Isărescu și bătălia cu fundamentele (continuare)

continuare la articolul anterior

Revin cu cateva comentarii la articolul anterior terminat brusc din cauza orei tarzii si a oboselii. Timpul este scurt si din pacate nu imi permite sa detaliez cat de grave au fost afirmatiile lui Isarescu din conferinta de presa despre inflatie si de ce. In nenumarate articole l-am criticat pe Isarescu si cititorii fideli cred ca au o idee. Acum am insa si justificarea, care vine chiar … de la sursa.

Asadar, dupa cum ziceam, Isarescu a recunoscut ca BNR manipuleaza cursul valutar in functie de “fundamente”. Evident ca nimeni nu l-a intrebat ce este alea fundamente. Parerea mea este ca “fundamentele” lipsesc cu desavarsire si sunt de fapt ideile si viziunea lui Isarescu, ceea ce nu este deloc bine.

Cursul valutar al monedei nationale este extrem de important atat pentru cetateni cat mai ales pentru politica economica si fiscala a tarii, asa cum o fi ea. Cursul poate da jos sau poate frana dezvoltarea unei economii si ca acesta sa fie captiv fanteziilor unui pensionar senil care refuza sa iese la pensie, este strigator la cer.

Lipsa educatiei si a experientei pietei libere de la noi face ca putini sa sezizeze importanta ca cursul sa fie lasat liber de orice interventie si sa fie pur si simplu expresia dinamicii economiei noastre: cresc exporturile? Ne creditam mai putin? Mai consumam si intern? Cursul reflecta totul. Vine primavara si incep importurile de rosii? Cursul reflecta si preturile la importuri cresc. Astfel, producatorul intern are o minima protectie si o competitie corecta cu importatorii. Astfel, producatorul roman va produce si el rosii si va vinde si banii vor ramane in tara, deci deficitul extern se va micsora. Am dat un mic exemplu, poate irelevant.

In schimb, Isarescu, daca i se pune lui pata ca trebuie sa avem o mega-rezerva valutara in caz ca vine Soros si vrea sa dea jos cu leul, primavara cand cresc importurile de rosii, va manipula cursul si va deztorsiona astfel piata libera, afectand dezvoltarea interna in numele unei “misiuni” pe care el o vede superioara: “riscurile macro” sau alte expresii care suna similar de pompos si nu inseamna nimic.

Si perversiunea nu se limiteaza la curs: intreaga politica monetara si reglementarea bancara se fac dupa aceleasi “fundamente”. Sa zicem ca acolo pacatul e mai mic, caci asta e treaba BNR-ului, sa regleze dobanzile, sa asigure lichiditatea, sa creeze conditii propice creditarii sanatoase etc. In alea nu intru prea mult acum, mai ales ca sunt chiar profesori de finante care o fac periodic si o fac bine, desi  munca lor nu prea da rezultate, daca ne luam dupa calitatea intrebarilor puse de “reporteri” care au participat la conferinta BNR-ului.

Se intelege ca BNR trebuie sa actioneze in tandem cu guvernul pentru o sincronizare a politicii monetare cu cea fiscala si cu cea economica. Daca guvernul are un program de dezvoltare a infrastructurii si are de gand sa se imprumute pe un anumit termen, e firesc sa se coordoneze cu BNR-ul pentru ca acesta sa nu mareasca peste noapte dobanda sau macar sa ofere guvernului o prognoza (daca nu chiar un plan) de marire pentru a le permite sa faca calcule realiste cu creditarea in viitor.

Vi se pare insa ca BNR se coordoneaza cu guvernul cand Isarescu anunta oficial ca cursul va avea probleme si poate chiar si dobanzile? Asta e coordonare, manipularea pietei? Mai lipsea putin lui Isarescu sa strige in gura mare si poate sa publice pe site-ul BNR: cumparati EURO cat inca nu a ajuns la 5 lei! Ca in rest, oricum a facut destul, anuntand ca va da liber la curs si ca ceva trebuie sa pocneasca. Pai de ce trebuie sa pocneasca? Ce profesionalist esti tu daca iesi in public si declari astfel de lucruri, arati tensiunile din sistemul bancar, faci previziuni amatoriste si profetii cu privire la curs, la dobanzi etc.

