Avem deci mai mult de câteva săptămâni decând Iranul a ameninţat Israelul că va retalia pentru uciderea unui lider Hamas pe propriul teritoriu. Şi deocamdată nimic. Ameninţări, retorică, ultimatumuri pe reţelele sociale.
Între timp, în aşteptarea atacului, americanii trimit din nou trupe şi baterii antirachetă ca să protejeze Israelul, ca data trecută.
Ştim că Iranul comunică cu SUA şi aşa cum data trecută a notificat când va ataca, şi acum probabil a făcut la fel sau dacă va ataca, va notifica SUA dinainte deoarece nu doreşte escaladarea.
Cu privire la escaladare, vedem că nici Iranul şi nici Rusia nu doresc escaladarea. Pe de altă parte, Israelul vrea escaladarea, face tot ce poate ca să provoace o escaladare. De ce? Deoarece Israel vede că puterea SUA este în cădere liberă şi influenţa regională şi doreşte să fructifice cât mai poate maşinăria de război a SUA.
De aceea Biden a fost dat la o parte şi de aceea Trump este umflat şi pompat cât se poate, deoarece în ciuda parcării lui Biden, se pare că politica externă a SUA are unele … reţineri şi deşi apără Israelul şi îi garantează securitatea, nu participă la escaladarea conflictului cu Iranul. Deocamdată. Deoarece Trump foarte probabil o va face.
Toţi comentatorii anti-imperialişti caută scuze Iranului. Cum că tatonează, cum că are o strategie, cum că are un plan, cum că se pregăteşte, etc. Eu cred că Iran este laş şi interesul conducerii Iranului este doar să dea impresia că face ceva şi să rişte cât mai puţin. Dacă Iran avea o armată puternică şi îşi respecta onoarea, de la primele avioane ale Israelului care au survolat Iranul, ar fi pornit un război. Însă aceasta este o perspectivă simplistă, un comentariu superficial, de impresie şi percepţie personală.
Am spus-o şi o repet: lumea musulmană este la fel de dezbinată şi plină de minciună ca şi lumea „democratică”. Fiecare ţară îşi urmăreşte interesul şi alianţele sunt pe interes, alunecoase, instabile. Cu atât mai mult, afinităţile culturale nu sunt decât fronturi ideologice de mobilizare a mulţimilor. Dar Iranul acum trece printr-o transformare în care elementul religios, erodat de „tehnologiile moderne” este chiar şi aici în decădere şi în eroziune, principala problemă a lor fiind de fapt supravieţuirea şi coerenţa unei identităţi în vremuri de transfomare şi posibilă revoluţie.
În acest context, dorinţa de a apăra fraţii palestinieni, pe principii religioase se luptă cu interesul elitelor de a naviga prin apele tulburi ale unei degradări identitare şi a unei revoluţii mocnite, alimentată şi din exterior dar cu suficient material organic intern care nu poate fi negat.
Aceste transformări generaţionale, de mentalitate, de identitate, de viziune asupra lumii, cu siguranţă au fost observate şi de ruşi şi de aceea au luat şi ei decizia să înceapă pe ultima sută de metri un război de supravieţuire pentru lumea rusă. O Rusie deschisă spre vest, pe modelul deschiderii graniţelor, pe modelul subjugării financiare faţă de centrele de putere bineştiută, pe modelul plecării capului către Imperiu şi mai ales către centrele de putere deloc ascunse care conduc Imperiul şi care sunt generic denumite de cei care nu doresc să fie cenzuraţi „globalişti”, o asemenea Rusie nu putea fi acceptată de garda veche, cea care a încercat să ţină hamurile în ultimele decenii, alături de Putin. În ciuda celor zise de mine în articolul despre Deep State Rusia, aşa cum am explicat şi acolo, mâncăreala internă nu este ideologică ca prin alte părţi ci pur legată de strategie, de luat decizii, de folosit arme etc. Cu privire la ideologie, puterea din Rusia este un bloc omogen, care ştie ce vrea.
