Ambiţiile peştelui perlă care nu e perlă

Pestele-perla (Carapus acus) este un peste de culoare alba-argintie care traieste in Marea Mediterana, dar si in Oceanul Atlantic de Est, Pacific si Indian. Inoata pana la adancimi de 2000 m si prefera zonele cu recife de corali. Are corpul subtire si fara solzi, poate ajunge la lungimea de 20 cm. Interesant este faptul ca acest peste isi petrece timpul in interiorul castravetilor de mare, adica intra in anusul acestuia unde doarme si face sex. Este atras atat de forma, cat si de substantele secretate de gazda si astfel peste-perla intra in anusul animalului cu coada inainte si se instaleaza in cavitatea corpului acestuia. Are capul mic, ochii mari, gura larga, prevazuta cu numerosi dinti mici si ascutiti, iar forma corpului este asemanatoare cu a sarpelui.

Dar pentru ca o imagine face mai mult decat o mie de vorbe si un film mai mult decat o mie de imagini, va las sa il admirati perfromand in videoclipul de mai jos:

 

https://www.youtube.com/watch?v=jM9Y4ww2O_s

Este ambiția mea ca parteneriatul României cu SUA să fie cel mai puternic în regiunea noastră – George Maior, ambasadorul Romaniei la New York  – Agerpress 26 Oct 2015

Altfel spus, este ambitia mea ca sa pup cat mai mult fund, chiar mai mult decat toti vecinii nostri din zona, chiar mai mult decat predecesorii mei. Sau poate chiar sa ma afund in anusul Imperiului precum pestele perla. Caci ce altceva a facut Maior, mergand la Washington sa fie pregatit si mai bine si sa ia un mic respiro dupa ce sondajele la trecutele alegeri prezidentiale nu i-ar fi dat nici o sansa? S-a afundat in anusul Imperiului unde se hraneste din excrementele acestuia pentru a creste mare si voinic.

Nu vom intra prea mult in maruntaiele acestui interviu, al carui scop nu este altul decat sa reimprospateze si sa coafeze imaginea securistului numarul 1 al tarii in perspectiva viitoarei candidaturi la presedentia Romaniei. Caci mai are mult de lucrat, mai ales dupa ispravile finului Ponta . Pentru ca in vremuri tulburi, Imperiul va avea nevoie de oameni pe care sa se bizuie si care om sa fie mai potrivit altul decat nasul Maior?

Ce a reusit Maior & echipa in privinta politicii externe de pana acum, de la integrarea in NATO? Pe scurt au reusit sa ne faca tinta #1 in viitorul razboi SUA-Rusia. Esecurile sunt mai multe, dar sa le enumeram doar pe cele mai relevante.

In primul rand, slugile oarbe ale Imperiului au reusit sa abureasca mentalitatea intelighentiei mioritice, ca altfel nu se poate. Altfel decat cu Imperiul si la cutite cu Rusia. Plecand de la premiza ca Rusia=Bad, capitalizand pe imaginea pozitiva pe care o avea SUA in mintea romanului din perioada comunista („Visul American”) si beneficiind de slaba capacitate a mentalului romanesc de a gandi in mai mult de 2 registre: cu americanii / impotriva rusilor, politica extrerna romaneasca nu a avut multe semne de intrebare din momentul intrarii in NATO. Ba chiar dinainte …

Poate principalele dileme au fost de fapt, CAT DE MULT sa pupam in fund americanii si  PE CINE SA PUPAM MAI MULT, pe americani sa pe europeni. Dileme idioate … Ca o mica paranteza, in categoria a doua de dileme a picat si irelevanta Macovei, trecand recent in Parlamentul European in grupa Conservatorilor din simplul motiv pentru ca aici sunt conservatorii britanici – eurosceptici cu orientari „atlantice” care sunt mai mult cu fundul in barca de peste ocean decat in batrana Europa. Mi-e mare taina cine i-o fi cerut asta si cu ce scop, dar daca americanii au ajuns sa se bizuie pe romani in Parlamentul European, inseamna ca toti ceilalti i-au rejectat si nu prea mai au parghii de influenta.

