Bank-run-ul: pericol sau target?

  • Post category:Criză
  • Post comments:3 Comments

Oricat de mult ne-am speria de taierea salariilor, somaj, inflatie sau contractie economica, este clar ca spaima ultima a tuturor europenilor este caderea bancilor in urma navalei pe care detinatorii de depozite ar putea sa o dea la ghiseu sa-si ceara banii. Dincolo de care ar fi motivele pentru un astfel de eveniment nefast si indiferent unde ar avea loc este clar ca primul eveniment de acest gen in aceste vremuri tensionate ar avea efect de domino necontrolat: spaima s-ar propaga instant si tot sistemul bancar s-ar prabusi.

Nu vroiam sa aduc vorba de bank-run pentru ca nu imi place sa strig „lupul!” in mijlocul padurii: este clar ca lupii sunt pe langa noi si pe langa faptul ca pot sa ne auda si sa ne sfasie oricand, de ce sa ne grabim si sa fim noi cei care ii ajutam sa ne gaseasca, pentru ca oricum in cele din urma lupii ne vor sfasia. Asadar, de ce sa ne stresam inainte de vreme cand am putea sa ne bucuram de luminisul de care inca mai avem parte si de vremea frumoasa de afara. Soarele este inca bland cu noi, ploile nu au venit, ceea ce mai ales noua astora de la oras ne convine de minune pentru ca inca nu suntem nevoiti sa renuntam la sandale. Asadar, nu, lupul nu este, dar totusi atat de multi striga lupul! incat parca iti vine sa crezi ca si-au pierdut mintile. Si mai ales dintre cei care i-am crede pastori. Iata un exemplu:

FMI avertizeaza ca lumea isi va retrage depozitele din banci daca criza se adanceste Bancile europene, incluzand cele din Irlanda, ar putea sa sufere de retragerea masiva a banilor daca pietele fondurilor de investitii (care investesc si in depozite bancare) se blocheaza din cauza crizei euro – a avertizat FMI intr-un raport despre stabilitatea globala

Asadar, FMI in loc sa calmeze lumea, pun mai mult gaz pe foc si trag ei semnale de alarma ca o sa pice bancile. Pai la o astfel de stire, nu doar fondurile de investitii o sa renunte la depozite ci mai ales investitorii privati.

Sa mai vedem insa inca o stire interesanta, cateva randuri dintr-o declaratie a lui Soros. O sa redau textul de la sursa, mai intai in engleza ca sa nu existe dubii legate de traducere:

Soros repeated his call that bank deposits need to be protected, perhaps through creating a type of insurance fund and guaranteeing early portions of bailout payments. (Sursa: CNBC)

Iata asadar ca si Soros striga lupul!. Bineinteles, mesajul sau pe CNBC a fost augmentat punctual intr-un mod profesionist pentru a avea efect si mai puternic. Iata cum au reformatat ei mesajul lui Soros:

But uncertainty over what would happen in a run on European banks has added to the volatility of the European debt crisis.

As putea continua cu astfel de exemple, dar sa trecem la concluzie: elitele par nelinistite ca cei care au depozite inca nu s-a gramadit pe banci sa dea jos cu ele ca sa poata sa treaca la urmatoarea etapa a crizei. Haosul si tulburarile sociale inca nu au atins nivelul scontat, lumea e mai bleaga si mai rabdatoare decat se asteptau ei. Grecii care erau vazuti ca cei mai duri si cei mai rai cu guvernul atunci cand e vorba de taieri, inca rezista si inca nu au dat foc la toate bancile si la toata Atena, viata merge inainte. La fel si anarhistii britanici pe care desi politia a avut ordine sa ii lase in pace sa faca cat dezastru vor ei, nu au declansat haosul social. Asadar, cu toate speculatiile pe piete si tentativele de destabilizare a sistemului, criza inca nu a atins punctul culiminant care sa necesite „nivelul urmator”, adica banca unica, moneda unica, conducatorul unic. Din toate punctele, masinaria sistemului a inceput sa incerce sa faca praf sistemul financiar prin propaganda, prin tragerea de semnale, prin emiterea de declaratii chiar de la cei care ar trebui sa calmeze lucrurile, cum ar fi FMI si Fed-ul. Pe Soros il intelegem sa isi faca meandrele cum vrea el, dar restul?

