Cresterea dolarului va produce explozia inflatiei pe leu

As Powell explained, speaking at a conference sponsored by the IMF and Swiss National Bank in Zurich, the Fed’s gradual push towards higher interest rates shouldn’t be blamed for any roiling of emerging market economies – which are well placed to navigate the tightening of U.S. monetary policy. In other words, with the Fed’s monetary policy painfully transparent, Powell’s message to EM’s was simple: „you’re on your own.” (sursa Zerohedge)

Daca Romania nu prea apare deloc pe harta investitorilor ( a se vedea rusinoasa cifra a investitiilor directe – poate cel mai clar indicator al „performantelor” programului economic), mandria noastra mioritica ar fi ranita daca am fi inclusi in tarile din lumea a 3-a, prin urmare sa zicem ca Romania este o economie emergenta.

Daca ne uitam in criza anterioara [1] efectele asupra Romaniei au fost similare cu cele asupra tarilor emergente: crashul sistemului bancar, caderea monedei, explozia dobanzilor, fuga capitalului, venirea FMI-ului si chiar default-uri partiale la datoria suverana (cum a fost Grecia).

Este intr-un fel logic ca SUA sa nu se ingijoreze de efectele asupra economiilor partenerilor deoarece mai nou SUA nu mai e interesata deloc de parteneri, Trump certandu-se cu toti. Ca fapt divers, militar SUA nu prea mai are aliati de nadejde decat pe Norvegia, Marea Britanie si Romania, singurele tari dispuse sa mai lupte in razboaiele Imperiului.

Cresterea dobanzii la dolari, chiar daca Draghi nu poate sa mareasca inca, va produce o intoarcere a dolarilor din tarile emergente care ofereau randamente mai mari. Este o ecuatie risc-profit a carei solutie este deja cunoscuta si a carei consecinte sunt deja in desfasurare. Deocamdata pe ici, pe colo. Iata cateva exemple:

Argentina: Argentina seeks IMF loan to rescue peso from downward slide President Macri says it would help country ‘avoid a crisis like the ones we have faced before’

Brazilia: Brazil’s weaker currency suggests fading of carry trade appeal – ca fapt divers, Brazilia a scapat deja de socialisti si cu toate acestea, in ciuda intoarcerii carmei, efectele devastatoare ale socialismului abia au inceput sa curga

Turcia: Turkish lira plummets to record lows against dollar after Trump’s move

Colac peste pupaza, dupa ce ca dolarul creste si Powell ne ignora, est-europenii mai avem si taieri de buget: Eastern European currencies’ attempt to rebound from this week’s losses floundered as the European Commission submitted a proposal to cut funding to the countries in the bloc’s new budget period.

Dar noi il avem pe Isarescu ar putea spune naivii. Mai avem si PSD, un partid cu multi specialisti care ne-au adus crestere economica, ar putea spune alti naivi. Iata ca cifrele arata excelent: crestere de PIB, moneda stabila, ROBORul macane el nitzel dar poate isi revine etc.

Dupa cum am mai explicat, gogoasa ca ceva trebuie sa crape – ori cursul, ori dobanzile – sunt panadolul pe care incearca Isarescu sa il administreze deponentilor in banci care daca ar trece macar 25% dintre ei pe euro ar produce un soc peste puterile lui Isarescu de a-l atenua prin orice crestere de dobanda, caci cand intra frica in os …

Ziceam deci intr-un articol mai vechi ca daca pica cursul, vor creste si dobanzile si viceversa. Ineficienta si dezechilibrele, toate metehnele amanarii restructurarii economiei si a adoptiei unei economii de piata se vor vedea inevitabil clar si dureros in curand. Ce nu am zis este insa ca pe langa astea doua vom avea si o inflatie mult mai puternica. Daca inflatia actuala este endogena, cresterea dolarului va produce de asemenea o inflatie pe dolar care pe noi ne va afecta mai ales la pompa, care pompa inseamna cam 50% din cosul nostru zilnic, daca includem toate cele dependente de ea. Da, guvernul mai poate taia din accize dar asta va insemna scaderea veniturilor bugetare si alte belele.

Belele vor fi, dilema e peste cine vor veni mai intai si peste cine vor veni mai puternic. In niciun caz pe cei care au offshore-uri si proprietati in Madagascar, Brazilia, Cipru etc.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] criza noua este dupa parerea mea doar continuarea crizei anterioare care nu a fost rezolvata si ale carei probleme au fost doar pasate in viitor; fiind insa dificil sa explic de fiecare data de ce cred asta si de ce este de fapt asa si cum mai tot omul crede ca ne asteapta o noua criza, nu am decat sa ma adaptez si eu si sa folosesc expresia criza noua (sau actuala) desi evident ca vechea criza nu a trecut niciodata, precum un bolnav de cancer in faza terminala nu se mai vindeca ci are doar momente de diminuare a efectelor bolii si relativa stabilitate

This Post Has 5 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.