Nu cunosc în ce măsură Iranul are aceeaşi coerenţă şi viziune politică. Cu privire la fricţiunile şi tensiunile interne, acestea nu sunt o problemă. Şi Rusia avea aceste frecuşuri şi aceste probleme şi iată că au putut fi ţinute sub control. Câtă vreme puterea este putere şi ia decizii, acţionează, are un plan, unitatea internă nu poate fi spartă. O ţară aflată în război, dacă câştigă, este unită. Problemele apar când pierde. Şi din păcate Iranul are toate şansele să piardă în război cu vestul.
Dar abţinerea şi întârzierea răspunsului Iranului poate fi citită şi în altă cheie. Am explicat în articolele trecute că Iranul nu poate fi cucerit. Geografia şi demografia Iranului este echivalentă a 20 de Afganistane. Imaginaţi-vă SUA şi NATO încercând să cucerească 20 de Afganistane, după ce au pierdut în faţa unui singur Afganistan. Este imposibil, pur şi simplu. De aici poate veni o oarecare reţinere şi teamă de a nu provoca lovituri punctuale, la care vedem că evreii se pricep. Bunăoară liderii Iranului se tem probabil de lovituri directe şi de aceea preferă doar să ameninţe şi să măcăne, nefăcând nimic.
Pe de altă parte, aşteptarea aceasta este una clară deoarece dacă în SUA iese Kamala este posibil ca Iranul şi Israelul să revină pe locul 2 după Ucraina în ciuda tentativelor Israelului de a face orice, inclusiv lovituri directe asupra Iranului pentru a provoca un război şi pentru a trece pe locul întâi.
Pe de altă parte, dacă iese Trump, Iranul are dreptate ca acum să se pregătească cât mai bine, să aducă cât mai multe arme din Rusia, să pregătească cât mai mutle rachete, să construiască cât mai multe bunkere.
Pingback: AL 3-LEA RĂZBOI MONDIAL – ŞTIRI LIVE – CHIAZNA.RO
„Am explicat în articolele trecute că Iranul nu poate fi cucerit. Geografia şi demografia Iranului este echivalentă a 20 de Afganistane. Imaginaţi-vă SUA şi NATO încercând să cucerească 20 de Afganistane, după ce au pierdut în faţa unui singur Afganistan. Este imposibil, pur şi simplu.”
SUA nu a pierdut in fata talibanilor si in Afganistan. Nici macar nu a dus un razboi serios acolo, ca daca voia asa ceva ii spulbera pe talibani in cateva luni si facea tot Afganistanul una cu pamantul. Este o naivitate sa crezi ca niste maimutoi cu kalashnikoave care calareau pe magari si se ascundeau prin pesteri ar fi putut pune vreun fel de rezistenta partizan-haiduceasca.
Dupa cate observi nici rusii nu ii spulbera pe ucrainieni, desi o pot face foarte usor.
Razboaiele chiar daca se duc cu trupe si cu arme, in realitate sunt pur economice. SUA a avut diverse interese economice si geostrategice acolo, printre care vastele plantatii de canabis si de mac pentru productia de opium, care au fost inlocuite cu superieftinul fentanyl. Cand nu a mai rentat economic sa duca un razboi si sa mentina trupe care sa-i protejeze interesele in Afganistan, pur si simplu s-a retras. Chiar daca a lasat o gramada de armament si logistica acolo, pot sa te asigur ca sunt dezafectate in vreun fel sau altul, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca au incaput pe mana unor salbatici retardati!
https://youtu.be/ehSdXgI7NOU
https://youtu.be/8ThUxg1hrrU
https://youtu.be/Y8LSnuGTO5w
https://youtu.be/Sqg5iilMoso
https://youtu.be/Qw_5BwjCOqM
https://brainstats.com/en/average-iq/afghanistan
https://www.worlddata.info/iq-by-country.php
https://www.armstrongeconomics.com/world-news/tyranny/women-beneath-dogs-in-afghanistan/
La fel de retardati sunt si iranienii, numai ca astia sunt cu o palma mai sus fata de salbaticia din Afganistan.
https://brainstats.com/en/average-iq/iran
De fapt, daca ne uitam cu atentie, o medie de 78-85 de puncte la IQ este valabila la toate natiunile astea de ciuciunghezi si de sandniggeri incepand din Maroc, trecand prin Orient, prin ‘stanuri si ajungand la mama tiganiei din Pakistan, India, Bangladesh. Nu uita cat de repede a fost rezolvata situatia lui Gaddafi si a Libiei, sau a lui Sadam si a Irakului sau cum Assad si Siria erau sa aibe exact aceeasi soarta fara interventia rusilor.
