Vom avea morți în România

O perioada de respiro astazi, dar de luni incepe distractia. Italia are astazi, de exemplu, 239 noi cazuri si 8 noi morti. Noi suntem cu 2-3 saptamani in urma Italiei.

Deja avem insa frecusuri si in sistemul medical se vad primele ezitari. Aglomeratia la spitale a inceput pentru ca oricum avem o perioada de gripa nasoala din cauza vremii. Coronavirus este insa de zeci de ori mai virulent si presiunea pusa pe sistem se va vedea din primele zile. Carantina va fi o gluma la noi, deja lumea e dezinformata si considera Coronavirusul „doar o gripa”. Presa nu a reusit sa preia indeajuns situatia in China si in alte tari cu probleme pentru ca presa are nevoie de imagini fierbinti, socante. Pana nu vor muri oameni pe strada, presa nu va putea sa se mobilizeze ca sa abordeze subiectul cum trebuie. Deocamdata scandalurile politice si cancanul fac rating mai mare decat mortii din China, pentru ca ei sunt „departe” si pentru ca „nu vine la noi”.

Dupa cum putem vedea pe worldofmeters, rata mortalitatii pare direct proportionala cu dezvoltarea unei tari. De departe Koreea arata extraordinar: o rata a cazurilor fatale de doar 0.5%. Intr-adevar sunt la inceput si deocamdata ei au avut un puseu de raspandine, e posibl cazurile sa vina din urma. Insa cifrele clar ca sunt de departe cele mai corecte in Koreea, iar eu banuiesc ca si spitalele sunt mai bune decat in Japonia care a cam bajbajit cu nava aceea.

Japonia de asemenea sta foarte bine, numarul de cazuri raportate este infim, semn ca au tinut sub control dezvoltarea. Evident, oricand poate sa sara, sau poate raportarea este insuficienta, asa cum se intampla in SUA unde este exclus sa fie doar 50 de cazuri.

De departe cele mai proaste situatii sunt in Iran si in Italia. Motivele? Neglijenta, nepasarea, lipsa de profesionalism. Si Franta a avut turisti, iar SUA are cei mai multi turisti. Si cu toate acestea, Italia „a luat avant” la numarul de cazuri, unul dintre motive fiind nerespectarea protocoalelor.

Nerespectarea protocoalelor de epidemie si tratarea cu superficialitate a riscurilor este si motivul pentru care Romania de departe va fi un caz exceptional. Avem toate circusmtantele. In primul rand, suntem conectati prin populatie foarte puternic de Italia, tara care deja „a luat startul”. Cu cat acest start ar fi fost mai tarziu (sa zicem ca incepea epidemia in Danemarca, unde nu sunt la fel de multi romani ca in Italia), cu atat stirile negative s-ar fi inmultit si populatia ar fi fost precauta si autoritatile de asemenea. Cum Italia a fost prima rabufnire in Europa si noi urmam imediat dupa ea, nu apucam sa vedem prea multi morti – care oricum deocamdata nu prea sunt aratati in presa, deoarece „sunt cazuri cu probleme”, adica batrani si bolnavi. Insa nu doar astia mor, si in China am vazut chiar un doctor tanar care a cazut la datorie. In Italia, de asemenea, viteza primelor cazuri a fost indeajuns de accelerata incat sa nu vedem prea multe filmari de la spitalele pline unde doctorii nu fac fata la bolnavi.