Asadar, incepand de la bombardarea Serbiei si donarea Kosovo-ului catre albanezi, pana la participarea inutila in Afganistan si alte zone aiurea pe unde isi duc americanii razboaiele lor murdare, Romania a plecat capul mai mult decat i se cere de nenumarate ori. Nu voi reveni la contraexemplul Ungariei care fiind in NATO a avut o cu totul alta politica externa, ci doar voi aminti ca nu ar fi prima data cand exagerarea puparii fundului unei porti, a adus ulterior consecinte nu prea pozitive. Nu are rost sa mergem in timpul Imperiului Otoman, ci sa ne amintim doar de Antonescu care nefiind fortat de nemti ci doar din propriile orgolii, a decis singur ca va face o impresie si mai frumoasa lui Hitler daca va reusi sa cucereasca si Odesa. Iata justificarea lui Antonescu, va rog cititi cu atentie pentru ca facand o paralela peste veacuri si oameni, vom ajunge si la Maior:

Puteam eu să spun: eu mi-am luat partea mea, mă opresc aici. Ca doi ţărani, care pun ce au împreună ca să-şi are locul şi după ce unul şi-a arat să-i spună celuilalt: eu nu te mai ajut pentru că eu mi-am făcut treaba mea. Dar aceasta n-o fac nici doi ţărani. Şi cum mi se poate pretinde mie să fac eu aceasta pe plan militar? Ar însemna să dezonorez armata şi poporul român pe veci. Ar fi fost o dezonoare pentru noi să mă fi dus până la Nistru şi să le fi spus nemţilor apoi: la revedere! (sursa: Historia)

Observati cum Antonescu se credea egalul lui Hitler si cum isi asuma onoarea armatei, echivaland deciziile razboinice si agresive cu pastrarea onoarei, sau folosind termeni contemporani, a orientarii euro-atlantice. Nici Maior in prezent nu doreste acum sa tradeze orientarea euro-atlantica a poporului roman, pupand mai putin fund decat e nevoie:

Știm foarte bine că, din punct de vedere al securității și al cooperării militare și politice, lucrurile stau foarte bine, deși și aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluțiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenții și factorii americani pe aceste probleme de securitate regională.  (Sursa: Agerpress)

Ce credeti ca spune Maior prin „lucrurile stau foarte bine” altceva decat ca Romania face orice vrea SUA, de la puscarii ilegale ale CIA, la gazduirea de baze de rachete care pot oricand sa fie dotate cu nucleare si indreptate inspre rusi?

De altfel, in privinta scutului, Romania a facut o alegere extrem de proasta, asumandu-si un risc prea mare pentru avantaje infime. Realitatea ca viza de turist nu a fost inca eliminata pentru romani denota indirect cat de apreciata este Romania de americani. Daca nici macar la o amarata de viza americanii nu pot oferi romanilor in conditiile in care ungurii si balticii (deci fosti sovietici!) au obtinut-o deja de ani de zile, va dati seama cate alte bunatati ne ofera americanii de care noi nici nu avem habar? Sa ne uitam oare la investitiile economice sau ajutoarele financiare?

Putini oameni au pregatire militara sau inteleg tainele confruntarilor militare. Pentru rusi, baza de la Deveselu este clar o baza militara cu potential ofensiv, in ciuda oricaror declaratii. Asa cum un pistol fara glont este o arma, tot asa si o baza cu rachete „defensive” este tot o arma. La nevoie, doar bagi glontul in pistol si doar aduci racheta si o montezi. Iar cand nu ii lasi pe rusi nici macar sa vina sa se uite sa vada ca nu ai gloante in revolver, ci doar ai pretentia sa te creada pe cuvant, nu mai e nevoie de explicatii. Dupa cum bine stim, americanii au refuzat sa permita rusilor inspectia bazelor.

Sa nu fim amagiti de abureala mesajelor si a comunicarilor intre cele doua parti: americanii nici nu pretind altceva! La nivelul discursului, da, americanii pretind ca scutul este defensiv, si nu doar ca e defensiv, dar nici macar nu e defensiv impotriva rusilor ci impotriva Iranului. Insa, dincolo de discursul diplomatic (adica minciunile coafate), americanii nici nu intentioneaza sa tina cont de temerile rusilor, ci isi asuma toate riscurile, impingand baze, arme si granitele NATO cat mai spre rusi. Sau mai bine zis riscurile si le asuma Maior & co. pentru noi, caci in caz de razboi oricum el va scapa, daca il prinde ambasador.

