Trump anunță desființarea NATO

 

Bineinteles, intrebarea care se pune este daca poate exista NATO fara SUA. Trump are dreptate cu privire la bani, cu privire la Germania si energie. Nemtii insa o sa zica ja, ja si o sa faca altfel pentru ca sunt departe de renumele pe care il au pe la noi cu privire la seriozitate. Dilema este ce optiuni are Trump? Poate Trump declara iesirea SUA din NATO? Nu are de ce. Insa Trump are cateva optiuni:

 • retragerea trupelor din Germania si mutarea lor in Polonia si Romania; oricum cred ca americanilor le-ar conveni o mutare inspre est si Trump se poate folosi de acest “conflict” cu nemtii pentru a face mutarea mai spre est si incorsetarea Rusiei
 • taxarea industriei auto germane si escaladarea razboiului tarifar;

Americanii mai au o problema si mai mare cu nemtii decat cea a procentului contributiei la armata sau a conductei de gaz cu Rusia: explozia schimburilor comerciale ale nemtilor cu chinezii. Colaborarea sino-germana este la un nivel atat de mare incat multi nemti pun problema daca nu cumva in razboiul tarifar cu chinezii sa tina partea chinezilor desi nemtii au parte de aceleasi probleme ca americanii cu privire la dezavantajele tarifare fata de chinezi, singura  diferenta (majora) fiind faptul ca chinezii prefera sa cumpere BMW-uri si Mercedes in detrimentul Hardley Davidson-ului sau a Chrysler-ului, adica nemtii totusi reusesc sa exporte in China mult mai mult ca americanii.

Intorcandu-ne la NATO, este clar ca Trump incepe sa apeleze la ultimul avantaj al SUA care franeaza dezmembrarea rapida si intrarea SUA in lumea a 3-a: armata. Am explicat in articolele anterioare ca dolarul incepe sa fie atacat din toate partile si petro-dolarul este lovit la radachina de chinezi ajutati de rusi. Tiparnita a esuat sa rezolve problema inflatiei si sa stimuleze economia americana pana la un punct in care cresterea economica sa depaseasca inflatia. Ratele dobanzilor sunt la niveluri de alerta si ciclurile de reaparitie a unei recesiuni este tinut in pioneze sa revina pentru ca o recesiune in SUA la ratele actuale poate devia rapid in  mare depresiune, banca centrala nemaiavand unelte la indemana.

Prin urmare, daca economic sunt in ruine, SUA apeleaza la ultima capacitate: armata. De aceea NATO este obsolete pentru americani deoarece un nou razboi acum este cel mai bun lucru care se poate intampla dolarului si economiei americane. Importanta armatei si a industriei armamentului este atat de mare in SUA incat parlamentarii au amanat livrarea noilor avioane F-35 catre Turcia deoarece turcii au indraznit sa cumpere armanent de la rusi. Iata deci ca Trump nu vorbeste aiurea si nu este singur in strategia americana de repozitionare. Gigantul adormit nu este deloc adormit: SUA incearca sa revina in forta si Trump va lovi puternic in China si in Rusia, deocamdata economic si financiar si vedem ca Trump pune accent si pe energie.

Ce mai poate face SUA, este o intrebare vitala pentru noi. Mici razboaie locale cum a fost Siria vedem ca nu au ajutat prea mult. Un razboi nuclear cu SUA sau China este putin probabil deocamdata, deoarece mai exista optiuni. Trebuie deci sa ne uitam inspre Iran, Turcia, Taiwan si de ce nu Moldova.

5 thoughts on “Trump anunță desființarea NATO”

 1. 1. din ciclul “prost sa fii, noroc ca esti!”
  ca tot vorbeam in urma cu cateva saptamani…
  (sper ca ai adblock plus si ghostery instalate si setate pe “hardcore”)
  http://evz.ro/umplut-occidentul-no-go.html
  http://evz.ro/capitala-jihadismului-gangster-islamul.html
  http://evz.ro/cine-va-declansa-razboiul-civil-in-europa-jihadistii-sau.html
  http://evz.ro/victimele-se-simt-vinovate-pentru-ca-au-fost-violate-de-imigranti.html
  http://evz.ro/europeni-musulmani-arabii-sauditii.html
  http://evz.ro/occident-genocid-albilor.html
  etc. etc. etc.

  2. din ciclul “pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!”
  ce inseamna sa fii marxist – comunist/socialist, adica 100% prost:
  https://www.activenews.ro/stiri-locale/Capitala-nu-are-o-statuie-a-lui-Stefan-cel-Mare-sau-a-Regelui-Ferdinand-dar-va-avea-un-monument-dedicat-lui-Nelson-Mandela-152020

  http://evz.ro/africa-de-sud-sub-teroarea-apartheidului-invers-nu-cerem-masa.html

  daca vrei sa prezici viitorul Europei marxist – comunist/socialiste nu trebuie decat sa arunci un ochi la prezentul Braziliei, Canadei sau mai ales, a Africii de Sud de astazi:
  https://www.youtube.com/watch?v=a_bDc7FfItk

  Reply
 2. tocmai a aparut un articol foarte interesant:
  https://bit.ly/2mgsWWe

  nu ca lucrurile astea nu ar fi fost stiute de mult timp. acum sunt doar confirmate oficial. de ex:
  https://bit.ly/2mfSoep

  sa mai vorbim despre faptul ca atunci cand unii puneau asemenea probleme, prostimea spunea ca sunt nebuni?
  https://bit.ly/2zCDqZo

  consecinte:
  https://bit.ly/2zCWK8U

  sa mai vorbim despre toti ratatii aia socialisti-comunisti care dupa o viata traita in pozitia ghiocelului, dintr-o data deveneau curcani, se umflau in pieptu-i de arama si strigau cat ii tineau bojocii “bine le face viermilor capitalisti… aia sigur fura… ca altfel n-au cum”. si uite asa “viermii capitalisti” isi mutau de urgenta banii prin Panama, isi inchideau sau mutau in afara firmele, isi faceau bagajul si isi luau talpasita. ghici cine o sa fie si mai sarac(i) si mai prost(i)?
  https://bit.ly/1OuqYa4
  https://bit.ly/1seEny2
  https://bit.ly/2uipCxZ

  ps. aia cu “bogatii ne fura” ma distreaza teribil. ce sa-ti fure mai exact? prostia, saracia si paduchii de pe tine?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.