Cât de dezvoltată este pe bune industria IT din România

Industria de IT din România a ajuns la 5% din PIB, adică produce aproape 20 de miliarde de euro dintr-un PIB de peste 190 de miliarde de euro. De la 1% din PIB, dar dintr-un PIB de 40 de miliarde de euro/dolari acum două decenii, industria IT a reuşit să fie înaintea economiei şi chiar să o tragă după ea. Cei 110.000 de IT-şti aduc aceeaşi valoare adăugată sau chiar mai mare decât industria de construcţii şi este la acelaşi nivel cu agricultura. (sursa)

Când nu scoate capul din curtea sa să vadă ce e prin jur, orice cocoș se crede uliu. Industria IT la noi, oricât de mult se holbesc la ea „analiștii” iexperți, este totuși o mioriță bleagă ca și alte domenii de la noi; comparativ cu alte țări, noi stăm destul de prost la sectorul IT (deși IT-ul a depășit agricultura – ca și cum e mare brânză asta când agricultura mai contează ca procente din PIB doar prin țările din lumea a 3-a).
Din păcate, nu am la îndemână niște cifre cu procentul din PIB al industriei IT în țările din Europa de Est. Mi-a rămas doar în cap chartul în care România era pe ultimul loc. La o sumară căutare am găsit doar ca producția de software în UE este de 7,4% din PIB (sursa). Deci software, care este doar o parte din totalul IT. Ca să nu mai zicem ca la noi în IT sunt probabil incluse și call-centerele și video-chat-urile.
De nenumărate ori când găsesc articole pompoase de genul celui de mai sus, mă amuz căutând să văd ce zic bulgarii despre ei în aceeași privință. Bunăoară, sunt sigur că majoritatea românilor sunt foarte mândri de it-iști noștri și sunt siguri că hackeri mai buni ca ai noștri care să spargă FBI-ul nu există. Mitul superiorității inteligenței cibernetice românești este un mit cu care am crescut și eu dar cu siguranță este valabil și pentru alte domenii: doctorii noștri sunt vânați de toate țările din vest, meșterii noștri sunt bine văzuți peste tot și găsesc de muncă ușor oriunde s-ar duce, confecționerele noastre, vin firmele din vest după ele, le antrenează, le pregătesc, doar ca să pună mâna pe ele, etc. Realitatea este însă că UE (mai ales Germania) este unul dintre marile economii ale lumii și în lumea modernă, în economia modernă este loc pentru oricine muncește serios și profesionist. Competiția este dură dar cererea este mare, mai ales în domenii unde schimbarea este continuă și tehnologia avansează iar adaptarea la tehnologie necesită timp, pregătire, dar mai ales materie cenușie care este precară în orice țară a lumii.
Iată deci câteva spicuiri din presa bulgară. Într-un articol intitulat „How is the IT Industry Changing Bulgaria?” din care vedem că și bulgarii se miră de impactul industriei IT (deși în clasamentul de care aminteam ei erau penultimii). Și iată cum se mândresc bulgarii că sunt pe locul 46 într-un clasament irelevant legat de IT, făcut de cine știe ce blog pe internet, pe cine știe ce statistici:
Small in size and yet big in opportunities, Bulgaria has transformed in one of the world’s leading IT business destinations for the last couple of years.
Adevărat, că bulgarilor li se ridică părul pe ceafa lată deoarece sunt cu un loc deasupra României și nu scapă nici să menționeze că sunt deasupra Greciei și Serbiei. Poate că în competiție cu Serbia și Macedonia, e normal pentru bulgari să se creadă liderii balcanilor. Îmbătați de succesul lor, bulgarilor nu le vine să creadă de asemenea performanțe spectaculoase: locul 46 în lume(!) pe care ei deja îl vâd ca pe un tron, deși menționează că ei sunt doar un spot: „Finding a spot on the throne, we manage to surpass many other top-class technology-oriented countries”.
Ca și analistul nostru financiar, și bulgarii, după ce își gâdilă nițel orgoliul, încearcă să găsească niscavai explicații la o așa minune și iată că le găsesc în moștenirea de aur a epocii comuniste:
The nation’s history as the former Soviet Union’s IT hub has given it a head start (sursa)
La fel cum la noi ICI e de cauza că suntem „excepționali” și la bulgari, faptul că ciuma comunistă i-a pus și pe ei să facă niscavai butoane și panouri de comandă este văzut ca motivul acestui succes. Tot in articolul FT dăm de această perlă, care de data asta nu vine de la un castravete analist financiar, ci chiar de la un castravete director de companie IT:
Capacitățile IT ale bulgarilor s-au născut sub comunism. În întreprinderile de stat specializate în hardware de calculatoare și programare de bază pentru blocul sovietic. “Este un avantaj pe care îl  avem deja de două generații cu un background puternic in cercetare și dezvoltare”
Orice pom poate fi privit dintr-un unghi diferit și de aceea nu acuzăm varietatea opiniilor ci doar vanitatea lor. Există în aceasta gândire mai multe bug-uri dar ne vom rezuma la două:
1) atât în România cât și în Bulgaria IT-ul nu e un mare fâs cu 5% (sau 3% la bulgari); cu cât mergem mai spre vest cifra crește. E adevărat că nemții (de exemplu) pe lângă IT mai fac și mașini, pompe, instalații, tancuri, iaurt etc. și alte sectoare sunt mult mai competitive la ei, de aceea nu toate țările trebuie să respecte regula că IT-ul duduie. Relevante sunt însă cifrele brute la care Bulgaria nu este pe locul 45 și nici România pe 46 ci mult mai jos. Atât bulgarii cât și noi nu facem decât outsourcing pentru străini (cu mici exceptii) la fel cum confecțiile fac lohn. Grosul profitului sunt la cei care pun eticheta și încasează banii. La fel ca la căpșuni. Nicăieri nu veți găsi acest adevăr dar credeți-mă: 99% dintre programatorii români sunt de fapt căpșunari pe câmpurile virtuale ale pieței software. Chiar dacă avem companii mari, cu sute de angajați, chiar dacă munca este de altă natură, dacă e să ne lăudăm cu asta, suntem idioți. Să ne lăudăm când firmele românești o să deschidă sedii și să angajeze sute de nemți (sau măcar de ucrainieni sau albanezi) care să muncească pentru ele.
2) moștenirea glorioasă a epocii comuniste în domeniul IT este exact invers; în primul rând, URSS a picat tocmai pentru ca a pierdut cursa tehnologică (de asta a depins de fapt restul), pe care în paranteză fiind spus, a pierdut-o tocmai pentru ca în socialism nu poate exista competiție și inovație, acestea fiind inhibate de sistemul centralizat. Doar în capitalism, unde competiția stimulează inovația, progresul poate avea loc. Astăzi se întâmplă la fel cu China, care fiind mai capitalistă ca SUA, avansează tehnologic mult mai rapid. Deci dacă URSS era codaș, este chiar prostie pentru iobagii URSS-ului să se mândrească că faceau HC-uri în anii ’80 care erau oricum cu mult depășite, procesorul Z80 fiind doar o clonă copiată (probabil pe scheme furate de KGB) a unui procesor de prin anii 70 din SUA. În timp ce noi aveam un institut, vestul avea deja o industrie IT, este uimitor cât de cu capul în nisip suntem să repetăm asemenea aberații că noi am avut avantaje, că am avut o școală etc. Doar dacă nu ne comparăm cu Africa, dar ăia nu au nici de mâncare mulți și noi suntem totuși în Europa. Mă miră măcar că în astfel de articole elogiatoare ale succesului național în domeniul IT nu se publică cifre brute în care să avem o imagine de ansamblu, comparativ măcar doar cu Ungaria și Polonia, de exemplu.

