Avem ditamai SRI-ul si ditamai sute de milioane pompate an de an in echipamente din ce in ce mai avansate pentru serviciile de securitate ale tarii. In timp de criza, cand la toate ministerele bugetele sunt taiate, SRI-ul este singurul care creste precum fat-frumos. Desi numarul de securisti este inca pastrat secret, citisem undeva un articol ca ar cam fi unul la mie, cu mult peste securitatea din perioada comunista. Sa nu mai vorbim de tehnologie! Mass-media a tot tratat subiectul acum cu accidentul asta. Va recomand un articol din Jurnalul National, din care aflam ca:
Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu a reuşit să localizeze cu exactitate şi în timp util locul în care s-a prăbuşit aeronava, deşi a fost dotată cu tehnică de ultimă generaţie pentru astfel de situaţii pentru care statul a plătit zeci de milioane de euro .
Pentru furnizarea acestor date, statul român şi Uniunea Europeană au pompat bani la greu în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, ca să realizeze Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. De exemplu, în anul 2010 a început implementarea proiectului de realizare a infrastructurii GIS (Geographic Information System) pentru Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU).
Dintr-un alt articol din Gandul aflam ca:
Softurile pe care STS şi ROMATSA le folosesc pentru localizare au fost produse de firma Teamnet, deţinută acum de Bogdan Padiu, companie care până în 2012 a fost însă deţinută de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Potrivit furnizorului, localizarea se poate face în cinci secunde, până acum însă, la mai bine de 24 de ore de la producerea tragediei, nici STS, nici ROMATSA nu au furnizat un răspuns oficial în care să explice de ce localizarea s-a făcut în mai bine de cinci ore.
Ma indoiesc ca Sebastian Ghita a iesti din aceasta firma pe bune si acum aceasta firma nu mai face proiecte cu statul si are probleme in a obtine vreun proiect. Din istorie, vedem cum majoritatea firmelor care au apartinut unor politicieni inainte de a ajunge in politica se descurca totusi destul de bine dupa „iesirea” acestora, un indiciu ca probabil se intampla fenomenul cu Maria si palaria.
Deci daca lucrurile se faceau cum trebuie macar la una dintre cele doua companii de stat fie STS fie ROMATSA, adica altfel spus daca softurile nu ar fi jalnice si proiectele date pe ochi frumosi, alta ar fi fost situatia. Ca sectorul IT a fost cea mai buna vaca de mult pana acum este evident: cine poate sa evalueze corect cat face un proiect IT si cate firme de IT sunt dispuse sa se murdaresca pe maini si sa intre in aceasta lupta ca in jungla care inseamna licitatiile publice cand ai stres mult mai putin si poate chiar profit mai mare lucrand doar pentru export si neavand nici o tangenta cu statul roman. Nu vorbesc aiurea, am avut prieteni care au lucrat la firme ce aveau proiecte IT cu statul si ei se ocupau doar de hartii: primeau specificatiile in avans si se pregateau dinainte de hartii si de demo-uri. Alte firme care ar fi avut curajul sa se bage, nu aveau nici o sansa, datorita timpului scurt intre lansarea specificatiilor si deadline-ul depunerii licitatiei. Nimic nou, nimic specific IT-ului, poate doar faptul ca specificatiile tehnice, fiind destul de unice pentru fiecare proiect in parte, sunt greu de copiat de la un proiect la altul si de asemenea costurile. Deci poate e mai greu decat in cazul drumurilor, cladirilor sau altor proiecte la stat.
