SUA trimite trupe in Turcia

NATO este pregătită să trimită trupe în Turcia, anunţă Stoltenberg înaintea reuniunii pe tema Siriei
Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să trimită trupe în Turcia pentru a-şi apăra aliatul din flancul sudic, a declarat Jens Stoltenberg joi, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO, după ce avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian turc, relatează Reuters.

In articolul anterior despre Siria, subliniam ca dupa lovitura sub centura a rusilor prin care au „rezolvat” in cateva zile ceea ce americani nu au rezolvat de ani de zile (in realitate, nu au vrut), marea necunoscuta ramanea cum va reactiona SUA:

Exista insa cativa parametrii care pot complica si mai mult problema si pe care nu ii vom aborda deocamdata:

1 Irak […]

2. China […]

3. Reactia SUA: timpul a fost prea rapid si americanii probabil inca se gandesc cum sa reactioneze; acum insa “razboinicii” din administratia Obama vor putea sa convinga mai usor Congresul sa aprobe trimiterea de trupe in Siria care sa lupte impotriva ISIS (si din cand in cand impotriva lui Assad) asa cum si rusii bombardeaza ISIS (si din cand in cand, rebelii anti-Assad sustinuti de americani).

Pe masura ce timpul trece si rezultatele haosului din strategia si actiunile Imperiului au consecinte din ce in ce mai periculoase, observam un adaos de amplitudine si in reactia americanilor, nu doar in fata rusilor dar si in fata chinezilor – pe toate planurile. Sa recapitulam cateva reactii mai noi sau mai vechi:

  • pretul petrolului – este poate cea mai puternica reactie impotriva Rusiei pe frontul din Ucraina; natura ei este economica (americanilor le place sa creada ca actioneaza asimetric – e un nou trend in intelighentia diplomatica
  • Parteneriatul Trans-Pacific – un raspuns la avantul Chinei, o incercare de incercuire si marginalizare prin stimularea „minioinlor” care spera americanii ca pot musca cel putin partial din exportul chinez inspre SUA
  • exploziile misterioase masive din megalopolisurile chinezesti: exista speculatii ca la mijloc s-ar afla tot mana americanilor care din nou reactioneaza „asimetric” la atacurile cibernetice ale Chinei
  • parada navelor militare prin Marea Chinei – o stire mai noua prin care americanii reactioneaza cu o manevra militara putin accentuata la pasii marunti facuti de chinezi [1]

Asadar, la fiecare actiune a unui nealiniat (China/Rusia), exista o RE-actiune a Imperiului, mai mult sau mai putin vizibila, dar niciodata prea intarziata si de multe ori extrem de tulburatoare pentru pacea mondiala.

Revenind insa la trimiterea de trupe NATO in Turcia, sa analizam cateva aspecte, pentru a iesi din sfera de aburi de ceata care invaluie atat evenimentele initiale cat si cele care au urmat – lucru care ne ajuta sa intelegem gravitatea situatiei si de ce pe zi ce trece, cu fiecare pion care cade de pe tabla de sah, sacrificarea pieselor mai importante va incepe si ea si conflictul direct intre regi nu va intarzia.

Mai intai, sa revenim la incidente: violarea spatiului aerian turc. In primul caz, Rusia si-a cerut scuze si a declarat ca motivul incalcarii spatiului aerian au fost niste harti gresite. De altfel, incalcarea a avut loc cateva secunde – irelevant timpul insa, dar se pupa explicatia cu actiunea, daca rusii ar fi vrut sa spioneze sau testeze reactia de raspuns a turcilor probabil ar fi stat mai mult timp, daca tot „s-au ratacit”. Al doilea incident (de duminica daca nu ma insel) nu este recunoscut de rusi ca incalcare, ei declarand ca nu e vorba de un avion rusesc. Este deci un mister ce s-a intamplat, ori sirienii au vrut sa se razbune pe turci pentru atacul Turciei asupra nordului Siriei avut loc acum vreo 2 luni (in care in mare parte turcii au atacat kurzi), ori rusii i-au bagat pe sirieni la inaintare, ca sa testeze cum va reactiona NATO la o a doua incalcare, dupa toate amenintarile si pregatirile consecinta ale primei incalcari.

