Rachetele ATACAMS îi forţează pe ruşi să avanseze rapid

Deoarece ATACAMS au un anumit range de acţiune, ruşii sunt obligaţi să avanseze rapid pentru a reduce spaţiul de acţiune posibil al lansatoarelor. Această constrângere este una militară iminentă, indiferent de reacţiile posibile, de protestele Moscovei sau de ameninţări, realitatea este că ucrainienii au ATACAMS, care au un anume range, vor primi poate sau deja au şi rachete cu rază mai mare oferite de francezi şi prin urmare, este important pentru ruşi ca să avanseze cât mai repede pentru a reduce raza de acţiune a acestor rachete.

Speranţe de pace?

Deşi astăzi apare o ştire Reuters că Putin ar fi dispus să negocieze o îngheţare a conflictului pe linia actuală a frontului, aş dori să comentez câteva constrângeri strategice ale Rusiei determinate de ridicarea interdicţiei de folosire a rachetelor „în adâncime”.

Începem însă cu reamintirea condiţiilor cerute de Putin pentru încheierea conflictului făcute publice pe 14 Iunie la întâlnirea lui Putin cu miniştrii de externe de la Moscova (sursa):

  • Rusia primeşte cele 4 oblasturi: Doneţ, Lugansk, Zaporijnia şi Herson
  • armata ucrainei este denazificată: se retrage în est, se reduce numărul
  • fără NATO pentru Ucraina, fără trupe din afară în Ucraina
  • respectarea drepturilor minorităţii ruse: limba în şcoală, slujbele, practic scoaterea legii faimoase care loveşte în drepturile minorităţilor

Reamintim că acestea sunt condiţii pentru „îngheţare”, nu pentru semnarea păcii. Semnarea păcii ar presupune tratat internaţional garantat de marile puteri, ar implica SUA, UE, China, ar implica ridicarea sancţiunilor, repararea banilor blocaţi ai ruşilor de la Banca Naţională la persoane, înapoierea iahturilor şi poate chiar daune de război pe care Ucraina să le plătească Rusiei. De regulă, cei care pierd războiul, dacă vor tratat de pace, plătesc daune de război. Chiar dacă Ucraina plăteşte cu 4 oblasturi acum, acestea sunt doar o taxă „de urgenţă” deoarece Rusia ar putea continua războiul.

Deci acele condiţii cerute în Iunie au fost valabile, şi probabil mai sunt, doar pentru o îngheţare a conflictului care să pună bazele unui tratat internaţional mai extins. Reamintim că temerile Rusiei nu sunt legate doar de Ucraina, Putin a reamintit promisiunea NATO de a nu se extinde din ani 1990. Este foarte posibil ca pentru o pace semnată ca tratat, Putin să ceară retragerea NATO. Evident un lucru greu de cerut, dar pentru aceasta vor exista negocieri. De aceea, despre ce se discută este un tratat de „îngheţare” a războiului, aşa cum a avut loc în Coreea. Cele două părţi nu au încă un tratat de pace, acolo nu există decât îngheţarea luptelor pe o anumită graniţă.

Cu siguranţă, retragerea NATO din Europa de Est pare un lucru incredibil de discutat pe meleaguri mioritice, deoarece „Umbrela NATO” este mantra impregnată în capetele vorbitoare ca un cip care domină orice ştire, orice comentariu. Istoria însă bate mantrele şi vom vedea peste noapte cum nu ne vine să credem cum vedem trupe americane care se retrag. Dar acestea sunt evident visuri utopice în opinia mea, deoarece ce asistăm acum sunt doar vorbe, pacea este doar un vis în mijlocul nopţii, în mijlocul coşmarului. Va trece şi această perioadă şi escaladările recente vor duce conflictul la noi cote de cruzime dar mai ales la noi cote de implicare pentru Românika. Aici, rămânem încă pe predicţia făcută cu câteva zile înainte de începerea războiului.

Dar o nucleară în Kiev ar distruge de tot legătura „frățească” între ruși și ucrainieni și l-ar termina politic pe Putin, fiind oribil chiar și pentru ruși. Evident, la nucleară se va ajunge abia când toate celelalte vor eșua și ratingul va fi ultima grijă a controlorilor butoanelor, atât din nord cât și din vest. – 13 FEB 2022 – De ce cred că războiul poate fi doar nuclear

ATACAMS

După anunţul iniţial al lui Biden că ridică interdicţia pentru ucrainieni la folosirea armelor cu penetrare „în adâncime”, avem următoarele evoluţii importante.