Discutam in articolul despre conferinta tinuta in SUA cu privire la amenintarea chineza si mentionam ca un vorbitor a subliniat ca orice stat isi doreste sa domine si sa isi elimine pretendentii – nu e o chestiune de a fi bun sau de a fi rau, ci pur si simplu o tendinta fireasca a oricarei puteri suverane de calibru. Privind toate miscarile americanilor in acest registru in zona noastra, in raporturile cu Rusia, nu e greu sa intelegem ca inevitabil se va ajunge la o confruntare prin care SUA va incerca neutralizarea Rusiei si punerea acesteia in genunchi, mai ales dupa problemele pe care le pune in Siria. Ori daca eu ca un blogger amarat inteleg aceste chestiuni, oare care parte nu o inteleg in ceea ce priveste alegerea lui Maior & co de a pupa cat mai mult fund si de ce e preferabil sa fii tinta #1 cand ai putea sa fi o mica putere irelevanta neutra cum este de exemplu Ungaria sau cum este Bulgaria [1]. Ca sa nu mai zic ca nu e deloc imposibil sa fii membru UE si membru NATO si sa ai relatii excelente cu Rusia, cum face Grecia. De ce pentru Romania nu ar fi posibil asta? Pentru ca Rusia a anexat Crimeea?

Acesta este fondul lucrurilor. Acum, lumea nu trebuie să se teamă de retorică și de discurs. Trebuie, în schimb, să fie foarte atentă la fapte, acțiuni și, într-adevăr, în ultima perioadă, mai ales având în vedere evenimentele din Ucraina, având în vedere anexarea Crimeii, există în zonă în general o anumită aprehensiune față de acest tip de politică agresivă care trebuie contracarată în sistemul nostru de alianțe și facem acest lucru. (Sursa: Agerpress)

Parerea mea este ca orientarea gresita a politici externe romanesti prin auto-suspendarea interesului national si cedarea oricarei politici si oricarei strategii catre Imperiu, vine in primul rand din orgoliul personal al unor oameni, nu atat din nepricepere si prostie. Ma indoiesc ca grecii care mentin relatii bune cu rusii sunt mai destepti ca Maior sau mai abili diplomati sau geostrategi. Este pur si simplu o chestiune de orgoliu: politicienii greci sunt vazuti bine daca dau mana cu Putin sau daca declara prietenia cu Rusia pe cand la romani e invers. In Romania, ca politician, a spune orice pozitiv despre Rusia este tabu – cariera iti este distrusa, nu mai primesti OK-ul de la Washington si nu poti ajunge nici macar secretar de stat.

Ori daca nu ar fi Marele Satan de la Rasarit – Putin  si daca nu ar fi prospectul unei presiuni obscure si intunecate pe care o manifesta rusii la adresa Romaniei, ce ar mai analiza si ce discursuri ar mai tine personaje fade si fara o personalitate sau idei proprii cum sunt Geoana si Maior care toata viata lor nu au facut decat sa recite si sa cante ca papagalii discursuri si sabloane mentale euro-atlantice, precum fac tocilarii la scoala, citand profesorii si dandu-se bine cu ei ca sa ia nota frumoasa si sa primeasca aprecieri?

Ca veni vorba de presiuni, eu am obsesia mereu ca in orice spaime sa pun punctul pe i. Oare ce ar putea Rusia sa faca Romaniei in ziua de azi? Sa ocupe Basarabia? Pai e deja ocupata! Sa ocupe Moldova? Pai rusii au cedat si Tarile Baltice si au o demografie jalnica. Iar daca o ocupa, ce o sa faca cu ea? O sa o integreze in Transnistria? Sau ce ar mai putea sa faca rusii, sa manipuleze poporul ca sa voteze comunisti? Pai in Romania oricum tot comunistii sunt la putere, doar ca comunistii din ziua de azi au cam uitat de unde se trag. Si oricum, nici rusii nu prea mai sunt comunisti … Oare ce ar putea sa ne faca noua rusii: raul acesta nimeni nu ni-l spune si nimeni nu il defineste, tocmai pentru ca nu exista. Este un baubau aiuristic folosit pentru a hrani si retrezi spaimele ancestrale fata de rusi, pentru a facilita acceptarea unor implicari din ce in ce mai grave ale Romaniei in razboaiele Imperiului si mai ales in viitoarea confruntare cu Rusia.