Poate am mers prea departe cu scenariile, cert este insa ca Rusia nu are de gand sa atace Turcia, este absurd si nici sa demonstreze ceva. Scopul Rusiei in Siria este clar: sa il reaseze pe Assad si sa „stabilizeze” Siria. Turcii s-au opus de la inceput venirii rusilor si prin urmare, reactia Rusiei nu s-a lasat asteptata: au injumatatit volumul conductei de gaz care urma sa se faca prin Turcia sa vina inspre Europa (faimoasa conducta pe care se specula ca pot primi grecii 5 miliarde in avans de la rusi). Asadar, iata ca si rusii stiu sa actioneze „asimetric”. Nu stiu cand a fost anuntata injumatatirea, dar probabil turcii au inteles mesajul. De altfel, fara gazul rusesc, turcii pot avea probleme mari. Dar sa nu pierdem prea mult timp analizand Turcia, dupa cum stim turcii sunt turci si nu stii ce au in cap. Relatiile intre turci si rusi sunt in ultimii ani destul de pasionale, precum in telenovela Bosfor: ba Putin vine la Erdogan si ii promite marea cu sarea (comisioane din revanzarea gazului si din tranzitul pe conducta), ba Erdogan ii sfideaza pe rusi si continua sa il saboteze pe Asad, dupa care Putin il ameninta pe Erdogan ca o sa faca din Siria un mare Stalingrad, etc, etc.

Asadar, americanii vor sa trimita trupe NATO. Ramane inca un mister, la ce trupe NATO se refera, avand in vedere ca Turcia are oricum cea mai mare armata NATO din Europa, depasind cu mult Germania si Franta. Ce trupe va trimite NATO? Romani, bulgari, greci? Sau va trimite soldati americani? Ca sa faca ce?

De ani de zile, pe langa exercitii militare, NATO s-a bazat pe promisiuni si amenintari ca sa mentina increderea membrilor si sa proiecteze imaginea unei aliante puternice, care este ferm decisa sa apere membrii. Subrezeala acestei aliante insa, si greutatea de a mentine iluzia in picioare, este una dintre problemele des discutate la Washington unde zilele astea principala chestiune este bugetul si iminenta marire a debt ceiling-ului – un hot topic mai vehi, reincalzit recent.

Putem deci cataloga reactia doar ca un mic fâs menit sa reintareasca imaginea de solidaritate si preparedness in randul NATO? Danezul spune asta cu limba lui:

However, pressed about what NATO precisely intended to do to aid Turkey, which shares a border with Syria, Stoltenberg told a news conference the mere existence of a beefed-up alliance response force, as well as a new and highly nimble brigade-sized unit able to deploy within 48 hours, may suffice.

„We don’t have to deploy the NATO Response Force or the spearhead force to deliver deterrence,” Stoltenberg said. „The important thing is that any adversary of NATO will know that we are able to deploy.” (sursa)

Ca de fiecare data insa, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ … Pe de alta parte, oare care adversar nu intelege asta, Rusia sau ISIS? Nu de alta, dar ISIS a tot amenintat Turcia de ceva timp si pana acum NATO nu a reusit sa fac nimic impotriva unei gasti de militanti incaltati in Nike, caz in care ne intrebam: oare nu poate sau nu vrea. Daci daca nu poate, ce alianta mai e aia? Iar daca nu vrea, lumea ar trebui sa isi puna intrebarea cine sunt tipii rai in conflictul asta?

Bineinteles, ca rusii au reactionat deja la amenintarea cu trimiterea de noi trupe si avertizeaza ca „pentru a mentine paritatea” o sa fie nevoiti sa isi intareasca si ei prezenta. Unde anume, nu au spus, sa speram ca nu in preajma Romaniei …

~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] SUA urmeaza sa plimbe cateva nave pe langa faimoasele insule construite de chinezi in Marea Chinei prin care acestia isi extind granitele navale. Multi analisti americani sunt de parere ca in Marea Chinei, chinezii actioneaza pas cu pas, prin masuri mici la care SUA nu se poate opune ferm, data fiind gradarea treptata a actiunilor si lipsa unei posibilitati de reactie; warmongerii nu se intreaba insa cum de Marea Chinei poarta numele Chinei in ea, ci li se pare extrem de agresiv ca China construieste insule in marea proprie; oare cum li s-ar parea americanilor daca chinezii ar plimba nave militare prin golful Mexic si ar acuza SUA de agresivitate pentru ca construieste platforme petroliere in acest golf?

