Actualităţi mioritice – 21 AUG 2024

Cuprins:


Dezmăţul la termocentralele de stat continuă

Sursa: PROFIT.RO

Pe motiv că e sărăcie şi vin alegerile şi populaţia ar putea da jos Coaliţia şi schimba turnura geopolitică a ţării din postura de carne de tun sigură, dezmăţul finanţelor publice continuă pe vectorul credite pentru termocentrale.

Evident că termocentralele sunt nu doar ineficiente şi depăşite ci şi prost conduse deoarece sunt conduse de oameni puşi de partid. Zic că sunt depăşite, nu atât economic deoarece cărbunele este eficient indiferent de căt de proastă calitate este, adică arde şi orice arde este eficient dacă nu te amendează UE. Dar la câţi bani s-au băgat în “energia verde” şi la câte taxe s-au pus pe energia neverde prin faimoasele “certificate verzi”, aceste termocentrale chiar dacă ar fi conduse de oameni corecţi care nu fură totul, nu ar putea să fie pe plus, de aceea au nevoie de finanţare.

Faptul că deocamdată autorităţile administrative (primăriile, prefecturile) sunt doar giranţi la creditele acestor mamuţi poate fi pur şi simplu o consecinţă firească a politicii verzi tembele care determină băncile să nu vadă prea bine afacerile acestor termocentrale. La pachet însă cu faptul că orice nu e verde este “alergic” pentru bănci când vine vorba de finanţare, cred că principalul motiv este că pentru bănci nu e greu de văzut că aceste vaci de muls sunt căpuşite de camarila de partid a băieţilor deştepţi, de unde profituri nu vor face acestea în veci, ba chiar pierderile vor fi la maxim ce se poate duce în spinare fără a fura prea mult şi a risca eventuale lovituri pe sub centură de către factorii decidenţi din conducerea acestora.

Una peste alta, faptul că încă se pompează în astea denotă că stăm foarte prost la capitolul “tranziţie verde” ceea ce nu este mare mirare. Ce trebuie însă subliniat este că pe fondul creşterilor dobânzilor – şi în ciuda speranţelor aiuristice ale măcănitorilor din presa economică care nu au habar ce înseamnă deflaţie seculară, acestea VOR CREŞTE – povara statului va fi din ce în ce mai mare.

Totodată, pe fondul creşterii escaladării armate a războiului şi a marşului accelerat a Românicei către destinul său secular de carne de tun, bani se vor pompa şi conducerea de partid nu va avea niciun stres legat de finanţarea datoriei deoarece de mult timp nu cred că finanţele publice mai trăiesc pe achiziţiile de bonduri ale investitorilor ci pe linii de credit direct la băncile americane de care depinde stabilitatea Imperiului şi care se aliniază fără dificultăţi la politica imperială.

V-am adus în vedere situaţia asta deoarece este emblematică nu doar pentru sectorul energetic învechit şi ineficient al centralelor termice ci acest tip de măsură este în esenţă politică comunistă pură. Ce face statul nu e cu nimic diferit de ce făcea Ceauşescu când dădea din mâini şi dicta: aici facem un combinat, aici demolăm un cartier. Deşi în esenţă ce face statul este bine deoarece oamenii vor avea căldură la iarnă, dacă banii care se sifonează prin aceste măsuri şi costurile de finanţare care oricum sunt duse către bănci ar fi daţi direct populaţiei, oamenii şi-ar cumpăra lemne la o fracţie din aceste costuri şi povara pe datoria guvernamentală ar fi mult mai uşoară. Deoarece suntem naivi dacă credem că aceste credite vor fi plătite din viitoarele performanţe economice ale termocentralelor.


România, tigrul inflaţiei

Iar suntem în top la inflaţie. Chartul de jos e puţin vechi, acum stăm mai rău.

Sursa: tradingeconomics.com

Dincolo de cifre, problema e trendul: în creştere! După ce că suntem în top, peste Ucraina, mai suntem şi în creştere. Şi tocmai când BNR spera să poată scade dobânda de referinţă. Vise! Toamna nici nu a venit şi toată lumea ştie că orice criză are loc fie în septembrie, fie în octombrie deoarece pe vară toată lumea e în concedii şi nimeni nu ia decizii majore. Ori crizele sunt mişcări majore ale marilor investitori care mută banii de la investiţii proaste şi ţări falimentare în industrii profitabile cum ar fi Complexul Industrial Militar American sau AURUL. Mai ales în prag de război nuclear, de departe aurul fizic este prima grijă a miliardarilor după ce şi-au terminat bunkerele.

Dar dacă aurul fizic e o treabă şi cel tranzacţionat e alta, adică e manipulat şi dacă până şi aurul tranzacţionat e manipulat, oare nu ne sperie faptul că aurul depăşteşte cote record? Cu privire la aurul modern, Bitcoin, acesta deşi nu atinge cote record, rezistă la un nivel incredibil în momente de presiune maximă când Guvernul SUA vinde tot ce are după ce nemţii au vândut. Black Rock însă cumpără, la fel ca Microstrategy şi cu siguranţă la fel ca toţi marii investitori care au vând acţiuni şi au strâns o grămadă de cash în aşteptarea crashului care nu a venit încă.

