Frecvenţa cutremurelor în 2011 faţă de anii anteriori

Pe baza listei cutremurelor semnificative oferta de U.S. Geological Survey, am facut un tabel cu frecventa lunara a cutremurelor. Mentionez ca nu m-am prins ce inteleg ei prin „semnificativ”, dar nu conteaza prea mult.  Cert este ca lista nu contine replicile, desi ar fi interesante si astea.

coloana 1: anul
coloana 2: numarul de cutremure semnificative
coloana 3: numarul de cutremure semnificative per luna

2002 43 3,58
2003 66 5,5
2004 48 4
2005 46 3,83
2006 34 2,83
2007 55 4,58
2008 58 4,83
2009 72 6
2010 68 5,66
2011 18 7,2

Pana nu trece anul nu putem insa trage concluzia ca 2011 este special, mai ales ca relevanta ar fi si o medie pana la o perioada similara in anii anteriori – nu am avut rabdare si pentru asta.

Cert este insa ca cutremurul din Japonia probabil va afecta economia mondiala mai mult decat multi banuie acum. Deja bursele se prabujesc si nu doar bursele japoneze sau asiatice.

Principala influenta este legata de spaima fata de centralele nucleare. Toata lumea se va gandi: daca nici japonezii nu le pot face sigure, atunci nici altii prin urmare mai bine fara. Lucrurile nu stau insa tocmai asa, si japonezii au lipsuri si se pare ca nu stateau bine la securitate deloc. Asadar, dupa ce ca petrolul oricum e pe terminate si este clar ca asistam la ultimele momente inainte de constientizarea cat mai pe larg a acestui fapt oarecum incert pentru unii in zilele noastre, acum oamenii se vor feri si de principala alternativa la petrol: energia nucleara.

Un al doilea efect de contagiune este impactul pe care vanzarea bondurilor americane il va avea asupra unei americi care si-asa nu stia cum sa atraga vanzatori si cum sa mentina pretul. Nu este exclus ca vanzarea masiva a bonurilor de trezorerie americane sa produca prabusirea dolarului intr-un ritm accelerat care poate duce la crearea unei situatii de panica. In scenariul din documentarul The Day The Dollar Fall, criza dolarului porneste de la o vanzare masiva de dolari pe piata asiatica. Acum japonezii nu doar ca vor vinde dolari ca sa cumpere yeni pentru reconstructie, dar probabil vor si vinde bonurile de trezorerie americane in conditiile in care americanii depind vital de mentinerea pretului la acestea si de atragerea unui numar cat mai mare de cumparatori.

Un al treilea efect este produs de caderea capacitatii de productie a Japoniei. Nu avem idee cate componente si cate electronice ne vin de la japonezi, chiar daca pe ele scrie Made in China. Mare parte din procesoare, memorii si alte circuite sunt de fapt fabricate in Japonia, si asamblate in China. Pe termen scurt, preturile vor exploda in lipsa productiei. Pe termen mediu-lung, China probabil va recupera, ceea ce va largi si mai mult falia dintre cei doi giganti ai economiei mondiale. Bineinteles, ca de fiecare data, Japonia ne poate uimi si poate sa revina cu forte noi. Avand insa in vedere rata de imbatranire a populatiei, sunt insa ferm convins ca le va lua ceva timp. Bine insa ca catastrofele determina o crestere a ratei natalitatii si un boom de optimism, dupa ce lucrurile se vor calma. Adica, oamenii vor incepe sa se bucure mai mult de viata si vor fi prin urmare mai eficienti si mai inovativi. Insa dupa cat timp, ramane de vazut.

Pentru cei care asteapta Apocalipsa si se sperie de cutremure, as dori sa le aduc aminte un verset din Biblie:

Şi se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie, vor fi cutremure pe alocuri şi foamete şi tulburări vor fi. Iar acestea sunt începutul durerilor. (Marcu 13, 8)

Iata deci ca Apocalipsa nu a venit deocamdata, abia este inceputul durerilor, prin urmare cat mai avem timp sa luam aminte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.