This Post Has 7 Comments

  1. Gheorghita

    În 2012, Turkey paid Azerbaijan $330 for every thousand cubic meters of gas imported and $400 to Russia for the same quantity. Iran, however, sold its gas to Turkey at $505 per thousand cubic meters.

    Preţul în 2015 cred că este tot acela din 2012, iar diferenţa de 105$ dintre oferta rusă şi iraniană nu mi se pare aşa de mare, asta în condiţiile în care economia turcă stă foarte bine. Iar următorul link cred că spune foarte multe despre planurile turciei cu iranul în ciuda preţului mare de acum care ar putea să scadă în viitor.

    http://www.todayszaman.com/news-338859-turkey-seeks-to-build-iran-pipeline-amid-uncertain-environment.html

    Azerbaijan supplies Turkey through the South Caucasus Pipeline and may supply more în future through the Trans-Anatolian gas pipeline, currently under construction. Iraq may also supply gas în future, through the Southern Gas Corridor.

    Recunosc că de azeri am uitat,:) cu al lor South Caucasus Pipeline, care oferă 330$ pe mi-a de metri cubi, chiar mai ieftin decât ruşii, iar în curând cu Trans-Anatolian gas pipeline vor livra şi mai mult. Din câte scrie se pare că şi irakienii se pregătesc să intre în horă, aşa că turcii au de unde alege, dacă se hotărăsc să se pună rău cu ruşii.

  2. Gheorghita

    Nu ştiu când a fost anunţată înjumătăţirea, dar probabil turcii au înţeles mesajul. De altfel, fără gazul rusesc, turcii pot avea probleme mari.

    GREŞIT – Turcia are conducta directă cu Iran care este al doilea mare producător de gaz din lume. Turcia nu are nevoie de gazul rusesc. Iar Turcia importă gaz din Iran cu tot cu embargoul impus, chiar dacă o face la cote mai mici. Acum embargoul se va ridica şi Iran va exporta gaz în Turcia chiar dacă este mare aliat cu Rusia.

    Warmongerii nu se întreabă însă cum de Marea Chinei poartă numele Chinei în ea, ci li se pare extrem de agresiv că China construieşte insule în marea proprie

    GREŞIT – Denumirea dată unei mări sau ocean nu te face stăpânul ei în mod automat, astfel oceanul Indian ar trebui să fie proprietatea Indiei. După ce criterii? Mărimea unei ţări? Astfel ar trebui să poarte denumirea de oceanul Australian. Dacă se ţine cont de mărimea populaţiei atunci oceanul Atlantic ar trebui să poarte denumirea de oceanul SUA… cred că ai înţeles ideea.

    1. admin

      GRESIT: „Currently most gas comes from Russia via the Blue Stream pipeline because Iranian gas, which comes through the Tabriz–Ankara pipeline, is more expensive (as of 1st quarter 2014).” – wikipedia

    2. silviu

      Ma faci sa rad. Iranul este aliatul no1 al Rusiei. Chiar crezi ca se bazeaza turcii pe ei?!?

      1. admin

        nu este aliatul #1; este evident pentru toata lumea ca aliatul #1 al Rusiei este China (si viceversa); dar da, Iranul este aliatul Rusiei, deci nu vad de ce te fac sa razi …

    3. Gheorghita

      @Silviu, Iranul este un aliat de conjunctură al rusiei, iar după 10 ani de embargo occidental mă îndoiesc că este 100% pro rusia. În momentul de faţă au nevoie de valută şi tehnologie din vest ca de aer. Nu cred că îşi permit luxul de a nu vinde turciei gaz, căci în viitor s-ar putea să nu mai vândă deloc gaz. Nu uita că Iranul de mult visează să vândă gaz în Europa şi ghici pe unde va trece conducta către Europa.

      Că tot venii vorba de aliatul nr.1, să vezi când o da foamea în chinezi şi or privii ăia mici şi mulţi la Siberia ruşilor. Să vezi atunci dragoste între aliatul nr.1 şi maica rusie.
      Aşa că nu cred că este de râs, asta dacă nu ai altceva de făcut.

      1. admin

        cand o sa dea foamea in chinezi, o sa inceapa sa vanda din bondurile americane pana sa ajunga in Siberia; si pana o sa ajunga chinezii sa ii manance pe rusii din siberia, probabil americanii se vor fi mancat deja intre ei …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.