Israel bate Ucraina

A spune că un părinte iubeşte mai mult pe un copil ca pe altul este problematic. Dar nu este deloc problematic să arătăm românaşilor tembeli care cred că NATO îi apără de urşi că Uraina este de departe pe locul 2 după Israel în inima Imperiului.

Nu discutăm cauzele acestei situaţii doar subliniem, demonstrăm şi invităm la concluzii geostrategice legate de această stare a lucrurilor.

Ultimul eveniment notabil legat de războiul din Israel este faptul că după trecerea uraganului pe care eu, aici o perioadă am dat vina pentru întârzierea răspunsului Israelului (din cauză că un centru de comandă important al armatei SUA, cu responsabilităţi pe Orientul Mijlociu, se află în Tampa, chiar în punctul unde a călcat uraganul peste Florida), a trecut ceva timp şi încă nu vedem răspunsul.

După primele zile de la trecerea uraganului se auzeau zvonuri că SUA oferă recompense financiare Israel-ului dacă nu loveşte Iranul. După alte câteva zile, SUA trimit ditamai sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice – THAAD în Israel, împreună cu câteva sute de soldaţi care să le opereze. Sistemul THAAD este similar sistemului SM-3 din care Deveselu face parte, doar că dacă Deveselu are ca ţintă rachete balistice lansate de la distanţă şi aflate în zbor, THAAD este cu adevărat un scut care apără de rachetele care chiar ţintesc Israelul, adică se află în ultima fază, aterizează.

Reamintim aici ca o mică notă că idioţenia fanaticilor imperialişti care susţin că Deveselu ne apără de rachetele ruşilor este acum încă odată demonstrată LIVE prin faptul că SUA nu le-a dat evreilor sisteme similare Deveselu – care de fapt îi apără pe americani de rachetele nucleare ruseşti care ar trece peste România! – ci le-au dat ce au ei mai bun, THAAD care lovesc rachetele care PICĂ PESTE EI. Dacă ruşii vor lansa rachete care pică peste noi, Deveselu nu face nimic! De altfel, şi faptul că acestea sunt plasate la Deveselu şi nu în Constanţa, la est, este cel mai logic argument că rachetele de la Deveselu nu ne apără pe noi ci fac din Deveselu o ţintă printre primele nucleare ale ruşilor în caz de răzbel, deoarece în ciuda specificaţiilor oficiale (că la Deveselu sunt SM-3), tipul rachetelor găzduite este ultra secret, şi tehnic pot să fie nucleare care ţintesc Rusia. Este deci obligatoriu tehnic şi strategic militar pentru ruşi ca Deveselu să fie printre primele ţinte programate deja în sistemul lor automat de lovituri care vor fi target în prima rafală automată la apăsarea butonului. Ce aveam noi şi ne putea apăra de câteva rachete ale ruşilor, lansate sporadic, era sistemul Patriot care teoretic era unul dintr-un lung şir de achiziţii care urma să ne ofere garanţia unei protecţii. DAR, nu mai e! It’s gone!

Deci Israel a primit ditamai scutul antirachetă care deşi are capacitate limitată (sub 100 de balistice simultan), adăugat la ce au deja, va face faţă mult mai bine unei noi rafale a iranienilor.

Pare logic să considerăm că această mutare nu face decât să confirme că va urma o lovitură nasoală pentru care Israel se pregăteşte temeinic.

Aş dori acum să fac unele comentarii legate de câteva întrebări speculative, exploratorii, care să disece puţin această mişcare şi să explice pentru tonţi unele amănunte.