Sunt foarte ingrijorat de baza de la Deveselu pentru ca sunt sigur ca in momentul in care razboiul intre SUA si Rusia va incepe, aceasta baza va fi tinta #1. Sa nu ne amagim! Rusii au focoase nucleare si pe rachete de raza medie. Tratatul care interzicea acestea a fost anulat in 2014. Ori, daca esti Rusia si esti in razboi cu SUA si SUA are o baza la 1700km de Moscova de unde poate lansa rachete cu raza medie dotate cu focoase nucleare, oare care vor fi tintele pe care le vei ataca „preventiv”?

Nu sunt vorbe goale, amenintari sau retorica, cum zice Maior. Cum poate sa minta atat de pervers, cand americanii doar ce au dovedit recent ca nu glumesc cand e vorba de razboi si sunt gata oricand sa porneasca un razboi cu „pretendentii” pentru a-si mentine pozitia, cu cat mai repede cu atat mai bine pentru ei. Si ma refer aici la trimiterea navelor de razboi in Marea Chinei de Sud in teritoriile pretinse de chinezi, care de data asta nu le-au atacat.

Atat Rusia cat si China sunt deja angajate intr-o cursa a inarmarii. Mai ales progresele Chinei sunt ingrijoratoare pentru americani, existand chiar voci care sunt de parere ca SUA ar trebui sa provoace cat mai curand un razboi, timpul trecand in pierdere pentru ei. Poate singurul motiv pentru care americanii au amanat acest razboi ar fi speranta ca China va intra singura in implozie, asa cum a facut URSS-ul.

Ori intr-o astfel de lume, intr-o astfel de situatie, sa spui ca gazduirea unei baze de rachete care poate lovit nasol Rusia in caz de razboi iti creste siguranta nationala, este de neinteles. Deci americanii nu au capacitatea de acolo de unde sunt sa se apere de rachetele rusilor, fiind nevoie sa vina tocmai la noi sa planteze baze, dar daca o sa inceapa razboiul, o sa ne apere americanii? Observati acest mic amanunt? Ca o mica paranteza, sper ca cititori mei stiu despre ce e vorba, ca la Deveselu rachetele nu ne protejeaza pe noi ci pe cei care sunt mai la vest de noi, de la noi rachetele sunt doar lansate, urmand ca explozia sa fie deasupra cerului nostru. De altfel, cred ca locatia Deveselu (sudul tarii) spune totul. De la Deveselu nu se vor anihila rachetele trimise SPRE Romania, ci doar cele trimise PESTE Romania, cu destinatia vest. Altfel spus, noi suntem cumva primul baraj in fata apei. Rolul barajului este sa apere DE apa nu SA SE apere de apa. Evident, ca barajul este intretinut de BENEFICIARI, in sensul ca vor trimite ceva soldati ca sa opereze scutul si vor apara teritoriul pe care e plasat scutul de spioni sau de sabotori, dar mai mult nu au ce sa faca. Americanii nu pot trimite sute de mii de soldati in Romania si mii de tancuri ca sa ne apere de rusi in cazul unei invazii, asta e imposibil.

Pe de alta parte, ma mir cum faptul ca prin acceptarea scutului ne facem moneda de schimb, este un aspect mai de nimeni observat. Daca nu ar pune scutul la noi, americanii nu ar avea moneda de schimb in caz de razboi, nu ar avea CE SA CEDEZE. Sau poate ar avea de cedat Europa de Vest, ceea ce bineinteles nu le convine, daca au de ales. De altfel, Europa de Vest a jucat rolul de buffer fata de rusi in tot Razboiul Rece. Nu atat afinitatea culturala si „sistemul de valori” sunt motivele pentru care Europa de Vest nu a fost rosie, ci pur si simplu teama americanilor de rusi si dorinta de a mentine un buffer si terestru (pe langa Oceanul Atlantic).

Pentru americani pierderea unei baze la periferie nu va insemna mare lucru, pentru Romania insa o nucleara, doua spre Deveselu poate insemna totul.

