Sar PSD-istii pe BNR si pe banci ca manipuleaza ROBOR-ul si incarca ratele romanilor. ROBOR-ul nu poate fi insa manipulat din doua motive: 1) este o medie si prin urmare toti actorii ar trebui sa fie asociati intr-un cartel si sa fie coordonati, altfel cel care sta pe dinafara se poate arde nasol 2) bancile nu au un motiv real sa mareasca ROBOR-ul; profitul nu din ROBOR le vine, ba chiar le-ar conveni un ROBOR mai mic
Incompetenta si slaba educatie financiara a bolsevicilor se dau pe fata cu fiecare zi care trece si fiori reci imi trec amintindu-mi memoriile luptatorilor anti-comunisti care s-au confruntat cu acelasi drac in perioada de instalare a comunistilor. Nenumarate exemple pot fi date de situatii absurde in care incompetenta celor de sus si lasitatea celor de sub ei s-au combinat si au rezultat anomalii si deraieri de la orice logica. De exemplu fabrica de ars gunoaie. Ceausescu a vizitat undeva in strainatate si a vazut ca „imperialistii” ard gunoaiele si produc energie. Prin urmare a dat ordine sa facem si noi o fabrica de asta. Zis si facut. Problema era ca trebuia facuta inaugurarea, trebuia sa vina tovarasul si gunoiul romanilor nu prea ardea deoarece romanii nu aveau plastic sau hartie de aruncat din cauza saraciei, ci mare parte erau resturi biologice care nu dadeau eficienta energetica prea mare. Prin urmare inginerii „experti”, pentru ca le era frica sa il confrunte pe tovarasul deoarece erau niste pupincuristi ordinari fricosi si fara coloana vertebrala, au gasit solutia: sa aduca pe furis niste rumegus si alte materiale solide care sa faca fabrica sa functioneze pe timpul vizitei tovarasului.
Asa se face si cu ROBOR-ul ca nimeni nu i-a spus lui Teodorovici ca daca chiar vrea sa loveasca unde le doar pe banci ca sa le arate cine e taticul, ar trebui sa dea o lege prin care sa limiteze procentul de 1% in plus pe care bancile il pot adauga la cursul balutar al BNR-ului la cursul de schimb si din care bancile fac profituri imense, direct proportional cu numarul clientilor care sunt nevoiti sa foloseasca cursul bancii pentru a schimba valuta din afara. Intrarile de valuta, atat ale persoanelor (capsunari) cat si ale companiilor, cu greu parasesc ghiseul bancii ca sa ajunga la casele de schimb unde cursul este mai bun. Fiind captivi bancilor, exportatorii si capsunarii (aici mai putin, deoarece au variante) platesc 1-2% peste cursul BNR si/sau al caselor de schimb valutar, profitul ramanand la banci. Idem pentru importatori care sunt nevoiti sa cumpere la cursuri jalnice.
Exista competitie, ar putea spune bancherii. Cui nu-i convine, sa se duca sa scoata banii si sa schimbe la casele de schimb. Mai greu din pacate! Exista comisioane de retragere, sume limita etc. Comisioanele pentru transferuri si retragere sunt adevaratele surse de profit pentru banci, prin care tin captivi importatorii si exportatorii pe care ii jecmanesc la un curs jalnic, vanzandu-le scump si cumparandu-le ieftin valuta cu greu dobandita.
Din cunostintele mele, companiile au o singura varianta (pe langa negocierea cursului – o falsa optiune): Aforti Exchange – o casa de schimb valutara cu capital polonez care ofera un curs mai bun ca al bancilor pentru companii. Din pacate comisioanele de transfer si timpul prea mare al tranzactiilor (cand o sa intre oare si Romania in lumea moderna in care tranzactiile interbancare au loc instant?) fac greoaie si rareori fezabila optiuna. Ca sa nu mai zicem ca lipsa de concurenta, nu stimuleaza nici pe Aforti ca sa ofere un curs prea bun, mai apropiat de piata decat al bancilor.