_____
Indiferent de cine castiga in SUA sau de ce va face Iranul si Israelul, eu cred ca vom fi mult mai afectati daca zvonurile acestea doua sunt reale si daca vor fi puse in practica.
https://t.me/DanDiaconu/4238
https://t.me/DanDiaconu/4236
Dacă nu câştigă inimile oamenilor, niciun cuteritor nu poate face mare brânză; SUA în Afganistan a dus un război foarte serios, a pierdut mii de oameni, a mobilizat toţi minionii dar nu a putut controla graniţele, terenul şi în final a pierdut şi motivaţia iniţială care teoretic era de „democratizare”. Ai dreptate că poate cu câteva nucleare făceau praf Afganistanul dar asta nu însemna victorie şi ca fapt divers nuclearele nu sunt chiar atât de simplu de folosit. Orice declanşare de nucleare se poate termina cu distrugerea completă a omenirii, de aceea se feresc toţi să le folosească, deoarece există simulări şi jocuri de război care au dus la această concluzie.
Nu cred că pentru canabis s-au dus americanii în Afganistan, pur şi simplu complexul militar industrial al SUA are nevoie de războaie şi folosesc politicul pentru a produce „cerere pe piaţa armelor”
Războiul din Afganistan era ideal pentru ei deoarece a pornit după atentate, deci politic chiar exista presiune să facă ceva atunci, apoi se ducea împotriva unui inamic incapabil să facă orice – evident talibanii nu puteau nici măcar să dea jos cu un elicopter al americanilor, darămite să ameninţe în vreun fel armata SUA; apoi, deoarece războiul era complicat, departe şi dus împotriva unei organizaţii non-statale – talibanii – armata putea să pompeze bani prin tot felul de scheme care nu puteau pune probleme legale, cum ar fi „pregătirea şi antrenamentul unei forţe afgane” care era menită să preia frâiele când pleacă armata SUA; în pregătire s-au băgat miliarde care evident sunt pierderea statului şi se regăsesc în inflaţie şi în datorie
Cu Ucraina s-a trecut deja la un alt nivel, deoarece este o gaură neagră legală care suge arme de toate felurile, deci contracte pentru toată lumea şi nici nu mai e nevoie să te chinui prea mult să justifici prin hârtii unde se duc banii; faza e că până la 911, contabilitatea se ţinea pe hârtii şi se fura cu greu, de aia au şi dat foc la Pentagon la arhiva cu documente contabile; ulterior, cu inregistrările digitale şi trackingul până la ultimul glonte, tunurile nu se puteau face aşa uşor deoarece armamentul trebuia folosit şi în Afganistan nu aveau pe ce. Acum, cu Ucraina, americanii dau marfa, se semnează procesele verbale, dar marfa primită nu are niciun audit şi ucrainienii nu pot să spună niciun cuvânt, de unde se trag tunuri de miliarde cu tot felul de scheme.
Cu Israel este altceva deoarece armata nu prea îi mai înghite pe evrei, dar politica e condusă de evrei; de unde sunt şi frecuşurile astea interne între centrele de putere din SUA; evident că preşedintele decide şi e principalul factor (nu în cazul Biden), în sensul că el are puterea să provoace un război sau poate măcar să dea ok-ul evreilor să îl provoace ei urmând ca SUA să intre ulterior.
DAR, eu sunt 100% că generalii şi dacă nu ei cadrele medii armate ale SUA, abia aşteaptă un pretext să lase Israelul să ardă: de altfel la ultimul atac iranian, acela cu o sută şi câteva rachete, ultimele au trecut de scut, scutul şi-a terminat capacitatea, nu doar scutul lor ci la pachet cu scutul americanilor, al francezilor şi al britanicilor care au adus şi ei ce aveau ca să apere Israelul. Mă îndoiesc că americanii nu puteau să mai lanseze câteva rachete ca să radă şi pe alea ultimele 3-4. Poate chiar intenţionat le-au lăsat să treacă deoarece scutul poate face faţă doar la lansări locale, de câteva 2-3 rachete pe minut nu la un sworm de drone şi rachete. Evident că oficialii armatei declară ce ştim că declară, dar să ne punem în locul lor … este 100% că şi ei ard de nerăbdare să scape de problema Israel şi să lupte doar pentru interesul SUA.