Suntem carne de tun. Am fost facuti carne de tun de iresponsabili pentru care orgoliul propriu, laudele, discutiile si proximitatea cu liderii vremelnici ai Imperiului sunt mai importante decat pacea si bunastarea propriului popor. Pentru astfel de oameni de nimic, proximitatea cu oamenii de varf, discutiile, laudele si aprecierile acestora le dau un sens in viata, le creaza o stare de spirit unica, ii face sa se vada altfel in oglinda. Pentru ca altceva ei nu au … Ei se cred acolo sus si noi restul suntem aici jos.

Am avut o discuție caldă cu președintele Obama care chiar m-a întrebat de perioada mea de studii de aici, printre altele, dar bineînțeles accentuând și eu și domnia sa valoarea deosebită a parteneriatului strategic România-SUA și aprecierea că acesta funcționează în parametri foarte buni.

Într-adevăr o asemenea oportunitate este rară și cred că discuția pe care am avut-o cu președintele SUA reconfirmă modul în care România este privită, foarte clar și tranșant, ca unul dintre cei mai importanți aliați strategici ai Americii din Europa și din regiunea noastră.

Pai ar mai fi avut Maior o discutie calda cu presedintele Americii daca s-ar fi opus crearii de puscari ilegale CIA in Romania sau daca ar fi recomandat CSAT-ului refuzarea bazelor de la Deveselu? Nu cred nici macar ca ar mai fi fost portar la vreun minister daca ar fi miscat in front. La prima miscare in front, sistemul ticalosit te scuipa afara. Sa nu uitam membrul CNANDR Craiova care a fost dat afara pentru ca a spus adevarul despre autostrada Sibiu-Orastie.

Va dati seama ce ar iesi daca un membru cat de cat superior al armatei sau al serviciilor secrete ar face o analiza serioasa a riscului pe care Romania si l-a asumat cu baza de la Deveselu si ce ar pati? Pai cred ca nu doar l-ar da afara, dar probabil l-ar si aresta.

Tocmai asta este problema, ca desi se fac greseli grave si lucrurile se strica, chiar cand o sa vina necazul, lucrurile o sa fie astfel aranjate astfel incat si corectarea problemei sa fie aproape imposibila si sacrificiile sa fie imense. Acum, in cazul autostrazilor, pagubele sunt in bani. Greselile insa si sistemul ticalosit este acelasi si in domeniul politicii externe si a securitatii statului, doar ca consecintele vor fi in sange, nu in bani. Teama imi e ca si pe-atunci, ca si pe-acum, manipularea, minciuna si subteranele vor fi mult mai selfuite ca acum. Acum abia se rodeaza baietii, abia isi pregatesc jucariile, asa cum face Maior, viitorul presedinte al Romaniei.

~ ~ ~ ~

NOTE

[1] dupa cum stim, cand ursul fugareste un grup de oameni care o ia la fuga, important nu e sa fii primul ci sa nu fii ultimul; ori noi, prin statutul de partenerul #1, suntem de fapt momeala aruncata in fata ursului

This Post Has 2 Comments

  1. admin

    acum, dupa ce ati citit articolul de sus, cititi si aceasta stire de ieri, 29 octombrie 2015: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20539771-germania-calul-troian-rusiei-cum-juca-berlinul-cand-romania-polonia-balticele-vor-cere-mai-mutle-trupe-nato.htm

    Vizita de ieri a vice-cancelarului german Sigmar Gabriel la Moscova, unde s-a intilnit cu Putin si a cerut „o mai buna colaborare cu Rusia” e doar ultima dintr-un lung sir de compromisuri facute de Berlin in fata lui Putin. Temerile est-europenilor legate de cedarea accelerata in fata Rusiei prind contur odata cu opozitia Germaniei, deocamdata mascata diplomatic, fata de amplasarea de noi trupe NATO la granita estica. Va rupe iarasi Germania solidaritatea NATO, cum a facut-o in 2008?

  2. admin

    un articol vechi dar edificator: George Friedman intr-un interviu acordat HotNews.ro:

    UE si NATO nu asigura Romaniei securitatea la care se gandea cand a vrut sa adere, de aceea Romania trebuie sa isi intareasca suveranitatea, sa​ aiba propria politica, bazata pe urmarirea intereselor nationale, spune fondatorul Stratfor,

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8042524-video-george-friedman-fondatorul-stratfor-romania-terbuie-invete-fie-mai-periculoasa-pentru-exista-fie-risc-pentru-rusi-germani-dece-nu-americani.htm

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.