As dori insa sa revin la subiectul manipularii si sa speculez putin. In ce context ar putea bancile manipula ROBOR-ul? Sa trecem de absurditatea utilitatii unui ROBOR mai mare (dupa parerea mea un ROBOR mai mic ar atrage mai multi clienti pentru banci si acestea ar castica mai multi bani) si sa presupunem ca bancile si-ar dori si ar incerca sa manipuleze ROBORul. Principala conditie, ar fi ca toate bancile participante sa se inteleaga. Fara reguli clare si fara o intelegere clara pentru toti actorii, exista riscul ca manipularile sa arda crunt pe cei care nu joaca dupa reguli sau incalcarea regulilor de unii participanti sa afecteze major pe alti jucatori. Am avea deci clar un cartel, o intelegere ilegala, similara manipularii LIBOR-ului la britanici (unde bancile de fapt il manipulau in jos pentru a nu afecta atractivitatea creditarii – exact ce am spus mai sus).
Cat ar fi castigurile bancilor si care bancher s-ar risca sa participe la un cartel ilegal care poate sa il coste cariera in domeniu, si ce sens are ca intr-o perioada in care creditarea duduie si economia creste, bancherii sa se riste ei aiurea ca sa mareasca ROBOR-ul? Nu este nicio logica.
Bolsevicii se folosesc de aceasta gogoasa ca sa aprinda mania proletara a prostilor cu pareri bune de sine care cred ca inteleg cum merge treaba cu finantele si care sufera de sindromul conspirationismului international impotriva plaiurilor mioritice fecunde din care toti sug seva si ii cotropesc pe romani. Subiectul este evident unul bine ales, raspunde unei nevoi, publicul tinta afectat de cresterea infima a dobanzilor fiind evident prostii care nu si-au facut calculele bine si s-au expus maximal incat sa simta o crestere de 2-3% la dobanda. Nu bugetarii carora tocmai le-au crescut cu 10-20-50% salariile sunt afectati de problema ratelor deoarece expunerea acestora tocmai s-a micsorat drastic si majoritatea oricum aveau credite imobiliare (job-ul la stat e sigur si bancile stiu asta). Chiar daca au atacat si ei vreun led cu diagonala mai mare sau s-au aruncat la un BMW second nou, bugetarii nu sunt afectati de 1-2% cresterea ROBOR-ului. Tot sarmanii care muncesc in privat pe salarii minime si care poate s-au bagat la Prima Casa tentati fiind de ratele mici de acum 1-2 ani sunt acum cel mai puternic loviti si pe acestia incearca PSD-ul sa ii vaneze, starnind in ei mania proletcultista impotriva bancilor si companiilor contropitoare si aprinzand speranta ca partidul are grija si de ei, in timp ce patronii sunt rai si nerecunoscatori, iata ca partidul se ia la tranta cu bancile lacome si da jos cu ratele.
Evident, tovarasii si-au gasit nasul de data aceasta: nimeni dintre politicieni nu s-a pus cu bancile si a supravietuit. Recentele scatoalce primite la tentativele de vanzare de obligatiuni sunt mici coincidente (probabil alti factori sunt un joc). Adevarata „razbunare” (mai degraba ajustare) a bancherilor lacomi va fi in ridicarea unanima a costurilor (la noile credite) si poate chiar si a comisioanelor. Tovarasii nu au verificat oare niciodata lista de preturi a unei banci sa vada caietul acela gros cu cateva zeci de pagini? Sunt zeci si sute de comisioane si bancile stiu unde sa ajusteze incat sa isi mentina profiturile si sa nu fie afectate prea mult. De asemenea, pe langa ajustarea comisioanelor si cresterea generala a preturilor serviciilor financiare, bancile pot oricand sa apeleze la metode clasice de sifonare a profiturilor pe care poate pana acum nu s-au aruncat pentru ca doreau sa aiba niste bilanturi frumoase pe care sa le foloseasca fie pentru noi refinantari, fie pentru vanzari sau fi pentru sfortarea de a atinge noi ratinguri mai favorabile care le-ar oferi accesul la costuri mai mici cu emisiunile de obligatiuni.
