a 3-a