În primul rând, oare nu făcea faţă faimosul scut al evreilor, de ce a fost nevoie de THAAD? Scutul nu făcea faţă decât la rachete rudimentare lansate din apropiere, nu la rachete balistice lansate din Iran, care ajung cu viteze supersonice. Scutul Israelului Iron Dome, e bazat pe radare care scanează, calculează traiectoria simplă şi lansează rachete care să intercepteze în aer rachetele inamice. Ocazional, scutul poate fi folosit şi pentru rachete balistice dar sunt multe şi nenumărate constrângeri, cum ar fi timpul scurt între interceptare şi lansare, viteza mare a balisticilor, nepotrivită pentru rachetele de interceptare ale Iron Dome, care sunt multe şi mici, pentru a fi lansate automat. Practic, ca să explicăm conceptul Iron Dome, în esenţă el este o reţea de radare, conectate la nişte lansatoare automate de rachete şi controlate de un computer. Radarele detectează rachete, sistemul informatic le calculează traiectoria, reţeaua proprie de lansatoare de interceptare este ştiută dinainte, se caută cea mai apropiată şi disponibilă lansatoare de interceptoare, potrivită pentru o anumită rachetă, dacă nu este „aglomeraţie” se mai lanseză şi următoarea din listă pentru a creşte şansa interceptării şi astfel totul este automatizat. Omul nu are ce să facă la Iron Dome, decât să realimenteze interceptoarele folosite deja şi eventual să monitorizeze că totul funcţionează şi interceptoarele nu şomează.

Cu ocazia atacului recent al Iranului în care mare parte din rachete au fost balistice, Iron Dome-ul a cam şomat. Adică el a încercat, deoarece e automat şi nu face distincţie în tipologia interceptărilor, deşi probabil acum a fost manual inhibat să nu acţioneze ca să nu consume aiurea interceptoarele. Dar, balisticele vin prea repede şi de departe şi interceptarea lor nu e suficient de rapidă iar viteza lor de deplasare e prea mare comparativ cu a rachetelor artizanale folosite de palestinieni împotriva cărora a fost construit Iron Dome-ul. De aceea, am văzut la ultimul atac că majoritatea rachetelor iranienilor au picat jos, au lovit. Rata de ţintire este altă discuţie şi nu lungim acum deoarece oricum rachetele folosite au fost nu tocmai cele bune, scopul principal urmărit a fost lovirea teritoriului Israelului fără a face prea mari pagube materiale sau umane. Anterior, scopul lovirii a fost arătarea curajului Iranului de a lovit spaţiul aerian al Israelului! De aceea au fost atunci, în aprilie, folosite mai ales drone care s-au plimbat câteva zile ca să ajungă la Israel şi să lovească. La pachet cu numărul de drone calculat cu precizie suficient pentru a da jos scutul, au fost trimise pe final câteva balistice care au penetrat şi au aterizat lângă o bază militară a Israelului.

Contrar comentariilor din presa de la noi unde scutul era lăudat că a lovit 99% din rachete, aici am detaliat de ce 99% este irelevant deoarece acel 1% a fost demonstrativ, iranienii au arătat că pot să supraîncarce scutul – în primul rând – şi pot lovi la ţintă – în al doilea rând. Rachetele iraniene care au lovit în primul răspuns al Iranului, Israelul, după epuizarea scutului, au fost la unele baze militare, nu aiurea, nu din întâmplare. Maestrul Cristoiu, deşi nespecialist, este singurul care a observat acest amănunt deloc irelevant.

La al doilea atac, după ce Iran demonstrase că scutul este apă de ploaie şi că are curajul să lovească şi că poate trece de scut, Iranul a mai demonstrat ceva: a demonstrat că are rachete balistice care pot lovi punctual destul de precis. Anume, Iranul a arătat că poate lansa o nucleară la o destinaţie ţintă precisă. Cu 5-6 nucleare la locaţii precise, Israelul este şters de pe faţa pământului, adică ce rămâne sunt câteva sătuce prin câmp, oraşele şi bazele militare pot fi evaporate.

Deşi Iranul nu are nucleare, sau nu se ştie, este doar chestiune de timp. Sau le poate cumpăra. Nuclearele au nevoie de balistice de calitate, care să treacă de scut şi care să lovească precis, cu o rază de câteva sute de metri, o anumită locaţie. Acum au demonstrat că pot face asta. Au folosit mare parte rachete vechi, modernizate, nu neapărat ultimul răcnet, dar cele pe care le-au folosit au fost atât de puternice încât au forţat americanii să le dea evreilor THAAD – o bijuterie (dacă face ce zice, deoarece nu am văzut-o până acum în acţiune).