Una peste alta, dupa cum am spus, partea nasoala e ca nebunii cu greu se vor opri aici ci vor arunca asaltul si asupra Bancii Nationale. Ce sens are altceva decat iesirea la rampa a bolsevicului psd-ist de la BNR Florin Georgescu care emite el ca bancheri opinii cu privire la impozitarea progresiva. Georgescu si cu Voinea tot trimis de partid la BNR ca sa sape si sa loveasca pe la spate pe Isarescu sunt viitorii actori ai acestui razboi. Dragnea nu are nevoie sa faca ca Erdogan, sa-si puna pe ginerele ministru de finante si sa preia controlul direct al bancii nationale. Trebuie doar sa il sprijine pe Georgescu sa ia locul lui Isarescu. Marea dilema e daca Georgescu e agreat de fortele „de deasupra” si din pacate asta o vom vedea in functie de cum se comporta leul. Sa speram ca semnalele primite pana acum sunt doar zgomot si nu fac parte din „comunicarea” intre tovarasii cu sorturi de la Basel si tovarasii cu (sau fara sorturi) din PSD.
ar fi de ras daca nu ar fi de plans.
astia sunt „varfurile” natiei:
https://www.facebook.com/SorinOvidiuVintu/photos/a.296667923876644/1000469950163101
„performanta” mioritica:
– Natalitatea se prăbuşeşte. Românii fac copii, dar nu-i mai fac în ţară
https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/natalitatea-se-prabuseste-romanii-fac-copii-dar-nu-i-mai-fac-in-tara/
– Lucrătorii străini, noii sclavi în România. Declarație șocantă: «Unii au fugit, dar au fost prinşi»
https://www.gazetaromaneasca.com/comentarii/lucratorii-straini-noii-sclavi-in-romania-declaratie-socanta-unii-au-fugit-dar-au-fost-prinsi/
– Cum au ajuns să muncească în Dâmboviţa locuitori din Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Turcia sau China
https://bit.ly/2HVe7WD
Brexit reloaded:
– Acordul de retragere a Marii Britanii din UE nu poate fi redeschis
https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/acordul-de-retragere-a-marii-britanii-din-ue-nu-poate-fi-redeschis/
– Londra: Se fac stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord
https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/londra-se-fac-stocuri-de-medicamente-de-teama-unui-brexit-fara-acord/
– Brexitul lovește puternic economia britanică. A început marele exod al băncilor și companiilor mari din Londra
https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/brexitul-loveste-puternic-economia-britanica-a-inceput-marele-exod-al-bancilor-si-companiilor-mari-din-londra/
– Mari companii se pregătesc să renunțe la Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord
https://ziarulromanesc.net/focus/marea-britanie/mari-companii-se-pregatesc-sa-renunte-la-marea-britanie-in-cazul-unui-brexit-fara-acord/
„Nenumarate exemple pot fi date de situatii absurde in care incompetenta celor de sus si lasitatea celor de sub ei s-au combinat si au rezultat anomalii si deraieri de la orice logica. De exemplu fabrica de ars gunoaie.”
Azi este mai rau. Toata tara este o groapa de gunoi.
Fiecare natie primeste exact ceea ce merita.
– Cu tezaurul la groapă
„Ce sens are altceva decat iesirea la rampa a bolsevicului psd-ist de la BNR Florin Georgescu care emite el ca bancheri opinii cu privire la impozitarea progresiva. Georgescu si cu Voinea…”
Asta e idiotul ala care vroia sa impuna „taxa de solidaritate”.
Eu personal chiar nu inteleg care este problrma cu oamenii astia. Sunt chiar atat de imbecili incat nu inteleg pe ce lume traiesc si cum functioneaza aceasta, sau pur si simplu sunt rau intentionati?