Un guvernator de banca centrala nu face asa ceva ci isi face treaba in liniste, fara sa puna gaz pe foc. Insa guvernatorul nostru nu a avut nici macar minima etica sa nu foloseasca notorietatea publica pe care a castigat-o ca guvernator pe viata al BNR-ului in afacerile personale, punandu-si numele pe vin – o perversiunie care arata cat de moral este acest personaj. Oare daca facea un vin si ii zicea “Domeniile Carcea” mai era la fel de vandut? Doar daca era bun si piata ii recunostea valoarea. In schimb, Isarescu a mizat pe numele sau care apare zilnic in ziar ca sa isi asigure reclama gratuita desi cred ca succesul vinului acum dupa explozia cursului are de suferit.

In concluzie reiterez ca guvernul (fie acesta, fie urmatorul) trebuie sa rezolve mai degraba problema Isarescu inainte de a incerca sa miste lucrurile inainte. Nu stiu ce vrea Isarescu si ale cui interese le urmareste el. E posibil sa fie doar un batran perseverent in idele lui fixe, bine intentionate dar din pacate dezastruoase pentru ceea ce avem noi nevoie. Si, dupa parerea mea, in locul unor fundamente subiective analizate de niste teoreticieni obositi care nu au nicio legatura cu lumea reala, ci inoata in cifre si in teorii, ar trebui puse niste principii solide care nu au dat gres niciodata, cum ar fi piata libera si competitia pe de o parte (NB: sistemul bancar este un club inchis unde numai competitie nu e), iar pe cealalta parte sincronizarea si coordonarea cu guvernul pentru sprijinirea unor strategii pe termen lung, BNR putand fiind garantul acestor strategii in lipsa unui PCR care sa faca cincinale ca la chinezi.

Isarescu insa nu crede in piata libera, pentru ca daca credea, isi invata copiii ca sa faca afaceri cinstite si sa incerce sa scoata capul facand lucruri mai bune decat altii, nu folosindu-se de parghii perverse, chiar daca la limita legalitatii. De altfel, personalitatea fricoasa si comoda a guvernatorului s-a vazut si in momentul in care a incercat politica cu degetul, neavand curajul sa faca pasul si sa riste, ci acceptand sa o faca temporar doar cu garantia ca va fi primit inapoi la BNR – un tertip amuzant dar jenant.

Traim vremuri de oportunitati excelente in care masa monetara s-a marit atat de mult, incat daca BNR finanta autostrazile cu banii tipariti, acum aveam PIB-ul crescut cu 20%. Din pacate insa banii tipariti s-au dus aiurea pe politicile macro-orinetate ale lui Isarescu & co. care urmaresc fundamente doar de ei stiute si ale caror rezultate le vom vedea la urmatoarea criza, cand probabil vom avea iar dobanzi cu 2 cifre si salturi de curs spectaculoase.

9 thoughts on “Isărescu și bătălia cu fundamentele (continuare)”

 1. “Comunistii noi” au inlocuit “internationalizarea” comunistilor vechi cu “globalismul”. “Multiculturalismul” si “divesitatea” au ramas aceleasi. “Idiotii utili” ai lui Lenin sunt inlocuiti cu “omul nou”, care da dovada ca e mai idiot si mai util: “toti suntem la fel” si evident “egali”.

  _
  Daca asta nu e comunism, atunci ce Mama Dracului mai e?
  1.
  – Clip de promovare „RomânIA Centenară” cu… o femeie de culoare îmbrăcată îi ie? O fi reprezentativ pentru specificul evenimentului?
  http://www.cunoastelumea.ro/clip-de-promovare-romania-centenara-cu-o-femeie-de-culoare-imbracata-ii-ie-o-fi-reprezentativ-pentru-specificul-evenimentului/

  – Un proiect girat și sprijinit de Ministerul Culturii și ICR a realizat un clip de promovare a țării: „RomânIA centenară” este o tânără de CULOARE, îmbracată în IE. REACȚII vehemente ale românilor
  https://www.activenews.ro/stiri-politic/Un-proiect-girat-si-sprijinit-de-Ministerul-Culturii-si-ICR-a-realizat-un-clip-de-promovare-a-tarii-„RomanIA-centenara-este-o-tanara-de-CULOARE-imbracata-in-IE.-REACTII-vehemente-ale-romanilor.-VIDEO-147605

