Bursa a acoperit destul de bine subiectul si nu o sa repet ce au scris ei acolo.
Va mai amintiti transmisiunile live cu razboiul din Irak, cand se televiza in direct de la Bagdad cum lansau irakienii anti-aeriene in disperare in speranta desarta de a da jos cu vreun „invizibil” de-al americanilor? Asta se intampla acum: o noua batalie in razboiul valutar. De data asta insa inamicul americanilor nu este o armata distrusa, ci poate a doua cea mai puternica banca centrala din lume: The People’s Bank of China. Spun asta pe baza detinatorilor de bonduri americane, in topul carora se afla China.
Exista nenumarate semne de intrebare si acest soc va produce valuri in zilele care urmeaza pe mapamond, de la cursul EUR/USD care a topait in sus si in jos fara prea multa logica, pana in Argentina care are un sfert din rezervele Bancii Nationale in yuan. Aviz amatorilor!
Miscarea Chinei pune multe semne de intrebare, desi au existat unii care pe baza fluxurilor de capital au prezis-o. In primul rand, China nu transmite un semnal prea prietenos partenerilor economici cu care a tot facut tratate pentru realizarea schimburilor reciproce in yuani si renuntarea la dolar. Toti cei care au facut asta, regreta acum amarnic si am amintit Argentina. Printre loviti puternic probabil mai sunt Rusia, Turcia, Australia, Japonia. Iata deci ca China avea de ce sa tina de moneda si faptul ca a fost nevoita sa faca devaluarea da ridica multe de intrebare.
China tot incearca de ceva vreme sa isi creasca cota in FMI si nu a reusit. De aceea a si creat BRICS care nu ar exista fara China. BRICS e minuscul acum pe langa FMI, dar trendurile conteaza. Ori dupa ce ai incercat sa convingi „nealiniatii” sa treaca pe yuan, sa le dai in cap peste noapte nu e frumos. In plus, nici la FMI, sanse mari sa fie acceptata in XDR sunt minime acum cand China e acuzata de „manipulator de valuta” – fariseica acuzatie pe care nici cei care o fac nu o cred, insa populismul ii indeamna pe unii senatori si deputati americani sa ceara chiar sanctiuni si penalitati impotriva Chinei.
Va mai mari Yelen rata?
Jim Rikards si Peter Schiff zic ca nu. Rikards a prezis razboiul valutar si miscarile repetate de devaluare ale fiecarei tari. Cu toate acestea, majoritatea economistilor intervievati de Bloomberg zic ca nu e cazul, devaluarea yuanului nu a schimbat nimic: in Septembrie o sa vina marirea. Nu stiu de ce, dar si eu sunt de parere ca 2-3% in cursul yuanului nu pot sa schimbe chiar atat de drastic consumul in SUA incat sa altereze statisticile. Ca de afectat productia americana care lipseste cu desavarsire sau exporturile americane in China, asta nu e cazul oricum. Deci FED-ul, daca se ia dupa propriile declaratii, ca urmareste locurile de munca, va trebui sa mareasca.
Abe este in extaz. Acum are scuze de ce nu isi revin exporturile japoneze si poate sa taie si el din nou din rata sau sa mai cumpere actiuni cu banii bancii centrale – performanta neatinsa inca de Fed sau de alte banci centrale. Abe este insa un deschizator de drumuri si probabil putem intelege ca tot spectacolul asta macabru mai are multe acte in care noi si noi scenarii se vor desfasura. Paradoxal, primii care au inceput interventia directa a statului pe bursa au fost chinezii. Ma rog, primii care au facut-o in mod transparent. Si la ei nici macar nu era riscul prea mare, ca doar un mic procent din averile chinezilor sunt pe bursa. Problema era insa ca mare parte din banii jucati pe bursa erau „in margine” adica luati cu credit si daca pica bursa, se produceau efecte in sistemul bancar, care si-asa este franjuri.
Europa?
Cat va mai rezista Europa fara sa tipareasca? Ei nici chiar asa, au inceput cate-un pic, cate-un pic sa cumpere bonduri de 1 miliar pe luna, dar asta e mizilic si in plus nici nu stiu sigur daca chiar i-au cheltuit pentru ca intr-o perioada parca auzisem ca nu mai au ce bonduri se cumpere …
Nemtii oricum au avut iarasi un mega-record la exporturi, deci este uimitor cat de mult i-a ajutat criza din Grecia. Practic Europa supravietuieste prin Grecia: daca nu ar fi Grecia sa creasca riscul pe euro, din cauza ca europenii nu prea tiparesc, moneda s-ar intari foarte puternic si exporturile nemtilor ar fi foarte scumpe. Asa, pastraza si moneda in limite acceptabile (comparativ cu „moda”) si merg si exporturile fara probleme. Acum insa, chinezeriile vor si fi mai ieftine si cum petrolul a scazut deja si va mai tot scadea, chinezariile pentru europeni o sa fie din ce in ce mai ieftine. Producatorii europeni vor avea probleme, mai ales cei care au costuri mari si ineficiente. Coada dragonului va lovi in dansul ei global si pe la marginea batranului continent in acei care au supravietuit eroic pana acum si au mai produs cate ceva.
Sa ne bucuram totusi de viitoarele ieftineli care o sa ne vina de la chinezi? Pai daca nu stim ce urmeaza, ne bucuram.
Smartphone -urile, computerele, nu ti se par suficient de high-tech?
In materie de inginerie nu fac inca avioane de pasageri dar in rest…
Produsele de lux nu stiu ce cota de piata au dar in ciuda denumirii nu cred ca e una semnificativa din totalul produselor de consum.
Care producatori europeni?
Cam tot ce ‘brand” se face deja in China.
„producatorii” europeni mai au doar marcile si traiesc bine mersi ca reselleri pentru chinezarii.
In cel mai fericit caz, mai ansambleaza pe aici, in orice caz, ieftinirile astea o sa-i faca foarte fericiti.
chinezii nu fac chiar totul, mai ales in inginerie si high-tech; ca sa nu mai zicem de produsele de lux