Sunt câteva necunoscute legate de THAAD, mai precis, dacă e nou sau vechi, dacă foloseşte şi sateliţii (probabil da), dacă are capacitate de scalare, dacă va fi mărită capacitatea actuală care cel puţin la ce se declară oficial nu e foarte mare. De asemenea, pe lângă interceptoare, nu ştim ce rezerve de rachete au fost oferite deoarece şi asta contează. Adică dacă au dat să zicem un full load şi interceptoarele trimise fac faţă la 100 de rachete, Iranul dacă trimite 100/zi timp de o săptămână, după prima zi, Israelul începe să încaseze.

Înainte de a trece la următoarea idee, doresc doar să mai completez o necunoscută şi pentru mine şi poate să solicit un comentariu de la cititorii mai deştepţi. THAAD poate intercepta traiectorii variabile? Din ce am analizat eu, iranienii au folosit deja în balisticile din ultimul raid, traiectorii variabile care pot duce în eroare sistemele care se bazează doar pe traiectorii standard, depistare satelit, calcul traiectorie probabilă, sincronizare cu radar etc. Întrebarea e importantă deoarece în caz de escaladare, e de aşteptat ca după balistice, Iran să folosească hypersonice care sunt un cu totul alt nivel.

Şi încă o altă idee, că veni vorba de Patriot, acestea sunt mai bune dar mai scumpe ca THAAD cu nota că THAAD poate fi şi niţel mai avansat, depinde de versiune. S-ar pune întrebarea de ce nu au fost folosite Patriot în ultimul atac al Iranului. Răspunsul meu este că nu a fost nevoie. Patrioatele au protejat locaţiile importante, dar evreii s-au băgat în bunker, deoarece au avut 4 ore avertisment (s-a aflat acum că iranienii au dat notificare americanilor 4 ore dinainte) şi au economisit Patrioatele deoarece cred că sperau ca lovitura să fie mult mai nasoală şi SUA să fie convinsă să intre în război împotriva Iranului.

Să trecem acum la comentarii legate de semnificaţia acestei mişcării şi implicaţiile în Ucraina şi pentru România, în particular.

În primul rând, această mişcare, de oferire Israelului a capacităţii THAAD la pachet cu un număr de soldaţi americani arată că va exista curând un răspuns. Adică Israel va da un răspuns Iranului şi se aşteaptă la reacţii, de aceea americanii îi ajută acum cu THAAD.

În al doilea rând, dacă americanii îşi trimit THAAD-ul evreilor, înseamnă că nu pregătesc un atac nuclear asupra Rusiei. Ca sistem antibalistic, THAAD, chiar dacă este vechi şi chiar dacă SUA pot să aibă alte sisteme mai moderne şi suficiente, pentru contracararea nuclearelor ruseşti, indiferent de capacităţi, ţinând cont că producţia de rachete pentru aceste sisteme este greoaie şi SUA au fost de exemplu nevoite să se milogească de România ca să trimită un Patriot (!) Ucrainei, toate aceste argumente ne spun nouă că oricât de vechi ar fi acest THAAD nu ar fi de lepădat. Trimiterea a peste 100 de soldaţi specializaţi în apărare de rachete balistice chiar intercontinentale, nu este un ajutor puţin dat de SUA Israelului. Chiar dacă evreii conduc SUA, evreii care conduc SUA locuiesc în SUA şi dacă ar fi avut plan de nucleare, cred că preferau ca acei 100 de soldăţei nu puţin pregătiţi, nu entry-level ci high-end, ar fi fost indispensabili pentru apărarea SUA.

Mergând în continuare pe acest argument, deci ne aşteptăm ca războiul nuclear să fie amânat şi ca focusul să fie trecut din Ucraina spre Iran.

Nu putem să terminăm articolul fără a pune întrebarea, având în vedere numărul mare de victime şi agresivitatea Rusiei în bombardarea Ucrainei, oare de ce până acum SUA nu au dat aceste capacităţi de THAAD Ucrainei şi acum le dau Israel-ului?

De aia! Din acelaşi motiv pentru care România trebuie să dea Patriotul Ucrainei. Deoarece Israel bate Ucraina şi Ucraina bate România. Hegemnul are clar preferinţe în rândul coloniilor, nu toate sunt egale şi poziţia în ierarhie nu depinde de cât de uşor se pleacă capul conducătorilor pentru a linge fundul hegemonului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.