– Even Sweden abandoned its wealth tax
https://www.zerohedge.com/news/2019-01-30/even-sweden-abandoned-its-wealth-tax
Georgescu e ideolog, Voinea e profitor; prostia lui Georgescu e specifica tocilarului care i-a pus Dumnezeu mana in cap si a ajuns in pozitii cu mult peste inteligenta sa; perversitatea lui Voinea este insa strigatoare la cer: o molusca fara coloana vertebrala care ar vinde si pe masa
Ideologii si prostimea care ii crede, sunt cea mai mare problema pe Pamant.
Uita-te la cat dezastru si cate crime au putut crea idioti sinistrii ca Marx si idiotii care au pus botul la utopiile lui.
Uita-te cat dezastru cauzeaza in Vest ideologiile lui Marx combinate cu ideologiile lui Alinsky si idiotii care cred in ele si le vor implementate.
Despre Voinea nici macar nu are rost sa vorbim. Ala este un vierme necrofag, ca majoritatea politicienilor si bugetarilor care nu si-ar putea castiga existenta in conditii normale de competenta.. Nimic mai mult.
ce inseamna sa fi „ideolog” si/sau dus cu capul:
https://trenduri.blogspot.com/2019/02/stat-si-privat.html
adevarul gol golut se gaseste in comentariile de mai jos:
https://opencube.ro/si-cum-ziceam-medicii-pleaca-in-continuare/
si in articolul si comentariile de mai jos:
https://opencube.ro/situatia-la-zi-in-medicina/
bonus1:
https://opencube.ro/unde-a-dat-o-n-bara-statu-romulan/
bonus2:
https://opencube.ro/cum-protestezi-eficient/
„Aforti Exchange – o casa de schimb valutara cu capital polonez care ofera un curs mai bun ca al bancilor pentru companii.”
Astia sunt fad-uri. Cum apar, asa dispar.
Cu o firma inregistrata in strainatate si cu sucursala in Romania, sau cu o firma inregistrata in strainatate si cu una independenta in Romania, vei avea acces la sistemul bancar extern, cu tate serviciile si avantajele aferente, inclusiv cu cel de schimb valutar.
In urma cu cativa ani, pe val erau polonezii de la Valuto, acum Walutomat.
– Cel mai ieftin schimb valutar în cont
http://riscograma.ro/9705/cel-mai-ieftin-schimb-valutar/
https://www.walutomat.pl/en/
Aforti sunt tot polonezi
Stiu ca sunt polonezi si unii si altii. Oricum nu conteaza, pentru ambele servicii sunt inutile.
Daca ai firma in afara prin care sa misti grosul banilor, nu ai nevoie de serviciile polonezilor.
Daca vinzi en-gros in Romania, o poti face direct in valuta, exact asa cum fac majoritatea importatorilor si distribuitorilor mari. Asa ca nu ai nevoie de serviciile polonezilor.
Daca vinzi retail in lei, cu bani cash, pur si simplu schimbi leii unde iti convine tie si ii depui la banca direct in valuta. Nu ai nevoie de serviciile polonezilor.
Aia de la Valuto su disparut de pe piata din lipsa de clienti. Acum ca tot s-au rebranduit ca Walutomat ce probleme rezolva si ce beneficii aduc? Nici una.
Aceeasi situatie este valabila si pentru Aforti.