  – RomânIA Centenară – ROMANIAN INSTITUTE – BRITISH THOUGHTS with CULTURE
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=l_jIErHmQ1Q

  2.
  – Avertismentul fostului deputat Ninel Peia: „Planul de ocupare a României e în faza finală, e vremea să LUPTĂM pentru viețile noastre. Soros aduce un milion de refugiați musulmani în locul a patru milioane de români plecați la muncă în Occident”
  https://www.activenews.ro/stiri-social/Avertismentul-fostului-deputat-Ninel-Peia-„Planul-de-ocupare-a-Romaniei-e-in-faza-finala-e-vremea-sa-LUPTAM-pentru-vietile-noastre.-Soros-aduce-un-milion-de-refugiati-musulmani-in-locul-a-patru-milioane-de-romani-plecati-la-munca-in-Occident-147626

  – Se pregăteşte colonizarea României? Proiect antinaţional de hotărâre de guvern în dezbatere publică
  http://www.buciumul.ro/2017/11/09/se-pregateste-colonizarea-romaniei-proiect-antinational-de-hotarare-de-guvern-in-dezbatere-publica/

  Reply
 2. 1. Treaba cu adeptii comunismului nu e greu de inteles, niste jmecheri manipuleaza marile mase de prosti si saraci cu “gratuitati” pentru a putea sa-i jefuiaca si sa traiasca pe spatele lor. Evident ca acesti jmecheri nu fac neregulile si ilegalitatile cu mana lor, promoveaza niste prosti frustrati si analfabeti, oameni lipsiti total de gandire critica, moralitate si empatie. Se merge pe ideea ca “du-te si da-i aluia o plama, ca daca sare la bataie te aparam noi”. Exact asa s-a intamplat si cu gasca de analfabeti cu 4-6 clase a alui Gheorhiu Dej, Ana Pauker, sau cu Ceausescu, Bobu, Dacalescu, etc. motiv pentru care in Romania s-a intamplat ceea ce nu s-a intamplat in tarile vecine foste comuniste. Ce fel de oameni vor mai putea sustine asemenea regimuri “national-comuniste”? Doar niste jmecheri si mari mase de idioti saraci si frustrati.

  In ceea ce-i priveste pe “noii comunisti” se poate intelege foarte clar ceea ce vor ei din paragraful pe care l-am postat. Din pacate am pus majuscule la GRATUIT dar am uitat sa pun la “RESPONSABILIZAREA SOCIETATII SI A STATULUI”.
  Saitul lor este mai golut, dar am observat ca sunt destul de activi pe facebook. La o simpla privire iti poti da seama ce vor acesti “noi tovarasi”. Inca nu pot sa imi dau seama daca sunt jmecheri manipulatori, idioti, sau o combinatie din cele doua, pentru ca saraci frustrati sunt sigur.

  De exemplu, au o postare intitulata “Turkmenistan – Un alt fel de capitalism”, in care fac niste afirmatii care sunt demne de Socola si care scot in evidenta ceea ce ii doare pe ei cel mai tare:
  – “Populația locală nu achită electricitatea, gazele, apa și telefonul staționar din casele sale, in acelasi timp, odată pe lună, fiecare locuitor primeste gratuit 120 de litri de benzină. Vă imaginați!? CÂTE ECONOMII FAC ACEȘTI OAMENI?”
  – “Deși salariul unui cetățean de rând, este de aprox. 300$ pe lună, ei nu achită electricitatea, gazele, apa, telefonul, sau alte facilități.”

