Tsipras acuza FMI-ul de responsabilitatea crimelor masurilor de austeritate

“Right now, what dominates is the IMF’s harsh views on tough measures, and Europe’s insistence on denying any discussion over debt sustainability,” Tsipras told his MPs.

He also claimed that the IMF bore “criminal responsibility” for the impact of the austerity measures implemented in Greece over the last few years. (sursa)

Am preluat citatul cu pricina in engleza pentru ca si-asa este deja tradus din greaca in engleza si probabil se pierde o parte din semnificatia mesajului si feeling-ul tonului. Oricat de aproximativa ar fi traducerea insa, nu e nevoie sa stim greaca ca sa intelegem ca tonul lui Tsipras nu este deloc unul impaciuitor …

Nici nu s-a terminat bine cerneala pe articolul anterior si iata deja o escaladare a trendului pe care il semnalam. Oricat de deja-vu ar fi „problema” Grecia, parca de data asta e altfel. Parca deja se cam vede clar ce urmareste fiecare parte. Tsipras vrea fie sa treaca acodrul insa fara taieri de pensii salarii si (posibil mai nou) reducerea datoriei (debt relief), fie altfel e dispus sa mearga pana la capat. De cealalta parte, europenii sunt speriati de posibilitatea unui Grexit si desi noua, poporului de rand, ne place sa ne imaginam ca exista planuri si scenarii pentru orice varianta si ca UE va face fata unui Grexident, lucrurile nu stau deloc asa.

Ca o mica paranteza, sa nu uitam ca politicienii sunt si ei oameni ca noi, priceputi mai ales la vorba si in nici un caz la scenarii si simulari socio-economice care sa fata fata oricarei situatii. Dar nu ar fi doar politicienii care fac aceste pregatiri, teoretic si bancherii centrali trebuie sa aiba fraiele in mana, nu? Cu siguranta, la fel ca si in anii 30 …

Ca o nitzel mai mare paranteza, sa vedem cum explica Sima cum se pregatea statul roman de prebusirea monedei unice in Decembrie 2011:

Mergem în birlogul sri, în vechea casă făcută de Carol pentru Lupeasca.E stînjenitoare, un amestec de comunism, brancovenism și noile gusturi post decembriste.E o casă în care nu te simți în nicun secol.La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea.Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două, euro pentru bogați germania, olanda, finlanda și cel pentru săraci grecia portugalia, italia, spania.Se vehiculează chiar și ideea că în cazul unui Run la băncile românești, acestea ar putea fi aparate cu taburile împotrivă deponenților care doresc să-și retragă banii.Coldea pare cel mai inteligent și respinge categoric această soluție.La sfîrșit situația rămîne la fel și nu se trage nicio concluzie. (sursa)

Iata deci cam cum arata planurile „liderilor” si capetelor luminate care ne conduc. Si la nivel european este tot cam la fel. Pe cat de complexa, avansata si dezvoltata pare uniunea, pe atat de incapabila este sa trateze o criza si sa ia masurile potrivite care sa atenueze consecintele unui eveniment nefavorabil (cel putin) previzibil, care se desfasoara destul de treptat si destul de probabil si teoretic poate fi contracarat. In fata necunoscului insa, precum vitelul la poarta noua, europenii o vor da in bara crunt. Ceva precedente exista cu Ciprul, unde s-a experimentat controlul bancar si bailin-ul, insa Grecia nu e Cipru.

Revenind la Grecia, 20 de voturi i-au lipsit unei motiuni in parlament ca sa fie votata. Motiunea cerea rejectarea datoriei la FMI, iesirea din UE si intoarcerea la drahma, nationalizarea bancii greciei – toate urgent” (cf Zerohedge). S-a intamplat acum o saptamana insa probabil nu va dura mult pana cand va fi reluata in discutie, avand in vedere cum evolueaza discutiile.

Recapituland concluzia din articolul de ieri, repetam: maine, joi, Tsipras merge la Putin in timp ce consiliul ministrilor de finante urmeaza sa ia o decizie. Azi miercuri, BCE va avea o intalnire la care poate decide limintarea sau blocarea accesului bancilor grecesti la ELA.

PS: de ce sunt pensiile atat de importante si de ce insista FMI-ul ca acestea sa fie taiate? Pe scurt, pentru ca orice altceva ce se putea taia, a fost taiat deja. Taierea pensiilor ar mai aduce un 1% din PIB la buget si marirea TVA-ului teoretic ar mari incasarile. FMI-ul insa se incapataneaza sa nu inteleaga ca taierile nu dau rezultate. Cazul Romania este ignorat total, dar cate alte cazuri nu ar fi. FMI-ul tine mortis deci la pensii din cauza echilibrului de deficit la care vor sa ajunga. Europenii insa tin mortis ca sa taie pensiile pentru ca sa mangaie orgoliul ranit al neamtului muncitor care nu si-a cerut o marire de salariu/pensie de ani de zile, in timp ce grecul nesimtit sta toata ziua la plaja fumand si band uzo …

 

This Post Has 6 Comments

  1. Alin

    Tocmai. nefiind fiscalizat nu o sa plateaca salariile umflate pe datorie a celor din sectorul public.

  2. Alin

    Da, asa cum am mai zis si eu, singurul motiv pentru care se fac investitii in Romania, sunt salariile mici.
    Si cum ele au mai crescut si au sa creasca + alte belele care tin de politica fiscala, apetitul pentru investitii din afara va scade si mai mult.

    Poate vrei sa zici „preferau” – cand aveau bani moca.
    Acum o sa devina ei proprii negri de plantatie.

    Doar cu turismul nu au sa se scoata din belea.

    1. admin

      Alin, investitiile peste tot se fac din motive financiare, nimeni nu face investitii aiurea daca nu ies cifrele. Da, pe langa salarii, ar mai fi si alte avantaje, dar asta e principalul. Ceea ce nu e o problema, repet, este un avantaj.

      Turismul la greci da de mancare la mai multi decat reiese din cifre, e cam cum e IT-ul pe la noi, doar ca nu e fiscalizat si nu au idee cat de mare este

  3. Alin

    Hhaha, ce „criminal”, noi traim de ani buni cu venituri undeva pe la jumatatea lor dar nu atunci cand erau pe val, ci de acum cand le merge „prost” si nu s-a mai plans nimeni de „genocid” si crima.

    Ar trebui si noi sa saltam salariul minim pe la 500euro, pe bani imprumutati care sa nu-i mai returnam niciodata.
    Misto model de dezvoltare economica.

    Serios, la noi de ce n-ar putea sa aiba profesorii pensii de peste 1000 euro pe banii nerambursabili de la nemt?

    Si ce, in Argentina au trebuit sa apere bancile cu armata?
    Le-au confiscat banii si gata.
    Bine, i-au returnat pana la urma. Vreo 30% din ei.

    Noua Statul ne ia in fiecare luna ceva peste 60% din venituri.
    Si lumea e calma si linistita.

    1. admin

      norocul Romaniei este paradoxal tocmai salariile mici; fara astea, ar incepe somajul si ar crapa buba; grecii insa nu accepta pe salariu mic, prefera sa puna negrii mititei pe plantatii sa le faca o rosie si un malai si stau acasa decat sa munceasca in fabrici si uzine pe salariu minim; este insa o mica mare diferenta: geografia; grecul isi permite si pentru ca are straini care vin si-i dau bani doar ca sa sta pe-acolo o saptamna doua si pentru ca are malul de dincoace de Mediteraneana unde vin cei mai multi negri inspre Europa;

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.