Piața auto – adevăratul indicator al contracției economice

Capital a publicat intr-un supliment print niste statistici extrem de ingrijoratoare ale vanzarilor de vehicule comerciale. Cine cumpara astfel de vehicule? Firmele care fac investitii, care planuiesc o extindere sau o activitate intensa. Nu cumperi duba noua daca nu esti sigur ca isi va face banii, adica daca nu esti sigur ca o vei folosi intens, astfel incat o duba noua sa isi merite banii si sa fie mai eficienta decat o rabla in care vei fi nevoit sa bagi bani si sa pierzi timp si nervi cu achizitia si intretinerea. Ca sa nu mai zicem consumul care este mult mai eficient la modelele noi decat la cele vechi, iar pentru o duba care va fi folosita sute de mii de kilometrii, conteaza imens.

Iata deci statisticile cu evolutia 2013 (estimata) fata de 2012:

Comerciale usoare (<3,5T): -23%
Comerciale 3,6-6T: -5,8%
Comerciale 6-18T: -23,3%
Comerciale grele (>18T): -19,6%

Asadar, cand veti auzi guvernul cum se lauda cu cresterea a PIB-ului de 1,1% sau cu reducerea deficitului cu 0,1% sa tineti minte: economia reala este in declin. Vanzarile auto (si nu doar la comercial) spun totul despre evolutia dar mai ales perceptia reala a managerilor si oamenilor de afaceri cu privire la viitor.

Restul indicatorilor (PIB, incasari bugetare, investitii etc – tot ce ne ofera INS si BNR) sunt cvasi-irelevanti: sunt calculati de “specialisti” birocrati care daca spun adevarul sunt dati afara, contin componente fictive si cu ponderi ireale si sunt coafati astfel incat sa nu dea adevarata imagine a realitatii.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:

1) evolutia an la an a retail-ului s-a prabusit in 2013; iata cum arata un grafic:

romania-retail-sales-annual

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.