Rusia: ameninţări sau doar vorbe în vânt?

Scutul asta este un pericol pentru noi chiar daca voi predindeti altfel si nu vom da inapoi sa il atacam preemtiv, adica nu vom astepta sa ne atacati voi. Cam asta ar fi pe romaneste declaratia sefului de stat major, generalul Nikolai Makarov. Iata insa textul in engleza, varianta cea mai apropiata pe care am gasit-o a declaratiei originala:

Russia could use a pre-emptive strike against missile defense systems in Europe but only as a final solution, the Chief of General Staff Nikolai Makarov said on Thursday. “The placement of new strike weapons in the south and northwest of Russia against [NATO] missile defense components, including the deployment of Iskander missile systems in Kaliningrad region is one possible way of incapacitating the European missile defense infrastructure,” RIA Novosti quoted Chief of the General Staff Nikolai Makarov as saying on Thursday. (Sursa: The Moscow News)

Stirea desi a aparut pe prima pagina pe la noi, dupa prima zi, s-a cam fumat. Luata cu noul guvern, cu maririle de salarii si cu alegerile francezilor si ale grecilor, presa romaneasca a cam uitat si a lasat balta subiectul. Intre timp, anglo-americanii isi trimit si ei preemtiv propagandistii in Romania ca sa ne asigure ca rusii doar bolborosesc aiurea, nici vorba sa ne atace.

Doar doua lucruri vreau sa subliniez referitor la subiectul scutului:

1. Rusia cere garantii semnate NATO ca scutul nu va fi folosit impotriva lor. Este de bun simt ceea ce cer rusii, nu conteaza ce zice NATO, vorba volent, scripta manent. Sa nu uitam ca secretarul general al NATO a declarat ca NATO nu va ataca niciodata Libia si peste doua saptamani avioanele NATO bombardau Tripoli. Ce incredere sa mai aiba rusii in astfel de declaratii? De ce tin cu tot dinadinsul americanii sa nu le dea rusilor scris ceea ce pretind in vorbe: ca nu vor folosi scutul impotriva rusilor? Nu cumva au alte ganduri? Americanii se fac ca nu aud ingrijorarile rusilor si se fac ca nu le inteleg.  Ei le zambesc rusilor si le zic: stati linistiti fratilor, calmati-va, nu avem nimic cu voi, va suntem prieteni, nu vom folosi niciodata scutul impotriva voastra, ce v-a venit? Motivul real insa pentru care americanii nu vor sa dea in scris aceste garantii este pentru ca la americani mai sunt oarece republicani care ii urasc de moarte pe comunisti si ar fi gata sa porneasca oricand un razboi mondial. Scutul tocmai rostul asta il are, sa garanteze avantajul primei lovituri americanilor pentru ca apoi, cand vor reactiona rusii, sa le anihileze raspunsul. Bineinteles, o prima lovitura cu arma nucleara, altfel nu are sens. Este greu de crezut, dar se pare ca americanii au o dorinta nestapanita de razboi, exista o mana de americani care ar fi gata oricand sa porneasca un nou razboi mondial nuclear, nu au liniste pana cand nu anihileaza toata rasa umana. Cum altfel explicam ca „printul pacii” Obama a marit exponential razboaiele pe timpul guvernarii lui depasindu-l pana si pe razboinicul Bush, iar daca in armata americana nu mai erau cativa generali cu capul pe umeri, Iranul era acum deja atacat de multa vreme si cine stie in ce situatie ne aflam.

Pe scurt in strategia militara conteaza capabilitatile nu intentiile deoarece acestea din urma se pot schimba oricand, din varii motive. Nu ma intereseaza ca tu imi esti prieten cata vreme ai indreptat spre mine un pistol: te poti razgandi oricand, m-as simti mai confortabil sa imi fii dusman dar sa nu ai pistolul indreptat spre mine, de aceea daca nu intorci pistolul dinspre mine, te avertizez ca am si eu o arma si poate cand o sa mi se puna pata o sa iti anihilez pistolul tau. Cam asta este raspunsul rusilor

2. URSS-ul o singura data a amenintat o tara NATO cu lovituri: cand englezii vroiau sa ocupe Egiptul in razboiul din 1956 din Canalul Suez. Atunci rusii au amenintat pe britanici ca daca incearca sa ocupe Egiptul vor intra si ei in razboi. Iar atunci situatia era cu totul alta: o tara aliata a rusilor fusese atacata, deci aveau motive serioase. De atunci, cu tot razboiul rece si cu toate tulburarile prin care au trecut relatiile URSS/Rusia – NATO, un eveniment ca acesta, ca Rusia sa ameninte NATO cu lovituri preemtive nu s-a mai intamplat. Oare nu gandesc rusii ce spun, oare nu realizeaza ca o asemenea declaratie nu este cu nimic mai prejos decat cu amenintarea unui nou razboi mondial?

Asadar, vorbesc rusii aiurea, fac doar amenintari, joaca ei poker sau chiar ar fi in sa atace NATO preemtiv? Cred ca o privire in urma cu cativa ani, la razboiul din Georgia ne poate clarifica. Din pacate, la noi presa inca e blocata in problemele efemere ale politichiei mioritice in loc sa traga semnale de alarma la problemele cu adevarat importante. Singura speranta care ne ramane, este acel „final solution”, insa cine stie ce inseamna pentru ei asta, poate sa insemne un deadline, pana la devenirea functionala a scutului, ceea ce inseamna ca peste 2 ani Deveselul va fi bombardat.

Scutul trebuie oprit, daca mai exista oameni cu cap in Romania, trebuie sa faca tot ce pot pentru a ne scoate de sub gheara vulturului care ne foloseste ca momeala pentru urs!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.