Pai daca FMI-ul spune ca bancile pot sa pice, ce incredere sa mai aiba investitorii si ce masuri sa mai poata lua oricine pe un astfel de fond de neincredere? Daca vor sa traga semnale si sa atentioneze politicienii si forurile care sunt in masura sa ia masuri, de ce nu o fac prin canalele normale, ci prin declaratii de presa si conferinte care nu au decat rolul de a emite si de a comunica aceste semnale cat mai eficient?

Nu poate fi decat un singur raspuns: focul nu a ars inca tot si existau sanse sa fie constrans, prin urmare trebuie sa vina niste „pompieri” sa mai puna niste gaz ca sa incepem cat mai degraba sa construim altceva.

Ar mai fi o intrebare: de ce pica aurul cand in mod normal ar trebui sa explodeze? Parerea mea este ca bancile centrale faciliteaza elitelor mutarea de pe actiuni si bonduri pe aur si le pun la indemana cantitati imense. Presiunea lui Soros asupra guvernelor sa „fie mai creative in stabilirea EFSF-ului” nu inseamna altceva decat sugestia sa il mareasca, iar asta nu o pot face decat prin vanzarea tuturor activelor, inclusiv a aurului. Estimez ca urmatorul salt al aurului va fi la cu totul alte nivele, nu va mai fi din suta in suta ca pana acum, dar sa asteptam intai tiparnitele sa zumzaie.

This Post Has 3 Comments

  1. Ionut Raiosu

    Nu stiu daca pe termen foarte scurt, dar pe termen mediu si lung, aurul va ajunge la valoarea ZERO.

    „Aceşti jinduiţi dolari vor fi număraţi cu metrul. Aurul va ajunge la preţul său adevărat – zero. Ca metal, nu e bun de nimic, iar în rest, nici de foame, nici de frig nu ţine. Preţ vor avea doar lucrurile funcţionale, lucruri fără de care nu e posibilă supravieţuirea omului – topoare, fierăstraie, orice instrument, plite simple de fier.” (viziunile staretului rus Antonie);

    „Aurul ascuns în pământ se va da lui, atât va fi de mult, încât îl va risipi cu lopata în cetate”(Cuviosul Andrei cel Nebun pentru Hristos despre Antihrist);

    „Atunci cei bogaţi îşi vor deschide comorile lor, aurul şi argintul vor fi defăimate şi vor fi pe drumuri ca pietrele” (Sfantul Nil Athonitul);

    „Aşteptăm secete, foamete mare, când vom da mii de galbeni (florini) şi nu vom găsi o bucată de pâine şi apă”(Sf Cosma Etolianul).

    Si mai gasisem ceva, dar acum nu mai stiu unde. Ideea e ca aurul este foarte amagitor, nu poti sa ai incredere in el, va urma cu siguranta o hiperinflatie, probabil ca aurul va creste, dar apoi valoare nu va mai avea decat pamantul si ce va produce acesta. Pamantul fertil (pentru ca marea majoritate a pamantului nu va mai produce nimic), sursa de apa, autogospodarirea (stiu ca si tu esti de acord) si independenta cat mai mare de: electricitate, gaze etc. Greu, foarte greu, dar necesar. Pentru un crestin mai apare o problema: cum va reusi sa isi pazeasca pamanturile, daca peste tot vor fi jafuri? Trebuie sa se hraneasca si cei nevoiasi, nu? Doar nu o sa ne luam pusca.

    1. admin

      Pe termen luuuung nimic nu va mai avea valoare este clar, cand va incepe numaratoarea inversa, timpul se va scurta si toate in jurul nostru vor tinde spre neant, spre trezirea noastra. Eu vorbeam insa despre criza actuala. Apropos de staretul Antonie, eu am o mica banuiala ca profetiile lui ar cam fi „compunere” cu rol pedagogic. Cam asa imi spune mie gandul …

    2. admin

      Buna intrebarea ta legata de apararea pamantului. La urma urmei si moldovenii ii casapeau pe otomani desi poate ca aveau si ei banuiala ca Mohamed era antihristul. Noi ce o sa facem cand o sa fie de ales: trag – traiesc, nu trag – traiesc bestiile?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.