Cu toate acestea, este uimitor cum anumite convorbiri ies in presa din cand in cand, tocmai de la oameni care nu te-ai astepta sa poata fi urmariti cu una cu doua si tocmai de la oameni care stiu ca exista un risc mare sa fie urmariti si probabil se apara impotriva urmaririi. De exemplu, cazul acelei avocate care plasa spaga la judecatoare si nu vorbea decat in lift sau folosea telefoane vechi care credea ea ca nu pot fi ascultate. In astfel de cazuri, securistii ne uimesc cu performantele lor. De asemenea, performantele securistilor le mai vedem din cand in cand indirect prin schemele complicate prin care sunt bagati la zdup anumiti oameni incomozi, cum a fost procurorul acela din Alba, care cam intrase in „sectoare” … interzise. Schema de „flagrant” a fost atat de complexa incat nu putea fi combatata, practic omul a fost prins pe chestii la limita legii, in urma unor contacte sau intermedieri cu anumiti informatori ai lui. Nu stiu aspectele legale ale cazului, dar stiu ca omul a trimis o scrisoare deschisa colegilor prin care ii atentiona sa fie atenti la cei de langa ei, la cei pe care ii considera colegi buni si prieteni, caci se poate sa si-o fura oricand de la oricine. Ajungem ca pe vremea comunismului …
Dar nu doar la STS sau ROMATSA programele software par a fi jalnice. La care administratie / regie / companie de stat vedem vreun progres in ceea ce priveste tehnologia desi sunt multe lucruri care se pot face. De exemplu, am fost azi la Adminsitratia Financiara ca sa cer un cazier fiscal. Am mers la 5 birouri / cozi ca sa il obtin, in ordinea urmatoare:
1. biroul informatii; pentru ca sistemul de bilete de ordine cumparat cu zeci de mii de euro nu mai functioneaza, nestiind ce trebuie sa fac am mers mai intai la biroul de informatii ca sa cer detalii; am aflat urmatorul birou la care sa merg
2. biroul de unde se dau cazierele; de aici am aflat ca trebuie sa merg sa platesc intai;
3. am mers la casierie unde am fost usuit la biroul de langa ca sa imi faca chitanta (exista birou separat care iti face o chitanta si o tanti separat care ia banii pentru chitanta)
4. am mers la biroul de langa casierie ca sa imi redacteze chitanta; am stat cam 20 minute la coada, pentru ca era unul cu 20 de hartii; in plus tanti ne stresa din cinci in cinci minute sa nu mai stam degeaba ca la 1 juma este pauza;
5. am fost la casierie cu chitanta de la 4 si am platit in sfarsit
6. m-am intors la biroul de unde se dau cazierele de unde am fost atentionat ca trebuie sa mai dau si pe la registratura sa iau numar; numar de inregistrare! se poate concepe vreo hartie fara numar de inregistrare?!? tanti de la registratura pe ce sa-si castige si ea painea daca nu scrie acolo un numar in registru si pune stampila?
7. am fost la registratura am luat numar si m-am intors la:
8. biroul de unde se dau cazierele; am avut noroc, nenea de acolo a fost dragutz cu mine si nu m-a pus sa vin ziua urmatoare cum l-a pus pe un alt prieten; mi-a dat cazierul pe loc;
Toata afacere m-a costat 20 lei si am dat pe la birourile:
1. biroul de informatii
2. biroul de unde se da cazierul
3. biroul de unde se fac chitantele pentru plata
4. biroul de unde se face plata pe baza chitantei facuta la biroul 3
5. registratura
Toate acestea dupa ce deja s-au bagat milioane de euro in „e-guvernare”. Avem in schimb „kaka-guvernare”. Cu un program deloc dificil de emis caziere fiscale, toata „operatiunea” ar fi durat sub un minut si nu era nevoie decat de un birou unde sa dau buletinul, tanti sau nenea de acolo sa bage CNP-ul si programul sa faca totul. In timp ce imprimanta trage hartie, tanti sau nenea ar putea sa imi incaseze banii si astfel eu cetatean care platesc impozite as fi multumit si nu mi-as pierde timpul aiurea din colt in colt. Pe astia de la administratie, ca de fapt pe toti cei care lucreaza la stat sau pentru stat, ii doar undeva de eficienta si/sau nervii mei. Cat timp banul curge si fraierii platesc impozite, cat timp malaiul e bun, programul e scurt, treaba e buna si-asa.
Poate sa fie ceva mai grav pe langa faptul ca au murit 2 oameni din cauza spagilor, hotiei, incompetentei si prostiei conducatorilor nostrii care esueaza chiar si in folosirea unor investitii terminate deja si care acum ar fi fost cazul sa functionez? Da, se poate sa fie chestii mult mai grave: pot sa moara mii de oameni. Sa ne fereasca Dumnezeu de profetiile lui Mircea Badea.
Semnul ca aceasta profetie are toate sansele este insasi faptul ca deocamdata nimeni nu si-a dat demisia. Cata vreme incompetenta si iresponsabilitatea sunt regula si cei care ne conduc nu au nici macar bunul simt sa usuiasca pe cine trebuie sau macar pe vreunul mai jos, este semn si pentru ceilalti ca nu e nici o problema daca fura si daca raman incompetenti pentru mai departe.