Tot amintesc Italia si as dori sa spun de ce are sanse sa depaseasca in 3-4 zile Koreea de Sud care este acum #2 dupa China: italienii sunt chill, spre deosebire de koreenii de sud care sunt oameni seriosi: profesionisti, dedicati, implicati, cu responsabilitate. Italienii se cred il ombelico de’l mondo si cam vor totul pe tava. Au primit deja prea mult pe tava, acum se va vedea adevarata lor valoare. Asadar, Italia are deja un buboi care va exploda pur si simplu. Toate tarile vor inchide granita cu ei, mai putin Romania care are doua probleme: lipsa curajului politicienilor, lipsa unor capete limpezi in randul autoritatilor medicale care sa inteleaga parametrii acestui virus si sa aiba capacitatea intelectuala sa analizeze situatia in China si cum s-a ajuns aici. A doua problema este problema capsunarilor: o sa fie valuri de romani care se intorc acasa si trebuie sa decidem daca ii primim. Am analizat chestiunea in articolul Ce facem cu capsunarii

Adica chiar bolnavi, acestia trebuie primiti ca sunt ai nostri. Italia poate chiar ii va expulza deoarece cand un doctor italian va face trierea cazurilor cu probleme, bineinteles ca nu va alege un roman in locul unui italian. Bine este ca nu avem multi batrani in Italia.

Asadar, cand s-a instaurat carantina, imi amintesc ce zicea un politician Italian: nu putem inchide Milan, ca doar nu bagam in carantina ditamai orasul (nu mot-a-mot a zis asta, dar in sensul asta). Adica, tradus in romaneste: da, e problema cu virusul asta, se justifica carantina in oraselele astea mici, dar in Milan e imposibil. De ce e imposibil? Pentru ca haosul produs ar fi imens. Deci riscurile exista, ar fi recomandata o carantina, dar logistic, administrativ, social este imposibil. Exact ce am tot repetat in articolele anterioare: ce face China este exceptional, este cu totul exceptional deoarece masurile de carantina extreme, pe cat de dure par si pe cat de mult le afecteaza economia, din fericire reusesc „sa cumpere timp”. Cifrele ar evolua dramatic daca China ar renunta la carantina. Simulatorul o arata …

In final, doresc sa analizez putin China. Virusul a inceput in noiembrie, pacientul zero a fost depistat in decembrie. La inceput partidul a avut tot interesul sa ascunda situatia deoarece partidul nu vrea haos social si nu vrea sa sperie oamenii ca sa nu mai vina la munca. In particular, in timpul anului nou, desi se agrava buba si incepeau sa apara presiuni din afara, partidul tot a sperat sa amane carantina pentru a permite oamenilor sa mearga acasa. Daca nu le dadea liber sa mearga acasa de anul nou, va imaginati ce mega-revolutie avea loc? Este clar zic eu pentru toata lumea ca virusul asta a fost o lovitura puternica partidului. Sunt niste conspirationisti idioti care pun virusul pe seama partidului ca ar vrea partidul sa testeze cum reactioneaza populatia si sa isi intareasca controlul asupra poporuliu. Total ilogic si un mare non sens. Mai sunt o minoritate care pun virusul pe seama „scaparii de sub control”. Imi si imaginez niste cercetatori indeajuns de destepti cat sa faca editari genetice sa insereze genele care vor ei ca sa iese ce a iesit si apoi sa vanda maimutele la piata ca sa se intample accidentul. Oamenii cu asemenea scenarii, nu prea realizeaza ca scaparea de sub control nu se prea poate chiar asa usor, pentru ca sunt totusi protocoale bine stabilite, omenirea nu de azi de ieri studiaza virusi. Sa zicem ca e omeneste a gresi si poate le-a scapat de sub control. Pai daca au fost atat de destepti sa-l porneasca, nu i-ar duce capul cum sa il si opreasca? Nu ar face un virus nou care sa il manance pe asta? La mintea cocosului …

Comparand Romania cu China, ce observam, ce situatie avem? In primul rand, Romania nu are experienta Chinei care traditional este o pepiniera de virusi si epidemii. Si densitatea, si numarul populatiei, si alti factori contribuie la aceasta situatie. SARS a fost ultima amenintare in anii 2003-2004. Chinezii au luptat eficient atunci si alte popoare de asemenea, si SARS a fost invins sau nu a fost indeajuns de puternic.