  Cum poate fi asta reteta succesului si a prosperitatii cand din salariul ala de 300$ din care mai trebuie sa mai si cheltui (incepoand cu mancarea), ar trebui sa poti acumula suficient capital pentru achizitionarea de lucruri mai scumpe pentru a-ti imbunatati viata, pentru achizitia unor lucruri banale ca de ex un autoturism, ca de investitii si dezvoltare capitalista nici nu poate fi vorba. In cati ani iti poti cumpara un autoturism pentru a beneficia “gratis” de aia 120 litri de benzina pe luna?
  Asta este reteta SARACIEI PERPETUE. Astia sunt “electoratul captiv” care sunt dresati cu “gratuitati” mai rau decat si-a dresat Pavlov cainii.

  https://www.facebook.com/pcomunistroman/posts/1750486101690620

  _
  2. Am aflat de “comunistii noi” de la un idiot de prin Bucuresti emigrat prin Canada care e bolsevic pana in maduva oaselor, dar se da mare nationalist si mai ales economist. Are si asta un site si mai nou o pagina de facebook. O data la cateva saptamni mai intru pe saitul lui sa vad ce mai debiteaza. Este bine sa vezi si sa intelegi cum gandesc acesti oameni, pentru ca trebuie sa te feresti de ei. Cu prima ocazie, nici astia de azi nu se vor da inapoi de a face ceea se au facut aia in trecut: crime si jafuri, pentru a “redistribui averea bogatilor” la saraci, in numele “egalitatii si al dreptatii sociale”.

  Asta tot plangea dupa africanii care mor de foame in Africa, de indienii, mexicanii si negrii de prin rezervatiile si ghetourile din SUA, de catre latinos si mestizos de prin toate barios din America Centrala si de Sud si despre aia din favela braziliana. Sa-ti mai spun ca pupa in cur Venezuela actuala si considera acel sistem economic si social unul de succes, dar care e vazut rau la nivel international pentru ca media manipuleaza adevarul si denatureaza situatia pentru ca il urasc pe Maduro? Sa-ti mai spun ca a tinut doliu si a bocit o saptamana la moartea lui Castro, a idiotului ala comunist din Cuba? Sa-ti mai spun ca e mort dupa teroristul ala de Che Guevara, ala care punea bombe prin locuri publice si omora oameni nevinovati?

  Este un fel de Maica Tereza, ce sa mai vorbim. Totul pe principiul “cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia”. In acelasi timp facea spume la gura despre bogatii care isi duc banii in offshoreuri din Caraibe sau Panama si refuza sa plateasca taxe.

  Acum o saptamana a inteles si idiotul asta ca deschidrea de firme in strainatate este 100% legala, iar optimizarea fiscala sau evitarea platii taxelor astronomice si bolsevice nu este acelasi lucru cu evaziune fiscala, dar… in acelasi timp… sustine cu inversunare socialismul si “comunismul nou”.
  Ia si distreaza-te:
  – Este normal sa luptăm împotriva capitaliștilor imbogatiti de sistem? De unde vine ura celor săraci fata de cei bogați? Diferența între EVITAREA plății taxelor și EVAZIUNEA fiscala……
  http://alternativaromaniei.com/index.php/stiriactualitati/2424-taxeevitareevaziuneparadisurifiscaleparadisepapers

  – Exista o ratiune a taxelor intr-un sistem economic bazat pe productie si un echilibru intre cerere si oferta? Desfiintarea totala a taxelor poate aduce beneficii extraordinare pentru oamenii care muncesc si poate aduce falimentul speculantilor…..
  http://alternativaromaniei.com/index.php/stiriactualitati/2422-taxedobinzicapitalismfraudadezechilibru

  http://alternativaromaniei.com
  https://www.facebook.com/pg/stangareala/posts/

  Reply
 3. Va era dor de idioti si criminali bolsevici?

  Mi se face rau cand citesc asemenea ineptii si utopii:
  – “Egalitatea de sanse înseamnă nu numai egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, dar şi responsabilitatea societăţii şi a statului pentru dezvoltarea, educarea, instruirea şi asigurarea de asistenta medicala si invatamant GRATUIT pentru fiecare cetăţean al tarii, pentru ridicarea nivelul lui de trai, pentru accesul liber la instituţiile politice şi democratice, pentru protecţie juridică, economică şi socială, indiferent de starea materială, de statutul social si DE APARTENENŢA NAŢIONALĂ A CETATENILOR;”