Cu Rusia, liderii armatei SUA mai degrabă au dori un război, vor escaladare, adică sunt conştienţi că mai devreme sau mai târziu, pierd în faţa Chinei; armata e totuşi alcătuită din mai mulţi profesionişti decât politicienii care chiar dacă ar fi raţionali şi ar avea capacitate de înţelegere a realităţilor, sunt dominaţi de setea de putere şi au perspectiva mult mai scurtă ca a militarilor; eu tot comentez de prin 2010 de riscul existenţial al SUA, anume China şi despre cum armata face studii, face seminarii, încearcă să tragă semnale, fac pregătiri, etc https://chiazna.ro/2010/12/armata-sua-explodarea-mamaligii/
Eu am explicat de ce lovirea în Rusia ca proxy al China e o strategic soluţia firească.
Dar capacitatea armatei e limitată, la urma urmei, armata nu poate rezolva problemele economice legate de competiţia cu China.
Deci eu discut de liderii din armata cei care chiar sunt profi, nu de mafia din Complexul Industrial Militar care este cumva tot o componentă a conducerii politice, care ca şi la noi a preluat în SUA toate marile afaceri cu statul, inclusiv pe cele ale armatei.
Deci liderii armatei din SUA sunt conştienţi de faptul că un război este obligatoriu şi de aceea împing mai degrabă spre Ucraina şi cred că Israel-Iran poate fi o capcană periculoasă deoarece evident îi va întoarce şi pe arabi împotriva SUA complet şi nu vor rezolva cu nimic problema China care va lua în continuare petrol, va rămâne probabil neimplicată şi nu va face decât să câştige puncte diplomatic cum face acum în timp ce SUA pierde teren doar pentru că tolerează măcelul din Palestina. De asemenea, orice lider al armatei, înţelege că un război împotriva Iranului nu se poate face decât prin invazie terestră, ceea ce este evident ditamai prostie pentru americani ca să îşi consume floarea tineretului prin deşerturile Iranului ca să apere ce? „Interesele regionale”???
Cât despre noi, din păcate cele mai sumbre previziuni ale mele enunţate la începerea războiului sunt reale. Vom fi băgaţi în război după ce ucrainienii vor fi terminaţi. Poate chiar mai înainte, poate când ajung ruşii deja la Odesa. Incursiunea din Kursk şi răspunsul diafan al Rusiei nu fac decât să creeze o toleranţă şi mai mare la riscuri şi mai mari şi să consolideze un narativ că Rusia e slabă, că nu poate face nimic, că nuclearele sunt doar un baubau.
Ei bine, răbdarea Rusiei are o limită, poate fi ce face Ucraina şi cum ameninţă Moscova sau poate fi intrarea României şi a Poloniei. Nu mai avem mult, la cum se mişcă ruşii pe front, doar dacă nu cumva se opresc din proprie iniţiativă, tocmai pentru a nu da pretext de escaladare.
– „SUA în Afganistan a dus un război foarte serios, a pierdut mii de oameni”
Astea sunt victime colaterale sau „cost of doing business” si nici nu sunt asa de mari sau de grave pe cat par. Castigurile economice sunt infinit mai mari pe langa aceste pierderi nesemnificative.
– „poate cu câteva nucleare făceau praf Afganistanul”
Nu trebuie neaparat sa dai cu nucleare ca sa castigi. Exista o gramada de armament sofisticat si extrem de eficient. Vezi de ex de la bombele imbunatatite cu fosfor pe care „aliatii” le-au folosit pentru a-i invinge pe sarbi, de la rachetele si bombele lansate din avion de rusi in Siria, sau de roiurile de drone folosite de catre toti, peste tot de o gramada de timp, inclusiv de pacalicii aia de azeri impotriva armenilor de peste un deceniu.
Nici macar nu era nevoie sa ai trupe de infanterie la sol pentru a-i invinge pe descultii aia salbaticiti.