  1. Rachetele au intrat instant în Ucraina – pe ici pe colo, pe la colţuri, se zice că rachetele ATACAMS erau deja în Polonia şi au fost rapid livrare ucrainienilor, pentru a le putea folosi
  2. Rusia actualizează doctrina militară – în „lumea liberă” când Rusia modifică doctrina, se comentează de „propaganda rusească”, cum că
    ruşii încearcă să sperie lumea, pentru ca presiunea publică să se răsfrângă asupra politicienilor. În fapt, ce face Rusia, este să actualizeze legile interne pentru a putea reacţiona la evenimente. Reamintim că Rusia, fiind un stat puternic, legile sunt aplicate cu fermitate. Practic, autoritatea preşedintelui se manifestă prin legi. Aşa cum şi la noi autoritatea Imperială se exprimă prin Curtea Constituţională care a ajuns să interpreteze subiectiv legea şi să aplice interdicţii democraţiei, în Rusia, chiar dacă noi zicem că este dictatură (deşi, ce este diferit de ce avem noi?), la ce asistăm în fapt este o dictatură a legii. În cazul de faţă, Rusia a modificat doctrina (şi legea) astfel: dacă Rusia va fi lovită cu arme ale unor alte ţări, va considera acele ţări agresoare şi va putea răspunde nuclear acestor lovituri. Adică, Rusia va putea declanşa război nuclear sau lovituri cu arme nucleare direct asupra unor ţări din vest sau asupra unor baze ale unor ţări din vest, dacă va primi lovituri „în adâncime”. Anterior acestei modificări, Rusia putea răspunde nuclear doar dacă primea lovituri nucleare.

    Marea confuzie care se face legat de discutarea acestei doctrine este că acest act al modificări nu are deloc conotaţii propagandistice. Rusia nu are nevoie de asta pentru a face ameninţări. Responsabilul cu ameninţări bombastice la ruşi este Medvedev care a ameninţat de mai multe ori Marea Britanie că ruşii pot cu o singură nucleară trasă în ocean lângă Marea Britanie să producă un tsunami masiv care să scufunde Londra.

    Modificarea doctrinei trebuie să îngrijoreze mai ales pe cei care înţeleg implicaţiile asupra organizării armatei şi mai ales a departamentelor strategice ale armatei ruse. Faptul că asistăm la o escaladare este evident. Această modificare de doctrină a redus mult paşii din scara escaladării despre care am discutat pe larg aici. Maşinăria de rumegat gogoşi, fabrica de produs consum nu are decât să dezavueze trivial aceste evoluţii, dar faptele sunt fapte şi aşa cum evoluţia de la ameninţări ale Rusiei dinainte de război a fost materializată, vom trăi probabil şi momente când aceste comentarii uşuratice de acum care liniştesc aiurea conştiinţele oamenilor pentru a nu reacţiona şi a nu cere pace politicienilor (sau ROEXIT în cazul nostru) vor putea fi considerate criminale. Cel puţin istoria peste ani şi ani va putea cataloga şi clasifica personajele care au contribuit activ şi au ajutat liniştirea conştinţelor şi a reacţiilor într-un somn al raţiunii care va fi precedat războiul nuclear.
  3. Americanii fac un mic pas înapoi – şi declară că ATACAMS pot fi folosite doar în Kursk şi interdicţia este ca răspuns a folosirea de trupe nord coreene de către ruşi. O garanţie care nu a durat nici 24 de ore, deoarece …
  4. Ucrainienii folosesc ATACAMS şi lovesc un depozit de arme din Briansk, care nu este Kursk. Deci s-a evaporat minciuna americanilor că permit doar atacuri în Kursk. Asta înseamnă că teoretic, ucrainienii pot lovi şi Moscova cu aceste rachete. Ştirea atacului a fost cofirmată de ambele părţi şi de ucrainieni şi de ruşi, în sensul că ambele părţi confirmă folosirea ATACAMS. Din partea ucrainienilor, confirmarea este o datorie faţă de Biden, care vrea să îi arate degetul mijlociu lui Trump şi doreşte ca un senil turbat şi îndrăcit să provoace cât mai mult rău pe ultima sută de metri, cât mai are butoanele la îndemână. Din partea ruşilor, confirmarea are rolul de a confirma acest pas al escaladării şi de a justifica viitoarele măsuri punitive foarte nasoale pe care Ucraina le va primi sau de a diminua impactul. Altfel spus, ruşii zic aşa: uite că ne lovesc cu ATACAMS, uite ce nasol este, suntem cu adevărat în război cu NATO. De aceea, am folosit această bombă foarte puternică cu care am distrus un cartier din Kiev, deoarece lucrurile au evoluat foarte mult şi nu ne mai luptăm cu Ucraina ci cu toate ţările NATO care dau arme ucrainienilor cu care aceştia ne lovesc puternic, deci avem dreptul să ne apărăm.

Închei aici articolul de astăzi cu predicţia că răspunsul Rusiei va fi unul puternic, neaşteptat. Ca fapt divers, pe scara escaladării, un atac asupra României, cel puţin asupra unei baze militare, este înaintea unor atacuri cu nucleare asupra unei ţări din vest.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.