aforti ofera mai multe servicii, din pacate doar in Polonia; nu lipsa de clienti, ci probabil de marketing e problema;
https://aforti.pl/en/aforti-holding-s/financial-results/
una peste alta, este uimitoare ramanerea in urma a sistemului bancar / financiar romanesc; adica, parca sistemul bancar e mai in urma decat multe alte sectoare de la noi; eu dau vina pe Isarescu pe langa ceilalti dinozauri de la BNR; sub stindardul macrostabilitatii si al prudentei, taie aripile inovatiei si gatuiesc piata libera; as da un banal exemplu: i-au taiat macaroana lui Becali cand a incercat sa lanseze o banca, dar pe ala de are GFR-ul l-au lasat; care e diferenta?! stiu ca le e frica de spaima romanilor si de impotenta Fondului de Garantare, dar ASTA E MESERIA LOR, sa analizeze, sa urmareasca si sa educe oamenii; ei dau insa licentele cu greu, pe criterii doar de ei stiute si in plus, taie aripi la orice noi companii care incearca sa faca ceva nou sau sa aduca si la noi chestii interesante de afara; insa culmea, tocmai acolo unde pierde prostimea nu sunt acrivisti deloc: la IFN-uri – rechinii creditelor pentru pensionari si amanetari
Nimic nu este „uimitor”. Niste oameni acolo sus iau niste spagi grase pentru a permite ca anumite lucruri sa se intample. Crezi ca intr-o tara normala s-ar putea intampla asa ceva si totul sa fie 100% legal? Asta este doar un scurt exemplu si nu este singura institutie/banca care isi face de cap in felul acesta.
– Cum isi pacaleste ING clientii care platesc cu cardul in strainatate
http://bancherul.ro/cum-isi-pacaleste-ing-clientii-care-platesc-cu-cardul-in-strainatate–18441
Treaba cu Becali este ca Becali a fost bun cat a fost (relativ) sarac si a fost bagat la inaintare in combinatii cu terenuri impreuna cu unii ca Puiu Popoviciu. Dupa ce a dat de bani seriosi, i s-a urcat la cap si cineva i-a taiat macaroana. Doar nu credeai ca Becali a ajuns bogat datorita inteligentei lui? In toate afacerile cu terenuri si nu numai a fost doar fatada. Gandeste-te ca multe dintre aceste terenuri au apartinut unor institutii de stat si cineva sus pus a facut in asa fel incat aceste terenuri sa poata fi scoase la vanzare si cumparate de catre cine trebuie. Contra bani grei bineinteles. Becali a fost doar de fatada. Intermediarul care a incasat si el un comision.
Acelasi lucru este valabil si in afacerile cu fier vechi ale fratilor Basescu si GFR + Bercea Mondialul. Traian Basescu in calitate de ministru al transporturilor a facut in asa fel incat 60.000 de vagoane si peste 10.000 de locomotive plus halte si hale intregi industriale sa ajunga la fier vechi. Cum? Prin intermediul firmei lui Gruia Stoica alias GFR.
Aceeasi reteta a fost cu zeci de mii de barje, vapoare si containere mai mici si mai mari de prin porturile Constantei unde fratele lui Traian Basescu i le livra pe tava lui GFR. Bercea a venit doar pe final si a fost bagat la inaintare sa faca treburile mai murdare. Era persoana potrivita pentru asa ceva: tigan total analfabet analfabet si complet idiot. Cand i-a intrat in cap ca „are valoare” si-a dat drumul la gura, iar „dusmanii” l-au bagat la bulau. Cikalaka Cikicea! Din „nefericire” a reusit sa-l traga si pe Mircea Basescu cativa ani de zile dupa el. Distrugerea flotei feroviare si maritime cu intregul sitem cu tot a fost facuta cu buna stiinta. Cineva a profitat la greu de treburile astea. Rezultaul este fix asta:
https://www.youtube.com/watch?v=-x4koCo2P2I
Cat despre monopoluri, acestea exista peste tot pe unde te uiti: in avocatura si notariat, in taximetrie, in sectorul de retail farmaceutic, sitemul bancar, big retailul, etc. Toate au avut cate un „tartore” sus pus. De ex Adrian Nastase, ala care a legiferat monopolul pe piata farmaciilor pe vremea cand era prim ministru era si actionar (principal?) in lantul de farmacii SensiBlu. Ba chiar era si furnizor de medicamente in spitale. Le cumparau cu forta si le administrau bolnavilor chiar daca nu aveau nevoie. Stiu asta din surse sigure.
