Până când vor creşte preţurile?

Cresterea preturilor este o tema despre care am vorbit de mai multe ori, cum ar fi aici sau aici. Nu mai repet explicarea mecanismului de crestere a preturilor care are cauza principala tiparirea de bani in cantitati inimaginabile. Nu stiu daca am mai explicat pe undeva mecanismul concret prin care americanii au reusit sa tipareasca trilioane de dolari, sa le dea la bancheri pe aproape nimic si sa nu le pretinda nimic. Si asta ilegal si imoral. Ca o etapa din acest „take over” al sistemului democratic american, s-a numarat si amenintarea congresmenilor ca daca nu voteaza TARP-ul (Trouble Asset Relief Program), guvernul va fi nevoit sa declare stare de urgenta in urma anarhiei care ar urma. In alte cuvinte, congresmenilor li se spunea delicat ca daca nu voteaza, dispar – caci puterea lor avea sa fie preluata de executiv.

Multi s-au temut atunci si au votat pentru TARP, asa cum nu au votat nici pentru auditarea Fed-ului in data de 6 mai 2010 cand Wall Street-ul i-a amenintat „live” ca da jos cu piata bursiera si cu tot sistemul. Oarecum bankeri sunt un fel de teroristi moderni care ameninta pilotul ca daca le taie macaroana (adica daca opreste tiparnita), apasa pe tragaci (adica se autodistrug).

Asadar, de vreme de banii nu o sa inceteze sa curga pe tzeava tiparnitelor intr-un flux din ce in ce mai mare, preturile nu se vor opri din crestere. Marele semn de intrebare este in ce punct policienii se vor teme de popoare si vor incerca sa gaseasca solutii reale, adica sa ii mai puna si pe bancheri sa nu mai pretinda plata tuturor creditelor pe care le-au dat fara sa gandeasca, si pe care acum datornicii nu mai pot sa le plateasca, sa accepte si ei mai putini bani decat se asteptau, ca doar e criza. Sau cel putin … pentru 99% dintre oameni, adica clasa de jos, caci clasa medie este deja pe cale de disparitie.

Si mai trist pentru noi romanii este ca urmeaza o mica explozie a pretului la curent is la gaze naturale. In avantul sau de neoprit din distrugerea a tot ce se poate in economia romaneasca, micutzul Boc si-a asumat singur introducerea unui pret unic la consumatori, indiferent de sursa materiei prime. Ceea ce bineinteles ca va salta pretul foarte mult. M-am intrebat multa vreme, oare ce urmareste Boc cu aceasta miscare, ca doar nu indeplinirea unor reguli sau legi europene e vorba, asa cum multe legi europene nu sunt implinite nici de altii (vezi libera circulatie a fortei de munca care este acum limitata ilegal de mai multe state). Prima varianta, cu aceea ca asa ar fi solicitat FMI-ul nu mi se parea indeajuns, caci FMI oricum cere multe, dar noi facem altele. Abia mai tarziu am realizat ca prin cresterea pretului, creste si TVA-ul si prin urmare bani pentru alegerile care bat la usa. Boc, micul geniu al reformelor fara reforme, care a data afara sute de mii de bugetari in timp ce de numarul de angajati a ramas acelasi, a gasit solutia pentru a-i fraieri pe alegatori: le iei 10 lei din buzunarul drept zicandu-le ca asa ne cere FMI, si  le bagi 7 lei in buzunarul stang zicand ca sunt de la Boc. Si in plus, nici nu trebuie sa le bagi la toti ci doar la cei mai saraci, ca aia au sanse sa te voteze, cei care muncesc, alearga, economisesc si sunt in stare sa platesca facturile nu au timp de mers la vot. Genial, nu?

Asadar, pana cand vor creste preturile? Personal nu cred ca preturile se vor opri din crestere prea curand. In cel mai fericit caz, se naste o noua paradigma la nivel global: SUA tipareste si restul lumii saraceste. Daca americanii vor reusi sa tina caruta mergand la vale, fara ca sa se mai intample vreun eveniment nefericit nici prin zona Euro, este posibil ca aceasta sa fie noua paradigma: crestere a PIB-ului prin inflatie. Din pacate, varianta optimista este putin probabila, din cel putin doua motive:

1) zona Euro nu mai poate fi considerata stabila, e doar chestiune de timp pana cand Grecia va pica; iar odata cu picarea Greciei, lumea se va schimba

2) primavara africana inca nu s-a terminat, nu este exclusa o contaminare a Europei ca de altfel si o extindere a acesteia mai spre est, in zone mai fierbinti; in acest scenariu, razboiul nu este prea departe;

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.