Asadar, Marfin a preluat depozitele si creditele bune de la Bank of Cyprus. Totul functioneaza perfect, titreaza unele ziare de popularizare a economiei, cum ar fi Capital. Bomba Bank of Cyprus a fost dezamorsată incearca sa para inteligente altele, cum ar fi Romania Libera. Ce ma amuza la astia e ca Bank of Cyprus Romania li se pare banca zombie dar Marfin nu. Pai in afara sa plateasca depozitele (daca va putea sa duca treaba pana la capat) si sa ia rate la creditele deja acordate, ce va putea sa mai faca Marfin de aici incolo? Sa atraga noi deponenti? Sa-si mareasca cota de piata? Sa lanseze produse noi, inovative? Da, da, desigur … Nu-i bai insa, mai sunt cateva zombie in toata regula in sistemul bancar romanesc si daca nu zombie in sensul solvabilitatii, cel putin in sensul naturii operatiunilor care se mai fac pe la ghisee.
Eu as avea doar cateva chestiuni de subliniat:
1) Da, foarte probabil deocamdata Marfin nu va pica instant, deoarece preluand cateva credite de la Bank of Cyprus, le va putea pune gaj si va putea lua pe ele lichiditate cu nemiluita de la BNR. Marea problema va fi insa cand va veni scadenta si se vor intampla cateva default-uri la creditele preluate, ca ma indoiesc ca oricat le-or fi ales ei dupa spranceana, nu vor avea suprize, ca daca BCR are o rata a creditelor atat de neperformanta, ce sa mai zicem de ciprioti care au bagat mai ales in imobiliare si acum piata inca e in scadere, preturile tot in jos trag si in plus, Prima Casa a inceput sa cam schioapete.
2) Nimeni, dar nimeni nu s-a gandit de ce nu au lasat Bank of Cyprus asa cum era si sa o treaca pe Romania, adica sa nu faca artificiul asta cu capitalizarea si transferul catre Marfin ci pur si simplu sa o lase sa mearga in continuare, dar sa o inregistreze in Romania. Probabil ca timp dura mai mult sa inregistreze si BNR nu a vrut sa se murdareasca prea mult pe maini ca si-asa au trebuit sa „convinga” Consiliul Concurentei ca sa permita marsavia asta cu transferurile. Cipriotii s-au spalat pe maini acum si nu au lasat un dezastru prea mare (din punct de vedere al depozitelor) dar pur si simplu au pasat cartoful fierbinte pe Depozitul de Garantare a Depozitelor din Romania.
3) De apreciat „miscarea strategica de PR” a BNR-ului cu recuperarea aurului. Comunistii astia nu sunt chiar atat de ramasi in urma cum ii credeam si se pare ca mai citesc si ei cateceva tratate noi de manipulare a perceptiei. Nu de putine ori a spus Isarescu ca in banking gura bate fundul, iata ca acum a facut o miscare clasica prin care ne dovedeste cum gura poate multe. Culmea ca papagalii din presa au muscat din branza fara sa zica „bleah” si nu s-au prins ca Isarescu s-a umflat azi in pene in problema cu aurului ca sa mai creasca si el niscavai puncte increderea oamenilor in BNR si sa convinga „investitorii” in bancile cipriote, ca problema chiar s-a rezolvat, uite avem un guvernator care rezolva probleme, inclusiv pe aia cu tezaurul, avem o banca nationala care se implica si ne apara demnitatea, blah, blah, blah. La urma urmei, orice „margine” de incredere, orice „pips”-uri marcate ajuta, ca cine stie la ce ratio de solvabilitate poate sa ramana in picioare Marfin.
4) Presa a relatat cu multa superficialitate presupusa „liniste” de la ghiseele bancii Marfin. Sa nu uitam totusi ca aceste banci (Bank of Cyprus si Marfin) nu excelau prin componenta lor de retail sau servicii ci prin dobanzile mari oferite pentru a reinvesti mai apoi banii fie in proiecte imobiliare, fie in obligatiuni grecesti. Asadar, nu vad la ce se asteptau papagalii din presa sa vada la ghiseele Marfin de vreme ce probabil 10% din clienti detineau peste 90% din depozite iar cei mici care aveau doar mizilic, de cand au tot amanat astia deschiderea bancii, or fi scos mare parte din bani deja de la bancomate. Cat despre clientii Marfin, acestia foarte probabil s-au gramadit la „ghiseul electronic” inca de cand au inchis Bank of Cyprus Romania la o buna perioada dupa inchiderea bancilor in Cipru, desi nimeni nu se astepta la o asemenea masura. Foarte posibil, un mic bank-run pe Marfin a avut deja loc virtual, fara ca fotografii economici sa observe nimic la ghiseurile bancii.