– „Nu cred că pentru canabis”
Am spus „diverse interese economice si geostrategice acolo, printre care vastele plantatii de canabis si de mac”. Chiar daca canabisul si opiumul a fost un side business, au generat o gramada de profituri in asa fel incat nu au fost lasate de-o parte si neglijate. Sunt celebre filmarile cu soldati americani care pazeau ani la rand inarmati pana in dinti campurile de canepa si de mac. Oare de ce le pazeau si nu le distrugeau?
Dar lumea se schimba. Daca exista cerere si se genereaza profit mare, de ce sa nu vinzi ceva sintetic care este mult mai usor si mai ieftin de produs?
– „Războiul din Afganistan era ideal…”
– „Cu Ucraina s-a trecut deja la un alt nivel…”
Nu stiu cine este in spatele acestor razboaie si care sunt motivele reale, dar in mod cert niste oameni s-au umplut de bani. Din bani sifonati, din vanzare de armanent, din imprumuturi bancare, din vanzari si amanetari de resurse si diverse active, din…
Suntem prea mici pentru a cunoaste cu exactitate aceste chestiuni. Putem doar specula.
In orice caz, asa cum am spus in comentariul anterior, razboaiele au in spate interese pur economice din care unii castiga si din care in mod evident altii pierd.
– „Cu Israel este altceva deoarece armata nu prea îi mai înghite pe evrei, dar politica e condusă de evrei”
– „DAR, eu sunt 100% că generalii şi dacă nu ei cadrele medii armate ale SUA, abia aşteaptă un pretext să lase Israelul să ardă”
Nu stiu ce face armata si daca are un cuvant de zis, dar in mod cert un presedinte ca Trump afiseaza un pupincurism si o slugarnicie de-a dreptul gretoasa la adresa evreilor. Asa a facut si in primul mandat si stateai sa te intrebi daca asta era presedintele SUA sau al Israelului. Si Trump nu este singurul.
– „Cu Rusia, liderii armatei SUA mai degrabă au dori un război, vor escaladare, adică sunt conştienţi că mai devreme sau mai târziu, pierd în faţa Chinei”
In mod cert SUA nu are nicio sansa de reusita economica in fata Chinei. Problema se pune ca sunt mari sanse de a pierde militar in fata Rusiei. Rusia de astazi nu este nici URSS-ul lui Gorbaciov si nici Rusia betivului Eltin. Rusia a crescut enorm economic in ultimii 20 de ani si acum are o armata avansata tehnologic si bine antrenata care este foarte eficienta atat pe campul de razboi cat si in productia si utilizarea de armament.
Un razboi la adresa Rusiei, s-ar putea sa fie ultimul razboi pe care il porneste SUA cu „aliati” cu tot. Mai ales daca ii tot zgandara si pe chinezi. Deja vedem performanta extrem de slaba a europenilor si a armamentului european in Ucraina, incluzandu-i aici si pe britanici. Intr-o confruntare directa ii matura rusii de pe fata pamantului si daca ii mananca undeva cum i-a mancat pe rahatii aia de olandezi in Serbia sa dea cu rachete imbunatatite cu fosfor, in mod cert vor gusta niste nucleare ultra rapid. Rusii cunosc ceea ce s-a intamplat la fratii lor slavi, sarbii, si abia asteapta revansa, care va fi cu dobanda.
– „cred că Israel-Iran poate fi o capcană periculoasă deoarece evident îi va întoarce şi pe arabi împotriva SUA complet şi nu vor rezolva cu nimic problema”
Indiferent ce vor face arabii, in mod cert israelienii vor fi spulberati de catre iranieni ultra rapid.
Problema se pune ca multi vor veni in Romania si vor face din nou ceea ce au facut dupa lovitura de stat care l-a dat jos pe Cuza.
https://t.me/DanDiaconu/3330
https://ioncoja.ro/planul-ocuparii-romaniei-de-catre-evrei/
https://ioncoja.ro/nu-nici-vorba/
https://ioncoja.ro/cati-evrei/
https://ioncoja.ro/doi-ani-de-cand-israel-a-cumparat-romania/
https://ioncoja.ro/din-nou-despre-proiectul-israel-in-romania/
https://culturaromana.ro/ion-coja-despre-mutarea-israelului-in-romania-nu-este-exod-e-invazie/
https://ro.wikisource.org/wiki/Spitalul,_Coranul,_Talmudul,_Kahalul_%C8%99i_Francmasoneria#ROM%C3%82NIA
https://ia902901.us.archive.org/31/items/evreii_in_romania/Iulian%20Apostu%20-%20Zydokomuna.%20Evreii%20si%20comunismul%20-%20cazul%20Romaniei%20%281944-1965%29%20%282013%29.pdf
apropos de Trump, ar fi fost prea frumos să fie ce trebuie, DAR principalul avantaj şi speranţă oferită de Trump este TRUMPISMUL, adică patriotismul – de asta le e frică de el deşi evident încearcă să îl controleze cu banii. Eu cred că mizilicurile de donaţii de genul 100 mil date la ultimul event nu sunt decât menite să mai erodeze baza lui Trump, de fapt, prin asociere.