This Post Has 4 Comments

  1. JE

    Ca tot vorbeam mai sus despre comparatia dintre Estonia si Romania.
    Cum crezi ca vor evolua in viitor tinand cont de faptul ca Estonia face asta:
    – Why Estonia Has Started Teaching Its First-Graders To Code
    https://www.forbes.com/sites/parmyolson/2012/09/06/why-estonia-has-started-teaching-its-first-graders-to-code/#1672001a1aa3

    – Computer coding taught in Estonian primary schools
    http://www.bbc.com/news/av/education-25648769/computer-coding-taught-in-estonian-primary-schools

    – Estonia to Offer Computer Programming for Kids in Grade School
    https://www.themarysue.com/estonia-kids-programming/

    – Estonia Reprograms First Graders as Web Coders
    https://www.wired.com/2012/09/estonia-reprograms-first-graders-as-web-coders/

    …iar Romania face asta:
    – Gafe și greșeli ale ministrului desemnat al Educației, Valentin Popa

  2. JE

    – „Mă miră măcar că în astfel de articole elogiatoare ale succesului național în domeniul IT nu se publică cifre brute în care să avem o imagine de ansamblu, comparativ măcar doar cu Ungaria și Polonia, de exemplu”

    Nu ai sa vezi asa ceva!
    Romania si Bulgaria nu pot concura nici macar cu tari foarte mici ca ESTONIA, celebra pentru ca acolo a inceput dezvoltarea Skype si pentru programele ei guvernamentale gen e-residency. Romania si Bulgaria sunt niste glume proaste si sinistre din toate punctele de vedere, nu doar al IT-ului ci si al antreprenoriatului in general. Estonia este in mod real un „hub” IT si antreprenorial.

