Pentru noi cei neinitiati este greu sa intelegem avertizarile economistilor si analistilor si trecem peste ele cu mare usurinta fara sa ne dam seama de gravitatea acestor avertismente, fiind mult mai preocupati de exemplu de scumpirea benzinei, taierea cu x% a salariilor sau devalorizarea monedei nationale.
Iata doar un exemplu de articol al unui renumit economist care ar fi trebuit sa faca prima pagina a tuturor ziarelor de astazi: Sfarsitul EURO: ghidul supravietuitorului. Pentru a va starni interesul in acest articol, redau netradus primele doua paragrafe:
In every economic crisis there comes a moment of clarity. In Europe soon, millions of people will wake up to realize that the euro-as-we-know-it is gone. Economic chaos awaits them. To understand why, first strip away your illusions. Europe’s crisis to date is a series of supposedly “decisive” turning points that each turned out to be just another step down a steep hill. Greece’s upcoming election on June 17 is another such moment. While the so-called “pro-bailout” forces may prevail in terms of parliamentary seats, some form of new currency will soon flood the streets of Athens. It is already nearly impossible to save Greek membership in the euro area: depositors flee banks, taxpayers delay tax payments, and companies postpone paying their suppliers – either because they can’t pay or because they expect soon to be able to pay in cheap drachma.
Nu voi mai spune mai mult despre ce trateaza autorul – fost economist sef la FMI si actual profesor universitar reputat la universitati din SUA – ci voi incerca sa explic pe scurt de ce Grecia are potentialul de a destabiliza intregul sistem financiar, doar daca politicienii europeni nu scot urgent de sub caciula o mare minunatie care sa schimbe lucrurile peste noapte.
In graficul de mai sus vedem evident cum datoriile Greciei (linia albastra) creste si iar creste, in timp ce veniturile (linia rosie) scad iar raportul datorii-venituri (verde) explodeaza. Si graficul acopera doar 2011, in 2012 lucrurile s-au amplificat inspre rau.
Nu stiu daca in acest grafic este inclusa si datoria bancilor grecesti catre creditori.
Sa zicem insa ca Grecia are datorie totala de 500 miliarde de euro. In cazul declararii falimentului (default) fie controlat fie necontrolat, toti cei care au imprumutat Grecia (dar nu numai) se vor duce la asiguratori sa le ceara banii. Pentru ca in creditarea tarilor asa se practica: daca imprumuti o tara, trebuie sa te asiguri, adica platesti lunar o suma si primesti garantia ca daca datornicul tau nu isi va plati datoria vei primi banii inapoi. Spun ca nu numai cei care au imprumutat Grecia vor primi, pentru ca daca casa mea nu mi-o pot asigura decat eu, in cazul finantelor moderne inovatoare si super liberale ale lumii in care traim, si vecinii mei pot sa imi asigure casa, adica sa plateasca lunar o suma si daca casa imi ia foc sa primeasca si ei valoarea casei mele, la fel cum primesc si eu.
Acest tip de asigurari se numesc Credit Default Swap si sunt faimoasele instrumente care au pornit toata criza asta in 2008. Paradoxal, tot aceste intrumente vor fi cele care o vor duce pe noi culmi. Caci daca este sa comparam cu 2008, mai precis cu caderea bancii gigant Lehman Brothers, atunci au iesit la iveala atunci asigurari de 5 ori mai mari decat valoarea intregii banci. Am uitat sa mentionez: asigurarile astea nu sunt publice, sunt contracte confidentiale intre terti si nu ies la iveala decat cand o un mare asigurator se va trezi peste noapte cu sume imense de platit si va merge la guvern sa se milogeasca si sa ameninte ca este in pragul falimentului.
De data aceasta insa, o data cu caderea Greciei, datoria de 500 de miliarde de euro nu va fi platita si pe langa aceasta gaura, anumiti asiguratori vor avea de platit o suma aproximativa de 2500 de miliarde de euro (raport 5 la 1, ca in cazul Lehman). Asadar s-ar strange cam 3 trilioane de euro – o gaura neagra in sistemul financiar actual care cu siguranta va da jos instant cu cateva banci mari si va provota un cutrmur si mai mare decat 2008 in sistemul financiar si totodata va declansa un lant de alte probleme, de la situatia drastica din Grecia, la reactii in lant in tarile cu probleme similare (Spania deja a inceput), tulburari pe plan politic la nivel european etc.
Iata deci de ce, Grecia poate da jos nu doar cu edificiul european dar si cu intregul sistem financiar actual.