Întorcându-ne pe meleaguri mioritice, nu este deloc un mister de ce avem inflaţie. Conform definiţiei inflaţiei, aceasta este cantitatea de bani aflată în circulaţie. Ori de unde vin banii? De la BNR! BNR tipăreşte bani care ajung în economie printr-un canal sau altul şi astfel erodează valoarea banilor vechi. Adică tu azi iei un salariu, depui la bancă, pe lângă taxa de 1% pe care ţi-o ia banca prin diverse comisioane şi taxe, timp de un an mai plăteşti o taxă de 10% la BNR prin erodarea valorii acestora, deoarece între timp BNR a tipărit cu 10% mai mulţi lei ca anul trecut erodând proporţional valoarea. Iată evoluţia M3 conform BNR:

Sursa: BNR

În loc să informeze oamenii şi să îi educe să lupte cu această suprataxare paralelă cu cea a statului, anume taxarea prin inflaţie, ziarele financiare aplaudă cu tembelism emiterea de datorie guvernamentală, care este principalul canal prin care aceşti bani intră în economie. Iată un exemplu:

Sursa: Ziarul Financiar

Acest gen de ştiri sunt evident reclamă nemascată la programul Fidelis, destinat babacilor care nu au habar cum să facă afaceri şi să ruleze banii sau dacă nu vor să aibă stres cu afacerile sau imobiliarele, măcar să cumpere Bitcoin.

Una peste alta, cititorii atenţi ai chiazna.ro sunt deja puşi în gardă şi nu pun botul la scurtele şi rarele temperări ale inflaţiei, deoarece sunt doar nişte mici valuri tehnice, problema de fond fiind încă actuală şi după cum aţi văzut în acest articol, chiar agravându-se. Bunăoară, se face un an de când am scris articolul Valurile inflaţiei şi furtuna hiperinflaţiei unde am încercat să explic de ce nu scăpăm aşa uşor de inflaţie şi abia când vine hyperinflaţia, cad bănci, pică guverne şi alte de-astea, după aceea vom putea să o luăm de la zero cu economia şi să facem un reset deloc glumeţ care să pună bazele unei creşteri şi reveniri reale. Asta, aşa cum ziceam acolo, în cazul fericit în care nu vom avea răzbel.

Ce nu mai reţin unde am detaliat este explicaţia legată de valurile inflaţiei. Reîncerc aici. Aşadar inflaţia nu este ca un curent continuu ci este ca zăpada care se pune strat peste strat iarna. Noaptea ninge şi se pun 10 cm, ziua e soare şi se topest 2cm, deci stratul are 8cm. Apoi ninge iar şi se mai pun 5cm, deci s-au făcut 13cm, mai e soare, mai scade 1cm, rămân 12. Apoi zi şi zi, toată iarna, noaptea se adaugă mai mult decât se scade ziua.

Valurile, fie mari, fie mici, cresc preţurile. Aici se termină comparaţia cu zăpada, deoarece creşterea preţurilor are loc pe diferite segmente care se propagă ulterior în întreaga economie.

Sursa: Valurile inflaţiei şi furtuna hiperinflaţiei – 19 aug 2023

Dar nu doar acest articol ci multe altele sunt legate de inflaţie deoarece de departe va domina şi va afecta profund viaţa noastră de zi cu zi, ce trăim în prezent fiind o sărăcire temperată continuă, care după mine este şi programată, nu accidentală, nu doar efectul unei proaste guvernări.

Mai nou, ce am de reamintit, este că alegerile încă nu s-au terminat, de aceea nu avem încă dobânzi ca în Turcia cum ziceam în februarie aici.

Ce sunt însă şocat şi reprezintă gaz pe foc pentru cele mai sumbre predicţii ale mele legate de criza financiară, este ce zice Kamala că va face, legat de lupta cu inflaţia: controlul preţurilor. Dacă această politică va fi dictată de la vârful imperiului, vă daţi seama ce curaj o să prindă tovarăşii pe meleaguri mioritice, tăind şi spâzurând burghezimea lacomă care jupoaie pielea de pe sărmanul cetăţean.

Orice este posibil, oamenii sunt proşti chiar dacă au internet şi pot vedea, pot citi, pot studia, se pot lumina. Vor aplauda ca tembelii aceste decizii aşa cum acum îi ling în fund pe politicienii care se laudă cu drumurile construite, puţine şi proaste, cu întârziere, deoarece au fost împinşi din spate de europeni care vor să poată ajunge repede spre ruşi (şi apoi înapoi) după ce ruşii îi termină pe ucrainieni.

Evident controlul preţurilor nu va cauza decât penurie, contracţie şi mai mare şi mai ales va produce o segregare şi mai accentuată între săraci şi bogaţi, distrugând efectiv ultimele redute ale unei pseudo-clase de mijloc care acum măcar mai e formată din camarila de partid, peştii mici, bugetărimea captivă partidului, micii afacerişti care nu au fugit şi poate ţăranii care muncesc zi lumină şi se zbat să vândă o roşie.

2 thoughts on “Actualităţi mioritice – 21 AUG 2024”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.