    Ia si compara programul estonienilor de e-residency cu ceea ce se intampla in realitate in Romania pentru a putea avea o privire de ansamblu:
    – Index of Economic Freedom – Estonia
    (locul 6 in lume, locul 2 in Europa)
    https://www.heritage.org/index/country/estonia

    – E-Residency
    https://e-resident.gov.ee/

    – Index of Economic Freedom – Romania
    (locul 39 in lume, locul 20 in Europa)
    https://www.heritage.org/index/country/romania

    – V-am chemat aici ca să vă spun că e posibil să trebuiască să plătiți ceva la un moment dat, dar nu știm sigur nici dacă, nici cât, nici de ce
    https://www.printesaurbana.ro/2018/01/v-chemat-aici-ca-sa-va-spun-ca-e-posibil-sa-trebuiasca-sa-platiti-ceva-la-un-moment-dat-dar-nu-stim-sigur-nici-daca-nici-cat-nici-de-ce.html

    – Cum dispar banii din sistemul ANAF | Intamplari din viata unui contabil
    https://www.youtube.com/watch?v=kl2akZh_oag

    – Index of Economic Freedom – Bulgaria
    (locul 47 in lume, locul 23 in Europa)
    https://www.heritage.org/index/country/bulgaria

    _
    Articolul tau se poate rezuma doar la atat:
    – „Deci software, care este doar o parte din totalul IT. Ca să nu mai zicem ca la noi în IT sunt probabil incluse și call-centerele și video-chat-urile.”

    – „Atât bulgarii cât și noi nu facem decât outsourcing pentru străini (cu mici exceptii) la fel cum confecțiile fac lohn. Grosul profitului sunt la cei care pun eticheta și încasează banii. La fel ca la căpșuni. Nicăieri nu veți găsi acest adevăr dar credeți-mă: 99% dintre programatorii români sunt de fapt căpșunari pe câmpurile virtuale ale pieței software.”

    – „moștenirea glorioasă a epocii comuniste în domeniul IT este exact invers; URSS a picat tocmai pentru ca a pierdut cursa tehnologică … a pierdut-o tocmai pentru ca în socialism nu poate exista competiție și inovație, acestea fiind inhibate de sistemul centralizat … Doar în capitalism, unde competiția stimulează inovația, progresul poate avea loc. Astăzi se întâmplă la fel cu China”

    – „Deci dacă URSS era codaș, este chiar prostie pentru iobagii URSS-ului să se mândrească că faceau HC-uri în anii ’80 care erau oricum cu mult depășite, procesorul Z80 fiind doar o clonă copiată a unui procesor de prin anii 70 din SUA. În timp ce noi aveam un institut, vestul avea deja o industrie IT, este uimitor cât de cu capul în nisip suntem să repetăm asemenea aberații că noi am avut avantaje, că am avut o școală etc.”

    1. JE

      referitor la comparatia cu e-residency-ul estonian, am uitat sa adaug „in favoarea” Romaniei treaba asta:
      – Haosul financiar de la Finanțe: ANAF pregătește returnarea creditului de 91 mil. de dolari către BM pentru o reformă din care a făcut doar 23,5%: nimic pentru IT, totul pe consultanță
      http://cursdeguvernare.ro/haosul-financiar-de-la-finante-anaf-pregateste-returnarea-creditului-de-91-mil-de-dolari-catre-bm-pentru-o-reforma-din-care-a-facut-doar-235-nimic-pentru-it-totul-pe-consultanta.html

      Sa tot traiesti intr-o tara ca Romania!
      Vei avea un viitor „luminos”!

    2. JE

      Referitor la video-chat
      – România, ţara videochat. Avem suficienţi angajaţi în acest domeniu ca să umplem un un oraş de dimensiunile Sibiului
      http://m.businessmagazin.ro/actualitate/romania-tara-videochat-avem-suficienti-angajati-in-acest-domeniu-ca-sa-umplem-un-un-oras-de-dimensiunile-sibiului-16961966

      – România, campioana lumii la videochat. Afacere de milioane de euro
      http://ziarulromanesc.net/focus/romania/romania-campioana-lumii-la-videochat-afacere-de-milioane-de-euro/

      – România, lider mondial al industriei de videochat. Câştigurile anuale s-au triplat şi ating 100 milioane de euro
      http://www.economica.net/romania-lider-mondial-al-industriei-de-videochat-castigurile-anuale-s-au-triplat-si-ating-100-milioane-de-euro_139553.html#n

      – Cam-girls: Inside the Romanian sexcam industry
      http://www.bbc.com/news/magazine-40829230

      Cine nu intelege cum merg domeniile astea in realitate…
      https://opencube.ro/jegul-internetului/#comment-146948
      https://opencube.ro/jegul-internetului/#comment-147091

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.