Tot pe vremea cand era prim ministru, a legiferat monopolul pe piata de taximetrie din Romania in calitate de actionar la doua companii de taxi Fly Taxi si Grant Taxi pe care le detinea impreuna cu Mircea Mitrea fost Ministru al Transporturilor. Te mai miri ca Fly Taxi „a castigat licitatia” pentru monopol total pe Aeroportul Otopeni si Baneasa? Nimic nu e intamplator. Cineva isi face parte si castiga bani grei din treburile astea.
https://www.taximetre.ro/wp-content/uploads/2012/03/fly6.jpg
https://media.dcnews.ro/image/201011/w670/taxi-otopeni.jpg
Ma indoiesc ca GFR este beneficiarul adevarat al acestei banci, asa cum „a fost” si pana acum in celelalte afaceri cu statul, toate super banoase, dar… livrate pe tava de catre altcineva. Nu cred ca doar Isarescu si trogloditii lui de la BNR sunt singurii vinovati. Interesul este mare, banii sunt multi, mai sunt si altii interesati de monopoluri sau ca unele afaceri sa mearga doar intr-un anumit fel.
„Exista competitie, ar putea spune bancherii. Cui nu-i convine, sa se duca sa scoata banii si sa schimbe la casele de schimb. Mai greu din pacate! Exista comisioane de retragere, sume limita etc. Comisioanele pentru transferuri si retragere sunt adevaratele surse de profit pentru banci, prin care tin captivi importatorii si exportatorii pe care ii jecmanesc la un curs jalnic, vanzandu-le scump si cumparandu-le ieftin valuta cu greu dobandita. Din cunostintele mele, companiile au o singura varianta
…
Sunt zeci si sute de comisioane si bancile stiu unde sa ajusteze incat sa isi mentina profiturile si sa nu fie afectate prea mult. De asemenea, pe langa ajustarea comisioanelor si cresterea generala a preturilor serviciilor financiare”
In ziua de astazi cine nu gandeste si nu actioneaza global, ci doar local, S-A FRIPT. Valabil pentru orice tara/natiune.
NUMAI IDIOTII MAI SUNT CAPTIVI IN ROMANIA IN ZIUA DE ASTAZI!
Dupa cum am mai spus de nenumarate ori, este PROSTIE CRANCENA sa-ti deschizi firma cu actionariat in Romania. Oamenii inteligenti isi inmatriculeaza firmele in afara Romaniei, iar aici, pe plan local deschid doar o sucursala/filiala.
O companie infiintata in Panama care deschide o sucurslala in Gibraltar care la randul ei deschide o sucursala in Romania are enorm de multe avantaje ca:
– sistem de taxare TERITORIAL, adica platesti taxe si impozite doar pentru profiturile obtinute din activitati comerciale desfasurate pe teritoriul acelor tari. pentru import-export nu platesti nimic
– Panama are un sistem bancar excelent, iar MONEDA OFICIALA este dolarul american
– Gibraltar are un sistem bancar foarte bun si fiind teritoriu britanic dar si in EU iti da acces facil atat la lira sterlina cat si la euro
etc.
Daca nu iti convine Panama, deschizi in Singapore sau Hong Kong. Este acelasi lucru: sistem bancar excelent, „moneda nationala” este legata de dolarul american la o paritate de 1:1, adica dolarul american este deghizat in moneda nationala, sistem de taxare teritoriala, birocratie si regularizare infima, deschidere globala.
Aceste locatii nu sunt singurele care iti ofera astfel de avantaje.
Nu in ultima instanta se poate face o companie externa intr-o locatie favorabila si una romaneasca in Romania. Fara absolut nici o legatura intre ele. Cea externa este „creierul si bancherul” iar cea romanesca este vanzatorul si prestatorul de servicii care supravietuieste din comisioane mici. Capitalul si activele trebuie sa stea in afara Romaniei. Preferabil in afara EU.
Pentru companii mici si freelanceri, un banal cont Revolut poate face minuni
– Mi-am făcut card Revolut pentru plăți internaționale și pe internet
https://www.claudiufarcas.ro/revolut/
Problem solved!