Peter Schiff: băiatul care strigă „Lupul!” de vreo 4 ani și care acum 5 ani a avut dreptate

  • Post category:Criză
  • Post comments:1 Comment

Peter Schiff este un personaj fascinant. Nu stiu cum poate fi descris mai bine: investitor, broker, analist, politician sau scriitor. Pentru ca Schiff face de toate, bineinteles pentru bani si probabil si pentru faima.

Iata cum il descriam acum 4 ani pe Peter Schiff intr-un articol care a fost de departe cel mai citit de pe acest blog mai ales pentru ca criza abia venise prin Romania si lumea era oarecum debusolata, neintelegand ce se intampla:

Peter Schiff – comentator economic, broker autorizat şi în prezent preşedinte al Euro Pacific Capital, o firmă de brokeraj din SUA. A prezis criza creditelor încă din 2006. Prezice prăbuşirea economiei americane şi a dolarului şi recomandă americanilor să îşi protejeze averea în investiţii … conservatoare, adică în bunuri de care lumea va avea nevoie şi atunci când criza va distruge tot ce încă mai stă în picioare în prezent, iar alimentele de bază cum ar fi păinea şi cartofii sunt astfel de bunuri „conservatoare”. Schiff îi îndeamnă pe americani să se mute la ţară, să facă stocuri de mâncare şi de combustibil şi de asemenea … de arme (Înapoi la ţară – de la profeţiile ortodoxe la previziunile unor analişti financiari).

De 4 ani, Peter tot strigă: Lupul!. Ce inseamna asta? Pe scurt, Schiff ataca politica americanilor de a tipari bani cu nemiluita si de a-i oferi pe tava gratuit bancherilor in ideea ca acestia vor finanta economia si astfel iobagii vor avea un loc de munca si o paine de mancat. Folosesc aici termenul iobagi pentru a exprima oarecum felul cum sunt vazuti oamenii de jos (cei care muncesc si economisesc) de oamenii de sus (politicieni si bancheri) care traiesc din tiparit bani (cei din urma) si din primit bani de la cei care traiesc din tiparit bani. Daca nu ar fi asa, adica bancherii sa ii considere pe toti ceilalti iobagi, si oamenii de rand ar avea acces la credite de zero dobanda dar realitatea este cu totul alta. Procedura prin care se intampla asta, am explicat-o aici si nu voi relua.

Asadar, Peter Schiff considera ca tiparirea de bani nu va face decat sa amane rezolvarea problemelor pe viitor si sa produca la un moment dat hiperinflatie. Asta se va intampla, spune el, cand investitorii care imprumuta guvernul american vor cere dobanzi mai mari deoarece vor vedea ca banii pompati in economie produc inflatie si prin urmare ratele de dobanda vor creste. Pentru a se putea imprumuta guvernul va fi nevoit sa ofere dobanzi din ce in ce mai mari si astfel o criza de proportii nemaintalnite va cuprinde SUA si toata lumea occidentala care i-a copiat modelul. Ca o mica paranteza, despre Europa, Schiff are o parere putin mai optimista decat pentru SUA, nuanta facandu-o Germania care are o economie ce produce totusi ceva spre deosebire de economia SUA care nu mai produce mai nimic.

Schiff a devenit faimos cand inainte de criza din 2008 tragea semnale de alarma cu privire la criza creditelor imobiliare neperformante si a prevazut cu mare precizie impactul asupra intregului sistem financiar pe care il va avea prabusirea pretului caselor. Opiniile lui si interviurile la diverse emisiuni au facut valuri pe Internet, atat inainte, dar mai ales dupa. Iata doar un colaj dintre nenumaratele videoclipuri care ne arata cat de ferm si precis era Schiff in momente in care toti ceilalti era extrem de optimisti si declarau „tipul asta nu are idee ce vorbeste”:

Schiff vorbea cu fermitate si siguranta uimitoare. Atat de sigur parea pe sine si atat de puternic in argumentare incat am putea spune ca Schiff avea un binoclu in viitor cu care vedea toate ce aveau sa se intample. Imediat cum l-am descoperit, am inceput sa ii urmaresc toate aparitile in presa si sa ii ascult show-ul radiofonic intitulat „Wall Street Unspun” pana in 2010 si „Peter Schiff Show” dupa 2010.

