Ce poate oferi Trump lui Putin?

Trump pare câştigător şi a promis că va face pace în Ucraina. Nu a dat explicaţii, dar nu e greu de ghicit să facem presupuneri. Trump poate cere lui Zelensky să accepte situaţia actuală, dar asta poate să nu fie suficient pentru Putin.

Din start, pentru a simplifica discuţia, nu credem că ucrainienii au posibilitatea să decidă. Americanii dictează. De altfel, din trecut ştim momente când ucrainienii vroiau pacea dar britanicii, trimişi de americani, prin Boris Johnson nu le-au permis şi le-au cerut să lupte în continuare. Este documentat acest „incident” care nu a fost probabil punctulal: mulţi capi din armata ucraineană au descoperit peste timp aceste informaţii, cum ucrainienii deja doreau să semneze, dar Boris Johnson s-a înfiinţat rapid la Kiev şi le-a interzis.

Dar oare chiar nu pot ucrainienii să aleagă ce vor, trebuie să execute orbeşte exact ce le dictează americanii? Da, altfel ajung ca Sadam Hussein sau ca alţii. Bineînţeles Bashar Al Assad s-a opus americanilor dar acela era bărbat şi urmărea interesul ţării. Fără Assad, Siria ar fi fost acum o mare Libie, un teritoriu unde se luptă grupuri de mercenari străini între ele pentru controlul resurselor.

Este clar că ucrainienii nu pot să calce poruncile Imperiului deoarece după pace o să aibă nevoie de credite cu nemiluita pentru a putea da pâine la populaţie şi energie electrică. Se înţelege că orice pace nu înseamnă peste noapte reluarea colabărării economice cu Rusia, ba din contră, pacea nu aduce nicio garanţie în acest sens. Ucraina va fi efectiv o colonie a Imperiului de unde va extrage resurse de aici înainte şi principalul motiv pentru care americanii încă nu au dat ok-ul la „pace” – care oricum pentru ucrainieni va fi o pace a exploatări de către Imperiu pentru plata datoriilor actuale – a fost doar din speranţa de a mai recupera câteva teritorii importante ca resurse din vest.

Acum însă, deoarece se observă evident o creştere a intensităţii avansului ruşilor, Imperiului îi este teamă să nu piardă şi felia asta cât o mai are din Ucraina şi e firesc nu doar pentru Trump să dorească să facă pace.

Toate acestea fiind zise, legate de resurse, dar mai ales dată fiind situaţia de pe front şi motivaţia istorică a războiului pentru ruşi, se pune logic întrebarea dacă ruşii ar fi interesaţi să rămână cu teritoriile actuale şi ce ar mai cere în plus.

Este clar că având avantaj pe teren, nu pot să accepte o pace care să le ofere doar teritoriile actuale. O astfel de pace s-ar justifica dacă linia frontului ar fi stabilă, dacă ambele părţi ar avea poziţii stabile şi nu mai există perspective pentru nicio parte să avanseze. Dar pentru ruşi, fiecare zi de continuare a războiului, dă pe faţă mai multe slăbiciuni ale apărării ucrainienilor. Nu e greu de gândit că ocuparea întregii Ucraine este posibilă chiar dacă poate va dura încă doi ani.

Dar să facem totuşi câteva posibile presupuneri ce anume ar putea totuşi Putin să ceară de la Trump în negocieri, presupunând că simplul fapt că vine Trump şi e guraliv, poate determina americanii să ajute şi mai mult Ucraina şi prin urmare Putin s-ar teme de Trump. Puţin posibil aşa ceva, dar să facem această presupunere. Teoretic Trump poate ameninţa că le dă voie la ucrainieni să folosească rachete balistice în interiorul Rusiei, decă să zicem că ruşii ar avea totuşi anumite temeri, deşi la cât de disperat a fost Biden şi actuala administraţie ca să câştige, cred că dacă avea variante fesabile până acum, le-ar fi folosit.

Este deci logic ca Putin va cere pe lângă teritorii şi câteva alte lucruri în plus.

Ucraina fără NATO

Asta ar fi prima condiţie şi motivul pornirii războiului. Dacă americanii nu ameninţau pe ruşi că acceptă Ucraina, acest război nu avea loc. Dar deoarece au dorit un război între fraţii slavi, ca să le macine puterile şi să ferească Europa, americanii au pus un actor la putere la Kiev şi l-au pus să repete povestea cu NATO. Gata, acum se va termina. Ucraina nu va intra în NATO.

Ucraina în UE?

Aici e cu semnul întrebării deoarece pe de o parte, Ucraina în UE este ceva imposibil tehnic, doar dacă se alege praful de legile şi modus vivendi al UE, dar pe de altă parte deja Ucraina are schimburi economice exclusiv cu UE. Pentru ruşi apartenenţa la UE, nu prea contează câtă vreme rachete NATO nu pot fi plasate pe teritoriul Ucrainei. Cred că Ucraina în UE nu se va discuta, dar probabil americanii vor cere ruşilor, să ceară şi Ucraina fără UE, ca să facă un serviciu şi europenilor, care dacă ar fi obligaţi să primească Ucraina în UE, ar distruge efectiv agricultura europeană. Putin va fi super-troll dacă nu va accepta să introducă acestă condiţie, ci chiar va declara că permite Ucrainei să intre în UE.

Eliminarea sancţiunilor

Atât americanii cât şi ruşii abia aşteaptă să se termine sancţiunile ca să poată face schimburi ca înainte. Oricum, schimburile nu au fost tăiate complet. Este clasic momentul cu Biden când declară că sancţiunile asupra Rusiei au fost alese astfel încât să nu afecteze economia americană.

Dar ruşii vor să facă afaceri cu ungurii, cu turcii, cu chinezii, fără ca băncile acestora să fie agasate de americani. De aceea, de departe principala condiţie cerută de ruşi va fi ca sancţiunile de orice natură la adresa Rusiei sau a partenerilor Rusiei să fie complet eliminate.

Eliminarea sancţiunilor va fi evident o mare problemă pentru economia americană deoarece nemţii pot începe să importe din nou gaz rusesc şi să crească economic ameninţând supremaţia SUA. Vă reamintesc că înainte de război UE se apropia vertiginos de SUA ca PIB. Nu mai zic de Brexit care a fost sprijinit de americani tot ca să pună beţe în roate europenilor. UE este un competitior pentru SUA care chiar dacă nu este de acelaşi nivel cu China, este al doilea.

Cam atât. Dacă ruşii obţin asta, deja este maginific. Dacă nu obţin, continuă războiul. Ah, poate mai cer şi acceptarea suveranităţii Transnistriei …

This Post Has 2 Comments

  1. Donald

    Trump vrea pace în Ucraina, serios? Dar cu declarația asta anti-Putin cum rămâne? ”Te voi lovi atât de tare încât nu-ți va veni să crezi. Voi lovi chiar în centrul blestematei de Moscova”. Și cum rămâne cu flitul rușilor la adresa oricărui acord până la îndeplinirea celor 3 obiective (dezarmare, denazificare și neutralitate) în Ucraina?

    1. admin

      nu stiu declaratia asta, poti da link? tehnic, denazificare inseamna dezasamblarea batalionului ultra-nazist din armata ucraineana care acum este functional

      fara astia, restul armatei are motivatie mai putina sa porneasca razboi impotriva ruşilor peste 2 ani cum au făcut prin incalcarea acordului de la Minsk care eu cred ca politicienii ucrainieni doreau sa il respecte dar nu au putut sa ii controleze pe astia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.