Pe langa atentatele recente si misterul care s-a incropit deja in jurul lor, Franta are cateva probleme grave, care evident au fost trecute in umbra acum. Si nu ma refer la problema demografica – o bomba cu explozie intarziata si efecte devastatoare inevitabile.
In primul rand, francezii au problema economiei. In ciuda unei rate a natalitatii pozitive – multumita musulmanilor – Franta nu a reusit sa iasa din criza, ba din contra. Exista o oarecare corelatie intre natalitate si revenirea din criza si legatura este explicata prin piramida contributiilor sociale si de asemenea prin dinamica cererii si disponibilitatea fortei de munca. In Japonia de exemplu, pentru ca populatia este imbatranita, consumul nu da semne de revenire, prin urmare deflatia este rezilienta in ciuda stimularii. SUA care au realizat importanta trendului demografic, au facilitat recent legalizarea statutului imigrantilor ilegali, o masura care desi a fost prezentata ca avand o justificare umanitara are in spate indeosebi argumente economice: migrantii ilegali vor incepe sa plateasca taxe, sa mareasca presiunea pe piata muncii inspre marirea salariilor si sa creasca consumul. Evident si companiile vor avea de castigat prin evitarea complicatiilor create de munca la negru si statul va incasa mai multe contributii.
Franta insa are mari probleme economice, datorate si poverii ideologiei socialiste si a defazarii cumulate fata de nemti in primii ani ai crizei. Presiunea asupra politicienilor este imensa. In fata provocarilor, Franta intarzie sa se regrupeze si sugrumata de complexele de interese ale nemtilor pe de o parte si ale britanicilor pe de alta, nu stie ce sa mai faca. In plus, la problemele din afara, o data cu terorismul, se adauga acum si pericolul numit Le Pen cu al ei Front National.
De aceea, cu cateva zile inainte de atentat, Hollande a propus eliminarea sanctiunilor impotriva Rusiei. In lupta pentru orice euro, Franta are nevoie disperata de milioanele rusilor pentru nava Mistral, dar mai ales de continuarea si rentabilizarea investitiilor frantuzesti in Rusia: in domeniul auto, Renault-Nissan a cumparat pachetul majoritar din Avtogaz, urmand probabil sa dezvolte o dacie ruseasca, in domeniul bancar Societe Generale detine peste 80% dintr-o banca ruseasca, fiind cea mai mare investitie in domeniul bancar a Frantei in afara tarii, Danone, Schneider, GDF sunt alte branduri care nu au fost deloc deraiate din proiectele de investitii de noile sanctiuni. Revenind la Mistral, blocarea livrarii nu ar atrage doar mania si oprobiul rusilor, dar poate strica si reputatia Frantei la nivel mondial ca vanzator de armanent: ce tara va mai avea curajul sa comande o nava Mistral Frantei, dupa un astfel de incident? Amenzile si penalizarile pe care le vor cere rusii sunt cea mai mica problema…
Puterea unui lant sta in taria cele mai slabe zale. Se pare ca lovirea Frantei prin acest incident are nenumarate argumente care sa ne dea de gandit daca nu cumva americanii le-au transmis francezilor un avertisment. Lipsa americanilor de la mars nu a fost doar din frica sau din precautie, ci probabil acestia au dorit sa intareasca mesajul. In subterane nu stim noi ce se intampla. Cine stie cate conflicte si cata tensiune este acum intre francezi si americani, dupa ce dovezile cu privire la incident incep sa fie colectate de investigatori.
Pe langa problemele dezbatute pana acum, muncitorul francez care si-asa iubea pauzele lungi si dese, va avea in continuare inca un subiect care va fi dezbatut cu pasiune si seriozitate: terorismul islamist. Oare sloganul asta repetat ca o mantra zilele astea va reusi sa ii creasca nitzel eficienta francezului si sa il ajute sa prinda din urma pe vecinul neamt? Aller travailler, Charlie!