Cum v-ar pica sa va treziti la hypermarket la casa cand trebuie sa platiti ca nu va merge cardul? Vanzatoarea va arata chitanta cu „fonduri insufieciente”. In disperare de cauza, va scotociti prin portofel de cash, dar daca v-ati obisnuit cu cardul, nu aveti de ajuns, prin urmare rugati vanzatoarea sa astepte pana va intoarceti de la bancomat. Cand mergeti la bancomat acesta va afisaza respectuos mesajul „TEMPORARY OUT OF SERVICE”. Intrebati paza daca mai exista vreun alt bancomat prin zona, va arata unde si mergeti la acela. Mergeti spre el plin de speranta si tototata frustrat ca banca dumneavoastra nu are grija de bancomate si va promiteti sa va mutati cardul la o alta banca mai serioasa. Asadar, bagati cardul dar aici bancomatul va raspunde „fonduri infuciente”. Va intoarceti la casa, va cereti scuze, duceti produsele inapoi la raft si iesiti din hypermarket suparat foc si va propuneti sa mergeti la cea mai apropiata agentie a bancii dumneavoastra pentru a cere explicatii. Zis si facut. Cand ajungeti insa, supriza mare! O gramada de oameni stau in dreptul usii, discuta si gesticuleaza. Doi gardieni incearca sa ii calmeze: „Stati linistiti! Bancile au intrat in vacanta. Domnul Guvernator Isarescu va da in curand o declaratie la televizor, totul este cu aprobarea BNR. Nu mai asteptati aici, mergeti acasa si va uitati la televizor”
Este un scenariu, nu stiu in ce masura la noi se va intampla asa sau altfel. In Panama, in dimineata zilei de 27 Septembrie, Banca Nationala a anuntat „VACANTA BANCARA”. Toate serviciile vor fi suspendate pana pe 1 Octombrie pentru „upgrade-ul sistemului”. Nu functioneaza cardurile/ATM-urile, nu merg tranzactiile intre banci de nici un fel, nici interne nici externe. [Sursa: La Prensa] 27 Septembrie a picat vineri. Sambata si Duminica e zi de salariu in Panama, toti isi primeau salariile. Nimic nu a fost anuntat, nimic nu dadea de gandit ca se va ajunge aici. Va imaginati situatia si consecintele …
Ce e Panama, cui ii pasa de Panama? Ce e Cipru? Cui ii pasa de Cipru? Romania este buricul lumii pentru noi, dar nu este niciodata exclus ca asa ceva sa se intample si la noi.
Intr-o alta ordine de idei insa, avem stiri nu tocmai bune cu privire la restantele la credite: am atins inca un maxim!
Restanţele la creditele acordate populaţiei şi firmelor continuă să crească, în timp ce soldul creditelor scade, astfel că ponderea a ajuns la aproape 15%. (Sursa: capital)
Nu este asta o mare problema insa, Isarescu va oferi creditare bancilor cat va trai el, caci daca nu le ofera, cine stie ce pateste. Nu va incepe reforma financiara din Romania si nu Romania va fi prima tara in care vreo banca proasta sa falimenteze si vreo alta buna sa ii ia locul, prin urmare nu avem motive prea serioase sa ne ingrijoram. Isarescu va tipari lei cat va fi nevoie si mai tarziu, daca sare cursul, vom face din nou acord cu FMI, iar daca nu vom reusi sa platim ratele la FMI, vom vinde Rosia Montana, Marea Neagra, Insula Mare a Brailei (oops, asta e deja concesionata pe 100 de ani, parca) si alte „asset-uri”.
Eu am totusi o mica ingrijorare. Asa cum europenii au decis sa faca din Cipru un experiment si totodata un model de urmat de acum inainte, nu se stie niciodata cum le trece prin cap si ideea de a experimenta vreo „vacanta bancara” prin Romania. La urma urmei, si-asa avem 50% din populatie locuitoare la tara, sanse mari deci sa nu moara nimeni de foame daca o saptamana-doua, bancherii merg in … „vacanta”.
Eu n-as paria pe chestia cu „nu o sa moara nimeni de foame”.
Sau ma rog, nu de foame, in momentul in care hoardele de oraseni infometati vor da iama prin satele invecinate.
E bine ca ai pomenit, parintele Savatie in „Diavolul este corect politic” chiar mentionata un scenariu de genul asta: blocarea platilor cu card, intentionata, pentru a crea un mic holocaust social in care cei de la etaj vor avea mainile (aparent) curate.
As fi zis ca nu e imposibil ceva de genul asta, dar nu CHIAR asa.
Insa realitatea tinde sa demonstreze ca povesta tinde sa aiba un sens chiar profetic.
Si da, cei de sus vor avea mainile curate: adica vor exista motive, scuze, regrete, cenusa in cap, „asumarea responsabilitatii” in managementul situatiei post-criza, cu solutii si mai dezavantajoase, inrobitoare (superglobalizare, stat sclavagist mondial), etc.
Si daca cei de jos nu vor inghiti pastila?
Ca de obicei, cui ii pasa?
Se pare ca singurele explozii de mamaligi in istorie au fost tot cu capse puse de sus. Deci?
Mai interesant de vazut este ce se ‘çoace’ in spatele ‘vacantei’?