Poate mai interesant decat aceste filmulete cu declaratiile lui Schiff inainte de criza, sunt previziunile lui Schiff dupa criza. Dupa 2008/2009 si dupa ce raspunsul americanilor la criza deja s-a facut cunoscut, Schiff nu inceteaza sa prezica lucruri si mai negre decat criza creditelor din 2008. Principala critica o aduce Schiff politicii monetare si creditarii aiuristice care contravin pietei libere si capitalismului. Teza lui este ca dobanzile vor creste in cele din urma, guvernul nu va avea de ales decat sa opreasca tiparirea de dolari si sa inceapa austeritate a la grec. Trezirea la realitatea va fi dura mai ales pentru ca americanii nu produc, ci doar consuma. Chinezii vor incepe sa consume din ce in ce mai mult din marfurile pe care le produc si vor descoperi ca in loc sa exporte la americani ca sa primeasca de la ei dolari care isi pierd din valoare, chinezii vor putea sa isi consume singuri produsele minunate pe care le produc si astfel americanii vor avea o mare problema.

Fermitatea cu care Schiff isi sustine previziuni atat de socante este puternic argumentata. Schiff are un sistem intreg de rationamente si o viziune asupra economiei extrem de interesanta. Parerea mea este ca Schiff  vede economia precum un doctor care se uita la simptome si nu se lasa inselat de aparente. Schiff este precum un doctor realist care ii spune pe fata pacientului: daca mai fumezi, vei muri. Nu pot spune cand, dar sigur vei muri. Ca sa va dau doar un exemplu: Schiff e de parere ca Ministerul Finantelor (denumit Treasury Department/ Trezorerie, Tezaur) nici nu ar trebui sa fie denumit al trezoreriei ci al datoriei, caci de fapt statul este dator vandut, nu are nici un tezaur. Pareri radicale si extreme – asa sunt catalogate de multi, dar in esenta Schiff are dreptate, multe dintre lucrurile pe care marea majoritate le vede intr-un fel, privite prin ochii lui Schiff sunt cu totul altfel. El explica mecanismele, cantareste efectele si previzioneaza viitorul. De exemplu: bondurile de trezorerie americane au crescut (si nu au picat inca cum a prevazut el) deoarece criza din Europa a amanat putin sfarsitul americanilor. Investitorii si-au retras banii din Zona Euro si i-au plasat la americani, in bonuri de trezorerie. Este insa doar o chestiune de timp pana cand vor fugi si de aici si problemele vor incepe pentru americani.

Cele mai sumbre previziuni ale lui Schiff sunt criza suverana si criza monetara. Guvernul nu se va mai putea imprumuta din cauza dobanzilor care vor creste iar valutele vor cadea toate din cauza tiparnitei. Schiff ii fericeste pe cei care economisesc, pe cei care produc si pe cei care implementeaza capitalismul asa cum ar trebui: lasand resorturile pietei libere sa refaca echilibrele, fara interventia guvernului.

Ce inseamna insa pentru noi previziunile lui Schiff, cum ne va afecta pe noi viitoarea criza, aceea care va face criza din 2008 sa para precum un picnic la iarba verde (Coming debt crisis will make 2008 look like a Sunday school picnic http://www.youtube.com/watch?v=5ZTlsDepd08)? Greu de spus, totul depinde de procentul de indatorare in care ne va prinde si de raportul importuri/exporturi. Daca vom exporta mai mult decat vom importa si daca vom exporta in tari in care cererea nu va scadea brusc pentru ca nu mai au bani, ne va fi bine. Dar mai presus decat aceste cifre mai important este daca vom avea capitalism si piata libera pana cand va veni noua criza, lucru de care ma indoiesc.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Note:

www.schiffradio.com – site-ul media al lui Peter Schiff care contine arhiva show-urilor, carti, articole, etc

– o carte scrisa de Schiff inainte de criza in care pe langa criza creditelor explica si reactia politicienilor si problemele care se vor naste din aceasta reactie: Crash Proof – How to Profit From the Coming Economic Collapse

Sfârșitul capitalismului în America? „Copiii noștri vor trebui să ducă o REVOLUȚIE VIOLENTĂ pentru a-l aduce înapoi” – un articol din Capital (20 Iulie 2012 – data la care in sfarsit fituica de economie numita Capital a auzit de Peter Schiff)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.