La capabilitati, ce sa mai zicem? Evident ca stam mult mai prost. La personal insa stam ca de la cer la pamant. Doctorii chinezi, muncesc 10-12 ore pe zi, in ture obositoare pentru a face fata la numarul mare de bolnavi. Am vazut doctori de diverse specialitati care au facut cursuri de pneumologie ca sa poate sa contribuie la tratarea bolanvilor in aceasta pandemie. Am vazut doctori care pentru a evita aglomeratia la spital si riscul propagarii, dau constultatii online de acasa cand ajung acasa. La noi pana si soferul de ambulanta protesteaza cand e pus sa munceasca desi tot ce trebuie sa faca el e sa stea cuminte la volan, cred ca poate nici sa nu isese din masina ….

La ascultarea populatiei si increderea in stat, de asemenea China sta mai bine. Romanii nu doar ca nu asculta de stat, dar fac invers de cum le spun autoritatile. Repulsia la autoritate, dar mai ales ura dibotoceasca fata de specialisti si fata de oamenii destepti care trezesc in mintea boporului ideea: „asta sigur ne minte” sau „astia sigur vrea sa ne omoare”, duc la imposibilitatea planificarii si executarii unei mobilizari oficiale prea complexa si cu sperante de succes. Admir pe cei care se lupta cu morile de vant, dar ma indoiesc ca vor reusi ceva, chiar macar o mica amanare in speranta ca va veni caldura sau ca se va inventa ceva.

Natura problemelor la noi va fi: proasta sau lipsa testarii. De altfel, am inteles ca si Italia „a relaxat” politica de raportare a numarului de infectati. Vor ca pe cei fara simptome, chiar daca testul de purtator iese pozitiv, sa nu ii mai declare ca fiind infectati. Daca nu au simptome, de ce sa ii declar? – zic italienii. Evident aberant. De asemenea, testarea victimelor s-a schimbat, pe masura ca este imposibil de tinut pasul cu cresterea suspectilor. Incet-incet se ajunge la treierea si filtrarea cazurilor care sa beneficieze de tratament, criteriile fiind evident gravitatea fiecarui caz in parte. Dupa ce sistemul va fi supra incarcat, trierea probabil va avea si alte criterii. Ce criterii sa mai fie bagate? Pai in primul rand nationalitatea: se intelege ca italienii vor avea prioritate fata de romani. Apoi, varsta. Se intelege ca un copil va avea priortate fata de un batran la un respirator daca ala va fi ultimul si cineva trebuie sa decida cui i-l aloca.

Dupa problema testarilor insuficiente si haotice (deja s-au consumat teste pe pilele politicienilor), urmatoarea problema va fi ezitarea in declararea carantinei, cu toate etapele premergatoare (inchiderea scolilor, interzicerea adunarilor etc). In caz ca se instituie totusi, problema va fi administrarea carantinei, caci carantina nu e de ici de colo. Daca interzici, trebuie sa si asiguri mancare si utilitati la oameni. Evident ca multi nu vor respecta carantina. Noi avem problema cu infractori care conduc masinile fara permis si sub influenta alcolului deoarece cred ca pot sa rezolve situatia cu 500E la ei. Prin urmare, carantina va fi o gluma proasta. O sa fie unii mai smecheri si prieteni cu politaii care o sa se plimbe pe unde vor si fraierii care o sa stea inchisi casa. Carantina pote escalada in multe la noi si de aceea zic ca sunt sanse sa nu fie instaurata chiar daca vom avea sute de morti.

Eu zic ca va existat totusi un moment in care numarul mare de morti, va impinge si opinia publica si cumva va constrange conducerea tarii sa instaureze carantina. Evident ca va fi oricum prea tarziu …

Inchei amintind intr-o doara ca nu vorbesc de criza economica si de caderea burselor pentru ca oricum e apa de ploaie pe langa pandemie. Dar da, o sa avem o noua criza. Cea din 2008 a fost doar incalzire pentru ce va veni, pentru ca nu vor veni ani de criza ci probabil decenii de criza.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.