In articolul „Caruselul contracției economice” (9 Iulie 2013) mentionam:
exodul fabricilor dinspre vest inspre est nu dureaza prea mult si se termina mai repede decat exodul creierelor dinspre Romania inspre vest. Cata vreme vestul sta blocat in namol si cresterea intarzie sa vina, si firmele de acolo scad investitiile si de asemenea costul fortei de munca scade, reducand din costurile de productie ale firmelor care au mai pastrat un sambure de productie in vest. Prin urmare, dupa cresteri spectaculoase ale exporturilor, investitiile straine in tara noastra tind catre zero in timp ce inchiderea fabricilor care nu au asigurata piata de desfacere continua.
Iata o stire noua (13 August 2013):
Investiţiile străine sunt lăsate de izbelişte. În primul semestru declinul a fost de 20%La jumătatea anului, investiţiile străine directe (ISD) au înregistrat un declin de 20% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ajungând la 666 mil. euro. În situaţia în care va continua acest trend, anul 2013 ar putea marca minimul ultimilor 11 ani pentru ISD, după ce în 2012 investiţiile străine au totalizat doar 1,6 mld. de euro. (Sursa)
Dupa cum spuneam contractia economica este o realitate globala si mai ales europeana. Europa nu sta deloc bine, in toamna vom avea din nou senzatii tari dupa alegerile din Germania. Grecia este un butoi care sta sa explodeze iar ceilalti porcusori sunt in prag sa ajunga Grecia din urma. In aceste conditii este normal ca investitiile straine sa nu aiba ce cauta in Romania, cata vreme Bulgaria are impozite si taxe mult mai mici, o administratie publica restrucurata, o infrastructura mult mai buna si o forta de munca mai ieftina. Ne miram ca nu vin investitorii? Ne vom mira mult si bine de acum incolo, pentru ca diferenta intre impozitarea in Romania fata de Bulgaria este imensa, iar falsele iluzii ca Romania ofera forta de munca pregatita, harnica, specializata etc sunt sloganuri pentru politicienii defazati la seminarii si conferinte seci organizate ca sa arate ca fac si ei ceva.
Eu nu as fi insa atat de ingrijorat de aceste cifre – 666 milioane -, cata vreme investitiile sunt totusi PESTE ZERO! Marea problema va fi cand banii vor incepe sa iasa din tara si firme mari cu nume rasunatoare vor produce unde de soc in economia romaneasca. Ca tot se aude de revenirea profiturilor in sistemul bancar, ghiceste cineva cine va lua dividende la anu pe vremea asta? Dar sa lasam astea pe alta data …
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTA: sa nu-i fericim insa nici pe bulgari, nici la ei nu cresc investitiile directe ci au scazut pentru perioada Ianuarie-Mai de la 505,4 mil. eur. anul trecut la 427,8 mil eur anul curent (conform Novinite), deci procentual au scazut cu 15%. Inca o data ne bat bulgarii (ISD la noi au scazut cu 20%)