Sistemul bancar italian – gata să sară ca un dop

O altă interceptare detaliază o conversaţie între Berlusconi şi Nicolas Sarkozy, în care liderul francez l-a avertizat pe omologul său italian, la vremea aceea, că sistemul bancar italian era pe cale să „sară ca un dop”. (sursa)

Avem această informaţie graţie wikileaks. Nu ştim data convorbirii, dar întrebarea nu e când, ci când nu a fost sistemul bancar italian gata să sară ca un dop. Mai contează însă, să vedem cum stă sistemul italian bancar în prezent:

30 IAN 2015 – Reuters – Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei a cerut revizuirea noilor reguli europene care trec povara falimentelor bancare în spinarea deponenţilor, pe motiv că … deh, schimbarea trebuia să se facă mai lent.

Luarea de atitudine a italianului a venit după ce 4 bănci italiene mici au intrat la apă şi în loc să fie salvate de stat (ca până acum), au avut de pierdut acţionarii şi deţinătorii de obligaţiuni. Din fericire (din cât ştiu eu), nu s-a ajuns încă la deponenţi.

De altfel, în această privinţă, Draghi a fost acuzat la ultima conferinţă de presă că ar duce tratative secrete cu italienii pentru a le oferi condiţii privilegiate de împrumut de la BCE. Draghi a negat, evident.

Una dintre oile negre ale sistemului bancar italian este Banca Monte dei Paschi care are o rată a creditelor neperformante de 17% (!) – de 4 ori peste media europeană.

Dar, vai! La noi băncile au rata creditelor neperformante cu mult peste 17 … Oare şi sistemul bancar românesc este gata să sară ca un dop?

This Post Has 7 Comments

    1. admin

      oricum conditiile sunt altele; si m1/m2 e o poveste pe cand m3 care include si magia BNR-ului e cu totul alta poveste; indiferent de cum arata charturile e mai important ce se afla in spatele charturilor;

      daca un bisnitar amarat cum e Adamescu a reusit sa ascunda reglementatorilor adevarul si a sifonat fonduri, imaginati-va ce poate face BNR-ul care este si banca si reglementator si politai; charturile astea sunt pentru studenti, sa invete teorie si sa candideze la operatori de date la BNR

  1. adrian

    Si totusi nimic despre BrexIn/BrExit?

    1. admin

      la cate crize sunt, pe asta am mai sarit-o; britanicii au inca sentimentul ca sunt o mare putere si ascunzandu-se la umbra marelui vultur, joaca poker cu europenii; deocamdata europenii au pierdut o mana, dar vedem in final cine castiga; nemtii au inca multe carti mai bune pe care urmeaza sa le scoata;

    1. admin

      nu mentioneaza nimic de colapsul inevitabil al monedelor fiat, care si ele sunt supuse unui ciclu; ce se intampla insa cand moneda fiat este de referinta la nivel global si cand „regele” are inca cea mai puternica armata putand sa traga in groapa cu el pe toata lumea, este insa ceva nou, care nu s-a mai intamplat in istorie, de unde si orice predictie specifica este imposibila

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.