  In opinia astora ideea este in felul urmator:
  – eu pescuiesc si prind 10 pesti
  – tu pescuiesti si prinzi 2 pesti
  – ei nu pescuiesc si nu prind nimic, dar au pretentia sa “contribuim de buna voie” si sa punem toti pestii la gramada ca sa-i impartim frateste in numele “egalitatii sociale” si a altor utopii bolsevice
  – dupa ce “am pus de bunavoie” toti pestii la gramada, din cei 12 pesti strtansi, eu voi primi 1, tu vei primi 1, iar ei isi vor opri 10 pentru a “combate saracia si inegalitatea sociala”, evident. ca asa-i in tenis. pardon… ca asa a fost intodeauna in comunism!
  – daca numarul sclavilor nationali nu este de ajuns, sau nu sunt suficienti de productivi, atunci importam mai multi de prin tot felul de gropi de gunoi ale lumii, si le dam si alora un peste. gratuit evident, ca doar nu ai sa faci discriminare in functie de “apartenenţa naţională a cetatenilor” si pentru ca… “drepturile omului”. Doar traim in secolul XXI, ce Mama Dracului!

  Ce spune un om cu adevarat destept:
  – “Eu in tinerete, am fost om de extrema stanga. Si la maturitate, de extrema dreapta. Iar acum ma consolez cu calitatea mea de roman intreg. … Am fost in tinerete de stanga din generozitate. Pentru ca vorba ceea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, DACA DUPA 30 DE ANI MAI ESTI DE STANGA SI NU ESTI CONSERVATOR, ESTI CRETIN. Confundam, in tinerete, comunismul cu comunitarismul.”

  – “Comunismul e cea mai mare aflare-in-treaba din istoria omenirii. COMUNISMUL E UN CANCER SOCIAL. Unde se instaleaza, ramane pustiu. … SI LA COMUNISTI SUNT STAPANI SI SLUGI, dar ei sunt ipocriti, pentru ca stiu EGALITATEA OAMENILOR NU POATE EXISTA NICAIERI.”

  – “In celebra Declaration des droits de l’Homme et du Citoyen, a Revolutiei franceze, prima propozitie E O IDIOTIE ABSOLUTA sau in cel mai bun caz un sofism: oamenii sunt egali de la natura. OAMENII SUNT INEGALI DE LA NATURA. Sunt inegali insisi membri unei familii, in care unul poate fi genial, altul mediocru si altul imbecil.”

  http://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/tutea.htm

  _
  Partidul Comunist Român – Secolul XXI
  http://pcr.info.ro/
  https://www.facebook.com/pcomunistroman/

  Apropo… Ghici cine va “fraterniza” cu astia? Toti analfabetii, necalificatii si subcalificatii, toti ratatii, toti hotii si toti “arivistii sociali”.
  Sa vezi din nou distractie la “canal”, la Periprava, la Pitesti, etc

  Reply
  • oricat am incerca, dracul rosu tot ia mintile la cele mai mari scursuri ale omenirii: lepre lenese si miloage care sub stindardul ideologiei rosii justifica de ce trebuie sa primeasca ei donatii de la stat, prosti care se cred genii si daca au prins un loc bine asezat intr-un partid se fac portavoce pentru ca sunt cat de cat capabili sa lege doua vorbe – comparativ cu altii care sunt retarzi cu diploma, smecheri care se descurca si ia fata la altii prin mecanismele oferite de sistemul ticalosit etc

   Reply
 4. Admin, spune-ne te rog ce se intampla cu dolarul? Cat crezi ca va mai scadea?? si mai ales DE CE?

  Reply
  • nu stiu de ce crezi ca eu am habar ce se mai intampla cu dolarul; sunt prea multe presiuni din toata partea; pe de o parte, cresterea dobanzii la dolar e cam sigura pe cand la euro e clar ca nu au nicio sansa macar cu un 0.25; pe de alta parte, dolarul tot pierde parteneri, puterea Chinei creste si petrodolarul de asemenea devine irelevant;

   daca e sa gandim fundamental, Trump are nevoie de bani multi si va tipari cat cuprinde; nu exista trenduri pe termen lung, exista o cursa in tandem: azi tiparesc eu, maine tu, poimaine japonezul, s.a.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.