Şi mai e ceva, Trump e la al 2-lea mandat, nu mai are nevoie de ei, deci e posibil ca acum chiar să facă oarecare brânză şi sunt oarecare şanse să nu accepte un război cu Iranul şi să facă iar pe negociatorul cum a făcut cu Kim.
Deci evreii au mari dileme, deoarece chiar au nevoie de #1, deoarece decizia de a porni război va ţine de preşedinte. Kamala are din start problema Congresului deşi acolo republicanii ar vota oricând pro-Israel. Dar Kamala, ca şi Biden, are IQ redus şi prin urmare e instabilă, poate lua decizii pripite.
Kamala are în ea un sâmbure de marxism pur care dă fiori şi celor mai extremişti finanţatori care deşi o apreciază pentru asta, le e teamă că la nevoie va zice, la ce ne mai trebuie Israelul?
Deci complicat e şi pentru ei, de aceea strategia actuală este DISPERAREA, adică fac orice pot ca să provoace un război, să stimuleze maşinaţiuni folosind infilitraţii la putere, cum e Blinken.
De venit evrei la noi, nu cred, nu au ce să caute şi noi vom intra în răzbel cu ruşii curând.
Si cu Trump si fara Trump, SUA reala tot asta ramane:
https://www.youtube.com/watch?v=M_xXDChv828&t=2630s
https://www.youtube.com/playlist?list=PL6FpI7dbLun8e6Xb0sbDwIvGnA8_dkPUj
______
Care este opinia ta pe subiectul asta?
https://trenduri.blogspot.com/2024/09/jaful-si-saracirea-romaniei-sau-pretul.html
Cred ca idolatrizarea lui Ceausescu si a regimului lui este cel putin stupida. Desi au fost si anumite lucruri bune in prioada aceea, daca le puneai in balanta cu cele negative, per total iti dadea cu un mare minus.
Mai bine raspunzi intr-un articol ca sa nu ramana ingropata in comentarii la articolul de fata.
da, ai dreptate, în esenţă şi Ceauşescu era tot un Ciolacu sau un Dragnea, e culmea cum acest popor scoate la suprafaţă numai gunoaie; Diaconu nu ştiu ce vârstă are, dar având în vedere calitatea scrisului său, trebuie să citim cu o oarecare reţinere în sensul că dacă e să gândim rece, chiar dacă am presupune că acum avem libertate de expresie, oportunităţi şi o stare mai bună, nu ştiu cât de mult pentru omul de rând, nivelul de fericire este mai crescut acum decât atunci; adică, dacă e să scriu un articol şi să fac o comparaţie, nu pot să nu leg de exemplu chestiunea supravieţuirii din perioada ceauşistă cu dependenţa de droguri şi spaima ratelor din ziua de azi; adică starea psihologică a sclavului sistemului, omul de rând care nu ştie pe ce lume trăieşte şi e victima gogoşilor oferite de lideri, pentru cine era viaţa mai uşoară?
economic, la nivel statal, eram cu fundul în două bărci şi atunci
ce nu ştiu eu şi sunt încă în dileme, în ce măsură supravieţuirea individuală în acel sistem era posibilă; evident nu mă refer doar la cea materială, ci la cea psihologică, adică dacă erai om normal şi nu vroiai să mănânci rahat cu polonicul, oare puteai să trăieşti? azi eu pot spune că da, se poate, pe cât de naşpa e sistemul, personal consider că trăim vremuri privilegiate
https://chiazna.ro/2024/01/comentarii-despre-revolutie/
https://chiazna.ro/2015/05/lectiile-neinvatate-ale-trecutului/