„Viitorul – mai sigur atunci cand ai incredere in tine si in cei din jurul tau” – acesta este motto-ul unei banci din Romania care a inchis usile si nu poate sa le mai deschida. Dupa ce a mai fost amanata „redeschiderea” (ca si cum s-ar mai putea deschide) si dupa ce reprezentanti ai BNR incercau sa calmeze clientii cum ca este posibil sa nu isi piarda nici un ban (looool), ca deocamdata nu se stie nimic, iata ca a venit momentul adevarului.
LIMBO!
Cam asta e situatia cu banca asta si cam asa va ramane dupa parerea mea o buna perioada de aici inainte.
Astazi nu s-au sinchisit macar nici sa mai publice vreo stire pe site in care sa justifice de ce amana deschiderea si sa dea un raspuns oamenilor. Nu voi mai enumera toate ilegalitatile pe care le face acesti bancheri care efectiv au blocat banii oamenilor si nici macar nu au curajul sa le spuna: „nu ii mai avem!”. Nu prea inteleg bine de ce este atat de greu sa inchizi o banca, de ce bancherii nationali (ciprioti si romani) au atata sfiosenie cand e vorba sa puna la intrarea bancii un oblon si sa scrie pe el: „FALIMENT”. Macar oamenii ar stii o treaba. Sa presupunem ca esti o mica firma si aveai la ei 90.000 euro. Ai de facut o plata peste o luna si te bazai pe banii astia. Ce faci? Astepti, anulezi comanda (daca poti) sau cauti credit prin alta parte? Asta e doar un scenariu, dar cate scenarii nu sunt de situatii in care trebuie neaparat sa stii ce se va intampla cu banii tai, ori ti-i vor da inapoi partial, ori deloc, dar macar sa iti spuna cum si cand.
Daca le citesti comunicatele si daca asculti reprezentantii BNR, esti tentat sa ai sperante ca in curand banca se va deschide, ca vanzarea se va finaliza si vei putea recupera banii care sunt acoperiti de garantie. Sa nu uitam ca oficial, s-au evaporat doar depozitele de peste 100.000 euro, restul nu se intampla nimic cu ele, in Cipru exista doar cateva restrictii, dar de exemplu, poti transfera cateva mii de euro pe zi sau daca chiar ai de facut o plata vitala pentru compania ta, poti face o cerere ca sa-ti fie acceptata plata. Ideea e ca sunt anumite constrangeri care se doresc a evita disparitia depozitelor instant si difuzarea impactului emotiv in timp. Daca se pun aceste limite, bancherii centrali spera ca poate peste o luna oamenii nu sunt la fel de speriati si nu vor sari sa scoata chiar tot ce au, vor mai lasa pe-acolo ceva mizilic. In plus controalele au si rolul sa mai mentina niscavai lichiditate de care se foloseste temporar si guvernul.
Pentru ca dupa cum stim, restructurarea nu s-a finalizat, dupa calcule Cipru ar mai avea nevoie de niste bani la planul de salvare pe care nu stie de unde sa ii ia. La inceputul negocierilor (mijlocul lunii Martie), se estima ca Cipru are nevoie de 17 miliarde euro. Dintre astea, Troika a oferit 10 urmand ca Cipru sa „faca rost” de 7 din depozitele bancilor. Zis si facut. Peste ceva timp insa, (11 Aprilie), cica ar cam fi nevoie de fapt de 23 miliarde (!), deci cu 8 mai mult decat se credea initial. Nu stiu cum se fac calculele astea, pe ce baza se deremina „necesarul de lichiditate”. Cu siguranta ca e vorba de situatii similare cu deficitul declarat al Greciei care crestea peste noapte, pe masura ce fiecare ministru mai gasea un credit care nu era trecut nicaieri si prin urmare nu fusese luat in calcul pana atunci. Deci, daca situatia a fost atat de nasoala la un necesar de 13 miliarde, imaginati-va ce inseamna 23 miliarde. Cipru are deci de facut rost de 13 miliarde in loc de 7 cat era planuit. S-au mai incordat ei, au mai marit marjele de procente de cat o sa taie, au inclus si ONG-urile (stiti ca initial era vorba ca la ONG-uri, fundatii etc nu taie depozitele de peste 100.000) si au strans 11 miliarde. Acum se dau peste cap de unde sa faca rost de 2 miliarde si nadajduiesc in mila Troicii. Va reamintesc cu ocazia asta, ca cipriotii mai au si un credit de 5 miliarde la rusi pentru care abia i-au convins pe rusi sa il prelungeasca.
Iata deci contextul in care nu se deschide azi Bank of Cyprus Romania. As finaliza cu cateva concluzii:
– nu are cum sa se deschida prea curand, banii nu exista;
– cumparatori nu exista decat la pret de lichidatori, ori grecii nu au cum sa vanda activele la preturi exagerat de subapreciate (pentru care ar gasi intr-adevar cumparatori) deoarece astia 23 miliarde „revizuiti” o sa sara peste noapte la 100 de miliarde si avem atunci o bomba nucleara care nici nu stim ce prapad poate sa faca;
– BNR rezista bine pe baricade deocamdata deoarece nu a acceptat cumpararea filialei romanesti, asa cum au facut britanicii; foarte bine BNR! si atentie la darurile grecilor …
– criza din Cipru este departe de a se fi finalizat; nu doar ca economia este condamnata la faliment, nu doar ca bailout-ul nu s-a finalizat efectiv inca, dar nici nu se comunica statusul si nu putem vedea nici o perspectiva; Troika de asemenea tace; oare in perioada asta sa aiba loc vanzarea aurului ca sa stranga parte din cele 2 miliarde?
– sistemul financiar cipriot este intr-o stare sangeranda: guvernul se foloseste pentru supravietuire din bruma de depozite care a ramas pe care o controleaza prin blocarea iesirilor; idem, populatiei i se furnizeaza cu lingurita lichiditate din depozite; nu se stie insa cat va mai rezista asa si nici cat va trebui ulterior pompat pentru a repara scurgerile care se fac acum.
Despre impactul asupra Europei si asupra Romaniei a crizei cipriote, alta data. Doar o idee: sa nu ne bucuram de raul altora, chiar daca la noi intra acum bani in obligatiuni mai rau ca in 2008 in imobiliare. Totul nu e decat o mare bula care acum incepe. Payback time va veni si in orasul nostru in curand … la cea mai apropiata banca de langa noi.
UPDATE 24.04.2013: se pare ca BNR a aranjat astfel lucrurile incat Fondul de Garantare a Depozitelor romanesc sa preia depozitele, adica sa platim noi romanii pentru pierderile cipriotilor. Ce se va intampla daca si ING va avea aceeasi soarta ca Bank of Cyprus?!? Vom reveni cand vom stii mai multe.